Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    269.134
    Ок.
    Светот не е црно - бел.
    Работам во болница. Ако таму не се разболам (а среќа до сега не сум се разболела од ништо) нема ни да се разболам 15 мин сама со кучето во шума.

Дома со моите во иста соба не седам, со комшиката сигурно ќе застанам да се поздравам и муабет да си поправам.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    269.134
    Тоа е тоа што е забрането.
    Гледаш, има баш разлика :)

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  3. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Јас не го величам Вучиќ само кажувам што тој презема што според мене е правилно а ние не. Веќе кажав ама ќе повторавм многу блиска другарка секоја вечер наоѓа некаде да отиде во некоја викендица на седенка/журка или да се возика во градот со друштво затоа сметам дека треба такви мерки и кај нас па да ги видам нека излезат. Го зборам оваа затоа што имам пример пред очи, а веќе спомнав Вучиќ каква личност е но оваа одлука е паметна, а за Филипче немам коментар колку е ангажиран веќе и во претходни постови спомнав но додека не ги ограничи тие никогаш сами нема да се ограничат и ќе наоѓаат начини :)

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.337
    Допаѓања:
    18.508
    Абе вие глупи ли сте со вакви прашања?
    Сигурно кога се воведе мерката за работа на кафичите до 18 часот си прашала дали вирусот шета после 18 ч(facepalm)

Еве и да ти одговорам,тој период од денот/ноќта луѓето се послободни (тие што одат на работа) па лесно може да се намамат да излезат надвор, да се соберат по кафичи (мислам дека уште работат во Србија) или да си шетаат надвор,по гости.
    Исто и за кај нас мерката беше до 18, зошто повеќето се на работа до 16,17 и да нема време кога да се рашетуваат да се множи короната.

Дај боже што побрзо и кај нас да воведат вакво нешто иако кај нас повеќе е потребна другата мерка. Ако добро го чув Вучич ќе има казни за шетачите пензионери преку ден. Тоа треба да се воведе и кај нас,ваљда ќе има колку толку ред.

На smile:), friendy, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Епа додека размислуваш така да не не ограничуваат со излегување не 2000, 22000 ќе бидеме. Нема да дискутирам повеќе секој има свои гледишта а моите ни ќе ги смениш ни јас твоите ама колку и да гледаме на позитива ова ситуација излезе од контрола одамна на светско ниво ние поштедени сигурно нема да сме така да без тоа ограничување не знам што би ни се случило не сакам ни да замислам

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    А иначе во Србија не можат да се собираат преку ден, или да се журкаат по викендици од 20 ч до сабајле ха ха ха.

И не знам кој може да му се диви на тој шарлатан што до вчера се кљофташе ко зелен додека тој пулмологот шегобиец ги храбреше Србинките да идат во шопинг во Италија.

На smile:), darcy, smooch и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Да не сакате 24/7 да биде? Мора да е само ограничен период.
    Ја викам еве да се затвориме скрос дома, со спуштени ролетни и во саксии да садиме овошје и зеленчук за да не излегуваме од дома по храна.(facepalm)

На smile:), CameliaMiller, pdb123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Не знам за вас, ние сме во тотален карантин, прошетки не смееме да правиме, бидејки заразата енормно се шири во секаков поглед, се шетаа и кај нас се додека не рипнаа бројките дупло, од тогаш парковите зелените површини, шумите плажите се е затворено, веќе една недела гувернерот на венето апелира да не се излегува на зелени површини и на плажи бидејки заразата никако не стивнува па контролата на полицијата ги казни и прошетките, да прошетките.

Јас немам излезено веќе не паметам од кога ако ви кажам точно ќе ве излажам, еве сум се држам добро, детето ми е добро со ислучок на тантруми чат пат, маж ми на работа и така, поентата баш таа беше, кога се се забрани народот почна да ги населува зелените површини нормално исто така и плажите имаше неколку слики и видеа што гледав како градоначалниците одеа од место до место и културно го замолуваа народот да оди дома.
    Не знам која поента не се разбира од хаштагот #седидома, еве и гувернерот вика, седете дома, излезете само за најнеопходно, се со цел што побрзо да излеземе од епокаплисава и бидеме слободни. Ако еден граѓанин реши да оди на море, по него ќе решат уште 50 друг на зеленило по него уште 100, се створаат дувла на народ а тоа не е добро.

