Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Секако дека има неспособен кадар како и во секоја струка (да, во медицина не би требало ама не сите имаат совест, тоа е факт) ама нели е малку претерано да се шири до толку паника и сите доктори да ги нарекувате неспособни? Може не сме опремени како некои странски држави со материјали за превенција (што секако е минус за нас), но ако се заразат, антибиотици на вирус не делуваат, пак ќе се третира како и во други држави. А за проблемот со условите, поточно хигиената во болниците не се криви докторите.

На Angie1432 и smile:) им се допаѓа ова.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    1A5A46AF-BBC4-42BB-852E-89E14655687F.png 8A1DF80C-E36A-4B53-9839-F0EF2BA043AE.png 61F6DCF9-C4F2-45D4-8A44-F82F1A040A53.png Не гледајте по години пошто секој што во моментот има послаб имунитет може да закачи.
    Да не зборам за нивото на ,,свест” што е кај нашите културни граѓани кои во автобус поготово преполн си киваат и кашлаат без рака да стават на уста.
    Болни деца праќаат во школо, киваат и кашлаат по цел ден.
    Болни професори доаѓаат на работа ,,да не заостануваме со материјалот”.
    Не може тоа така.Кај неаме добри услови на Клинички фали уште масивно да се разболуваме меѓусебе.
    За паника е работава, поготово што е смртоносен вирус.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Да беше мачја кашлица вирусов ќе најдеа до сега чаре да не умираат луѓе и да не се шири толку рапидно.
    Цел свет живее со 200 на саат.
    На светските аеродроми дневно поминуваат илјадници луѓе од различни делови во светот.Тројца носители или заразени да бидат на едно место може да се рашири одма.
    Настрана што може да преживее 3 саати НАДВОР од човекото тело.
    Тоа не е малку време, таман да си најде домаќин.
    Да кивнам јас еве како носител или заболена, на јавно место и да испрскам околу мене, тој после мене што ќе го фати предметот може да заболи.

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.942
    Допаѓања:
    15.934
    Ај пак цинизам.
    Не не овде ништо нема да фати, каков корона вирус?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Термалните камери или скенери не го детектираат вирусот. Туку детектираат покачена телесна температура. А покачена тт може да има од повеќе причини. Здрави носители на вирусот може да поминат без проблем.

На Ivan4e04, ElenaOfRivendell, the.vampire.girl и 14 други им се допаѓа ова.
  5. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.527
    Допаѓања:
    12.706
    Девојката што седеше до мене во автобус отиде да седне на другото седиште затоа што кивнав два пати излеа.
    Не знам што да мислам за ова сега.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Криви се и докторите.
    Тие секој ден го гледаат хаосот околу нив, и тие се оние кои треба да поднесат барања до министерство за подобрување на условите и опремата.
    Како не им смета секој ден по 8-24 часа, да седат во распаднати објекти??
    Или сеј мирен дури течи платата- е муабетот?

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Shalitra и 10 други им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    не е цинизам. си била во допир со антракс и свински грип? јас да. секој ден.

8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Пак ќе те цитирам
    "Многу паничите, луѓе. Убаво ви кажаа, смртоносен е само кај старите и хронично болни луѓе"
    Твојот коментар е дека ако не си стар и хронично болен што ти е гајле за тие што се. Сум видела како ги третираат старите по болници кои се пред умирање, како да се инвентар, а не луѓе и твојот коментар е крајно невнимателен како и да пробуваш да го оправдаш.
    Тука завршувам, а ти размисли дали тоа што го кажуваш е навредливо за некој кој има најблиски што спаѓаат во ризична група наместо да се однесуваш кон старите и хронично болни како небитни луѓе кои не е битно дали ќе умрат или не

На Ivan4e04, SandStorm, slobodka и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.505
    Допаѓања:
    39.126
    Дали ќе има распуст за учениците?
    Не го гледав пресот..

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Грипот е смртоносен, еболата, морбилите, варичелата...сите вируси се смртоносни. Ај сеа дома да се затвориме и да паничиме.
    Аман, корона вирусите постојат одамна, не се од вчера. Овој е само измутиран вирус, страшен го прави тоа што има долг период на инкубација и опстојува на неживи површини подолго време.

На Ivan4e04, MeowMeow, ElenaOfRivendell и 23 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Ова е сосема точно.
    Татко ми почина во битолската болница, на 69 години, од компликации од Паркинсон.
    Никој не го исферма, освен мајка кога ќе одеше да измоли некој пријател да го прегледаат, или маска за кислород да му стават, или туба за хранење.
    Дежурниот доктор на одделението на мое прашање: Која е прогнозата?
    Ми одговори со: Стар е тој. Шо ако умри.

