Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Значи, на страната кај што гледаме сите :
    прва колона - активни случаи + излечени + починати
    Претпретпоследна - само активни случаи.
    Пишува 77 во првата колона затоа што имаме една излечена и 76 активни.На тв и од министерство ги кажуваат само активните случаи , а не ја рачунаат излечената зашто е пуштена од болница.

2. smile:)

smile:) Популарен член

Имаме вкупно 77 случаи со прво заболената која веќе е негативна на корона вирусот, а имаме 76 активни случаи. Постои една колона total cases каде што ги пишуваат сите случаи без разлика дали се активни или завршени (извлечени или починати) а има и колона active cases каде што ги пишува сите активни случаи. Има разлика.

3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Мислам ситуацијава по малку им бега од контрола па затоа Филипче пиша дека само еднаш дневно ќе кажува и веќе не се води евиденција кој од кого заболел.
    Досега кажуваа има 6 нови случаи...има 3 нови случаи...па сега не паничете кога одеднаш ќе каже двоцифрена бројка на нови заразени.

Исто информираше овој заразен бил во контакт со оној заразен, а сега изгледа бројот е рипнат и не може да се снајдат.

Очекувано е.

А и кој знае колку седат дома со симптоми, тестови се намалуваат, некои лажат дека се болни и така.

Ама се тешам дека барем овие заболени официјално што ги знаеме дека се веќе во болница. Барем нема да го шират вирусот.

4. k3x

k3x Истакнат член

Во ниту една држава, здравствениот систем нема да издржи со стотици или повеќе заразени со нешто ново, каде што нема никаков лек или третман во исто време.
    Доста зборите леле какви ми се, овакви сме, не не бива, бла бла бла.
    Во италија, шпанија и останати држави, колку има што се заразени колку има што се мртви?
    Да повеќе народ се, нивната бројка изнесува +500 на ден, вие тука кенкате на +7 секој ден што има.

Друго, и останатите држави, каде што има милионски нардо, здравството им тоне, од немање на кадар, недоволно маски, недоволно кревети, голем број на заразени од еднаш, недоволно вентилатори.

Ние сме ни први ни последни со овој проблем. Ова е глобален проблем.
    Во Тајван е најдобро се гледа, менталноста на луѓето и за сериозноста. Тие беа најспремни од сите држави. Затворија се, тестираа секој, надвор ако излезес од згада, ќе те тестираат.

Сите европски држави ова не го разбраа како сериозно. Епа сега сите ќе ги сркаме гомната.

Нема да ме чуди.држење на дистанца и карантин да биде до крај на годинава.
    Спремете се за сериозно ова да го сфатите, и да промените некој разботи во вашиот живот.

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

https://press24.mk/dr-dragan-danilo...s-najverojatno-kje-mora-da-bide-zadolzhitelna
    до 12ти април вика 900 :o
    Многу се бе ;( Кај да бегам Боже Господе
    Ќе избегам на пуст остров 8)
    Шо си праам филмови до пред зграда не ми даваат да искочам, на пуст остров ќе бегала (facepalm) *почнав сама со себе да зборам
    EBE6B69C-3DFC-4266-9787-54E24AA6F11D.png
    паметно искрено, и кај нас треба вака.Пошто народов е несовесен и купува ко батаљон да има дома.
    Кој ќе купи повеќе по 1 брашно/ориз/сол/шеќер (зборам најосновното) дупло да си плати :!:
    Па пак купувајте по 500 ствари.
    Од Рамсторов под мене ги гледам на паркинг кога идат, сите со количките пуни до ГОРЕ.
    И се знае шо е главно, тоалет папир 8) па тоа ли ќе јадете бре

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Денес во цибус една жена проба да земе 17 суви квасеци и уште толку свежи. Многу месела она.
    Секако, на каса ја вратија.

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Месела жими мајка
    Нека ми напраи еден бурек ако меси толку.Душава ми искочи за бурек :)
    Без осет.
    Ја пишував пред некој ден, пазарам во Стокомак, ја трупам чипсови, грицки онака junk food
    Рачунајте ја дур полнев корпа и барав низ рафтовите тоа што ми треба за дома.
    Женава се утепа од барање квасец и после мене на таа лентата извади 10на квасци на Зико ама не од оние малечките во кесичка, прв пат видов такви, цела плочка беа :o

Last edited: Mar 21, 2020
    candy.cane, Doozy, Just.do.it and 3 others like this.
  8. queen19

queen19 Популарен член

Нови мерки:
    1. Се задолжува Комисија за заразни болести при Министерството за здравство, да подготви детален писмен предлог со мерки и препораки за воведување на најстроги рестриктивни мерки во врска со спречување, внесување и ширење на коронавирус COVID-19 (забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија за време на ден и во ноќ, организирање на јавниот превоз, сменско работење, опфатени категории на лица по возраст) и истите да ги достави до Владата, за седницата што ќе се одржи на 21 март 2020 година (сабота).

Владата го задолжи д-р Венко Филипче, министер за здравство, да определи двајца епидемиолози што ќе присуствуваат на седницата на Влада, со цел да ги образложат предложените мерки и препораки на членовите на Владата.

2. Се задолжуваат Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија да направат детален оперативен план за спроведување на најстроги рестриктивни мерки што ќе ги преземе Владата, со цел спречување, внесување и ширење на коронавирусот COVID – 19.

3. Се задолжуваат Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија, во рамките на нивните надлежности, веднаш да пристапат кон спроведувањето на досегашните донесени мерки и препораки од страна на Владата

4. Одлуката за спроведување на задолжителен државен карантин на државјаните на Република Северна Македонија вратени од странство со хуманитарни летови и условите на преземање и транспорт на лицата до објектите во кои ќе бидат сместени овие лица во државен карантин. Плаќањето на авионската карта за организираниот лет ќе биде на товар на патникот, додека трошоците за сместување, транспорт од аеродром и храна ќе бидат на товар на Буџетот на Република Северна Македонија.Периодот во кој овие лица ќе бидат сместени во државен карантин да биде најмалку 15 дена, веднаш по нивното слетување.Лицата кои ќе бидат сместени во државен карантин да бидат по едно до две лица во просторија.

Да резимирам: ПОЛИЦИСКИ ЧАС НЕ НИ БЕГА

nextredstyle and cresa-jagoda like this.
  9. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Што е со страницата на која што ги следевме бројките за вирусов?
    Има некоја нова на која што можеме да гледаме?

10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Малце ако сте разумни би сфатиле дека веќе е невозможно да се води евиденција кој со кого зборел/збори, кога илјадници луѓе се' уште работат. И да седите дома илјадници, останува фактот дека други илјадници се' уште излегуваат и се мешаат меѓусебно. Тоа значи дека се' уште ќе се шири заразава и секој ден ќе има новозаболени. Што не е јасно?

Знам, срање е. Но тоа е реалноста во која живееме сега. Нема враќање назад. Сега се' што ни останува е да пробаме да се штитиме најдобро што можеме и да се соочиме со фактот дека можеби ќе заболиме. Џабе е полициски час и самофалење дека седите во изолација која има илјадници што мораат да работат надвор од домот. Во најмала рака, помеѓу тие луѓе ќе се шири заразата.

Станува збор за пандемија, низ цел свет е раширена заразата, според вашата логика ниту една држава и ниту едно здравство не си ја врши работата како што треба. Што очекувате да направат сега кога веќе е насекаде раширена? Ако некого сакате да обвините, обвините ги они кај кои прв пат се има појавено заразава. Тие се виновни што споро реагирале, не го ставиле местото веднаш во карантин со забрана за влез и излез. Сега е веќе доцна.

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Сега првпат отворив сајт со статистики од сите држави, и гледам дека има некои со 500-700 случаи а помалку од 10 смртни случаи. И тоа безврска држави што воопшто не очекувам да се подобри од Италија во однос на здравство. Стварно не сфаќам како таму стасаа до толкав процент на смртност кога еве генерално не е толку висок. Дури и вкупно низ цел свет е околу 3% (груба математика), а во Италија е скоро 10%. Нешто фатално утнале таму во однос на непреземање мерки, или имаат многу хронични болни.

H.VAGA and CameliaMiller like this.
  12. k3x

k3x Истакнат член

https://www.bing.com/covid

elenaxbbg likes this.
  13. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

14. Среќичка

Среќичка Популарен член

Мислам дека е второто.

candy.cane and Spidy like this.
  15. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Ако поминеме со 5000 заразени, добри сме.

16. smile:)

smile:) Популарен член

17. fana

fana Форумски идол

18. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Комбинација од двете.Колку повеќе народ толку потешко да го ставиш под контрола,по некоја моја логика.Тука сме во предност :D

cresa-jagoda and Spidy like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Стигнавме до 85 денес.

cresa-jagoda and referentka like this.
  20. k3x

k3x Истакнат член

Мислам владава ќе почне да се свестува повеќе кога ќе ги имаме првите смртни случаеви.
    Тогаш ќе биде воведени полициски час и нема мрдање никаде.

До тогаш нека мислат дека прават се.
    Моментот кога ќе почнат да одат курбан луѓево можеби ќе сфатат за нешто посериозно
    До тогаш, ние ќе си нервозираме.