Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Да,имал контакт со нив.

2. friendy

friendy Форумски идол

По претпоставка на некои експерти вирусот не може да се спречи да се шири. Пандемија е и се очекува 2/3 од населението да биде во контакт со вирусот и да заболи. 80% од населението ќе биде со лесна клиничка слика, 20% ќе има потреба од лекар и 6% интензивна нега. Најважно е да се спречи масовно ширење со што првиот ударен бран се развлече и нема да го одземе медицинскиот персонал кој е потребен. Така ќе бидат опфатени ист број на луѓе, само малку по малку и ќе може соодветно да се реагира. Ние самите бираме во кој процент од вкупното население ќе бидеме. Останува да ги следиме препораките и да се придржуваме кон мерките.
    #staywellstayhome

Last edited: Mar 25, 2020
  3. P.S.love

P.S.love Популарен член

@vitamina Да се надеваме дека сѐ ќе биде во ред и ќе нема други заразени покрај тие 5те. Пиши шо ќе испадни со мажот ти, дали ќе го тестираат.

И секако дека ќе бидеш ок, како и досега. :muscle::sun::l:

Туку, ме плаши кај нас, тоа што почна да се заразува и медицинскиот персонал:sweat:одделенија под карантин...а сме на почеток:x

4. fana

fana Форумски идол

Добро знаеш, различен се.
    Еве ист вид, зошто не лекоклар или еритромицин?
    Ја тупам. Многу анализи не е на арно.
    Ќе се испратам сама:|

Nigredo Odor and boomsleng like this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

6. monibejbi

monibejbi Популарен член

Вака коа што кажуваш навистина е сериозна работата, а иначе мислам дека по мое дека мажти треба да биде во изолација односно сите што работеле во тој магацен . Да не работат пошто тие си гледаат за работата.

7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Во исчекување сме да видиме што ќе излезе од тестирањето на медицинскиот персонал од кумановската болница..
    Мислам дека ќе бидат многу лица позитивни и за жал ќе бидат многу одделенија во карантин. Тука сите се мешаат едни со други. Докторката која напиша на фб дека е позитивна и самата кажа дека е заразена најверојатно од пациентката којашто почина. Очигледно дека не превземале доволно мерки да се заштитат,зошто пациентката била негативна (ако воопшто е тестирана), па според тоа и не верувам дека била изолирана како што кажуваат. Рекоа дека 3 дена мислам,била во дневна болница,значи доаѓала да прими терапија и си одела,персоналот се менувал во тие денови,а немал поим дека пациентката е заразена. За жал,мислам дека во Куманово ќе биде хаос,ќе нема ни кој да бе лечи,ако треба,недај Боже.

8. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

И мене ме интересира крајниот исход од сето ова. Спремни се да жртвуваат многу од животите на постарите и хронично болните, за општо добро. Не знам колку ова е етички добро. Најдобро решение е вирусот да се исчисти темелно, ама и тоа не е едноставно.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се прашувам, сите што креваат џева - сите да се тестираат одма. Као не е тоа лекот за корона... и тоа ако немате денес и сте негативни денес, не значи дека нема да фатите утре. Според логикава секое излегување до продавница значи нов тест.
    2м народ, како баш ќе го организирате еве богови на организацијата, баш ме занима?!
    Факт е дека сите ќе фатиме, факт е дека треба дома да седиме за да не го оптеретиме здравствениот систем од еднаш. Ако више треба да ја фатам, боље сега, зошто кога ќе дојде пикот, нема да се знае кој што прави, ќе умираме по болнички ходници.

И како читам повеќе, така... сум шознам... не се плашам.

10. John Snow

John Snow Форумски идол

И Британија проба на овој начин па ништо не направи. Не можеш со сила некого да натераш да си го ризикува здравјето или животот .

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Во ноември не, ама во јануари имале пациенти со чудна пневмнонија што не се лечела со вообичаените лекови до сега. Сумњаат дека е тоа е тоа.
    Во ломбардија зборам..

