Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нема споредба на Кина и Италија. Затоа е таква состојбата, не заради криењето.

Arja and Billy Idol like this.
  2. 1209

1209 Форумски идол

И ја тоа викам Рефке, сите Италија, та Италија, нема да се деси Италија ако следите мерки. Италија е туристичка зона, италијани браќа и сестри се бацуваат у уста за поздрав( ова лично го имам видено меѓу повеќе фамилии тука, пријатели) италијани те бацуваат и гушкаат и прв пат да те гледаат, италијани пијат и се журкаат секој ден како последно да е, мора да излезат на ручек, мора нешто да се прави, затоа Италија стаса до таму, плус кога почна таму никој друг не сфаќаше сериозно, сега цел свет е на алерт, така да луѓе амн те имајте малку верба дека ќе биде добро.
    Оптимизмот е многу битен и за здравјето и за психата.
    Моментално буквално се што може се прави во МК, освен што нема полициски час, ама и тоа не е крај на свет оти сепак повеќето болни се знаат, им е влезено во траг, има нездрави поединци ама секаде ги има, вие бидете си мудри.Верувајте моментално сте во најдобра ситуација таму, искрено од срце ви го кажувам ова.
    Се ќе биде добро, опуштете се малку од паники и нервози, ако треба два три дена ништо не читајте за коронава, ама внесете малку оптимизам во себе. Не е чума ова, не се умира за 2 саата откако си фатил, па и да фатиш 90 посто е сигурно дека нема да умрете, затоа ве молам ова ќе помине ама стресот ќе ви земе убав дел од здравјето и нервите.

3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Па кога сте свесни за тоа зошто не се изолирате?
    ЦЈЗ ќе ве тестира ако имате симптоми (што според мене е касно и не е океј одговорот кој ти го дале), но дотогаш изолитајте се, не ширете. Тоа де дроби тука 370 страни.

4. emiliana

emiliana Форумски идол

Филипче на фб пред некоја минута...

Ја поздравувам одлуката на Претседателот Стево Пендаровски да прогласи вонредна состојба. Сега Владата ќе може брзо и ефикасно да управува со ресурсите на државата и навремено да реагира на предизвиците кои ни претстојат и на здравствен и на економски план.

ℹ Што значи вонредна состојба?

Вонредна состојба значи дека Владата добива и Законодавна и Извршна власт. Со тоа, се олеснува работата на Владата во време на кризи и истата може да носи одлуки за добро на граѓаните многу побрзо и поефикасно.

ℹ Како Владата го прави тоа?

Преку носење на Уредби со сила на закон, кои важат само додека трае вонредната состојба.

ℹ Дали ќе има полициски час или ограничување на движењето?

Во овој момент нема таква одлука, следете ги сите понатамошни одлуки на Владата и ќе бидете информирани за евентуални ограничувања на движење.

ℹ Дали треба да направам резерви на храна?

Не, во државата има доволно резерви и на храна. Останете во своите домови, не излегувајте доколку немате потреба и купувајте онолку колку што ви треба.

Придржувајте се до мерките и препораките, само тако побрзо и полесно ќе ја надминеме оваа состојба.

5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Затвора и аеродромот во Ниш доколку некој планираше да си доаѓа преку него.

6. referentka

referentka Moderator Staff Member

И да слета во Ниш нема да помине на српска граница.

7. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Мислам дека кога ќе донесат ваква одлука, јас и @An-na редно ќе биде да прославиме. На сето зборење, тоа ни останува. :D
    Строго од дома, чин-чин во огледало, ко од тој клипот што кружи деновиве по нет.

Ајде сега да видиме дали ќе нè биде вака, како ќе течат работите. Не знам кој им е филмот на овие што бегаат од карантин, самоизолација и тестирање ко ѓавол од крст, стварно не знам, мислиш болка за умирање е. Без коментар останувам кога читам за тие таквите, мислам ради нив преземаа вакви ригорозни мерки.

8. nena2010

nena2010 Форумски идол

@referentka апропо коментарот за колите. Знаеш дека луѓе одат на работа. Мора да се функционира. Јас моментално работам за 3. И што да правам. Пешки да одам од Сити мол кај што живеам до Центар кај што работам? Или ај да се напикаме во автобуси.

9. *Ane*

*Ane* Популарен член

Sea procitav koj ke izleze nadvor od mk nema da go primat nazad 90dena

10. DevilGirl212

DevilGirl212 Популарен член

Мене поточно ме интересира за доаѓање Охрид од Скопје дали ќе можи на патарини да помини?

Demiii likes this.
  11. queen19

queen19 Популарен член

Ајде уште да го ограничат движењето

cresa-jagoda likes this.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Што кажаа за овој на Енергонсистеми бил во изолација или не? Наш пријател работи таму,завчера го сретнавме застанавме и сеа ме јаде јанза знам имаше некој статус тој пишано

cresa-jagoda likes this.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Досега уште нема објавено мерки за ограничување во движењето на граѓаните. Единствено препорака е да не се излегува од дома без причина, а верувам дека патување од ох за ск не е за прошетка.
    Но, можно е мерките од саат во саат да се сменуваат.

cresa-jagoda and DevilGirl212 like this.
  14. queen007

queen007 Истакнат член

Meanwhile in Chair :sweat: Само натака најдовме брашно и маски :x
    829C037B-B389-4BE9-BC05-61F285E1F0E6.jpeg

Feminka192 likes this.
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Гледам дека некои се притресувате оти чудно ве гледале или ве опцул некој.
    Леле да ме опцуе мене некој, да знаете само што ќе му дадам. Многу погана уста имам за пцуење, ела нека ми рече некој нешто такво. Има да го наредам, 3 дена да ми ги одгатнува зборовите.

Не им ќутете бре. Нема некој мене да ме пцуе оти се трудам максимално совесно да се однесувам во ситуацијава а ја да ќутам. Ајт мрш таму, гонете ги.

16. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Не само што не сфатија озбилно туку и имаа многу дешавки со туристи тој период и нормално раздвижен народ.Фудбал се играше кај нив и плус Milan Fashion Week.
    Инаку имаат најстаро население во Европа со тоа и повеќе смртни случаи.

candy.cane, Purplelilac, Rama and 3 others like this.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

https://bulevar.mk/zabava/video/pot...WRZbjnAgc8cZ5ofuldVtn7pso7d6Pb-5MgDuwbZtfAEP4
    Потресно видео од доктор во една од болниците во Италија, само вака ќе разберете да останете дома или и ова не е доволно?
    Кој сака нека го погледне, се работи за луди интубирани во болница, ги снима.

Lolipop23, loreta123, LiliBoz and 4 others like this.
  18. Doozy

Doozy Форумски идол

Вчера го гледав ова, крајот не им се наоѓа :(

LiliBoz and vitamina like this.
  19. mama*rose

mama*rose Популарен член

Изолирани сме меѓутоа одговорот кој го добивме од ИЈЗ не е добар не може туку така да се движиме ниту ние ниту другите кои се во иста ситуација како ние

темјанушка likes this.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Секоја чест на Министерот Филипче добро си ја врши работата и спроведе мерки кои уште не беа спроведени во соседните држави.
    Сметам дека до сега добро го држат вирусот под контрола, само апелирам да има многу контроли на граници од каде доаѓаат наша граѓани.
    И тие што ке одбијат изолација а не је извршат голема казна а исто и да пријавуваме такви ако знаеме.
    Нема милост за никого во ваква ситуација.

Rama, emiliana, cresa-jagoda and 2 others like this.