Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Јас одамна така си го мијам овошјето и зеленчукот, не само сега.

2. Doozy

Doozy Форумски идол

Немој само и ти како тие во Бт шо ги миеле јаболката со доместос и се затруле :D

3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Јас ги мијам и обавезно се лупам,а марула у сода со вода да стои некое време

4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Во Кина благодарение на тоа што седат дома и што не се шеткаат без везе по улици, се постигна ефект и плус дојде ред да помагаат на други земји. Ние сме далеку од Кина и во капацитет и во спремност, абе на секое поле и во секој сектор, затоа требаше да се превземат и поголеми мерки, затоа нели и рано се почна затоа што сме свесни. Се си мислам дека Филипче бара поголеми мерки, но дека не му се овозможува тоа што бара, а он најреално го знае капацитетот работејќи таму. Башка можете да замислите кога знаеш дека болнициве ќе бидат на терет во иднина, ради несовесни доктори цели одделенија може да бидат во карантин. И тоа малку што го имаме ќе го снема. И срамота за приватниве болници кои на сета мака наплаќаат толку пари за тестови... Што значи сите оние што немаат пари да се прегледаат на приватно не се битни. Сите сме во иста каша, само доцна ќе ни биде кога ќе разберат сите. Не знам колку е вистина, но како што видов дека и ИС*С се откажале од напади додека трае вирусот, нашиве не им текнува да олабават малку со алчноста.

ЕДИТ: треба да се направи барем преку ден да трае полицискиот час и сите фирми да си набават легитимации за вработените. Знам дека е тешко, но е изводливо ако се сака. Ова веќе се предложува на министрите, ќе видиме колку ќе се реализира и дали, за пофалба некои фирми веќе и имаат спремено за секој случај.

Last edited: Mar 21, 2020
  5. girl1233

girl1233 Истакнат член

Хахаха е тоа ептен без мозок да си

Doozy likes this.
  6. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Како не им текнало со алкохол да пребришат :D

7. Stache

Stache Истакнат член

Мерките во Индија

Јаневски likes this.
  8. mariz

mariz Форумски идол

И јас така мијам. Дури и бананите ги мијам. Лимони, портокали, се. Ананас купив па и тој го лупнав во вода со сода. Се друго спакувано што купуваме дезинфицирам паковчето... Прееска прв пат бев така да купам нешто и после кога се вратив се живо соблеков и на перење (facepalm) И патиките надвор ги оставив и ги испрскав со 95% алкохол. 2 дечиња дома (5 и 2г), постари двајца и искрено ми е страв. Врата со лакт отворив кога се вратив и право на миење раце :nod: Ама кога ке тргнеш ти иде се живо да дезинфицираш :drunk:

9. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

ova so pliciski cas od 21-06 h e cista glupost spored mene i nisto nema da promeni ni podobri
    inaku citav nazad nekolku strani i mislam (ne sum strucna) deka virusot za 1,2,3 meseci nema sansa da mutira ,mu trebaat bar nekolku godini
    gledav vcera intervju od kineski doktor koj dosol vo italija , ubavo kaza ,OVA VAKA NEMOZE! vo kina koga bese zarazata, nikoj ne rabotel (samo doktori imed peronal, prodavnici i apteki, vojska, policija i komunalni i pozarni sluzbi, site drugi doma) nema koli, nema javen prevoz, policiski cas 24/7h samo 1-2 pati nedelno samo eden clen od familija imal pravo da izleze do prodavnica (osven itni slucai)
    tie imaa disciplina tuka vo italija i evropa ja nema
    zatoa imislam deka so ovie merki i ovoj bukvalno nepotreben kolku da se rece policiski cas nisto nema da promeni, ovie zarazeni kaj nas so ogled kolku ziteli sme e ogromen broj i milion posto sum sigurna deka toj broj e mnogu pogolem (pa sami si kazuvaat deka baraat da se testiraat no nisto, im velat ako se vlosi sostojbata zvoni togas)?!
    i najlosoto od se nema respiratori, nema ni testovi dovolno, nema ni lekovi
    zalno za italija no kaj nas ke bide beter ako ne primenat kineskiot model za suzbivanje so zarazata
    neka propadne ekonomijata i firmite(ke gi vratat za meseci, 2-3godini) bitno e lugeto da preziveat , niv nema da gi vratat
    patem vo albanija kolku sto procitav policiskiot cas e od 13 do 05
    mislev na pocetokot filipce ke se spravi no.. se nadevam deka gresam no mene mi lici deka kaj nas ke e beter od italija

