Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. El Colonel

El Colonel Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Брашно бе, како трета светска војна прва нуклеарна да не очекува. Ова е нешто сублиминал од медиумите, на некое друго бело прашаче ги асоцира. А овие безработници што немаат живот и раскажуваат на интернет како им поминал паничарскиот ден не знам од каде таа паника кај нив освен да ги стресираат оние што навистина имаат работни контакти секојдневно.

На SoNata, nena2010 и smile:) им се допаѓа ова.
  2. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    20200228_000942.jpg

На cresa-jagoda, SandStorm, Lella и 8 други им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    и јас не најдов на интернет таква информација на вести само еднаш слушнав. Ама ваљда било дека вториот пациент бил негативен. Грешка имаат во пренос на информации

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    не ширам паника споделив тоа што чув.

5. sierra

sierra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    908
    На никој не му е смешна состојбата со корона, смешни се ситуациите што народов наш со сила сака да створи состојба на епидемија, празнат супермаркети, прибираат цели залихи на брашно и зејтини...

Доколку си имунокомпромитирана веќе би требало да знаеш дека секоја настинка би можела да те "бутне" односно да го влоши твоето здравје. Во Македонија редовно секоја зима владее инфлуенцата, така што заштитата на твоето лично здравје не би требало да биде ништо поразлична од претходно.

На jacqueline.s, smile:), Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    @simona_baby јас ваљда лошо сум разбрала. Имало втор случај кој го испитувале дали бил заболен од корона или не. А не дека бил втор случај заразен од вирусот. Опростете.

7. SoNata

SoNata Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    158
    Ни прв ни последен вирус, ни прва ни последна паника. Лично не ме плаши, а во врска со мерки на претпазливост преземени ми се на време.

На smile:) и WildMk им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Мене не ме секира вирусов. Абе врска немаат лекариве овде. Тоа ме секира. Болен од Грип ќе речат имаш корона а болен од корона ќе речат грип ти е па тој пустиот цела држава ќе ја зарази. Толку ни фали нас.
    Во Кина дезинфицираат прскаат веднаш пред и после преглед на пациент а овде никаква санитарија немаме. Ни дезинфекции се прават. Значи во најнормални услови каде што редовно треба да се прават дезинфекции по болнициве.

На cresa-jagoda и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.208
    Смртноста од сезонски грип не е 7%. Побогу тоа би значело дека 7 од 100 луѓе што добиле грип умираат.
    Според статистиката на CDC.gov (центар за контрола на зарази на САД), од 35.5 милиони заразени од грип во 2019 година, умреле само 34,200. Тоа е околу 0.1%. (Извор: https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html)
    Смртноста од корона, направена според студија во Кина (каде има најмногу заразени) е 2.3% (20 пати повеќе), но најмногу меѓу старите лица и оние со респираторни и срцеви проблеми.
    Кај луѓето под 50 години, смртноста е околу 0.5%. Но кај оваа возрасна група и смртноста на грипот е исто така многу помала од 0.1%.
    Заклучок: Сепак е поголема смртноста на короната отколку кај грипот.

На cresa-jagoda, SandStorm, Peperutce1115 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. SoNata

SoNata Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    158
    Може линк од студијата од Кина?

11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.208
    На SoNata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    172.972
    Од каде ваква дезинформација?!
    Сите ги фаќа, само денес додека читав 8 деца во Италија беа меѓу заболените.. а сигурно бројката е многу поголема, значи денес само 8 до прееска
    Студија не знам дали има ама еве ја статистиката за Кина..3.5% смртност во Кина, 3.4% на светско ниво
    Screenshot_20200228-011144.jpg

На cresa-jagoda, BlackNight, Momichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.094
    Па од сајтовите, јас не ја измислив сигурно (facepalm)

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.970
    Допаѓања:
    219.525
    Не се децава од денес заболени и не се само "од денес, до преска" .Јас за децава од пред 2 дена читам.
    Не знам на кои медиуми читате иначе децава се дома и без симтоми, дезинформации даваш дефинитивно.

Како што гледам и на сител даваат инфо за починатите а не даваат инфо дека истите се над 80 год веќе хоспитализирани и со тешки болести.

