Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    И ќе иде нагоре дури излезат сите случаи од порано, па сите случаи шо ни ги донесоа овие шетачиве и побегуљиве од странство шо се враќаат назад. Џабе се паничи, допрва доаѓаат високи бројки.

На candy.cane, LovelyGirl3, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Не е добро воопшто, затоа што од тие 12 колку се само у карантин пола од нив да се со симптоми грубо земено за некој ден 120 нема да е ништо.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.679
    120 во рок од 10 дена и 120 во 1 ден и те како има разлика.
    ако земеш во предвид што ќе се случи на инфективна ако во еден ден треба 120 души да се сместат.
    од тој аспект зборам.

На candy.cane, Spidy, LivingGlam и 8 други им се допаѓа ова.
  4. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    139
    20200318_233458.jpg

На candy.cane, PaLaVa, Fifi84 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Да те разбирам, но јас сакам да кажам ете од тие 600 ако испадне за некој ден недела или 2 да покажат симптоми половина грубо земено ќе бидат 300 во еден ден како никој затоа што многу брзо се шири. И навистина сметам дека нашето здравство не е спремно за ова. Се трудаат не викам не, но треба подолг период на тренинг и подготовка за вакво нешто. Дај боже да не сум во право.

На zhap4e, Alishan30, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.899
    Допаѓања:
    20.124
    Епа ко паничите олку.... на времето една легенда рече: I da poginesh... kolku tolku kje se spasish.

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.679
    за се си во право .
    мора да се крстиме на свесноста кај народот која реално е сведена на минимум...

На Alishan30, Doozy и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.223
    Допаѓања:
    22.115
    Мене ме плаши, познавајќи го народов, сигурно има некој што вика ништо не ми е и седи дома...
    Не ни помислува на доктор, а не па на корона.

На eli25, Alishan30, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    и во 2015 да не се паничеше? Аманте веќе со паниката. Дискутираме во ред е.

10. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    139
  11. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.930
    Мене ме интересира дали ќе има некое ограничување на работното време во маркетите сега со оваа вонредна состојба?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.736
    Допаѓања:
    35.748
    Епа заради ова сценарио се збореше цело време: седете дома! Ама на кого?!
    Се надевам сепак дека нема да ескалира состојбава страшно.

@LiliBoz ти си медицинско лице, кажи ми зошто сите ги хоспитализираат на инфективна? Не е ваљда дека сите случаи се за хоспитализација. Нели некои лесно поминуваат, тогаш зошто мора хоспитализација. Ова го зборам од причина што не очекува уште поголем наплив на пациенти и ако ние сите од нив ги хоспитализираме, каде ќе ни биде крајот.
    Дали евентуално би можеле дома да се лечат тие што се со послаби симптоми?

На elenaxbbg, Rama, LiliBoz и 4 други им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    Малку надеж. Ни треба во моментов.

E2046AC5-DD82-44B5-813E-2E6AC2B6A6F9.jpeg и уште тоа дека плазмата од оздравените пациенти од Covid-19 може да се користи за лекување на нови пациенти.

На Ivan4e04, angela.kostova, candy.cane и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.288
    Допаѓања:
    137.089
    IMG_20200318_234220.jpg IMG_20200318_234220.jpg

На Јаневски, Brinetka и Rama им се допаѓа ова.
  15. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.899
    Допаѓања:
    20.124

Јас воопшто не паничам, си го терам животот сеуште како и претходно само слушам препораки од Владата и седам дома, ептен малку излегувам до кај постариве да му испазарам нешто и то е то. Си размислувам само како да го исполнам времето и да не се нервирам многу. Искрено, читам овде, читам светот што и како се справува, кинезите што ги читав и гледав еден документарец, многу ме инсприра колку се позитивни како личности и како се справуваат со сето тоа.

Овде ко че ве читам, ептен негативна енергија, што ако ова, што ако она... Хистеријата јас барем како личност секогаш велам, на почетокот поарно да се спречи, отколку подоцна да се лечи, ама ете не функционира така работите во светот па не може да се затворат граници (пред време).

Го прифатив нештото и подобро е да го разберете сето тоа, ( иако не сум лекар, ниту пак сум учел нешто од тоа, далеку), но сметам дека можеби со затопплување на времето ќе исчезне (намали вирусот на заболени), а исто така со изолирањето. А најмногу изолирањето го сметам за забавување на сето ова да не дојде до нагло бројката да се заразат, затоа што тогаш не се спремни нашиве да се справат, и плус да се најде вакцина за овој вирус (ако има).

Олабавете малку, смислете што да правите, најдете си некое хоби, исполнувајте го денот. Ќе биде подобро, само издржете и не се исполнувајте со негативна енергија.

На candy.cane, Kitten, Adi888 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.679
    Да, би можело. Моментално жената што е дојдена од холандија е со лесна клиничка слика (како и повеќето ама за неа имам сигурна информација) и е таму. За нас е ова нов вирус. Во неколку наврати во другите земји се покажа дека од дијагностицирањето до кулминација на истиот може да дојде за кратко време (пример откриен ковид со лесна кл слика и за два дена завршува на машина) и во секој случај сега за сега е подобро вака да е за да се превенира онаму каде треба со време.
    како што гледаме, нема правила повеќе. Ниту за возраст ниту за хронична болест...

На candy.cane, elenaxbbg, Mishela и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    @Stark те разбирам, тебе ти е струка инжињерството и не навлегувам во тоа зошто не се разбирам. Ова е дел од мојата струка и пишувам од мој гледен аспект, психологија и јас не знам колку имам учено, студирано, идено на семинари, конгреси и слично, но не сум тука за да мафтам со сертификати и дипломи ниту да лечам некого и да давам дијагнози, него како загрижен човек пред се' (не паничар) и во неколку случаи тоа што го кажав се исполни, а и да не се исполни сепак е мое мислење, не сакам да сум во право само дискутирам, уствари сакам да грешам навистина. Ако на некој му е негативно ова може да не чита нели. Сепак темава е за опасен вирус, не за нешто весело или позитивно? Не знам што се закачувате за мене кога никаде не дадов статистики за мртви за разлика од некои членови, ниту ставам слики. (Немам против членовите нагласувам за да не ми се налутат)

Последна измена: 18 март 2020
    На emiliana, "Zoki", smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.899
    Допаѓања:
    20.124

Јас сум бил во минатото депресивна и негативна ептен личност, затоа и го зборувам тоа. Од човечко искуство и чувства што ги имам. Само сакам да му е полесно на сите, имам другарка, т.е. во друштво и имаме групен чат често разговараме, пошто таа ептен хистерична е да речам... затоа и така изреагирав, жал ми е ако навредив...

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.489
    Допаѓања:
    127.365
    Дел од маркетите уште од пред 3 дена воведоа скратено работно време.

На LovelyGirl3, Mrs. Lovett, piksooki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    какви 3 саати? дај ве молам не ширете дезинформации кога дневно има 3 пресови на кои министерот постојано известува и цело време за тоа се збори а ние уште не знаеме како се заразува од друг ؛؛ ноукомент
    пс само едно исто видео врти на тв ама џабе кога никој не слуша

На candy.cane, elenaxbbg, Brinetka и 6 други им се допаѓа ова.