Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.099
    Допаѓања:
    37.787
    Пошо она е млада и здрава, па нема да заболи. А и ако заболи ќе се изолира и лечи. Што не е јасно тука?! Ама, тоа што во меѓувреме може ќе испозарази еден куп други, не е битно. Она ќе се извлече.

И цело време се потенцира како старите и хроничните умирале. Јас сум со хроничен бронхит и сите вакви изјави лично ме погодуваат. А уште повеќе ме погодува туѓата безобзирност, оти нели, они здрави биле?

На Ivan4e04, Konfetka, crimson и 24 други им се допаѓа ова.
  2. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.508

На pdb123, Different7 и black-angel им се допаѓа ова.
  3. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    9.682
    Кои се?

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.568
    Допаѓања:
    289.609
    Еве мене со багер да ме вадат од дома и да ми викаат оди Макеоднија сега(си ја сакам, не дека не си ја сакам) нема да се мрднам од тука.
    Германија има над 12000.
    Луѓе апсолутно секој ден сме 3-4 часа надвор, во природа, каде нема жив човек. Изолација од народ, од гужви од собири не значи 24 часа на ден во четири зидови.
    Ранецот на грб, вода, кој има кола и најблиското село, шума, рид, пустелија.
    Со сиот памет од дома(оти да, ова ни е дом) со мали деца да се спотерам по аеродроми, такси, за да одам во 2 недели вистинска изолација(оти нели треба да се изолирани) ...каде треба некој фрижидер да ми наполни и секој ден пред врата јадење да ми остава.
    Муабетов не е за оние кои се привремено или на печалба, туку баш што живеат таму, со фамилии
    За што?

Па и ако се виделе со роднини, таман бабите внучето да го изгушкаат.
    Петка.
    Несовесност која ме остава без коментар.

На Ivan4e04, mal.ecka, Love 83 и 57 други им се допаѓа ова.
  5. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Аман бре луѓе ептен се закаравте околу ова. Се знае сите што доаѓаат од страна треба да се во изолација. Како можеме ние, така и тие ќе можат. Ептен навреди се упатија кој бил патриот, сакање и не сакање на народот или делба на дали бил ром од Шутка или некој друг, не треба така.

На @ster@, smile:), ЕденЧлен и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.323
    Допаѓања:
    227.069
    Џабе се карате. Од наредна недела нема да се знае ни кој од кој се заразил .
    Тогаш што? Со ножеви ли?

На Ivan4e04, SandStorm, christinnn и 19 други им се допаѓа ова.
  7. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    9.682
    Почна полиција да ги проверува по три пати на ден.

На kukla21, smile:), Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    Била во контакт со заболен и си дошла овде... мислам.... стварно се тотално и крајно себични некои индивидуи. :|

Ова кажува се' што треба да се знае за совеста на луѓето.

Не е битно дали е во Германија, Швајцарија или Македонија.

Себичен човек секаде ќе биде себичен.

На Ivan4e04, Love 83, SandStorm и 44 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    И шо е битно кои се?
    Сериозно, што ако ги знаете?

На Mantub, cresa-jagoda, Kimberly11 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.165
    Реков, тука не се осеќа паника ( освен она што се случи со нашите македонци кои дојдоа на работа во Мек Доналдс за кои пишував во другата тема)

Атмосферата можеби е спротивна , но тука баш во градот кај што сум луѓето слободно се движат и не се затвораат по дома , значи слободно излезени на свеж воздух, единствена препорака која се почитува е да не се собираат во групи и затоа возат полициски автомобили низ град па дури и низ паркови за да опоменуваат ако некаде се собрани група луѓе на куп или на скара.

Чудно ви изгледа како безгрижно си шетаме , но ниту владата притиска на сила , ниту се осеќа притисок од други власти да не тераат да се затвараме дома.

Тие што се заразени се ваљда у болница како и други заболени од сезонски грип или од други болести , на кој му треба медицинска нега си е веќе згрижен во установа. Не знам, не сум во контакт со заразени , си живеам најнормално.

едит: исто како @danichap , секој ден сум излезена во природа.