На Ivan4e04, MeowMeow, christinnn и 12 други им се допаѓа ова.
  12. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    За жал сите не го знаат тоа а некои се инаетат, дека кај нас сите се знаат.

На S.W.A.G, Feminka22 и WildMk им се допаѓа ова.
  13. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Зошто мислиш дека досега никој не се пожалил? Не оправдувам што е така, но во нашата држава и 100 доктори да се пожалат, ако не му одговара или не му е приоритет на тие што се одговорни, џабе е.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.942
    Допаѓања:
    15.934
    God help us all!

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Исто ко брза помош што не доаѓа ако ги викаш за постари пациенти.

На cresa-jagoda, emiliana, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.752
    Допаѓања:
    172.972
    Турција, Пакистан и сите што граничат со Иран затворија граници.. дури и една Австрија иако е во Шенген зоната на CNN рекоа дека размислувале да затворат граница со Италија баш поради Короната
    Ај па ти.. цел ден ќе тупат то па то..ако не ти чини па не мора ни да ги читаш, нели?!

Остајте ги луѓето што се плашат да си се плашат. Вие што не се плашете, шетајте слободно. Одете и за 8ми март за Италија..
    Меѓувремено набавете им на родителите/бабите и дедовците се што им треба за дс не излегуваат од дома, не кашлајте и не кивајте на луѓето во фаца (огромен процент од македонциве не ставаат ни рака) .. мијте раце и билдајте имунитет. Затоа што џабе сте млади, може не дај боже и вас да ве фати короната па после леле што ме снајде, треба во Штип во дупката да лежам.. Да дупка е.. подобро да умреш него ли да се мачиш таму.

Друго нешто.. сите знаеме колективната свест каква ни е, така да не туку свиркајте си и не спијте на тоа уво дека нема никој да се зарази..или дека нема да бидете баш вие тие..

Читавте што може да направи на белите дробови па и на другите органи короната? Епа читнете.. не чекајте само што ќе ви пласираат на тв..
    Дури и да се излечи човек, може да ги има истите последици како и после тешка пневмонија..веројатно знаете како е со пневмонијата..
    Тоа не значи дека треба Кам да го нападнеме...ама не значи дека треба и да сме си слободни како ништо да не се случува.
    И да.. оној докторот на тв прееска ми се виде крајно дрзок и вообразен. Од желбата да не се шири паника, неговиот говор ми донесе само немир..
    Пациентот дише сам и е ок и тоа е она што треба да го знаете.. пфф немој молим те.. дај што не кажа нешто попаметно..

На slobodka, cresa-jagoda, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Ве гледам повеќето ја зборите смртноста и правите споредби со статистики од други држави. Можеме ли да правиме споредби со Кина, Италија и нашава Македонија која е 100 светлосни години назад ? Знаете како се лечи од вирусов ? Знаете дека е потребна опрема која ние ја имаме најверојатно во доооста ограничен број ? Не дигајте паника, ама не се потпирајте и на статистики кои кај нас може да имаат сосема друга распределба..

О да, може да погледнете дел од видеово (50та до 53/4та минута, барем доаѓа од официјални извори)

На Skylar, Dust, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Е за такво однесување треба и во затвор да се оди ако ме прашуваш мене!

На Puffy2019, cresa-jagoda, Skylar и 2 други им се допаѓа ова.
  19. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Пола доктори тогаш во затвор ќе беа

На cresa-jagoda, Srckata28 и Alisa22 им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    За што да се жалат они?
    Они си имаат свои ординации средени, скоцкани.
    Не се докторите тие што лежат во издрпани и чаршави со стари дамки од крв на нив.
    Многу им е гајле на нив.Лично и персонално потврдувам дека од Кардиологија дел од сестрите ич уво не ги боли за пациентите, поготово ако се постари.
    Абе гајле не им е, те префрла во соба ти тупнува се во раце сам да си носиш, климата ја рокнале на 16 степени а надвор +45 (не дај Боже да искочиш шлог ќе те мавне), чаршав има колку да се покрие човек од 150/60cm плус малце имаат додатоци од крв, некое дупче се наоѓа али нема везе де.Супер се условите што им фали :D
    Татко ми си заработи така Ешерихија на кардиологија летоска.
    Се прашувам зошто :o

На cresa-jagoda, Purplelilac, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.