Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Можеби би сфатила да имаш дипломирани родители физикалци со 55+ години чии фирми ги тераат да работат без можност за одмор и боледување. Вака, излишна е секоја дискусија. :)

Пак спинуваш со репликата за Филипче. Како да ти се објасни дека не е важно кој диригира, Аспарагус. Ги сакам моите родители живи како оние на Цаца роднините што се згрижени и пазени ко бубрег во лој бидејќи пред лицето на пандемијата сите имаме исти очи, и работници, и директори и оние со сина крв!

Залудна е секоја дискусија со вас. Нема веќе да губам време, овојпат најсериозно. И онака за три недели од сега ништо од ова нема да биде битно.

На queen19 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    @Nigredo Odor

Цело време алудираш на демек работничката класа во приватен сектор. Што може да направи тука државата? Работодавачите се тие кои треба да превземат мерки, зашто и повеќе од јасно е дека државата, и не само нашата, Швајцарија да е неможе да покрие плати и придонеси и на приватен сектор. Ајде еве кажи ти што предлагаш? Конфузна си и најискрено не ти ја сфаќам поентата. Еве нека почне некоја од поголемите приватни фирми, како пример за другите, нака прекине со работа со цел да помогне да ги заштити работниците. Сигурна сум дека по завршување на пандемијата, државата ќе помогне и на приватните фирми, дали со субвенционирање, дали со одложен рок на плаќање на придонесите, дали со поволни кредити (обично во пракса тие се мерки за помагање на погодените од кризата). И работодавачите се свесни за тоа и затоа не им одговара да ги затворат погоните. А реално, да очекуваме дека државата ќе исплати плати, придонеси, па може и изгубената добивка утре да ја бараат, е нон сенс.
    И за класната дискриминација на работниците, како може да пишуваш за класна дискриминација кога во државата освен мајки на деца до 10 години, хронично болни и бремени жени што се ослободени, друго се иде на работа. Во секој град судовите работат, органите на локална самоуправа исто, комуналните претпријатија, затворите, Центри за социјално, за здравствено, секоја институција работи, прилагодено согласно настанатите услови.

На Purplelilac, НаталиЛили, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.167
    Не знам како не можеш да разбереш дека таква класна поделба постоела во секоја фаза од човештвото.
    Тоа дека работниците и директорите треба да бидат еднакви звучи убаво во теорија, во пракса ниту било, ниту ќе биде така.
    И да, излишна е секаква дискусија пошо е тотален офтопик, од дебата за седи дома мерките до комунизам стигнавме.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Едино добро во сето ова е што излезе на виделина во какви услови работи војската, али добро битно влеговме во Нато.

На smile:), cresa-jagoda, ocicka2014 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.193
    Така е..
    Но на кој да му објасниш.
    Нема да не убие корона вирусот туку злобата и ограничувањата на луѓево.

На smile:), cresa-jagoda, темјанушка и 3 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    269.136
    Не разбирам како - без одмор и боледување Одорке.
    Дали твоите родители спаѓаат во групата која е ослободена поради здравствени причини, но и покрај тоа не ги ослободува работодавецот?

Ако е така, зошто не пријавиш на надлежни?

А за останатово ни јас не те разбирам, нема затворено институција освен образование.

За 3 недели или 3 месеци Коронава ќе пројде, нема да умреме. Ама проблемите кои постојат ќе останат, и понатаму градежници ќе висат без ХТЗ а ние ќе проаѓаме и ќе си ќутиме, оти нели лебот да не му го земеме ако го пријавиме газдата. И К-15 ќе враќаме. И пола плата ако ни побараат.

Ама тоа нема никаква врска со ситуацијава, во која навистина мислам дека Филипче максимално посветено и стручно постапува. Да се сетиме дека е неврохирург, не е трудова инспекција.

На Purplelilac, JuLleE, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    43.854
    Маж ми почна да паничи, сабајле се раскива и сега му е затнат носот и го осеќам има малку температура, јас исто се осеќам настинато ама како што кажав пред да добијам секогаш ми е вака. Поткашлува малку ама исфрла и балгами, парацетемол му дадов, вика дека не е малаксан и дека нема тешкотии во дишењето, ама отсекогаш си е драматичен кога е болен па сеа страв ме фаќа ептен. Се тешам дека ако сме болни сите колеги ќе беа, а никој немал симптоми за ништо, иако 90 посто сум сигурна дека е настинка или обичен грип пак ме фаќа страв, посебно оти тука не тестираат и ни викаат дома да прележиме.

На CameliaMiller, cresa-jagoda и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Маж на температура од 37 превртува очи и легнува во кревет две недели. Маж не е за верба.

Заебанции на страна не ве разбирам оти паничите и корона да е. Парацетомол одмарање и седење по дома. Ако го боли грло нека уклучи антибиотик не своја рака ако не е алергичен и има досега пиено, ради психа. Ќе мине за два дена. Чај лимон и мед.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    43.854
    Јас ич не паничам, секако сме дома не сме мрднале цела недела, ама знаете поголем дел од мажите какви се кога се болни, како пред умирање. Страв ми е дека сме сами тука па ако се разболиме нема кој ни до аптека да ни иди.
    Парцетемол се напи, сега спие јас се рашенив од него и сега не можам да заспијам. Мирен е, си диши нормално, малку е препотен ама не е веќе топол, тоа е од парацетемолот вајда. Како и да е ќе ве известам ако продолжиме вака. Фала ти.

