Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.241
    Јас се мислам ќе заташкаат како и обично.. џабе ништо нема да направат

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    https://www.facebook.com/veselimomci.offical
    Еве ги, не се од Брисел, туку најверојатно од Франција доаѓаат како што гледам по постовите.
    Можно е тие од Брисел да се на друга локација за ако една група е заразена да не дојди до меѓусебно заразување.
    Барем се надевам дека е така.
    Можно е и да не сакале да ја потпишат изјавата, па затоа да се само тие во карантин, не можеме да знаеме.

На candy.cane, cresa-jagoda и thequeen95 им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Прочитав и за ВучиЧ?
    Драматургот што до пред три дена се потсмеваше со регионот и светот за радикалните мерки што ги превземале, сеа прогалсиле вонредна состојба и сакате да кажете браво за нив, поарни се од нас?
    Не знам дали прочитавте што подразбира вонредната состојба кај нив. Кај нас и без да имаме прогласено вонредна состојба имаме многу порадикални мерки за разлика од Србите. И тоа не е за потсмевање како што правеше ВучиЧ, туку е за пофалба. Очекувам во најскоро време дека нема да знаат главата кај им е, нема да знаат што ги снашло. Ете, почнува кај нив да ескалира состојбата. Ќе видиме кој последен ќе се смее.

И уште мислам дека ВучиЧ е фатен од короната. Не знам, наравот негов, интервјуата дадени, менталитетот српски, се ми оди во прилог на тоа.

На candy.cane, Doozy, Ambitious и 5 други им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    Или тоа, или пукале сеир на сметка на вирусов.
    Уште има вакви, за жал :(

Туку, ај тинејџериве ќе ги разберам... деца, пубертет, јас сум била, па знам како е... ама возрасниве никако :!: :x
    А и родителите на тинејџериве... да не можеш дома да го задржиш!? Абре со клуч на врата и нема излегување! Пак ќе кажам, и јас сум била тинејџер и тоа прилично бутновен, ама моите ако решеа дека мора дома да се седи, можев на глава да се превртам, џабе...

На candy.cane и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Рекоа како ќе пристигнуваат, така ќе ги носат. АМАН! Одма се во државава на национална основа мора да се гледа. Ај малку гледајте ја поголемата слика.
    Да ме носат таму, а со тоа да може да спречам потенционално ширење на вирусот, одма ќе одам. 2 недели ќе издржиме се. Ко студенти, кога сме иделе на патувања, каде се не сме спиеле, сега во оваа ситуација ова најмалку битно е.

Гледајте малку пошироко, баталете политика.

На Ivan4e04, Purplelilac, Giovanna и 22 други им се допаѓа ова.
  6. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.866
    за хигиената во болниците се грижат болничарите, задачата на докторите е друга.
    Пневмонија не се добива од промаја.

На Different7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Па тоа и ти рече, за персоналот воопшто.

На candy.cane и Dust им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Мене ме загрижува тоа што во Италија и покрај најстрогите, да не речам драконски мерки, строга изолација и карантин, секојдневно бројот на новозаболени расте, како и бројот на починати.
    За денес уште нема апдејтирано податоци на страната, ама вчера бројот беше прилично висок.

9. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Април ке биде најлош месец ајде Пендаровски на тебе е ред!

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мислам дека дури за 10 дена ќе почне да се гледа ефектот од мерките. Се надевам тогаш да стагнира, па да почне да опаѓа бројот на заразени. Италија касно реагираше. Многу касно!

На Ivan4e04, Purplelilac, Rozich и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Колку денови се во најстрога изолација, знаеш?

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Им беше очекуван пикот, за околу 2 недели очекувале намалување на бројките...
    Не почитуваа пред тоа мерки, касно се затворија. Туристи имаа тон, затоа се се прошири кај нив така.

На Doozy, BlackMistery, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    И мене тоа ми влезе во глава, ама ако размислуваме дека период на инкубација е долг, а карантинот на ниво на цела држава го воведоа на 9ти, има веројатност луѓето што сега излагаат , да се заразени уште пред да се воведат најригорозните мерки.:?:
    Веројатно треба да се почека уште некој ден за да се видат ефектите од карантинот :?:

На candy.cane, pdb123, Doozy и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Некој поназад спомна дека епидемиолозите датумите ги бројат на назад.. Денес тие што се откриваат во Италија се разболеле пред 10тина дена, а тогаш уште беа по кафичи и на скијање..