Треба да бидеме дома и само дома, мене ме лути фактот баш преска со золвами од тука правеме муабет, ќе видиш од тераса 2 3 шарени крави што шетаат а што јас што сум? Глупа и будала да не излегувам и нив да ги чувам ? Или ај бие од зградава 100 души сме дома и се наоѓаат 5 лица што шетаат по двор? Јас не сакам да излезам? Јас и другите 100 ги чуваме овие 5 за да излегуваат и имаат растојание да дишат воздух а јас не сакам да дишам нели? На мене и на моето дете пред се не ни е преку глава од овој заробенички живот и нездрав затворени у 4 ѕида па стојка ќе си ја шета а јас ќе ја пазам :@

Ова зборувам за тука, не сакам да се пронајдете за во Мк бидејки таму ситуацијата не ја знам и не сакам да ја коментирам, меѓудругото сакам само да напоменам дека во ваква ситуација и со ваков високо заразен вирус најдоброто решение за стивнување што е можно побрзо се да се седи дома и никако другчие како сакате сфатете ме вистината е таа, на сите епидемиолози и стручни лица, и тука се шетаа ама бидејки се нема никаков усул ниту во шетање и бидејки не е само стојна што сака да шета туку милиони народ ќе си седиме дома како најкрајна мерка и ќе си платеме ако идеме на плажа или у шума.
    :|

Мислите дека ми е интересно дома? Збоктисано ми е од се, од целава корона ситуација :|

Една персона без симтоми може да зарази други 10, денес објави гувернерот на венето, подобрување нема, жртвите растар, заразените растат, денес има 2989 заразени и 345 жртви, меѓудругото во Падова е хоспитализиран млад дечко од 1992 односно 27 год кој што имал преголема темп и се гушел, крирична состојба на апарати е интубиран.

Пак ќе се повторам, вирусот не заразува и не носи само стари, хоспитализирани млади луѓе се на апарати се борат за живот кој дел не е јасен овде?
    Здраатвото е на раб на распад, немаат апарати, немаат маски работниците работат во не баш најдобри услови бидејки им фали заштита а заштита нема или е стопирана некаде.

Сите мислевме позитивно, сите мислевме дека е обичен вирус, сите мислевме дека ова е фама ама не е, лошо е, жртви многу, заразени хоспитализирани еден куп не не е ич добро јас кажувам што сум секогаш оптимист и што сеуште верувам дека утре во 18 часот ќе кажат дека е крајот на овој проклет хаос.

За крај сакам едно да знаете, ценето искуство од Ит, дека како рестораните моловите баровите исто така и прошетките не коштаа за жал бидејки се извор на зараза и потенцијален чопор излезени сите да прошетаат како секој еден :( па ги стопираа а кој не сака барем да се прошета??

Немам идеја сега за сега, јас многу би, на пример филмови, да цртам некоја слика, и слично креативност бидејки по природа сум креативна ама со детево се ова тешко чекам денови кога ќе порасне за ваков луксуз, сега сум со него и повремено следам вести, правам и ручек експериментирам колку што можам, на пример денес ми е не ме дирај морал нула сум улежана од утре стартувам со музика малку :)

На Ivan4e04, Giovanna, smile:) и 25 други им се допаѓа ова.
  9. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Каде се другите :?:
    какви се овие услови

10. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    @vitamina Уште еднаш фала ти што ни ги отвораш очите пред време иако сами треба да сме свесни. Ви посакувам да останете прибрани и со добро здравје сите.

Последна измена: 18 март 2020
    На smile:), Doozy, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  11. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Господата очекуваат пентхаус у Хилтон хотел.
    Нормално дека дома сакаат, кафе комшиско, рашетување по роднини и слично. Ич не ми е жал да ви кажам, имаат каде да спијат, да јадат нека се задоволат со тоа, ако си заминат со себе носат уште 1000 заразени минимум, за наш народ од странство само ваков карантин, видовме што памет и совест имаат деновиве.

