Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.197
    Иста сум и јас, од толку пазење немам прележано и сега како би се заштитила кога никој не носи маска, во автобус седнува до тебе ти кашла во лице, ако му кажиш стави маска се буни немал/а ништо, а во автобуси е задолжително па пак не се почитува. Во маркет се лепат ти дишат во врат...шетаат болни, па толкаво безобразие нема нигде

На cresa-jagoda и littleflower им се допаѓа ова.
  2. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Да ти кажам, некои луѓе дури ми се чини како да се толку злобни и намерно се туркаат во други и им кашлаат, или им дишат во близина... како за инает. Особено кога ќе ме видат со маска во маркет, се лепат за мене, дури чудно. А најблискиве, уво не ги боли... си шетаат насекаде, по гости, по кафичи... и после оди прегрни некого... :|

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    21.411
    А шо треба да направат најблиските?
    Да не се дружат со никој оти тебе ти е страв од вирусот?
    Ти слободно ако сакаш до 2050 год пази се, секој си знае за себе, ама да обвинуваш други оти се дружеле или не носеле маски повеќе кои притоа се укинати, ми е себично скроз.
    Искрено не ми се верува оти ова уште се прави во муабет, после поќе од 2 години.

На Anastasia9228, Cherry333, CoverGirl10 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.662
    Допаѓања:
    39.539
    Од доктор ти е забрането да се вакцинираш или?

Инаку да, себична си. Не може луѓето околу тебе да престанат да живеат затоа што ти така сакаш, ако ти е страв ти изолирај се од нив, не се гледајте, ама да пишуваш дека си преразочарана од нив?? Извини ама не си во право, не може они да престанат да живеат само за да тебе не ти биде страв.

На MemoryOfUniverse, CoverGirl10, Mantub и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Прво ти можеш иако е укината задолжителната мерка секаде да си носиш маска и користи си и гел за дезинфекција.Колку толку ако ти се заштитуваш себеси помали се шансите да се заразиш.
    Друго луѓето се однесуваат како да го снемал вирусот затоа што верувај на сите им е смачено, знаеш колкава бројка се прележани и вакцинирани.Не е само короната проблем луѓево ќе попуштат и на нервна база веќе.Така да обиди се и ти да ги разбереш.
    Трето намерно се олабавени мерките заради Омикрон варијантата.Од првата варијанта на вирусот до сега има огромна разлика и мислам дека донекаде и целта е да се заразуваат луѓето со овој сој за да се догради тој колективен имунитет без последици.

Опушти се и не ги осудувај луѓето.:)

На prashinka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Точно, нека си прави секој како си сака. Јас си напишав тука како некој outlet тоа што е мојот став. Можеби требаше во темата "Испукајте се", ама бидна...

Тоа што ти и други луѓе си се однесувате слободно, нема проблем. Не е моја грижа. Не обвинувам, се чудам. Ама ако, и тоа е за луѓе. Јас ниту на најблиските не им имам преречено ништо, само си се дистанцирав... кој се лути кој не, нивно мислење и право.

Ми починаа блиски, здрави луѓе за кои ми беше многу тешко и ден денес не ми е верно дека ги нема...
    Не сме сите исти. На некој му е психички оптоварувачки да носи маски и да е под рестрикции, а некому му е психички тешко кога е безредие и се е слободно.
    Нека сум себична... себични се и тие кои имаат имунитет, а се наметнуваат на оние кои немаат. It's not the worst thing to be.
    Инаку да, од низа лекари имам потврда да не примам вакцина, особено од типот на Фајзер. Камо да можев... малку ќе ми подолеснеше.

