Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    19.065
    Не значи ако е пневмонија мора антибиотик. Постојат и вирусни пневмонии покрај бактериските. Антибиотици се даваат ако се накалеми и бактериска секундарна инфекција. Исто може и поради превенција да се дава антибиотик, да се спречи бактериска инфекција поради тоа што во такви услови ослабен е имунитетот.

На cresa-jagoda, Feminka22 и Konfetka им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    165.761
    За да ги умориме од старт и така ограничените ресурси?!
    Да ги испукаме, па во очекуваниот најголем пик, да немаме луѓе?!
    Ќе се воведе викендов, без гајле.
    Туку народ без свест и совест, ете тоа сме.

На Мариаа., LiliBoz, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  3. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Не ќе ти е вишок и да си купиш нешто ете за 1 недела пример не мора кој знае колку големи залихи. Подобро пазари еднаш неделно

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    2.640
    FB_IMG_15847465255478419.jpg ако е дозволено слики на оваа тема...

На Ivan4e04, Stories, smile:) и 7 други им се допаѓа ова.
  5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Многу некако тупање в гради вие шо седите дома.
    Едно време анксиозните се величеа дека успевале да доседат, па нив им помина модата, сеа бремениве...
    Мислам океј е, ако очекувате Трајко да почитува препораки, не пишувај ко тоа ти шо го правиш (почитуваш препорака) дека е ван човечка сила.
    И намалете со ширење непотребна паника.

На pdb123, MissChievous, Em4e711 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.255
    Допаѓања:
    125.233
    Види веќе 10 дена поминале. Остануваат уште 4. Ако држеле растојание и се задржале кратко најверојатно не е ништо. Јас верувам дека скоро сите веќе сме имале контакт со некој во потврден вирус или кој сега е во изолација! А не знаеме дали има или не.

Отпрееска размислувам, јан и фев беше пикот на грипот, којзнае колку корони имало а викаме грип(facepalm)
    А и психата е страшна работа.
    Мисли позитивно.
    Јас си напраив филм за познаник со кога застанавме онака, здраво како си , добри,шо праите.... за да разберам дека од утредента е во самоизолација. Жена му е бремена ,имаат мало дете, живее со стари родители, први беа на лулашки викендов пред зграда , а сега само пишува седи дома ! :envy:
    Лошо е што нема да знаеш со сите што си бил у контакт имале/немале.... дел што немаат симптоми изгледа сепак не ги кажуваат....

На Purplelilac, azelea, Chanell* и 5 други им се допаѓа ова.
  7. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    85
    20200321_003614.jpg

На Chantal, IamSexyAndIKnowIt и eli25 им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.099
    Допаѓања:
    37.787
    Молаааам! Да држам гнев под контрола?! Абре, сите треба да пријавуваме, сите до еден... Што добиваме ако го држиме бесот (оправдан во целост) под контрола? Подобри луѓе сме демек! Овие срцепарателни пораки за некои други времиња. Сега, се е малку поинаку.

А за болдираниов дел, на сета мака ќе се изнасмеам. Освен како во Кина да не собираа од улица во комбиња, не знам како можеа да го држат вирусот под контрола, кога ние сме стока неразбрана! Еве, ај ти кажи?

На Harper, Ivan4e04, Purplelilac и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    еве јас сум 9ти месец трудна.дома сум од август на патолошка со ин витро.мене ми е страв надвор да излезам :) се шалам, маж ми секако мора.се трудиме да се штитиме како можеме, како што кажав еднаш очајни времиња бараат очајни мерки.не знам како не почитуваат правила од бес! луге у ров се бореле, неможат да издржат у топло со нет и тв да издржат.луѓе одат на раб.изложени душа немаат...