На Ivan4e04, Purplelilac, Giovanna и 27 други им се допаѓа ова.
  12. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Ме наговараш да признаам дека сум фан на Вучиќ и да го сликам и да ви го покажам неговиот портрет насликан на целиот ѕид во мојата соба како признание? :lol::lol:
    очигледно не ме читаш добро девојче

На Nigredo Odor и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  13. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Да се согласувам дека неможе да бараат мн ама ова ми изгледа на импровизација, неорганизираност.

На Sejfullai му/ѝ се допаѓа ова.
  14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.969
    Допаѓања:
    34.603
    Епа да не бегаа преку прозор за тест да не лажеа од каде доаѓаа Претходните заразени и потенцијално заразени Немаше да дојде до ова... можеби ова сега ќе беше најдобрро уште на граница и од аеродром сите да ги стават вака па да немаше заразени...

На Purplelilac, smile:), Pelargonium и 5 други им се допаѓа ова.
  15. loreta123

loreta123 Нов член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    23
    Kaj mene nema karantin ama ima prinudna/samovolna izolacija. Skoli, fakulteti, gradinki, nacionalni parkovi, gratski parkovi,plazi….. granica (vlez izlez na stranci nema, pravo na vlez imaat samo domasnite so domasen pasos I zasega amerikanci so ameikanski pasos). Seuste rabotime, se razbira samo tie sto ne ja izgubija rabotata od denot na proglasuvanje na svetska pandemija, a od zarazeni se postari lica ili srednoskolci I student.
    Toa e slika vo moja provincija.
    Slusam sega Ontario proglasil vonredna sostojba sto kaj da bide sledni sme nie so najgolem broj zaboleni lica, a posebno mlada populacija.
    Ova so "mladata populacija poslabo ja faka", bare ovde ne se potvrduva, nasproti imame neobicno pogolem %. Najmladiot pacient 2 god. dete.

На smile:) и vitamina им се допаѓа ова.
  16. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Никаде не побарав затварање фабрики и погони. Уште еден цитат во мнозината кои немаат поврзаност со мојата првична поента.

Затоа, те повикувам, ако најдеш таков цитат каде експлицитно велам да се затворат фабрики и погони слободно сподели, па радо би ти одговорила.

Исто како што никогаш не напишав дека треба да се затвори увозот и извозот за мат. добра па следеа милион цитати за нешто кое никогаш го немам споменато.

Прашањето е многу јасно и недвосмислено, упатено кон класните неправедности во општеството и насочено во полза на работникот кој ти и останатите го гледате како топовско месо и оружје за економска експлоатација...

Додека тој е во суштина само човек, ништо помалку привилегиран од докторката Цаца и субјекти налик неа. Жално е што не можете да ги увидите работите подлабоко, надвор од економско - политичките рамки, иако за храна никој не би умрел.

Меѓувреме не се замарајте со Одор чии ,,прогнози" од ден на ден за жал се остваруваат, обрнете внимание на карантинот. Дали сите новодојденци се таму. :sun:

На BlackNight и queen19 им се допаѓа ова.
  17. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.193
    На Tea678 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    А таму кога спијат војниците баш ни е гајле таква професија избрале. И самите знаат кога започна кризава што чекале последен момент или алчни ако им било подобро можеле да си седат таму каде што биле и второ биле на печалба имаат пари нека нарачаат средства навалаки јоргани и нека си ги светнат собите. Ова е прв ден не знам што очекувале. Јесте лоши се условите ама нашата држава толку има да понуди дали да ги вложува парите во здравство или да им тера кејф во хотел со 5 ѕвезди.
    *не го сфаќај ова лично кон тебе општо кажувам

На НаталиЛили, smile:), Brinetka и 7 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    269.134
    Јас стварно не знам што очекуваа.
    Знаеа каде се враќаат.
    Државава нема услови да има на готовс спремен карантин, се користи тоа што се има.
    Едвај ги донесоа, ќе преживеат.
    Башка што сакаат можат онлајн да нарачаат.
    Да не зборам дека и просторот ќе им го средат колку - толку, малку трпение да се има. Не се засекогаш таму.

На Ivan4e04, Purplelilac, Mr. Right и 22 други им се допаѓа ова.
  20. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    Каква врска има жити се класната неправедност со коронавирусот ?

И дали очекуваш Филипче, кој е патем кажано неурохирург и министер за здравство, да оправа класни разлики во ек на пандемија???

На Purplelilac, smile:), cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.