12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Кај нас многу чудно уште е само еден излекуван, колку време му треба да се излекуваат луѓето ајде побрзо

Emilija97mk likes this.
  13. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Една колешка од Прилеп ми кажа дека вечерва и кај нив имало случаи изгледа..
    Не е сигурно да не ширам дезинформации.. ќе кажат утре

CarrieBradshow and Waverly Raven like this.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

На 1 јануари бевме кај моите. За неколку дена дете фати чуден вирус, температура до 39, страшна сува кашлица што ништо не ја смируваше. Го држеше мин 10 дена.
    Маж исто, дури и полошо. Страшен секрет, да имаше како градите ќе си ги искашалше. Се гушеше на моменти. Температурата исто до 39. Болки во грло и глава. Го држеше до Мк.
    Јас таму почна да ме фаќа, па ме пушташе за во Мк ми дијагностицират бронхит. Исто температура до 39, треска, ама немав страшна кашлица како нив.
    Сите се чудевме колку кашла особено маж. Страшен беше.
    И братучетка ми таму исто со исти симптоми.
    Некна сестра ми ко на шала спомна дека ова нивното беше корона.
    Вика скроз исти симптоми.
    И помина само од себе, мајка ми им правеше прегорен шеќер и млеко.
    Баш се шегувавме, дека лекот за корона е ова:D

Не знам, искрено. Може беше и само лош грип.

TutiFuti, candy.cane, Kitten and 9 others like this.
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Нов вирус излезе во Кина. Хантавирус не знам дали видовте. Линк

Пак "wet markets", јаделе живи глувци и закачиле. Надлежните велат да не се дига паника, затоа што не може да се пренесе од човек на човек, туку само ако некој јаде глувци или некако внесе измет од глушец.

Значи косата на главата ми се дигна кога прочитав, кога ќе им дојде памет, КОГА? 10 поста изнапишав за ова, дека ако продолжат вака ќе искочи пак некој нов вирус и пак ќе се ебаваме со него цела планета.

Ајде да не дигаме паника, сепак овој тип не се пренесува од човек на човек како короништево скапано. Ама ако измутира и ни донесат нова корона е жими се има да ги пцујам до 18то колено. Аман више, АМАН.

Harper, Ivan4e04, Mr. Right and 12 others like this.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

На сета мака ме пресмеа да ти кажам.
    Ние прележавме еден ист вирус крај на февруар почеток на март, баш кога почна епидемијата тука, маж ми тврди сме го прележале. Он го донесе :!:

JuLleE, cresa-jagoda, Ahoy and 7 others like this.
  17. jasbi

jasbi Популарен член

Istovo ni se slucuvase i nas doma, site ne pomina temperaturi do 40 so denovi, spusti do 38 pa kreni pak . Kaslanje mnogu. Mene i mm strasno dolgo ne drzese. Gradi ne da pecea, a antibiotik ne pomagase. Decava polesno pominaa, pokratko gi drzese, nekoi 15dena. Mene mesec ipol i edvaj pomina nekako, ne znam sto se ne ispiv i jas i mm. A toj period koga bev na lekar doktorkata samo rece, takov e ovoj virus dolg i so temperaturi visoki. Antibiotik i cao.

Harper, CarrieBradshow, 1209 and 5 others like this.
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Добро аман веќе АМАН
    Може некој да им објасни што се јаде а што не се јаде?
    СЗО ако може некако да им стаат закон дека некои животни НЕ СЕ ЗА ЈАДЕЊЕ.
    Ќе испоумреме сите ради нивната незаситност.
    Може ќе ви звучам крајно безобразна али нека умрат од глад ако треба ама неќам сите да си патиме поради нивниот гаден начин на исхрана.
    И во Африка пола население нема што да јаде па не искочила некоја епидемија од јадење бубашваби мравки или што веч и да може да се јаде.
    Развиени се, напредни, голем дел од работите во светов се нивна производња и уште ли не сфатија дека СЕ ШТО ЛЕТА НЕ СЕ ЈАДЕ.
    Ја ќе ги испцујам за тебе златна.
    Лечете се цело племе болно во мозокот.

19. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Истото мислење го имам и баш ми е гајле ќе кажам дека не постои по гнасен народ у светов од кинезите се чудам како уште гомна не јадат,а можда и јадат кој ги знае..

Ahoy, buba4e89, ohlalalala and 3 others like this.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Одамна им е речено дека имаат погрешна исхрана и дека тоа масовно ќе им го уништи имунитетот.
    Не слушаа и еве сега до ова дојде... |(