На CameliaMiller, cresa-jagoda и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Во која земја сте?

Ти гледај чувај се мажи и температура ти е права драма.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Британија

На cresa-jagoda и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.103
    Допаѓања:
    179.414
    Извини што подоцна одговарам, сега видов. Веќе неколку девојки ми имаат пишано која студира, која работи, која има некој што работи во Солун.
    За да не пишувам на секоја посебно во порака, да не испуштам некоја ненамерно, пишувам тука.
    За се што треба тука сме. Ако не пишам јас, ќе пише сигурно @koritsaki .
    За сега состојбата со границите останува непроменета. Грција ги затвори границите со Македонија и Албанија пред некој ден, ама од вчера вечер цела европска унија ги затвори сите граници, па сега сите се затворени. Кога ќе знам нешто ново сигурно ќе пишам.

Сакам да се извинам на сите што ми пишале порака или ме тагнале, а не сум одговорила. Кога имам многу нотификации се случува ненамерно нешто да ми се протне неприметено, не е ништо намерно.
    За се што ве интересира, пишувајте ми или тагнете ме повторно.

Ако може некој мене да ми каже каква е состојбата во Македонија до сега?

На CameliaMiller, cresa-jagoda, bella12 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    31 мислам заболени.
    Нема нагло покачување на бројката, што е супер, значи се држи под контрола колку што може.
    Спремни се максимално што може со оглед во каква држава живееме -дури и изненадувачки.
    Е сеа уште свеста на пензионериве малце да беше на пописмено ниво (намерно ќе речам така) можеби и не би стигнале до смртен случај.

На CameliaMiller, JuLleE, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    26.702
    Брачниот пар од Жан Митрев биле на скијање, кога се вратиле не почитувале самоизолација и мажот буквално цело време седел по кафичи и кафани минатата недела.. И така. Си бил и во Систина на преглед пред да оди да направи тест. Овие што мислат дека 'никој ништо не им може' и ни испораширија зараза треба у затвор да идат!

И стварно преку глава ми е од седење дома и ризикување на здравјето на најблиските и моето заради идиоти кои се шетаат у сред епидемии зошто у Барселона имало само 65 случаи коа отишле, а летот бил ефтин. Па сега плачат да се вратат.

Последна измена: 18 март 2020
    На Ivan4e04, Purplelilac, Rozich и 40 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Сите осеќаат симптоми на настинка ради короната,грло им се суши и што ти знам заради муабетите за корона, само јас од паника се исфрлив по лицето. А излезам до продавница и назад (пошто само до таму одам), уште повеќе се нафрлам и ме чеша. :) Само на прљаштини и прашина ме асоцира.

Рано е за радости дека имаме малку. Само што почна ние отидовме на 31. Србија колку жители има а има 60 и неколку. Бугарија... Се знаеше со што си имаме работа. И за вирусот и за народот. Требаше посериозни мерки. Точка.

На Ivan4e04, Brinetka, dunika и 12 други им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Вака луѓе:
    - Официјално се затвора аеродромот во Малта на 20 Март во 23:59 часот. Кој сака да излезе сега му е шанса,после Бог знае.
    - Министерот Силвио не брка! Да добро прочитавте НЕ БРКА!!! Масовно се опуштаат работници и им се откажуваат личните карти, им се одбиваат продолжувањата за личните карти.
    - Дел од газдите ги спуштаат цените на кириите, дел баш ги брига.
    - Една британка од вчерашните 8 плус заболени место да се јави дома да дојдат, таа со автобус била до Матер Деи при што сега го заразила цело инфективно одделение и истото е затворено. Прашање на време е кога ќе пројават симптоми тие во автобусот и со колку души биле во контакт.

И ЗАТОА ВЕ ЗАМОЛУВАМ НЕМОЈ ДА ЗБОРИТЕ ЗАШТО СМЕ СЕ ВРАЌАЛЕ ДОМА ВО СВОЈАТА МАТИЧНА ЗЕМЈА.

Не се враќаме од инат туку од што немаме каде. Јас сеуште не сум во таа ситуација ама прашање на време е.

Вчера се расправав по групите не ми се верува колку себичен народ сме станале. Уста за зборење толкава,за разбирачка нула.

На Ivan4e04, manako1, cresa-jagoda и 12 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Ако планираш да се враќаш појди си сеа. не чекај нож до коска зошто за две недели ќе е бетер . со соодветна заштита патувај .

На cresa-jagoda, темјанушка, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Бубаче доаѓај сега не чекај. Подобро е да си тука. Испочитувај ги сите мерки за излоација се' што ќе ти се каже и тука истерај го периодов. Не знаеш што ќе се случува понатака. Освен ако таму си во ред, на безбедно на свое што би се рекло.

На JuLleE, dunika, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.002
    @buba4e89 не чекај, ако имаш прилика - тргај.
    Ќе поседиш овде некаде во организиран карантин па ќе си бидеш дома.

И ние често знаеме да претераме со она ,,што мајка бараат сега да се враќаат,, ама на никого не си му во кожа, сигурно од убавина не отишле.
    Плус тоа ако таму некаде затворат се и не ти плаќаат да седиш дома, од што ке платиш кирии, сметки, храна...

Е сеа, условите во официјалните карантини слушам не биле сјајни, ама тоа е.

На Ivan4e04, Purplelilac, JuLleE и 11 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    може и дома да ја пуштат ако патува со соодветна заштита и нема симптоми.