Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Ти можеби можеш,ама повеќето не. Ама и така ако размислуваме, маж ти да излезе ќе донесе нешто. Сто посто заштита нема.

2. kukidi

kukidi Истакнат член

Abe i da zabolite kolkav e % deka ke umrete, namalite panikata na internetot veke dosadni ste 3 dni.

candy.cane likes this.
  3. emiliana

emiliana Форумски идол

Може и да не е до нив, самите веледрогерии ако им пратиле со дупло набавна не можат да ти го дадат по стара цена и во минус маржа да одат. Ама и за тоа треба државата да со поведе ред. Маски посебно требаше да набави и без пари да се делат. Погони во Србија за маски пуштени се на турбо а зошто нашиве не земаат, не знам.

candy.cane and SoNata like this.
  4. prominent

prominent Форумски идол

И според мене е тотална глупост затворањето дома и пазарењето како да ќе се полнат бункери.
    Повеќето работиме, имаме неодложни обврски и не можеме да си дозволиме да си чиламе дома ,,додека не се смири''.
    Не претерувајте и не создавајте дополнителна паника со тоа пазарење како апокалипса да иде. Доволно е да се избегнуваат масовни собири. Ако е така и во супермаркет кога одите да стрпате во количките се' што можете да дофатите, ќе закачите нешто.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Сега за сега грипот има повеќе случаи регистрирани на светско ниво. И смртноста е поголема кај грипот. Само што за грипот има вакцина, а за новиот вирус со оглед што е нов и непроучуен нема. Инаку и грипот е многу многу опасен за стари и хорнично болни исто како и новиот вирус.
    Главнито проблем е што кај Короната не се знае со што си имаме работа па затоа треба попретпазливо да се постапува. Ама во комплетна хистерија да се оди не знам дали е баш потребно.

SoNata and smile:) like this.
  6. darcy

darcy Популарен член

Лично не го разбирам складирањето на брашно и конзерви дома. Па и да треба не дај Боже во карантин да бидам, ќе се најде некој да ми донесе дома храна. А секако во меѓувреме ќе треба да докупувам намирници бидејќи не се живее само на леб и макарони со туна конзерва (а не е ни здраво).
    Тие што ги купија залихите брашно што ги најдоа во маркетите (комшика вчера целото брашно во Стокомак што го затекнала го купила), се надевам дека се сетиле барем и квасец да земат :)

7. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Добро така е ама го намалувам излегувањето, а со тоа и ризикот.
    А зошто мислите дека се плашиме да не умреме? Не, не сакам да го закачам вирусов зошто да го прележам па и да г закачи моето бебе? Со едно затнато носе една недела доживеав хорор филм со него, а не па со вакво нешто не дај Боже да ми закачи.

Dust and eli25 like this.
  8. kukidi

kukidi Истакнат член

Za pocinatata sportistka od Iran, sportistite chesto se premoreni i koristat hemii i ne se reprezent kako ke reagira organizmot na prosecniot covek i toa e Iran, tamu Bog znae kakvi se uslovite. Jas imam vakvo predznaenje.

eli25 and smile:) like this.
  9. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Мислам дека не е потребно да се цитираме по 100 пати за едно те исто на темава. Врати се неколку страни наназад, @EvAngelos има објавено статистички податоци во однос на смртноста, па направи компарација.

За толку малку време, голем е бројот на заразени и дупло поголем бројот на починати во однос на грипот. Компарацијата ви е лоша!!!

Комплетна хистерија никако, само претпазливост, ладни глави и следење на препораките за превенција.

10. Aleksandra1977

Aleksandra1977 Истакнат член

Ок, во Италија 17 мртви од кои 16 на возраст над 70 години и едно лице болно од рак 38 години. Толку. Здрави прави, доста со паниките, попрво ракот ќе не покоси од нездравава вода, воздух и храна.

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Италија сериозно потфрли во справувањето со мерките,карантинот и си продолжува.... .

Нови 18 во Шпанија, сите од Италија.Од друга страна за пример Швајцарија.Откажан саемот за автомобили во Женева поради првенција и сите други јавни собири.
    Е така треба.

Last edited: Feb 28, 2020
  12. najjacha

najjacha Истакнат член

30ml го платив 70 ден...

dayla and smile:) like this.
  13. smile:)

smile:) Популарен член

Па се околу пари се врти

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

15. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Наједноставно што може е објаснето.

И да, кој ви кажал дека е исто како обичниот вирус? Нека смени дилер.

16. smile:)

smile:) Популарен член

Бројот на заболени во Италија, Франција и Шпанија се зголемува а во Иран 143 нови случаи за неколку часа.

ku4ence likes this.
  17. darcy

darcy Популарен член

Со оглед на тоа што низ цела Европа заразените деновиве имаат врски со Италија (тука, Грција, Хрватска, Шпанија, Франција, Германија и повеќето останати), а секако сите тие не се сретнале со истите 300-400 Италијани, верувам дека бројката во Италија е многукратно поголема. За среќа очигледно асимптоматски се повеќето случаи.

smile:) likes this.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Во 18 ке има прес за јавност кај вас.Види што ке речат.

vitamina, SoNata and smile:) like this.
  19. Dust

Dust Game Over

Не бе златна..луда си. И ти како мене:D така мене ми рекоа кога кажав дека не верувам во статистиките ниту во Венко и во тоа дека ама баш никој од тоа комбе не се заразил. И дека баш никој од семејството на жената не е заразен:D
    Ама што знаеме јас и ти..само паники да шириме:rofl: :handshake:
    И вчера прогнозата дека бројот во Германија драстично ќе скокне ми испадна точна..
    Италија уво не ја боли да дава апдејт.. сега и во медиумски мрак ќе бидат луѓето;) Да нема пријавено нов случај цел ден, абе ајде кого лажат..
    Имам другар во Италија со жена му и децата, на 100км е од жариштето и вика дека од следната недела им наложиле да не одат на работа..
    Он на страна што има бизнис се мисли дали да ги ослободи луѓето, затоа што не се баш во зоните ама вика ако му дојде официјален допис ќе мора.. И ајде сега.. ништо нема, само на некои будали им текнало да умираат. Ама стари се, гајле ти е.. 8)

20. referentka

referentka Moderator Staff Member

Дечки...
    Ако те стават под карантин 14 дена, имаш полициски надзор дека не се мешаш со народ и имаш пакети храна и средства неопходни за живот ДО ДОМА носење.