На cinnamonn, staycalm, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.197
    Да ја завртиме на другата страна себично е тоа што не носат маски во јавен превоз, а нели е задолжително? Ако не е во маркет тука е задолжително не е тоа себично? Во аптека влегуваат без маска оти нели за брзо ќе завршат, нели е задолжително, а зошто се однесуваат себично? Јас до негде ја разбирам членката затоа што јас се земам како пример кој многу пази за да не пренесам дома, од каде да знам како моите возрасни родители, баба, дедо би изреагирале. Та кажа за блиски личности, па себично е свесно да ризикуваш на некој живот.Од мене некој да префати жива ќе се изедам. Ако не седниш на кафе во затворен простор голема работа има маси на отворено, има паркови. Нормално е да е себична кога се работи за сопственото здравје. Ќе помини и ова па ќе седиме на кафе, одиме на журка...ако некој се стрпи уште некое време нема да му биди ништо, ако со тоа заштитува блиска личност. Еве мене и пред корона ми пречеше што ми се лепи во маркет на каса, ми диши во врат, ми кашла, дај да се научиме на personal space не мора да носиш маска кога не е задолжително ама тргни ми се, не ме буткај со корпа, не ми диши во врат, држи дистанца ...немаме основна култура

На Madi, Cosmic Girl, staycalm и 2 други им се допаѓа ова.
  8. fast_and_curious

fast_and_curious Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2021
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    476
    Дали за влез на вакцинирани граѓани во Италија се доволни две дози? Или мора со 3?
    Се извинувам за оф - топикот

9. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    120
    Здраво, не знаев каде да го поставам прашањето... Кои се протоколите за спортски настани на отворено? Конкретно ме интересира за трката skopjerun10k дали е потребен сертификат? Имаат пишано дека е во согласност со актуелните пропишани протоколи, но неможам да најдам точно кои се протоколите за овој тип настани. Ќе ми биде од помош ако некој сподели. Фала :)

10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.591
    Допаѓања:
    6.153
    Извинете на досаѓање, дали некој знае во Србија се влегува ли со сертификат од вакцина, или мора пцр тест?

11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    19.578
    Короната го прогласувам за умренооо

На MemoryOfUniverse му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    За жал и јас познавам вакви што уште и ти пререкуваат и попреку те гледаат зошто не носиш маска? Носи си ти и твое си е, ама ако не ми е обврска нема зошто да носам. По некоја логика, оној кој има симптоми некакви и би требало да се изолира или маска да стави, но ако се чувствува добро, нема зошто маска да става. Таму каде треба да се носи ќе се носи, иако забушаваат луѓе и по аптеки одат без маска, но таму каде не треба, апсолутно нема што на некој да му пречи моето неносење маска, ама воопшто. Освен тоа, вирусов секогаш ќе постои меѓу нас, но организмот веќе ќе го препознава и нема да биде опасен повеќе. Еднаш ќе мора да се фрлат маските и да се заживее нормално.

13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.679
    Од утре се укинуваат сите мерки, важат уште маските во болница, аптека и јавен превоз.

14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    21.234
    Дали сега не мора ни изолации?
    Ако си позитивен или си имал контакт?

15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.679
    Сите мерки се укинати.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Со две ако втората ти е примена пред 9 месеци (270 дена), ако се поминати повеќе од 270 дена мора и трета или ако немаш трета, можеш и со пцр тест не постар од 72 часа или можеш и со брз антиген тест не постар од 48 ч.

На fast_and_curious му/ѝ се допаѓа ова.
  17. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    393
    Тоа значи дека ако сум позитивна, утре си продолжувам на работа ко ништо да не било?

18. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.679
    Не сум сигурна но мислам би ти дале боледување. Тие што биле со тебе во контакт нема да одат во изолација.

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    96
    Маска > силиконска уста :)
    Не само што штитат од пренесување на корона вирус, други останати вируси, нечист воздух, штитат и од непријатни мириси од усти без маски.
    Ако не носиш барем имај осет не ми се доближувај.

20. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    09 Октомври 2020 vs Денес

Арно Кинезите не почнаа да умираат по улиците, ќе немаше место каде да ги закопаат ко што се Too much :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: