Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.978
    Допаѓања:
    276.328
    И замисли баш во таква ситуација, пиеш антибиотик на кој твојата бактерија е резистентна или не ни имаш бактерија.

И? Како си помагаш така?

Антибиотици нема да снема. Џабе уплавот.

На ivanchos му/ѝ се допаѓа ова.
  2. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Ај ти не шири негатива и не ми ги превртувај зборовите што ги кажав.
    Ниту посакав смртни случаи, ниту посакувам некому да помине низ тоа.
    Само дадов мислење зошто луѓето можеби почнаа повеќе да ги почитуваат мерките, затоа што пред да се случи вакво нешто сите го сфаќаа како играчка ова што се случува.
    И нема што јас на тебе да ти се објаснувам.

На Larichka8 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.538
    Допаѓања:
    38.803
    Пред 10 години беше епидемијата, ама лани, а и годинава имаше опасен свински грип во земјава.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.979
    Тaкa збoреa и зa тoaлетнaтa.

5. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.889
    E така. Само што тие што треба ова да го прочитаат, ќе го одминат или ќе речат : “како па да не, лажна вест” . Оние што решиле да земаат антибиотик пак ќе земат. За жал и мајка ми беше од тие и кога докторите не и даваа антибиотик за брат ми, одеше кај мојот матичен таму да и препишат. И еве сега кога јас навистина имав инфекција и потреба од антибиотик , за малку ќр ми препишеа антибиотик на кој сум алергична. На картонот ми пишува cave penicillin, a во изминатите години ми бил препишуван, докторката ми вели : “еве си пиела, можеш и сега’’, а како да и објаснам дека не сум пиела туку мајка ми барала да и издадат лек на мое име бидејќи матичниот доктор на брат ми, не сакал да издаде рецепт.

Но тоа и не е најтрагично. Брат ми од мал беше изложуван на многу лекарства, поради предозираност доби менингитис. Мајка ми ниту товаш не се свести.. Продолжи и потоа да изигрува лекар. И самата настрада. Не одеше на лекар, сама знаеше што да пие и потоа излезе дека имала многу тешка дијагноза и си почина после 2-3 месеци.

За сумамед конкретно, и јас сум го пиела кога сум имала многу лоша кашлица и ми го дадоа бидејќи постоеше опасност секретот од грлото да се префрли на бели дробови. Не се сеќавам точно, тоа беше пред повеќе од 5-6 години, но знам дека никогаш после тоа не сакав да пијам никаков антибиотик. Пред 2 месеци морав да земам поради бактериска инфекција. Многу многу сум против антибиотици, и не ги пијам доколку навистина не е неопходно.

На SandStorm, Peperutce1115, ivanchos и 2 други им се допаѓа ова.
  6. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.982
    Допаѓања:
    2.254
    Еве зошто нисе случуба сево ова.
    Ни се случува од завист, егоизам , алчност.
    Ги слушам преска Синдикатите на Јавната Административците се бунат зашто да им се намалат платите кои и те како треба да покажат солидарност спрема другите луње.
    Се запрашуваат ли како ке преживеат Социјално ранливите, невработените кои од x причини не работат, тие што се со разни болести?
    На нив како да им се помогне во вакви моменти?
    Да се свртиме малку едни према други и во вакви моменти та погледнеме на оние кои се помалку имотни од нас и така живеат за жал
    Е заради сето ова што мислиме само за себе ова ни се случува. Во сето ова има некоја скриена порака што секој од нас требада ја разбере.
    Ова ми еден вид револт и морав да го пишам.Срамно и безобразно.

На ohlalalala, LivingGlam, BloodElf и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.399
    Зошто ме цитираш не ми е јасно?

8. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.637
    Допаѓања:
    64.070
    Иначе порано антибиотици без крвна слика се давале кај луѓе кога биле 100% сигурни во дијагнозата, и како таа бактерија реагира на тој антибиотик. Пример за бактерија во желудник ако се покажале ефективни а, б и ц антибиотик се дава некој од нив. Е сеа пациентот ако не реагирал, тогаш се правело крвна слика да се види на кој реагира и тогаш се давал соодветен антибиотик.

