Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Знам дека ќе бидам сфатена погрешно, но зошто цело Шуто Оризари не го стават во карантин?!
    Тоа што се случува таму периодов е страшно.
    Тие што се прибрале од по Германија и Италија се шетаат и им одат и одат на гости.
    Не прашувајте како знам!!!

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Читав за децата, но наведена е само возраста, а не и нивната претходна здравствена состојба. Односно дали имале некои хронични или автоимуни заболувања претходно.

cresa-jagoda, referentka and LiliBoz like this.
  3. duffi

duffi Форумски идол

За жал да.
    Можно е и по два негатвни, третиот да биде позитивен. Така беше случајот со првиот заразен од Хрватска, т.е неговата девојка. При тестирањата два пати беше негативна, за после да излезе дека е позитив.

@Lilit прееска гледав репортажа од таму. Работата беше дали да се смееш или плачеш. Таму корона не доаѓала.8-|

Ivan4e04, Doozy, Purplelilac and 14 others like this.
  4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Да те разбирам. Јас зборев во однос на оние кои коментираат дека требало сите да се тестираме, требало кој посака да може да иде да се тестира, кој се сомнева....а сакав да кажам дека во секој момент не покажува позитивно.

еве конкретен пример на што мислев: докторката Цаца држела предвање во саботата на 7ми, во понеделникот на 9ти излегува инфо во јавност дека е позитивна и сите доктори од конференцијат се ставаат во карантин, и тие доктори дерматолози. Една од нив после 2-3 дена објавува статус на фб како самоиницијативно правела тест во Жан Митрев и бил негативен. И демек еве не сум болна.
    А еве веќе и врспчето на гранка знае дека предиод на инкубација е 14 дена, и дека тестот после 2-3 дена е комплетно невалиден. И може да биде лажно негативен. Ако докторката е стварно негативна тоа ќе биде чиста случајност, а не точен тест.

и затоа велам дека такви масовни тестирањ и самоиницијативни подобро нњ, бидејќи луѓето пребрзо ќе се опуштат, а тестовите голем број ќе бидат невалидни и направени во несоодветен период.
    Значи секоја поединка ќе треба постијано да биде тестирана за да биде на чисто. А ако не биде во инкубација може да се зарази во било кој момент и ваквото тестирање би било до недоглед.

затоа сметам дека е во ред само да се изолираме, а тестови да се прават кога ќе одлучат луѓето кои повеќе разбираат од проблематикава

Ivan4e04, Doozy, glosipgirl and 10 others like this.
  5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Бубаче јас не читам квази портали ти сама си имаше пишано дека ве брка. Ете со големите букви.

6. duffi

duffi Форумски идол

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Go citav i toa na new york times, ama i drugi objaveni. Moze da zabolat da, ama procentualno, se mnogu malku na broj vo sporedba so sezonakiot grip koj najveke napaga deca. I retko imaat komplikacii. Sekako deka ne moze da tvrdime deka nema da se razbolat, zatoa e nasa dolznost da pocituvame merki. Ama ete, barem malku da se smirime.

Eve nekolku istrazuvanja:
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jmv.25740

https://www.nejm.org/doi/full/10.10...sQv4xMbQsZRnfKRSp2iqzviWw01IFc43k4SeN5eVxTSPQ

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Читај понатака каде кажав дека ја повлече изјавата. Три пати кажав. И ова што ми го буташ под нос што тебе те здоболе?
    Што ќе ти промени тебе тоа у животот?
    Божеее мили се запнал таа та се запнала.

10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Добро, кажаа ли овие 4 нови од Скопје од синоќа како се заразиле?

cresa-jagoda likes this.
  11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Да де добро ја повлекол изјавата.
    Но тоа не го менува фактот со какви очи ве гледаат и пак таму ви чини тука се мизерии.
    Но врти сучи пак тука ќе се вратите и за убаво и за лошо ама не чиниме.
    И да ме повредува тоа што имате такво мислење за Мк, а никој не вратил и ве гледаат со исти очи како и нас што не гледаат.