Значи сакам да ја споделам вистината од нашиве надлежни овде, односно министри премиери и слично. Секоја една вест е напумпана односно не ги дава целосно информациите како што ги дава италија на пример. Ги дава само ударните информации но не и деталите што е многу важно да се знаат.

Последна измена: 28 февруари 2020
    На cresa-jagoda, Ivan4e04, Lella и 14 други им се допаѓа ова.
  15. SoNata

SoNata Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    158
    Може линк од каде е преземена табелава?
    @EvAngelos благодарам.

16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    172.972
    Витаминке сигурно не се само денес деца заразени, туку секој ден. Да не се правиме на три ипол, има преку 650 заболени во Италија..нема официјална статистика колку од нив се деца ама деца ИМА и со тоа паѓа во вода она дека деца не заболувале..
    И нема зошто сител да дава инфо дека сите се над 80 години затоа што не се..Прееска изјавија дека 23год спортистка починала, здрава права..спортист не е заебанција.
    Пред некој ден 36год почина, па 48год..па многу други под 80

Исто така (на страна од муабетот за децата) мојата проценка од сношти пишана на темава дека денес бројката на заболени во Германија драстично ќе се зголеми, излезе точна.. од 17 на 48 скокнаа..

Меѓувремено прв случај во Нигерија, во Јапонија училиштата ги затворија на 1 месец и тако даље..
    Конкретната табела бидејќи има проценти е од https://covid19info.live
    Инаку за бројката ако сама сакаш да си пресметаш оди на страната на светската здравствена организација и симни го извештајот од сабајле
    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
    Таму стои 2747 смртни случаи во Кина ама тоа е од сабајле кога е пишувано. Па извади процент

На cresa-jagoda, slobodka, ocicka2014 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.970
    Допаѓања:
    219.525
    Има над 650 заболени и 17 мртви точно.
    Само кај мене има околу 120 од случаите со тоа спагаме втори по ред на заразеност.
    Детето кај нас во падова нема симптоми и се наога дома.

Она што е демантот е реченицата каде што пиша "само денес се заболени 8 деца, значи денес до преска" со што те демантирав.

Сите починати се лица си претходни заболувања веке хоспитализирани.

Важно е да се знае, јас пишувам она што читам, односно што кажуваат на прес овде. Ниту одземам ниту додавам.

Сакав само да го демантирам тоа погоре бидејки не е точно.

За другото што кажа се си е во ред.

Јас зборував за Италија дека лицата што се жртви се стари и сзнемоштени луге над 80 год, за лицата надвор од ит не знам и не можам да кажам .

На Lella, smile:), Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  18. SoNata

SoNata Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    158
    Значи од сабајле до вечерва скоро 20 часа и повеќе поминати може драстично да го измени процентот така да ќе се задржам на оној процент од студијата зад која стојат тимот епидемиолози од Кина, сепак ти благодарам и тебе што си се потрудила.

19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    172.972
    Денес на CNN го слушнав тоа.. 8 нови случаи на деца бла бла бла.. а бидејќи немаат статистики (што страшно мн ме нервира) нема ни релевантни информации.. така да ниту една информација технички не е точна.. затоа што тие шашавите не се замараат со тоа што најмногу го интересира народот, туку трубат 2500 пати како раце да се мијат правилно..

На cresa-jagoda, vitamina и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    172.972
    До што сакаш држи се ИСТО е.. извештајот на WHO од сабајле е 2747 починати, мојата табела е од сега и е 2788, што ти менуваат 41 плус или минус за цел ден? Ако толку ситничариме еве вчера бројката беше 2718 починати во Кина, значи бројката се зголемила за 29. Денот пред него бројлата беше 2666, што значи 52 починати за едно деноноќие..
    Почекај го извештајот од сабајле па ќе бидат 2800.. и пак ништо нема да ти значат тие 20-30 повеќе или помалку затоа што процентот е тој - 3.5% и секој ден бројот на починати ќе се качува, процентот ќе варира во зависност на новозаразените и излечените и тоа е тоа..

На cresa-jagoda и smile:) им се допаѓа ова.