Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се надевам дека и тој ќе не заобиколи :worried:.

nena2010 and mimiiiii like this.
  2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Еве да те цитирам и уште у старт да ти кажам дека врска ти нема муабетот.
    Стар човек коа ќе ти дојде си кажува што му е и му даваш терапија.
    Али коа ќе ти дојдат младиве и читале нешто, па не дочитале, па чекаат да им објасниш како да дошле на предавање на медицински факултет. Па после а ова дали да правиме? А читав нешто една статија и тоа да провериме ?
    И најболното од се е коа ќе ти речат па се да провериме. Што се? Па се, се што може :rofl:

Старите седнуваат и ти кажуваат и ти вика прави што ќе правиш си ја знаеш работата.

Сеедно, може си налетала на таков некој, ги има не дека не, али не знам што тоа те иритира. Смисли некој нов закон како што има педијатрија за деца нека има и некој геријатриски посебен шалтер да не ти пречат тебе од 20+.

Cosmic Girl and poi like this.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Кога сме кај "па не мора" мислам не мора ни на работа да се иде, ете дајте отказ и работете нешто онлајн. Или живејте од заштеда дур пројде лудилово. Како беше, мора само да се умре нели.
    А еве како некој што си одеше по кафе, се гледаше со другарки и дечко, се возеше со автобус и на крај го фатив од сосем трето место, више онака ми скурче од тоа пА нЕ мОрА нА каФе Да сЕ оДи. И да, ќе рече некој може асимптоматски сум го фатила претходно. Со едни исти луѓе се гледав цело време овие две години и тие што фатија не беа од мене, или не сме се виделе последниот период, или самите знаат од кај фатиле. А некој рандом со кој сме се размениле за пола секунда на улица што фатил па ич не е од мене. Зашто не се фаќа на тој начин освен ако сум му кашлала директно у фаца.

Океј, пазете се. Ама аман, аман веќе од осудиве на некој што излегол да се релаксира. Не зборам за свадби и такви мити работи него баш обично пиење кафе. Мислам стварно, никој неќе да му умре близок (бог да чува), ниту би уживал да лежи неподвижен у кревет.
    Лесно го пројдов, со бабини лекови се лечев и мислам да бапнев антибиотици како што пијат некои и за малку течење нос, полошо ќе пројдев него од самиов вирус. Се надевам така и ќе остане иако уште не сум скроз опоравена.
    А чисто вака овие што по секоја цена форсираат вакцини на прележани, самите си даваат автогол и ја потценуваат целта на вакцината. Се вакцинираш да се заштитиш така? А ако си прележан си секако заштитен, барем некое време. Е сега пошто не е битно како си заштитен него само вакциниран да си, баш испаѓа дека ради реда е вакцинацијава, не стварно за заштита. Ама битно се проваксери. Ахам сигурно.
    Ја втора доза примив пред 6 месеци. Како ќе го поминев без вакцина можам само у некој паралелен универзум да знам каде невакцинираната манчмалоу периодов исто така се заразила.
    За трета не сум будала одма да ставам, нормално.
    Или секако ќе биде од "морање", не за заштита.

Last edited: Feb 4, 2022
  4. Hisha

Hisha Популарен член

Мислам дека на сите ни е смачено од “па не мора баш сеа да се шета“ и тој шо пазел не ќе може да се допази.
    Порано колку толку ни беше страв па се пазеше сеа више е дива лига, еве ја две дози на 30 баш 6 месеци ,утрента грло викам ај ветер ваму таму правам тест позитивна( со никој не се гледам освен за беља со мајка ми и татко ми )работам од дома , и еве ме у кревет. Од кај го фатив? Врска неам ни ја ни сите околѕ мене, позитивни и сите сме да фак( другарка 7 дена дома немрдната , цела пандемија помина и заразен по дома имаше не се зарази, рандом сабјле у недела станува грло ја боли праи тест позитивен . Пазено е сите сме пазеле максимално, туби и туби дезинфекции потрошени, маски, бриши чисти …
    Нека поминува со лесно на сите и да дојде крај на пандемијава веќе еднаш. Ја мислам да не се вакц ќе беше по тешко да помине време ќе примам и трета, се мислев мислев али затропа и кај мене на врата.

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Јас мислам тоа пазење да не се заразиш е ветер во магла. Како е возможно и колку време?
    Цел живот ќе бегаш од вирус? Во стаклено ѕвоно ќе живееш и првото излегување ќе те фати баш тебе, баш тој кој се чувал многу.
    На вирус не е можно да му се бега, мора да се фати и да се помине и да се стекне правилниот имунитет. Подоцна поддржувајте го со вакцини, да, ама мора самиот организам да го запознае вирусот.
    Да работиме на јакнење на имунитетот, отколку да размислуваме до кога ќе му се криеме.

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Скроз исто размислувам уште од старт на пандемијава. Станав дури радикалиста. Мене ако ме прашаат за новиов сој, би рекла да не се дава никому изолација. Кој се осеќа болно нека си се лекува дома дур е болен, кога ќе оздрави си се враќа на животни обврски и тоа е тоа. Како секоја друга вироза во историјата на човештвото. Се кријеа што се кријеа, време е сите да се изложиме и да продолжиме со животот (со исклучок еве за старите). Никогаш во историјата луѓето не се плашеле волку многу температура да качат. Ова веќе е нездраво. Матичната ми вика доаѓаат пациенти само со растечен нос и ми викаат што да правам? :drunk:
    Ја мислам да нѐ остават во медиумски мрак, пандемијава ќе заврши за еден месец.

