Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.378
    Допаѓања:
    28.299
    На секој мој пост се наоѓаш повикана да одговориш? Не те прозва никој лично тебе, ете не доаѓаш, и да дојдеш може ќе седиш 2 недели во изолација согласно правилата.
    Но, во реалност, никој не почитува самоизолација, детето се заразило во градинка во Англија, по коментари на фб, не седеле дома кога се вратиле . За да ти оди детето во градинка во UK значи имаат регулиран статус, таму здравството е бесплатно и подобро (знам, живеев долго во UK). Мајка бара да се враќа и да се шета цела фамилија?

На Ivan4e04, Konfetka, P.S.love и 14 други им се допаѓа ова.
  2. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    13.893
    Кај мене во село имало еден во карантин.
    Само дома си седел во една соба сам.
    Така зборувале луѓето.
    И не искачал никако од дома.
    Што е за секоја пофалба.

На P.S.love, manako1, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.655
    Допаѓања:
    262.506
    Кои маски? Мојата, на моите?
    Барем совесни и свесни се.
    А пари од мерак праќаат.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.794
    Допаѓања:
    323.771
    Ај да не се зјадуваме, доволно не мачи ситуацијата.
    Дури мака ми паѓа кога вака се однесуваме

На Ivan4e04, SandStorm, crimson и 19 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.123
    Така кажа министерот во Малта првично ама после ја повлече изјавата и се извини,воведе други мерки.

Јас сум крива што изнесов многу информации овде мислев дека темава ќе не сплоти барем малку, дека нешто ќе се смени во нас самите ама се излажав.

Многу информации не се на арно,па затоа од сега се повлекувам и не споделувам ништо.

На malerozna, @ster@, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.165

И јас не се враќам. Тука кај што сум ми е убаво, слобода на движење, немам ограничувања . За жал не смеам да ставам слики оти има една членка која се вреѓала од моите мислења инаку ехеееее секој ден би ви доловувала каква е атмосферата тука. :)

Читајќи ја темава на форумот за ситуацијата во Мк од една страна ги разбирам оние кои си имаат хронични или други заболувања па се плашат од вирусот , ама не ги разбирам здравите луѓе. ( толку е лесно, ако тој некојси здрав осети дека има симптоми и дека го фатил ворусот , сам ќе се стави во изолација да не зарази некој кој си е болен од друго и да не му го влоши здравјето)

На @ster@, candy.cane, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.209
    Допаѓања:
    46.802
    Епа има казни де, ако некој не седи пријави и готово, ама не можеш сите во ист кош да ги ставаш.
    Оти се врати ти во МК тогаш? Ако си била во странство што не седеше таму? Гледаш како не можеш да судиш, оти ние уште пред да знаеме дека ова ќе се деси планиравме да се вратиме. Свадба имав закажано во Април и не планирав само ради вирусов да се вратам. Ете може и другите такви планови имале, како можеш да знаеш па да ги прозивате вие сите по ред зошто се вратиле.

На темјанушка, green.eyes, DraganFem и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.545
    Може е несоодветно на темата ама сакам тука да се искажам, за повеќето да прочитаат.
    Сликата/видеото од колоната воени камиони во Италија, полни со телата на починатите е страшна и поразителна за сите нас, без разлика од која земја сме, за цел човечки род. Не ми се верува дека доживеав да видам во својот животен век таква слика. Ги гледав порано сликите од втората светска војна со куповите тела од логорите и мозокот ми се бореше со мислата дека некој може да е толку злобен, смислено, систематски и пред се намерно да повредува толку многу луѓе. Денешната незаинтересираност за другите, недостатокот на емпатија и пред се чуството дека ние за разлика од другите сме недопирливи, за мене е еквивалент на таквото зло. Станавме сите ние преокупирани со себе и своето, со главата летаме во облаците, умислени дека сме над сите и над се. Заборавивме како да стоиме со две нозе цврсто на земјата и како да се однесуваме со почит кон се она што е надвор од нас. Размерот на пандемијава ќе биде толкав колку што се големи нашата суета и игнорантност како род. Можеби овојпат ништо не беше намерно, но и ништо не беше случајно.

На Ivan4e04, SandStorm, TheGoldenPeach и 28 други им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.123
    Еее да си ми жива. :bow:

Ај дај сега линк да видам и јас.

10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.272
    Сите сте офтопик @RainBow

На ЕденЧлен, girl-miri и NarCis@ им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Аман, збориме за луѓе што лоша среќа имале само и најголем дел биле приморани да се вратат, не за терористи од ИСИС. Немале права бе. (facepalm)
    Ако прекршат правило за самоизолација, океј, нека се казнат. Ама не значи дека треба да ги утепаме.