Last edited: Mar 21, 2020
  10. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Веќе некое време се збореше дека Кинезите и Французите приметиле преку испитувања дека некој лек што е за маларија помага и за COVID 19 во 60% од случаевите,а во комбинација со некој антибиотик за респираторни инфекции ефект има и до 100% против COVID 19.
    Прво Трамп пред некој ден кажа за леков јавно на телевизија.Филипче вчера на прес спомна дека со нашите фармацевти ќе видат дали стварно помага,а денес кажал дека дефинитивно помага и дрка ќе нарачаат.
    Не се вакцини се работи за таблети кои не се произведувале толку многу како сега што ќе има побарувачка.
    Во државава воопшто ги нема по аптеки.Тек треба да ги нарачаат од министерство.Трпение.

11. monibejbi

monibejbi Популарен член

Вакво МЕРКИ И ТЕ КАКО НИ СЕ ПОТРЕБНИ И ТРЕБА ВЛАДАТА ШТО ПОСКОРО ДА ГИ ДОНЕСЕ.оВА СЕ ИТНИ МЕРКИ КОИ НИ ЗНАЧАТ.

темјанушка likes this.
  12. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Абе што бидна со жената на која тестираа вакцина?
    Имате некоја информација?

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Tell me more, please :D

14. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Уште пред една недела му го пишаа лекот на Филипче на официјалната страна на фејсбук. Баш го имав искоментирано ова и тука дека и јас имам прочитано дека се покажал како 100% ефективен, дури имаше и на официјална страна за истражување ли за медицина беше не знам точно на Британија ако не се лажам. И со членката што студира медицина ги спомнав антималариците и претходно само што кажав дека не сакам да го пишувам името сепак додека не се каже официјално.

15. mariz

mariz Форумски идол

Ке видиме утре што ке биде... Италија е сепак земја од 60м народ, а Мк е 2м народ. Да се собереме неколку околни држави за до бројка 60м, може е и веќе бетер ситуацијата.... со оглед на тоа дека пак има влез, излез од земјиве... незнам дали воопшто ке запре :( Се повеќе и повеќе се шири...

eli25 likes this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

и јас сакам да знам... озбилно измиле со доместос и се затруле?? мислев се шалите (facepalm)

Doozy likes this.
  17. нина122

нина122 Популарен член

Па ништо посебно.
    Го мијам само со вода како и секогаш.

Mrs. Lovett and magnolija09 like this.
  18. magnolija09

da no tie merkise potrebni koga ima najgolema frekfencija na luge a ne koga e najmaka
    ne e isto da vdises golema kolicina i mala kolicina od virusot , kolku poveke virus vo tebe tolku poteski simptomi naednas ke dobies , bar taka mislam jas, moze gresam, neznam

19. magnolija09

da a kina ima nad 1.5 milijardi ziteli a italija ja nadmina vo smrtni slucai , ne ne dobro ova i nema sto da se ceka uste, mora da primenat kineskiot model ili otidovme,

emiliana and mariz like this.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Ај полека со паниката и ширењето вакви панични статистики. Сите кои имаат вирус до сега се во изолација, сите кои биле во контакт со нив исто. Во повеќето градови ниту нема заболени, еве се збори дека лек ќе има скоро, колку толку се почитуваат мерки, сите кои влегуваат во земјата се во задолжителна изолација така да имајте малку верба во власта дека ќе си ја заврши работата.
    Јас не знам зошто некои луѓе уживаат да бидат толку драматични, не дека ситуацијата е одлична ама и не е дека секој кој го фаќа вирусов умира за 15мин без никаква надеж.