На azelea, ivanchos и Цвет88 им се допаѓа ова.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.676

прв пат одкако почна ова лудило се расплакав
    :bow:

На do-re-mi, TheGoldenPeach, MarigoldA и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Добра вечер. Јас веќе имав искуство да зборувам со луѓе заразени од корона. Преку телефон секако. Дечко и девојка. Странки ми се во компанијата каде работам. Од друга држава се. Во карантин се моментално. Температурата им варира секојдневно, но се во добра здравствена состојба. Барем по гласот ми делуваа така. Тоа приметив дека кај нас тие од кои треба да учиме се покажаа најнеодговорни. Зборувам за старите лица, а станува збор за најризична група. Младите покажаа голема свесност. Браво за сите.

На BloodElf, azelea, Love 83 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.992
    Допаѓања:
    276.414
    На зезанција имаа напишано, симптомите се замор, висока температура и неодолива желба за шетање.

Јас само не разбирам кој дел од тоа ако искачаш од дома од која и да е причина, аман - заман САМ/А.

Деца во групи низ населба шетаат.
    Денес помалку, ама до вчера - завчера, ептен.

Доста заразени имаме во населба, па може се исплашија.

На Harper, MarigoldA, Mishela и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.791
    Немав никаква намера да звучам срцепарателно, само сакав да напишам барем еден смирувачки пост во темава, многу тензија има.

Властите би контролирале со задолжителен државен карантин, на пример. Или со нешто повеќе од пополнување на прашалник за оние кои се враќаат.

Не сте подобри луѓе ако го држите гневот под контрола, само вас лично ќе ви биде подобро ако не се нервирате толку. Што менувате со тоа освен што си наштетувате себеси? За пријавување, секако поддржувам, сметам дека должност на сите ни е да го направиме тоа доколку забележиме непочитување на мерките.
    Мене не ми смета да сте бунтовни и лути, но со оглед на тоа што ниту сте на власт, ниту може да протестирате, си нанесувате штета себеси.

На Purplelilac и pdb123 им се допаѓа ова.
  14. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    7.491
    Вирусна пневмонија не се лечи со антибиотици. Се даваат како превенција.

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.255
    Допаѓања:
    125.233
  16. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    19.065
    Па тоа и го пишав јас, читај.
    Ти пиша дека вирусот предизвикувал пневмонија а таа се лечела со антибиотици. Прочитај го мислењето погоре уште еднаш.

17. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    7.491
    Пиша дека вирусна пневмонија се лечи со антибиотици.
    Јас на тоа ти одговорив. Не е лечење туку превенција е.

18. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Др. Горан Трајковски, доктор со потекло од Македонија, а долги години егзистира и работи во Германија, имаше убаво излагање преку скајп за и околу Ковид - 19 кај Јанко Јади Бурек. Доста квалитетно и едукативно излагање. Не би било лошо да го погледнете. Има доста квалитетни информации.

На Alishan30 и Fifi84 им се допаѓа ова.
  19. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Кај нас сме далеку посовесни за разлика од Америка на пр.Ќе ја спомнам Америка како пример зошто имам на Твитер нивни трендови ставено и знам да ги читам од време на време.

Нив ги учат на social distancing не на карантин.Разликата е во тоа што ако немаш симптоми можеш слободно да шеташ во природа и сл се додека не си во гужва.Карантин (само дома седење)советуваат ако веќе имаш симптоми (ова што ние веќе го практикуваме како превентива).И секако целосна изолација ако со дијагностициран.

Така да јас сум и повеќе од задоволна кога ќе споредам со други држави.Сигурна сум добар дел од вас имаат некој во страство.Прашајте ги таму како е.Еве друг пр.Во Шведска апсолутно ништо не превземаат,се работи дури и рекле дека ќе тестираат само ако има некој симптоми.Не сакаат да ги тераат луѓето дома да седат зошто биле демократија и секој може што сака да прави.|(

И не паничете за бројкава сега.Ова се луѓе кои се заразиле пред 2 недели.Резултатите од мерките тек треба да ги видиме.

На candy.cane, Purplelilac, pdb123 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    На Chantal, Feminka22, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.