На темјанушка, candy.cane, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. lovemme

lovemme Форумски идол

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.976
    @vitamina како сте ?
    Би сакала почесто да пишуваш доколку си во можност :hug:

На cresa-jagoda и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.044
    Допаѓања:
    203.790
    Најтрагично е што и со симптоми шетаат, не се изолираат, за жал. Затоа и се шири заразата.

Иначе, не е точно дека предност имаат домашните пред странците при лекување во било која земја. Секој има право на здравствена заштита било каде. Само не знам како е во вакви случаи, ама и не верувам дека има отстапки. Ако колабира здравството како што е моментално во Италија, да, може да бираат кој има приоритет во лекувањето.

На Ivan4e04, @ster@, smooch и 18 други им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.539
    Допаѓања:
    38.806
    @Herrera јас мислам дека никој не се вреѓа од позитивноста твоја. И јас би сакала да сум позитивна.
    Ама таа атмосфера што ја опишуваш е спротивна на сите препораки, во сите земји засегнати. Како можат луѓе безгрижно да си шетаат, да се берат, да не ги боли уво за ситуацијата и за најзагрозените?

На Ivan4e04, crimson, P.S.love и 16 други им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.320
    Допаѓања:
    68.110
    Има ли потреба луѓе од вакви постови? Има ли потреба сега, во ваква ситуација, да се навредуваме едни со други? Ајде ве молам, доволно е.
    Ќе има прес сега во 18,00, да слушнеме ново што ќе се каже, а другово е некако сосема бесцелно.

На Ivan4e04, smooch, emiliana и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.545
    Не објавувам линк, не ми се лутете, некои се тука премногу анксиозни или осетливи. Не сакам дополнително да ги притресувам. Кој сака нека прогугла, ќе го види..

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    @Herrera Не лутете се. Факт е дека вирусот ни беше донесен од несовесни луѓе, не значи дека тоа сте и вие. Еве јас се чувствувам здраво и не се плашам толку за мене колку за моите деца. Некој можеби се чувствува здраво во даден момент, но не знае што носи во себе. Секој си има некого за кого му е страв и нормална реакција е таа на родител, мајка, татко, дете...
    @Bridget Работам со странците и од нив поголеми ценкачи нема. Само разлика се осеќа во гужвите што ги прават во сообраќајот и возат како на рели низ град. Така да, ако не се они ние 11 месеци во годината ќе немаме работа.

Последна измена: 19 март 2020
    На queen19, cresa-jagoda, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas nemam nisto protiv nasite sto ziveat vo stranstvo (iliodat dase setaat vo stranstvo) no sega mislam deka ne e vreme za vrakanje, fakt e deka tie go donesoa virusot tuka i kese siri, opasno ke se siri, tie se prvi nakoro ke napolnat bolnicite, a nie sto tuka ziveeme za nas ke nema mesto, ke ostaneme ko sto sega vo italija sto se slucuva da nema kapacitet bolnicite da gi primaat, pa doma koj prezivee dobro,koj ne ke umre
    i smetam deka toa ne e vo red
    i ministerot ve povika 'sedete kade sto ste'' uste malku tamu kezavrsi krizata , na vakov nacin samo ja sirite
    nikogo ne sakam da navredam, no mislete malku i na nas ,mora da mislime na site luge , kako opstestvo , kako luge vo vakvi krizni situacii toa e nasa odgovornost
    drugo ke spomnam citav vo srbija toj vucic im rekol da ne se vrakaat toake bide kraj za srbija i za 2 dena se vratile okolu 40 000 i plus kolina od vozila 36km dolga na umgarskata granica i baraat da gi srbija da gi izvele po koja vcera plukaa i si odat od nea ,i kaj nas isto (a realno mnogu i ne pocituvaat samoizolacija ) ne e toa dobro za nikoj

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Не сте нормални.
    Исклучете тв, исклучете нет, поиграјте си со децата, напрајте некоја торта и дај олабавете.

Ниту осет веќе имате, ниту разбирање. И срамота е и греота.

На Ivan4e04, Love 83, SandStorm и 16 други им се допаѓа ова.
  20. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Луѓе не знам зошто се препукувате? Сериозни ли сте со муабетот 70% од случаите ни се од дијаспората? ОК, да не беше од дијаспората ќе беше некој друг патник што бил во Италија. Во Италија како дојде вирусот? Исто, од некој што бил во Кина, турист ли, студент ли, небитно.

Имаме проблем!!! Човештвото има проблем и најмалку се потребни вакви препукувања, изигравање патриоти, бистрење политика и слично. Сите имаме по некој во странство. Проблемот е друг. Себичност, егоизам и малограѓанштина. Наместо да седат дома и да се изолираат, они се шетаат по паркови и плоштади.
    Несовесност, тоа ни е главниот проблем и ако успееме да се справиме со тоа, тогаш сме успеале, а не ако исправаме криви дрини и бараме виновник за појавата на вирусот во МКД, кој патем е глобално распространет.

На темјанушка, @ster@, emiliana и 9 други им се допаѓа ова.