Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Ако не се снајдеш,пробај со Блок Макс Рапид, мене за пола час најмногу ми поминува болката.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Шо е Бриџо?
    Се напнав не ме дриблај сеа ти.

cresa-jagoda and Purplelilac like this.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Антибиотици да ми препишеш. Уствари што зборам, се продаваат без рецепт. Освен појаките, не знам, едно време можеше и на приватно да се купат.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ве читам за Сумамед. Дали знаете колку јак антибиотик е тој. Јас го пиев пред 10 години кога имав многу јак бронхитис една доза, и после не смеев да го пијам 6 месеци. Дури и не смеев да пијам друг антибиотик. Јакнете имунитет со витамини, не уништувајте со антибиотици. Да не зборувам какви попратни ефекти има. Кандида, дијареа, изиритиран желудец, анемија... не си правите непотребен проблем.

5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Купи си.
    Од тебе мн. повеќе акл очекувам, не ми кажувај, не ме разочарувај.

6. fana

fana Форумски идол

Да, ко Фишермен бонбончиња :inlove:

7. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Jesus Christ, шо зборите бе вие?
    Каква превентива со антибиотици? АНТИБИОТИЦИТЕ НЕ СЕ ПРЕВЕНТИВА, АНТИБИОТИЦИТЕ УБИВААТ БАКТЕРИИ, А НЕ ВИРУСИ. Ако антибиотиците се земаат превентивно во услови кога на организмот не му требаат, го прават да биде резистентен, т.е бактериите стануваат резистентни односно отпорни на дејството од антибиотикот. И што тогаш? Нема да може да бидете излечени со ниту еден антибиотик кој претходно бил ефикасен за конкретната бактерија и ќе развиете сепса, септичен шок и на крај докторите нема да чинат, пациентот е мртов. Докторите не чинат, затоа што пациентите не ги слушаат и бараат превентивно препишување на антибиотици.

Антималариците исто така не се користат ПРЕВЕНТИВНО. Како што погоре кажа @Lianna Anna се тестираат, па при нивна евентуална употреба задолжителен е надзор од лекар. Дали знаете колку време трае едно клиничко испитување? Секој еден лек кој е наменет за употреба за одредена болест мора да гарантира за својот производствен и фармацевтски квалитет, како и за ефектот, чија што безбедност и сигурност е потврдена со in vitro и in vivo експериментални испитувања и клинички испитувања. Испитувањата прво се прават на животни, а тек тогаш на луѓе и истите траат прилично долго време.

Превентивно можете само витамини да внесувате, а притоа да не претерувате со истите затоа што и тоа може да ви наштети. Се што е претерано е лошо.

8. нина122

нина122 Популарен член

Лошо направија тие што ја пласираа веста за сумамед и лек од маларија дека е лек против корона.
    Мој впечаток е дека избрзаа и не размислија колку оскудно може да размислува широката народна маса кога е испаничена и исплашена.
    Ова е како она давеник за сламка се фаќа.

9. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Смееме да патуваме од еден до друг град кога не трае полицискиот час?

10. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Абе, а шо толку се замарате ако пие некој антибиотик?
    Овде матичните си се самооправдаа дека пациентите ќе им избегаат ако не им препишат што им бараат, вие криви дрини ќе оправате.
    Побитен им е надоместокот кој го земаат, него да го насочат пациентот правилно да се лечи, и додека е така џабе се труби овде дека не треба да се пие сумамед.
    Јас викам да пијат, да станат отпорни на лекарства и да се истребат од планетава.

11. manja666

manja666 Популарен член

Ај остајте ги, на таков народ не можеш да му објасниш зошто не треба да се пие антибиотик па макар трубеле до утре. А и тоа не е темата, нека се отвори нова тема па дискутирајте таму.
    На човек со сила можеш да му земеш а не и да му дадеш, во случајов и да им нацртате они пак ќе се снабдат со залихи од антибиотици.
    Нели во 12 требаше да објават за новозаболени? Зошто сеуште нема?

12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Кога бев болна во јануари пиев два дена сумамед и имав страшни нус појави, мислам дека од него се разболев уште повеќе и сега така ми стојат две кутии дома. Како што гледам, можам одма да ги шитнам на црн пазар (да се нашалиме).
    Луѓе, не се зезајте со толку јак антибиотик и со експериментални решенија. Седете дома, подобар лек од тоа нема.

13. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Смееш.

S.W.A.G likes this.
  14. fana

fana Форумски идол

Да. Само не во Дебар и Центар Жупа. Таму е кризна состојба и нема да те пуштат да влезеш ако по лична карта не си жител на тие две општини.

S.W.A.G likes this.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Искрено, нејкев да верувам за смртниот случај ама видов на официјалната страна. Тажно.
    Да се надеваме дека бројот на новозаболени нема да биде голем.

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Индијците тврдат дека имаат комбинација на лекови која лечи од корона и дека ќе ја споделат со СЗО. Го гледав на едно видео, не можам да го најдам сега.

eli25, BloodElf, Purplelilac and 3 others like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Од вирусна пневмонија може да се искомплицира и да премине во бактериска така?

18. candy.cane

candy.cane Популарен член

Зошто нема прес?

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Може некој да ми објасни за нус ефектите од лекот за маларија?
    Немам намера ниту да пијам ниту да купувам нешто :) него онака ме интересираше дека само читам секаде колку биле лоши, ама конретно што се случува не сретнав.

некој овде дури имаше пишано да ги знаеш последиците од лекот ќе сакаш да си останеш самп со корона...

многу мислења се за да го барам пак, ако се пронајде тој што го пиша ако сака кратко објаснување

candy.cane likes this.
  20. stefanijata

stefanijata Истакнат член