На christinnn, koritsaki, @ster@ и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    Screenshot_20200319-181707~2.png

На cresa-jagoda, smile:) и mariz им се допаѓа ова.
  12. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    9.682
    Може сме биле во контакт со нивни блиски затоа и мал град е каде сите се познаваат. Зараза е ова не се крие.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.072
    Допаѓања:
    77.968
    На SandStorm, P.S.love, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Ако се сомневаш, изолирај се дома. И да ги знаеш што? Од како знаеш тие со кого пак биле во контакт?

15. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.478
    Не ни сакам да замислам каква е моменталната состојба таму.:| Дај боже што побргу да се извлечат од ситуацијата како Кина, се надевам ќе има ефект од карантинот наскоро.:(

На Mencia, SandStorm, Konfetka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Да, да, сигурно. Како бе вакви мислења и ставови? :( Без разлика што моментално има пандемија, дискриминации на национална основа никогаш нема да има, посебно во здравство. Има луѓе што се обиделе, ама скапо си ја платиле одлуката такво нешто да направат.

Не знам искрено како може некој што живее во западноевропска држава во време на пандемија да доаѓа до Македонија. Може построги мерки се преземени во Македонија па не се шири многу за разлика од овде, ама ако треба здравствена помош да се бара би ја барала било каде освен во Македонија. Имаме одлични лекари, но за жал немаме добри услови, ниту пак доволно капацитет. А дека во тие држави ќе биде бетер од Италија, ништо чудно :(

На candy.cane, dunika, LivingGlam и 7 други им се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.729
    Допаѓања:
    16.432
    Душо извини ама лични податоци не треба да се откриваат, веројатно ако си од таму ќе дознаеш,и онака веќе сите знаеле кои се.

На candy.cane и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.539
    Допаѓања:
    38.806
    @Herrera јас претходни слики твои што видов не беа луѓето сами, имаше и деца и групи, на такво шетање мислев. За разлика од сликите на @danichap во природа кај што се изолирани, и не се во ризик ни тие, ни други луѓе.

На referentka, An-na, ocicka2014 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    Види, на 9-ти март и јас си живеев најнормално, си шетав, се возев со градски и меѓуградски автобуси и им се смеев на тие што купуваат брашно.

На 10-ти март веќе бев во фазон, хммммммммм.

На 13-ти веќе ми стана јасно дека нешто големо се случува.

Успат и' реков на @anastasijaki дека претерува што ги пребришува производите од маркет со алкохол, а денес се чудев како да и' го дадам ќесето со продукти на 78-годишната сосетката со еден пакет хронични болести и маж со Паркинсон без да ја заразам.

Не може да се споредува Македонија и Германија. Нема ни потреба.

Да почнеме од тоа дека во Македонија се живее со поголемо семејство и секој по дома има по најмалку еден хронично болен.

Јас не седам дома за мене, седам дома за бабите.

А да не споменувам тоа дека немаме исти капацитети, иста инфрастуктура и најбитно... немаме иста култура, ни па ист мајндсет.

Меркел може да се справи со просечниот Германец што е поприлично писмен, се разбира од збор и од раѓање е научен да прави како ќе му кажат, а овде се шуткаме и туткаме и паничиме оти Филипче и министерството не може да се справат со екипата од Шутка која не верува во корона или со пензионерите што се на катадневни расхотки и ги бркаа со полиција денес.

Така што, браво за вас, навистина ми е мило што ете, некој некаде во светот си живее најнормално и не се плаши, но немојте да не' осудувате нас што сме навистина загрижени за ЦЕЛАТА ситуација.

Не се секирај, не сме глупи и затуцани што сме решиле да ги следиме препораките и да СЕДИМЕ ДОМА. Едноставно, немаме друг избор.

п.с. За економските последици нема ни да почнувам да правам споредби.

На Ivan4e04, Love 83, SandStorm и 37 други им се допаѓа ова.
  20. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Секој ден се поголем е бројот на загинати. Секој ден нов рекорд.
    Јака му душа на Италијанците ;(.
    Само нас да не не' снајде ова, дури тогаш црно ни се пишува.

На candy.cane, dunika, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.