Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    136.712
    Не смеам да кажам јавно, ќе ме тужат а шпиуни куп

На Мариаа., smile:), LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Ако не смееш да кажеш јавно зошто тогаш пишуваш тука? Нели само официјални информации, без шпекулации...

На kukla21, cresa-jagoda, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.094
    Допаѓања:
    179.297
    Тоа е сегде напоменато. Мене не ми е јасно во делот - Седете дома, кај читаат дека “5 минути на воздух може да се прошета ако нема луѓе околу”. Тие 5 мин може за нас нема ништо да значат од здравствен аспект. Ама фактот што можеме да пренесеме на некој со веќе некаква дијагноза може живот да го чини. Битно нас да ни е арно, па другите нека му ја мислат.

И ја имам бебе и секој ден шетавме минимум 1 час, овде зимава беше 20 степени. Ама еве сме повеќе од 1 недела не сме мрднале нигде. С’клетосавме дома, ама ќе се преживее. Период е.

На Love 83, ivi1987, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Далеку од тоа дека е за создавање на психози (а искрена да бидам не ни отворив да видам кој е и што е и од што боледува). Јас лично сметам дека секој може да биде потенцијална жртва или преносител. Според нови извори кои се' уште не се потврдени, но и да се потврдат сметам дека народот посебно младите и поголемиот дел од родителите не ја сфаќаат сериозноста. Сепак е млада личност (и не е дете), како и девојката од 25 години која беше спортист. Исто верувам дека знаете што значат психози кога веќе го користите тој термин.

Едит: Го препрочитав мојот пост уште еднаш за да видам што бе поттикна да напишете создавање на ПСИХОЗИ, тоа не беше даден пример за дека младите можат да подлежат на фатален исход туку како пример дека не знаеме со што си имаме работа. Информацијата беше по сите портали и медиуми исто со сите информации што се постирани на темава. Се обидувам се' уште да ви ја сфатам поентата на критиката. Отворате на тема каде што пишува за короната нормално дека ќе се пишат информации кои кружат по сите портали.

Последна измена: 17 март 2020
  5. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    34.602
    Виена е слетан а од Брисел 1авион ќе слета и прво ќе ги проверуваат па после ќе ги пуштат...

На AlicaInWonderland и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Пендаровски на телма кажа за рок од 48часа ке се знае што ке биде,останува да чекаме.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    300 души е велешката германска инвестиција Маркарт. Се надевам ќе е ова измислица.

8. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Се напнавте за фабриката...
    Нели гледате дека си штитат идентитети, исто ко и од Цаца шо не излезе ниеден заразен... Јаки имунитети имале луѓето веројатно.
    Пошо и во оваа ситуација секој си го гледа сопствениот интерес. Да не паѓате толку на газ од пресовите и да сте малку поприбрани без паника, ќе сфатите дека Филипче освен шо затвори се и известува ништо друго не се презема. Ни вонредна состојба, ни кризна. Ни саглам фунционира тоа со забраните за влез. Заборавиле да објават во службен, па Аерпдромот и денес функционира. Тие полицајците во Дебар за 1000че ги пуштале граѓаните да излезат.
    Родилката од Лабуништа, лежи во Струга, а не во Охрид и се крие тој податок. И уште којзнае што се крие... Само Господ да ни е напомош.

На manako1, темјанушка, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.547
    Допаѓања:
    5.799
    Proizvodstvena firma od skopje?

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.458
    Допаѓања:
    76.612
    Битно е која населба се заболениве. Битно е ако се движел, каде се движел и каде се влегол тој што е заболен затоа што вирусот се задржува на површини со саати.
    Мора уште построги мерки... Инаку ова ке нема крај, а како што сите гледаме, се шири се повеќе и низ другите земји. Воопшто не е битно од каде дошол вирусот, битно е да престане да се шири.. а за тоа треба поголеми мерки низ сите држави...

Пред неколку часа беше 180.000 бројкава... Италија ја достигнува Кина во смртни случаеви :(
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

На Purplelilac и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    ни тоа не е битно веруј ми.
    зашто во принцип е превземено се од нивна страна и прашани се секаде каде оделе
    е сеа ако нив ги лажеле....
    цаца живее во иста зграда со некој мој познат. зградата е дезинфицирана одма . луѓето известени одма. ...
    а да. и штедете на маски или обезбедете повеќе. наскоро ќе ви се потребни повеќе од било кога.