Дома кај мене првиот пат го фативме од детето од школо ни го донесе, а сите останати работевме од дома, другото дете не одеше тогаш во градинка. Втроиов пат го фатив јас од стоматолошка ординација. А цела година нормално функционираме како да нема никаков вирус, одиме на работа, градинка, школо, си се гледаме со луѓе...
    Значи бегај бегај, ама нема бегање (за тие што бегаат).

А тие што се пазат и се исклучија овие две години, ќе го фатат вирусот тогаш кога веќе нема медиумски да знаеме до кој сој сме стигнале и колку пцр тестови се направиле денес. И нема ни да знаат ниту да се оптеретуваат.

7. elenaklasik

@Kitten , тоа тоа треба, медиумски мрак, за да стивне бурава.
    Вакциниве чиниш кафе за добро утро, па ајде бујрум сите на доза - две - три. :^)
    Сега и децата ги спомнуваат за боцкање, за нив млекце ќе бидат.

Јас, во 20та многу се плашев, баш како заложник се осеќав дома. Му викам на маж ми, до кога ќе бегаме вака? Некако од тогаш медиумски се наметна како црна закана, како некој демнач. Баш по тој муабет, фативме корона, иако контакти на минимум имавме, ете маж ми го префати од колега. Мене од тоа баш ми беше страв, од помислата дека еднаш морам да го фатам, а политиката велеше бегајте да не го фатите, а вирусов горнореспираторен. :^)
    Значи нема бегање. И затоа сега кога гледам како некои бројат контакти се чудат од каде се заразиле, па две маски па што знам... Како дете, ако го чуваш затворено, премногу заштитено, прво излегување секој вирус ќе го нападне.
    Кога зборувам со некои, велам другиве болести зошто се забораваат, како да се заштитиме, превенција од нив блабла... Велат ама не се заразни. А овој е респираторен и мислат дека со вакцина ќе се заштитени, напикани во кафиќи? :^)

И што вирус ќе беше, мутација за мутација, да не е нешто до вакцин... :tmi:

simoncelicius, Kitten and AndyRad like this.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Гледам по статистикиве, секој ден едно третина од починатите се целосно вакцинирани што баш и не е малце.
    Пример пред некој ден од 35 починати, 13 биле вакцинирани, или од 24, 9.

Човек би очекувал да се ете, од 20 души, едвај 2ца, не 7-8

mKdevojce likes this.
  9. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Ние автогол во последна минута си дадовме што би се рекло:@.На толку време пазење,онај кој беше убеден дека бил како дечко,имунитет јак имал,ете не го фаќал вирусот го собра,и сите не среди:tmi:.Така да стап дебел јадов оти во директен контакт бев со него.Вакцинирана со три дози ме патосира.Чувајте се,не е мачка да драсни па ете ќе помини...

10. blablabla1234

blablabla1234 Истакнат член

Истото и мене ми се случи сега. Минатата сабота бев на роденден кај другарка после две години и баш испадна да биле болни од ковид -_-. Утредента ми се јавува и ми кажува дека е патос. Еве ги 5-6 дена како има температура 39. Не знам дали е до дозите или до човекот. Она има две дози примено ја три. Јас го осеќав носот како ме лути и на тоа остана. Ама она си го окрка поштено ;(

mal.ecka, fana and LejlaD like this.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

А и ти си позитивна или само претпоставка?
    Не верувам да е до дозите, само до имунитетот. Два пати прележав ковид со благи симптоми, не сум вакцинирана со ни една доза.

simoncelicius, LejlaD and mal.ecka like this.
  12. blablabla1234

Не се тестирав пошо бев во директен контакт со неа. Ептен блиску бевме. И ете после една недела ми се појавија симптоми благи. Ама ми пројде. Можеби имам ковид а можеби не. Мислам дека имам бидејќи и на татко ми му се појавија симптоми два три дена после мене.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па...поентата на вакцина е...да се запознае организмот со вирусот...без да има болест?
    Ти нема логика ова, прво разболете се па вакцинирајте се.

Cosmic Girl and Celltica like this.
  14. elenaklasik

:rofl::rofl: а бе поенти не барај, не знам што да ти кажам. И вакцините потфрлија, ама има време кога ќе дознаеме што е правата поента.

AndyRad likes this.
  15. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

И пошо не сте тестирани ни ти ни татко ти, немате решение за изолација и нормално си се движите како и секогаш и после олку заразени, онолку заразени… ama so ste krivi vije i vas nekoj vi go dade!

blablabla1234 likes this.
  16. blablabla1234

Па кога не му дозволуваат од работа да се тестира. Што да прави ??? Во Македонија живееш алооо

17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Да бе, од работа не му дозволуваат, го чуваат врзан во подрум и не го пуштаат да излезе и да оди да се тестира. Возрасен човек ќе прашува на работа дали да се тестира ко прво одделение да е па прашува на мама дали може после часови да оди кај другарчето…

Cosmic Girl and nextredstyle like this.
  18. blablabla1234

:?::shake:

19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Можел и сам да бара од матичниот лекар да се тестира или ако нема термин, на приватно да се тестира.
    Има и опција со брзи тестови.
    Не му дозволуваат од работа не е изговор.
    И ти требало да се тестираш штом си имал контакт со позитивно лице.

simoncelicius and Cosmic Girl like this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Не мора да значи дека е ковид, една недела е долг период. Порано се појавуваат сега симптомите, за два дена.
    @СуперДевојка пополека со осудите. Не секој има пари да се тестира, а на државно нема термини. Немора да си затворен дома за да не шириш вирус, сѐ е до личната одговорност.

Hisha, Billy Idol, fana and 1 other person like this.