Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Зар колективната свест е на толку ниско ниво да мора да има полоциски час и забрани за да се освестиме дека треба да седиме дома?

Larichka8, PUPICA and Just.do.it like this.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Да се поучиме од Србија. Кај нив се вратија скоро 45.000 срби кои живеат во странство во рок од 2 дена. И тоа не е проблем, секој има право да се врати дома. Но кога биле за да проверат дали се во изолација, околу 1000 од нив слободно се шетале. Ете ова се луѓе без свест, без грижа за другите и без одговорност, ако може воопшто да се наречат луѓе.

3. Nevermore

Nevermore Популарен член

Норвешка 10 000 здравствени работници им се во карантин, 200 заболени .

cresa-jagoda and green.eyes like this.
  4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ама зашто мислите дека повеќето седат дома навечер? Меѓу младиве има и такви кои се шеткаат тоа време, дали до другар/ка, роднина или на некое скришно место. Лично познавам такви млади луѓе, што не можеа дома да ги приберат нивните. Као пазат, внимаваат на хигиена, као со еден другар само да се види, као дома си седиме кај братучед ми... Се тоа е недозволено и ризично. Триста изговори само да се излезе. Сега нема да можат да шеткаат. Само од полиција и се плашат, од домашните не. И факт е дека можат тоа денски да го прават, ама бар во тие саати нема да можат. А сигурно ќе се зголеми понатаму и бројот на часови.

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Факт е дека доколку нема самодисциплина, неопходни се ваков тип ограничувања.
    За жал.
    Но,каде води тоа?!
    Од старт укинување трети смени, скратено раб.време, намалување на производство, плати се доведуваат во прашање...
    Реорганизации мал милион.
    Не дај боже да ти затреба лекар, ептен ако кинеш конци ќе можеш да појдеш.
    Да не зборам за психичкиот момент.

И ќе бараме после милостиња од државата.
    За нас само смак света.

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ради тоа ќе се бара и економско чаре,ама што ќе ти пари ако здравје немаш?

Tea678 likes this.
  8. P.S.love

P.S.love Популарен член

:oКако бе така? Од каде овај податок?

cresa-jagoda likes this.
  9. oblace1

oblace1 Популарен член

Дефинитивно мора да го затворат градскиот парк, паркот кај гтц и сите други излетнички места. За да не ни се случи Италија, мора.
    Навечер тоа време кога е полициски час, бар во мојот град нема фрекфенција на луѓе, единствено ке ги спречи младите да се собираат по дома.

Најмногу се ужаснувам од глуп и прост народ, ма стока народ сме. Животно ке те разбере дека дома треба да седи. Паркот во Скопје полн, деца, старо, младо се излегло лабаво. Какви се тие луѓе? За такви 24 сата полициски час. Зошто тие ке не однесат до дното.

А, ако може за кај нас прво вакцина против глупоќа, па после за корона. Атомска бомба е само спас со ваков народ .

10. John Snow

John Snow Форумски идол

Јасно ми е све, ама кога ќе видам колку сме недисциплинирани ништо потолерантно не ми паѓа на памет. Само камшик со нашава стока несовесна

11. Nevermore

Nevermore Популарен член

cresa-jagoda, green.eyes and P.S.love like this.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Какво толерирање,бе,кога народов не слуша,поготово постариве?
    Одма затвор треба за такви!

13. Demiii

Demiii Истакнат член

Не oчекувaм мнoгу oд нaрoдoв секoј требa дa се сврти кoн себеси и свoетo здрaвје.

Feminka22 likes this.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

:inlove: Многу убава слика веќе си ја симнав на телефон НО нема потреба навистина.

Со паника луѓе мои нема ништо да постигнеме, еве сум јас испив некоја чаша, сакав да заспијам за жал не можам, лошо ми е физички:| и онака патев од несоница а се си го зема данокот

Посакувам да размислуваме сепак на солуција и на убави нешта:l: мерките треба да се почитуваат без исклучок.

Не знам што побогу се случува со бројките НО едно знам не знам дали ги исклучуваат од апарати но знам дека им даваат предност на помладите, тоа веќе го имаа соопштено иако жално и гревно бидејки секој еден страда.