На Purplelilac, CameliaMiller, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.558
    Допаѓања:
    39.553
    Слета од Брисел во 18:20 денес.

На cresa-jagoda, princess5 и smile:) им се допаѓа ова.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.155
    Среќа у несреќа што газдата е инфициран, да беше некој од работниците ќе отидеа 300 души. Вака има шанси да помине со малку заразени.

На BloodElf, cresa-jagoda, Kimberly11 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ако е овој во Велес тој шпарта низ погон цел ден.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.458
    Допаѓања:
    76.612
    Па тоа е работата, ваљда не лажат.. да не испадне како со овие од Дебар, на крај и комшии испозаразиле. Битно е дали влегле до аптека (која патем е една во населбава), битно е дали влегле во маркет, дали ете биле во контакт со комшии, се надевам не лажат и дека стварно биле во строга самоизолација...

На cresa-jagoda и LiliBoz им се допаѓа ова.
  16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ајдеее... куп шпекулации без врска во еден пост. Да, можно е од Цаца да нема заболени, може не ја гушкале. Не, нема да лажат бидејќи бројките и во СЗО одат, може само да не се сите тестирани.
    Филипче (владата) воведе куп мерки кои другите или тек сега ги воведуваат или сеуште не. Што плус ќе има во вонредна состојба освен мерки за спас на стопанството и задолжување?
    Аеродромот рекоа и тогаш дека се затвора во рок од 48 часа. Тоа се меѓународни стандарди и овој лет не е протнат, редовен е.
    Во ситуацијава теорииве на заговор ич не помагаат и не се ништо подобри и попаметни од прашањето дали да се реновира дома.

На Ivan4e04, Purplelilac, kukla21 и 18 други им се допаѓа ова.
  17. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Sigurno ne se dvizele samo kaj niv u naselba...

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    не е од велес од скопје е

На cresa-jagoda, Cka и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Коментари - ЛЕЛЕ УШТЕ ЗАБОЛЕНИ, ЛЕЛЕ ШТО ЌЕ ПРАВИМЕ, ЛЕЛЕ ИЗГИНАВМЕ - не ви помагаат.

Навикнете се дека нови заболени ТЕК ДОПРВА ќе следуваат и тоа бројката ќе расте ЕНОРМНО многу во следниот период затоа што сега сме во период на инкубација.

Бројката што ја кажа Филипче (2000 заболени) е оптимистичка бројка. Од моето скромно познавање за ситуацијава (дај Боже да грешам), е бројка на луѓе на коишто ќе им биде потребна хоспитализација.

Тоа се 10% од сите заболени случаи. Само на посериозните случаи им треба да бидат во болница, најголем дел од луѓето го прележуваат ОД НОГА... затоа и Германија, Шведска и УК се у фазон, не идете освен ако не е критично.

Ако 10% од заболените им треба хоспитализација, видете колку ќе има заразени севкупно. Мислам таа проста математика може да ја направите.

Значи, МОРА, МОРА, МОРА ДА СЕ СЕДИ ДОМА затоа што ниедна болница нема 2000 кревети.

Чисто информативно да не препаѓате на секој прес, очекувајте зголемување секојдневно.

А да, и епидемиолошки броено, ова се ЗАРАЗЕНИТЕ од пред две недели што се РЕГИСТРИРАНИ денес.

Значи, епидемиолозите бројат наназад - на 3ти март имало 30-50 заболени што тогаш се заразиле + период на инкубација од 14 дена, откриени денес. (груба пресметка)

Сега не сме можда повеќе, сега сме многу повеќе но тие ќе излезат на виделина за две недели

Значи не сакам да ве плашам, не се плашете, само ИНФОРМИРАЈТЕ СЕ.

По трет пат деновиве - повелете информативна и едукативна статија
    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

На Ivan4e04, Purplelilac, Amellie13 и 28 други им се допаѓа ова.
  20. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    28.166
    Од рекла казала муабети испадна пола Македонија заразена :^)

На black-angel и LiliBoz им се допаѓа ова.