Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. John Snow

John Snow Форумски идол

Не може да има рамноправност брат, ај сеа и лекарите да се побунат пошо се по 20 саати на работа а ние си го ладиме.
    Приватен сектор е така, ако не ти се свиѓа си даваш отказ и чао, за фер ич не е ама не можеме ние ништо да смениме за жал.

Ivan4e04, candy.cane, Nithya and 17 others like this.
  2. prominent

prominent Форумски идол

Според мене, имавме доволно строги мерки и досега. Не знам што точно ќе смени вонреднава состојба, не се разбирам многу и некако самиот поим ми е во магла.
    Јас како што разбрав, сега за сега ќе биде без рестрикции во движењето, што значи дека т. н. полициски час не е предвиден.
    Јас сум свесна и си седам дома, излегувам по потреба само, секако. Мене лично нема да ми смени ништо и полициски час да има, но верувам дека ќе смени за тие што не ги почитуваат мерките.

Doozy, cresa-jagoda, smile:) and 3 others like this.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Ова може е и најреално сценарио. Меркиве се само за да се забави ширењето, како што и впрочем се дискутираше и претходно. Да не дојдат многу случаи одеднаш, па да ни колабира здравствениов систем.

И мене не ми е јасна една работа, зошто сите кои се заразени ги носат на инфективна? Мора ли сите да лежат? Нели е подобро на домашно лекување да бидат, а капацитетите да се чуваат за критични случаи.
    Не знам... можеби навистина имаме капацитети, ама...

Ivan4e04, candy.cane, faye and 7 others like this.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Кажа дека нема некоја конкретна мерка во моментов. Полицијата ќе респондира согласно однесувањето на луѓето. Значи се зависи од нас. Кажа дека има доволно залихи на храна и лекови, нема потреба да се купува пак неконтролирано и да останеме дома. Значи во глобала се ќе остане исто, само ќе се однесуваат построго со нас доколку не ги почитуваме мерките. Fair enough.

cresa-jagoda and queen19 like this.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не си во право. Има родители кои и двајцата се сеа дома јер се келнери во ресторан и нема да им е платено ни денар.
    Секогаш има полошо , само ретко кој го гледа тоа.... Тек коа имаш уста да раниш е страшното.

6. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Ова е лошата страна на седењето дома, само што голем дел од народот ја врти главата и се прави дека ова не се случува.

7. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Не ми кажувај,работам со храна,хаос е секаде.Иако немам дете,имам пак давачки,сметки,храна,стан и итн,и многу добро знам како е.

Konfetka, jasbi, buba4e89 and 2 others like this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

И јас сум на работа, немам деца , ама колешките кај нас работат и од дома. И не им љубоморам. Еве сега вонредна состојба ќе видиме како ќе биде.

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

а да. и ќе додадам...
    иако ќе си дома бетер коски ќе ти се тресат за оно да не ти се зарази. така да веруј...у моментов среќа што немаш дете. или бремена жена пред пород...

cresa-jagoda, jasbi, mimiiiii and 4 others like this.
  10. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Да и јас зборев за опција полициски час.
    Еве читам за вонредна состојба, што значи, како би било, ако добро разбирам истата може да трае 30 дена, така?
    И што кога ќе истечат на пример тие 30 дена, а ние тек после тоа очекуваме да го достигнеме пикот.
    Ова навистина не ми е јасно и затоа мислам дека можеби полициски час е најпаметна работа.

Не знам веќе што да кажам, да го почекаме пресот па да видиме.

11. annii

annii Популарен член

Ги пуштаат дома, најверојатно после преглед, доколку не се критични се упатуваат на домашно лекување.

Не сте реални со препораките сите дома да сте. Приватен сектор сум и дома седам, неплатено се разбира. Лебот, брашното, квасец со кои пари да ги купам? Уште еден да не оди на работа, дома да седнеме, крај нема на сметките да најдеме.
    Држете се до препораките, маски, ракавици, по наслебите има аптеки, обезбедени се со маски, ракавици. Логично е аптеките/маркетите на фреквентните места да се полупразни.

12. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ке се појадеме кој праведно а кој неправедно седи дома(facepalm)

Вонредна состојба значи губење на човековите права.
    Можеби во сите институции и фабрики ќе се редуцираат работници, ама мислам дека нема компленто да се затвори се.

И не е до редукција или до строги мерки, ние како народ природно сме ,,кршачи на правила,,па нема да ни претставуваат мерките проблем да излеземе и да отидеме каде што сме намериле.

Ivan4e04, candy.cane, Doozy and 14 others like this.
  13. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Е незнам дали е Бремена хахах,се шалам,малце морам да се нашалам,затоа што мојот пост беше само дека нема рамноправност за сите,во оваа хапточна ситуација.Сите да си имаат дечиња,здрави и живи да сме.

jasbi, buba4e89 and LiliBoz like this.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Вонредна состојба во ситуацијава значи дека полиција и армија ќе има поголеми ингеренции. Пример има дојава дека се дојдени не се во излолација или одбиваат да се тестираат оп апсење и на тестирање во излоцаија. Има собиранки некаде, иде полиција, легитимира, оп казни. Тоа е поентата. Бидејки народов беше толку одвратен и не сакаше сам да се изолира, се шетаа стариве како млади кокичиња на пролет сега имаме вонредна состојба.

Ivan4e04, ohlalalala, Nithya and 24 others like this.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Ти бар можеш да останеш на боловање ако пример те боли кичмата.
    Можеш да користиш слободни денови.
    Можеш да си дадеш отказ .
    Некој НЕ СМЕЕ ништо од ова .
    И да одлучи да јаде леб и сол само да седи дома 2-3 месеци не смее.
    Така да , не е време сега све да ставаме на кантар.
    Мора да бидеме солидарни, мора да имаме совест и свест.
    Ќе смогнеме сили да го надминеме и ова.

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

дај боже да е , ќе пројде ова дур дојде време:D

Извинете за офф..

Венко во 15 рекоа?

17. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Неможам на боловање,зашто сме малце персонал.

Немам слободни денови,зашто сум тазе во фирмата.

Отказ ако дадам,ке немам ни леб ни сол да јадам,и стан ке изгубам.

Ништо не ставив на кантар,само кажав дека треба за сите исто да е,вирус си е вирус за сите ист.

18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Не се препораките СИТЕ дома да седат.
    Препораките се оние кои не одат на работа дома да седат, за другиве да не се приморани да седат дома, за да имаме за леб.
    Ќе го повторам уште 10000 пати ако треба...
    Ако маж ми стане ризик, нема да смее да оди на работа, а со тоа и газдата, а со тоа и мајка му, со тоа и цела нејзина фирма, значи еден куп фамилии..
    Како примерот со фабриките горе.
    Затоа да се забрани движење освен на оние што работат, од општината во која живеат до онаму каде што работат.
    Они ќе пазарат...
    Мора да се работи, тоа е факт...
    Ама кога имаме ваква непослушност, не гледа решение.

19. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

За североисточна Грција зборувам , една жена од градот Ксанти, близу градов (20км оддалечено)од село Авдира маж заболен и во градот Комотини ( 56 км оддалечено од Ксанти) студентка што уште нема информации дали била заболена додека одела на факултет, а потекнува од градот Кукуш. Моментално е во Кукуш во домашна изолација.

Yowannty and Maro87 like this.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Нема лек за вирусот, така што сите заболени реално го прележуваат.
    Се третираат симптоми, затоа и по цела Европа им кажуваат со симптоми да седат дома и да не излегуваат, ако е ок имуниот систем, ќе се избори со вирусот.

Тоа и за нас важи, да не одиме на лекар со растечен нос и 37.2 температура, макар корона да е, ако симптомите се благи освен самоизолација и чекање на телото само да се избори, нема друго.

Да смислат вакцина или некои антивирален лек, друго ќе е.
    Во моментов треба да сме солидарни и кон оние на кои навистина им е потребна лекарска помош.

Дали е сезонска настинка, грип или корона, ако осетите симптоми изолирајте се и од домашните.