А стомната кога ќе се скрши, пробај да ја залепиш. Иста е како предходно? Не е. Така и со извинувањето одпосле.
    Ова за министерот.

candy.cane and cresa-jagoda like this.
  12. darcy

darcy Популарен член

Искрено, ако е точно тоа со ЕУ, е многу битно баш во ситуацијава, не ради политика, туку ради следново:

upload_2020-3-19_12-22-10.png

Европските фондови имаат многу пари, и премногу една таква помош би ни значела баш во ситуацијава.

13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

па не кажуваат повеќе официјално вакви информации. Само за Цаца кажаа, и сопружниците од Дебар. За таа што била во авионот од Барселона и толку....
    Повеќе не ги кажуват кој што од каде како...
    А и наскоро ќе нема смисла секако за жал :( веќе со над 50 заболени тешко ќе можеме да ги следиме. Границите се веќе затворени што значи сега само ќе си го шириме меѓу нас

Konfetka, Doozy, candy.cane and 2 others like this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Па мизерии сме.
    Ти многу знаеш какво ја мислење имам за мојата земја па најде да судиш. Седи ти во Криволак па ќе видиме како ќе збориш. Жал ми е што земјава крпи такви ко тебе кои игла во сено бараат.
    Како ви се збори за други алал вера, за себе јазикот у уста ви стои.

15. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Македонка која работи во Германија беше на одмор тука неколку недели и ДЕНЕСКА СЕ ВРАТИЛА ВО ГЕРМАНИЈА И Е ВО СТАНОТ СО МАЈКА МИ. На што личи ова каде може да се пријави. Апсолутно никој во Германија ја нема тестирано.

16. queen19

queen19 Популарен член

Контакт со заразено лице

Smilly and anastasijaki like this.
  17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Сто пати поокеј е ова шо Бубаче не сака да се врати него овие шо се вратија или чекаат прва прилика да се вратат. Пред се, за нејзе, а после и за сите со кои ќе биде во контакт почнувајќи од аеродром, до патници, до сите... Ама све експерти за политика сме се собрале, па ќе критикуваме шо рекле политичарите.

18. eli25

eli25 Форумски идол

ЕденЧлен likes this.
  19. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Деновиве само читам наслови од типот на...Кривични пријави за Прилепчани и Кумановци кои не седеле во изолација а дошле од странство.....Мајка и ќерка од Струмица наместо да седат во изолација, се тепале со комшијата....Петччено семејство од Битола вратено од Италија се тепале со комшиите....Кичевец дојден од Италија се шетал низ Кичево и Мак. Брод.

Што стоки ќе беа овие.
    Кој знае уште колку ги има вакви идиоти кои се директно за во карантин да ги ставиш.
    Каква изолација бе за овие свињи...Уствари не се вреди ни со свињи да ги споредиш. Обични идиоти без мозок.

Некој се труди, ќе седи изолиран свесен за цела ситуација, ќе чита, ќе се информира, се придржува до законите, и ќе се најдат вакви одвратни говеда кои ја уништуваат цела слика за тие што доаѓаат од странство.

Таму ќутат ко пи.чки и следат правила ко исплашени првачиња, а Македонија за нив е обично село па ќе прават што сакаат. Демек ете ги странците...
    Кога за момент заборавив колку сме мизерни, ете ги говедата да ме потсетат.

ПРИЈАВУВАЈТЕ ГИ СИТЕ ГОВЕДА КОИ СЕ НАДВОР!
    Стоки.

Ivan4e04, pdb123, Shelea and 22 others like this.
  20. Hunger

Hunger Истакнат член

Јави се во полиција веднаш и пријави. Ако мајка ти и други луѓе биле во контакт со неа веднаш во карантин сите, а нејзе полицијата ќе ја заведе и ќе мора да потпише дека ќе седи. После тоа ако планира да претне ќе си се јавиш пак, па нека ја опукаат со 2500 евра казна.