1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Можат да ги следат, но ние сме европска држава, како така ќе следиме граѓани :puke:

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Епа што е финтата што ги постави сликите од нечиј профил? Знаеш дека ако ги види таа овде може да те тужи што и ги постираш вака јавно?

Сама викаш дека не знаеш дали таа ќе седи дома, дали со мајка и се во карантин, кој ја зел, кој ја однел дома.

Може си седи дома и почитува правила за самоизолација.
    Не е ни прва ни последна деновиве што ќе влезе преку граница.
    Си знаат тие кој да иде во карантин, кој во самоизолација. Ваљда не влегла нелегално преку граница.

Ако ја видиш означена дека се шета или ако ја сретнеш по улици, тогаш пријави, а не вака само узбуни да правите од ништо.

И подобро избриши ги сликите.
    Постираш јавно на јавен форум слики од нечиј профил.

п.с. Пријавувјте некој што ќе го видите дека шета, а не ако ви е трн во око општо во животот.

На do-re-mi, Purplelilac, maaitka и 7 други им се допаѓа ова.
  3. ohlalalala

ohlalalala Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2018
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    3.294

Прикачени фајлови:

4. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Се јавив, ми бараат адреса, без адреса не можеле ништо.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  5. milaaa20

milaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    37
    Газдата на објектот каде што имам маркет се вратил пред три ден од пат бил во Косово, на граница потпишал дека ќе биде во само изолација ама не е. Денеска вработената ми кажа дека полиција била два пати да го провери дали е дома. Се симнува попладнево и си пазари најнормално, незаштитен и кога му се пуштив зошто не е во изолација ми вели дома е не шетал никаде. Како не шетал никаде кога ми влева у дуќан каде што поминуваат еден куп луѓе и фаќа производи таков незаштитен ни ракавици ни маска. Утре кога ќе дојде полиција ќе го пријавам дека ми доаѓа у дуќан, ги прекршува правата тоа не е само изолација лудак еден

На JuLleE, P.S.love и Fifi84 им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    8.238
    Знам дека едно исто пишувам по сто пати, но ве молам останете дома. Објаснете им и на децата и на пензионерите зошто треба да останат дома. Објаснете им дека доколку седат дома, побрзо ќе помине оваа ситуација. Само така им помагаме на докторите. Така се заштитуваме себе и другите.
    Во вакви ситуации треба да покажеме свест, одговорност и послушност.

На cresa-jagoda, Marija_Magdalena, ohlalalala и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    обавезно!

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.791
    Дечки... гневот кон овие неодговорните не ни служи за арно. Знам, тешко е да се контролира, но обидете се да го држите тој дел од вас под контрола, кога веќе властите не можеа да го држат вирусов под контрола.

И не паничете толку многу кога ќе видите нова висока бројка. Се очекува мнооогу поголема бројка од оваа... Ќе биде уште полошо. Затоа што побрзо зацртајте си дека ќе гледаме секој ден високи бројки...
    Ужасно е, да, ама сѐ што можеме во моментов е да се пазиме себеси и најблиските, и да помагаме со пријавување официјалните броеви.
    Тоа е, нема бегање. Ситуацијата е таква каква што е.

Но, ќе помине. Сѐ поминало до сега, па зарем ова нема? Тоа ми е некаква утеха кога ќе ми текне каков полош хорор нѐ очекува. Ама не сме сами. Цел свет е во истото гомно како и ние. Милијарди луѓе проаѓаме низ истиот страв. Не сме сами. Колку и да се изолираме, не сме сами во ова.

Чувајте се. Ако имате сила, изолирајте се од секакви информации постојано, не дозволувајте да ве конзумира ситуацијава толку. Не ви служи за арно, не за друго.
    Мене искрено тешко ми е да го направам тоа, се штрекнувам на секоја нова покачена бројка. Ама мора да се навикнеме, нели? Ќе помине секако.

Ве молам чувајте се, и неуморно повторувајте им на блиските што треба да прават, ако сѐ уште не се свесни и се од оние кои лежерно си шетаат низ паркови и кејови. Ајде, за побргу сите да можеме да излеземе на раат и да седнеме у кафич, да нарачаме нешто, да можеме слободно да си ги гушнеме пријателите.