Имаше еден доктор, море примариус чинам беше преска гледав интервју бесен и гневен е, вели се шетаат и со тоа не газат излегуваат без око да им трепне а доаѓаат овде и кога ги интубирам ме гледаат во фаца, и нервозен беше на камера и апелираше не ме гледајте во фаца кога ве интубирам штом не знаете да се послушате едно нешто притоа важно за вашиот живот.

Имаше друго интервју со една докторка апелираше јавно да престанат да се бранат со кучињата за да излегуваат надвор. Надвор излегување нема.

Таткото на првиот пациент починал, а само пред 3 недели гледав со истиот интервју како плачеше за синот и велеше со една нога в гроб е :u: сега починал.

Кога самиот народ, самата Италија се може да разбере дека ни под разно не треба да излегуваме од дома бидејки така првенствено го чуваме нашиот живот се случува ова.
    Се случува да системот ескалира, да и онаму каде што може да се третира не се третира на време или воопшто што доаѓа до смрт, кога самиот здраствен систем е како што велат нокен кошмар, терор, безредие и кога на пример можат да се третираат 300 човечки животи а не успеваат доведува до ова.
    И таму каде што без проблем се третира веќе не можат да третираат нема персонал ниту апарат ниту кревет .

Исто така кога некоја особа има благи симтоми но за жал симтомите се влошуваат а човекот не можат да успеат да го однесат на време во болница се случува интензивна нега и интубирање отпосле како последица на горе наведенто, не за џабе во последната недела има куп млади кои што се борат за живот на интензивна нега притоа не би ни стигнале до истатат ако здраствениот систем би фукционирал брзо.

И не, не дека италјанското здраство е катастрофа, не е, институтите во милано во падова на пример се врвни и светски, не се кажете дека здраството е лошо и катастрофално, не е во никој случај само логично е да никое здраство во никоја држава нема капацитет за 40 000 луѓе на пример, тоа е лудило. Ова е лудило.

Јас лично сметам дека не е можно карантинот или како и да е ама факт е дека повеќето сме дома веќе долго време не фунционира, пре би да кажам дека има огромна бројка на луѓе што работат се движат, лично знам дека куп луѓе заразени и во карантин излегуваат и пазарат а што мислите кој им пазари ? Каша попара е работава и со полиција веќе не се знае кој се не е заразен.
    Навистина понекогаш се прашувам што се случува зарем е можно толку да ескалира.
    Ама од после гледам видеа во Милано како трчаат луѓе спортуваат. Недозволиво е.
    Ломбардија е најзаразена, Ломбардија гори а тие спортуваат. Со кој памет?
    Недозволиво е ова однесување.
    Пре би да кажам дека немаат доволно капацитет барем малку да го задржат народот отколку друго нешто.

60 % од жртвите се од Ломбардија односно од 800 мртви само 350 се во ломбардија, од 6000 заболени 3500 се во ломардија.
    Видете сами, а останатиот процент е цела Италија а истата е голема.
    Ма огромна.
    Регионот Ломбардија не е кујзнае колку голем, а изгоре. Гори и гори;(

Harper, Ivan4e04, Love 83 and 32 others like this.
  15. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Сепак до народот е и колку тој се придржува до мерките на самоизолација.

FB_IMG_1584833779627.jpg

16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не знам.
    Прееска зборев со неа, пренесувам што ми кажа.

17. Јаневски

Јаневски Популарен член

Филипче мислам рече, дека се прави уште една улица, влез до Инфективна.

18. Fifi84

Fifi84 Популарен член

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Лек за маларија
    Лек за артририс
    Што друго тестираат или се покажало успешно во лекувањето на пациентите ?
    Битно ми е

20. anitza123

anitza123 Истакнат член

Vitamina se nadevam deka se drzis dobro i deka ste dobri.
    Imam edno prasanje, dali izleguvas do supermarket po namirnici? I ako imas nekoi soveti za pobezbedno kupuvanje hrana.. Nie se priblizuvame kon sostojbata vo Italia..
    Zatvorena sum celo vreme dosega a mora da se pojde do supermarket.. Son nema da me fati posle toa.