За гомново не знаеме ништо. Гледате се случува да даде негативен тест а пациентите да се болни од него. Во комбинација со антибиотици ич не знаеме па како ќе се понаша. Најмалце што ни треба сега е да си играме експерименти и да мешаме коктелчиња од антибиотици. Којзнае што све може од тоа да искочи, кога на гомно на кое уште не му се знае ништо да му закачиш уште и антибиотик и да се направи од една работа сосем друга.

Не пијте антибиотик луѓе ако немате потреба, не си играјте!

На Waverly Raven, Ivan4e04, ohlalalala и 10 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.978
    Допаѓања:
    276.328
    И зошто ја снема, а Бриџо?
    :D

Знаев дека не си сериозна.
    Не знаеш да бидеш.

Него да не ти поверува некој пази.
    Озбилна сум :)

На *Amethyst*, cresa-jagoda, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Може од вирусна - - - - - - > во бактериска да премине.
    @Alishan30 @didi1982 објаснете малце за бактериофагите, дали вирусите можат да се скријат офносно реплицираат во бактериите, и на тој начин да дојде до уште поголема зараза, баш преку ова?

11. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    22.03.2019. Лани е.

12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Во нормални услови, треба да поминат неколку години и куп истражувања и експерименти за одреден лек да се види дали делува против некоја болест/бактерија/ вирус сигурно, да се исклучат несакани ефекти и да се пушти во продажба. Па исто и за вакцина Овде некои за еден ден го најдоа лекот. :drunk:
    Једино ако е кризно ептен како сега, да го пуштат порано ама тоа е нож со две острици. Може да делува против болеста да речеме, ама да има ефекти кои не биле увидени навреме зашто ептен набрзина се одвивало целото истражување.

На Peperutce1115, IamSexyAndIKnowIt, Justicija и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.424
    На Harper, Ivan4e04, темјанушка и 10 други им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.253
    Допаѓања:
    125.209
    Никаде не ширам негатива :)
    Нити ми треба да се објаснуваш.
    Само преиспитај се.

15. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.889
    Само така треба. А не Венко Филипче ќе не моли и ќе ни објаснува со часови, потоа ќе ни објаснуваат и други.. Ќе апелираат и доктори, а ние се заебаваме.. Вчера се смеев кога на Сител имаше некој прилог и низ Скопје ги прашуваа луѓето зошто излегле, зошто не носат маски итн. Одговорите на луѓето беа запрепастувачки. Посебно пензионерот што велеше дека е сончево и не може да седи дома, а башка и вирусот од сонце се плашел.. Имаше и такви типични одговори како: вирус нема, политика е ова се...

На Larichka8, Peperutce1115, Doozy и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.889

Еве го, го најдов видеото. Слушајте само колку несвесни има и како се понашаат... Вчера се смеев, ама не е смешно... Трагично е.

На Emilija97mk, candy.cane, НаталиЛили и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.424
    Капа доле за Филипче. Ама очигледно колективната свест е на толку ниско ниво што ниедна препорака не се почитува (посебно онаа за седење дома и излегување само по потреба). Мора построго за нас.

На Larichka8, candy.cane, темјанушка и 2 други им се допаѓа ова.
  18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Аман бе по колку кутии ви препишуваат матичните сумамед?
    Јас имам само еднаш во живот пиено и тоа само 3 апчиња. Мислам толку и се во кутијата само 3. Прејак антибиотик е. После него пола година не смееш друг антибиотик да пиеш.

На Peperutce1115, Jana06, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.800
    Кажете каде точно е тоа за да им пренесам на братучедими за да не одат до бугарија
    Значи ти си втора која што тврди дека имало и втора кај што и велам дај кажете кај има за да им пренесам
    Ќе кажете ?

20. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.889
    Да, министерот навистина се труди, дава се од себе. Ама ние сме за стап.
    Прикачив видео, ама имаше уште едно потрагично, кое не можам да го најдам, на ТВ гледав, не се сеќавам која телевизија, мислам Сител беше.. Народот е за стап. Пензионерите најмногу.

На Just.do.it и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.