На candy.cane, Doozy и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    На candy.cane, CameliaMiller и referentka им се допаѓа ова.
  16. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.193

Мое мислење е дека тие се премногу несериозни и тврдоглав народ забрамето им е се они пак се глупираат по балкони може тој што е над нив да кива да плука и заразата да нема крај.. некое мое мислење е ова можда и не сум во право.

Во вакви времиња треба многу да размислиме како се однесуваме кон нас самите и кон другите.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Кога државата е во кризна/вонредна/воена состојба, а здравјето на народот е загрозено, сите заедно, со заеднички сили треба да се грижат за општото добро. Нема тука простор за тоа јас сум доктор, а ти си сестра, тој е хигиеничар. Во неколку наврати имам кажано, и без да има ваков хаос, СИТЕ СЕ БИТНИ за доброто на пациентот. Фармацевт без доктор не може, доктор без сестра не може, сестра без хигиеничар не може!!!

На pdb123, Doozy, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Гледам, читам, пратам. Имам многу, многу работи да кажам за целокупното однесување на сите во врска со вирусот.

Буквално ви извади се од вас, најлошото. Убаво рекле, во паника паѓаат сите маски.

1. Да почнеме од првозаразената. Прочитав на темата "Ќе ја контролирале ли сега од кога ја пуштиле од болница". Доста се понашате како некој намерно да ви го донел вирусот во светата ваша држава. Жената се лечела во Италија, Не била високозаразна кога дошла во МК (колку повеќе напредува болеста - се намалува заразноста), од неа никој не се заразил, вие би ја жигосувале дека прележала корона. Да се знае засекогаш. На чело по можност да носи белег. Малку како фашисти се понашате.
    2. Формата за пријава што се вртеше вчера тука. Тотално неофицијална форма, се затрчавте сите да ставате податоци таму. Си собра некој еден куп лични податоци на ваша сметка. Простор за злоупотреба колку сакаш.
    3. Апелирате за сите кои излегле од државата да не се пуштаат внатре. Кај да идат? Како што граѓаните имаат обврска спрема државата - така и државата има спрема граѓаните. Се додека нема регулиран престој во друга држава - тој е македонски државјанин. Тоа што излегол од државата од која и да е причина не смее да повлече дека државаѕа ги изгубила обврските спрема тој граѓанин. Постојат и оние кои немале избор, кои отишле во време кога немало ни еден сллучај. Во голем дел од европските држави ситуацијата ескалираше за 2 недели, за помалку од 2 недели во повеќето.
    Повикувате на полициски час, повикувате на целосна забрана за излегување. Го величате Вучиќ. Се ми личи под масовен карантен во психијатрија треба да ве сместат. Штетни сте за општеството. Орвел од вас во гроб се превртува.

Сум за строги казни за оние што прекршиле самоизолација. Апсолутно сум против фашистичкото понашање кое се манифестира на темава. Не сте нормални. Во ова време на глобализација, редовно патување е голем дел од животот на некои луѓе. Ситуацијата што ја гледате денес не беше иста вчера, завчера, ниту пак пред 10 дена. Енормно брзо се менуваат работите.

Заглавена сум во самоизолација во туѓа земја. Немам долготраен престој, може и ќе го средам за кратко, само нека се посмири ситуацијата. Едно нешто ми е мило, што не се вратив во Македонија иако ми дозволија од тука. Барем никој не направи да се чувствувам како ѓубре, ни на граница, ни епидемиолог, ни никој. Во ова сме сите заедно. Нема наши и ваши. А вие побрзавте да се поделите на "оние што ни го донесоа вирусот и ние што си седевме дома".

На Ivan4e04, BloodElf, candy.cane и 28 други им се допаѓа ова.
  19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.315
  20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    13.102
    https://skopje1.mk/archives/85683
    Да ви кажам како ние во време на пандемија вода немаме.
    На 12 км од центар на Скопје сме.

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.