Ќе потрае, ама ќе помине. И мислам дека сите ќе извлечеме поука кога ќе излеземе од срањево.
    5A9BBE8D-B063-47B5-A004-0E7420934B72.jpeg

На Harper, Ivan4e04, Purplelilac и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    На P.S.love и Demiii им се допаѓа ова.
  10. ohlalalala

ohlalalala Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2018
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    3.294
    Уште да бевме сите одговорни, свесни и послушни немаше да стигнеме до тука...:(

11. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    19.065
    Само симптоматска терапија.
    Антипиретици , бронходилататори за дилатирање на бронхиите , антитусици при непродуктивна кашлица, експекторанси при продуктивна, кислород.. Главно тоа е симтоматската терапија при пневмонија. Антибиотици се даваат ако се накалеми и бактериска инфекција поради пад на имунитетот.

Последна измена: 21 март 2020
    На Emilija97mk и P.S.love им се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    8.238
    Никогаш не е доцна да покажеме свесност, одговорност и послушност.

На Demiii и ohlalalala им се допаѓа ова.
  13. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Јас имам едно прашање.
    Добро бе, глупи ли сме ние што не сме излегле од дома со денови?
    Не сакаме ли ние да искочиме и да прошетаме низ парк на времево?
    Јас луѓе стварно не разбирам, до толку ли малоумен народ сме? Абе ти му викаш седи дома или ќе умреш, ако не ти тогаш ќе заразиш некој поранлив од тебе, тој не бе во парк ќе идам, на водно ќе идам, не ме фаќа мене ништо.
    Толку добро сме организирани со министеров што го имаме и пак ќе посе*еме ситуација, пошто нели ние сите сме учени луѓе.
    Ќе кажеш за ромиве, вакви биле, такви биле... а овие нашиве, академскиве граѓани, што на секаков начин се информирани и пак се собираат или изиграваат спортисти на кеј??
    Толку ни е нашиот памет, џабе ти му трубиш на некој кога има пониско IQ од Forrest Gump.
    Знаев дека ќе биде лошо, ама премногу сум изреволтирана и разочарана од македонштинава.
    До вчера одвај чекавте да дојде слободниот ден од работната недела, а сега човек со катанци дома да ве заклучи пак ќе најдете начин да излезете!
    Пропаѓаме!

На Harper, Ivan4e04, Angel06 и 24 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.310
    Допаѓања:
    133.119
    Море треба да воведат полициски час!

На cresa-jagoda и Just.do.it им се допаѓа ова.
  15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    и форест гамп се разбираше од збор

На Angie1432 и martiiinna им се допаѓа ова.
  16. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    139
    Не знам вие во каква состојба сте ама јас веќе ке полудам. 7 месец сум бремена , за 2 недели треба на контрола да одам , маж ми почна поише од мене да паничи пошо мора да оди на работа..
    2 недели не сум мрднала од дома , а други луѓе шетаат без гајле. Па до кога????
    Изнервирана сум скроз

На MarigoldA, fana, ЕденЧлен и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    јас 9ти влегов.најмногу ми е страв од контроли во болницата и коа ке раѓам персоналот да не е заболен...ако останеме здрави до тогаш :(

На azelea, cresa-jagoda, P.S.love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    7.491
    За тоа што вирусот предизвикува пневмонија. А таа се лекува со антибиотици. Симптомацко е лечењето.

На BloodElf и Emilija97mk им се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.579
    Допаѓања:
    23.493
    Глупи сме, оти тупиме глава и пак ќе се разболиме, може ќе преживееме а некого ќе носиме на душа...
    Тие што сакаат да шетаат нек шетаат и нек работат и за другите..
    Тие што сакаат да останат здрави нек седат дома.
    Ќе цркаат после како нема пари..
    Трагедија е ако не се работи 2 недели и се затвори се, абе да видите каква трагедија ќе е кога ќе се затвори се на подолго време.
    Како бе порано преживувме кога спојуваа денови и кога ништо не работеше за празници.
    Кога викенди се беше затворено.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    8.238
    Јас се надевам дека тука читаат и шетачите. Па кога може бремени жени да седат дома, можете и вие, кога дете од 4 или 5 год. може да биде дома, може секој. За доброто на сите, да останеме дома!

На koritsaki, cresa-jagoda, princess5 и 2 други им се допаѓа ова.