Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Сакаш поховани глувци?

Cutiepie1 likes this.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ију,прегадно.... :puke:
    Не знам како можат.
    Будали...
    И кога даваа пред некоја година на тв како печат бубашваби и остало...
    Ненормални,бре! (facepalm)

Last edited: Mar 25, 2020
  3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Кога бев помала гледав една емиција на путерче пржеше бунашваби и оси после мераклиски секоја посебно ја сервираше на кругче морковче за мерак!

4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Телевизијата National Geographic секоја година дава емисии за Кина.Менувам канал кога покажуваат што продаваат на пазар.
    Никнаа повеќе теории за вирусов да не знае човек во која да верува.

5. P.S.love

P.S.love Популарен член

И во Битола денес се тестираа неколку лица. Ќе видиме резултатите шо ќе кажат.

cresa-jagoda likes this.
  6. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Има на јутуб еден, патува глобално и ја пробува храната. Во Азија дури и прават супа од гомна, не не се зезам, а и не се чудам што од таму произлегла короната.... :puke::puke::puke::puke:

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Чекај чекај
    ШТО?
    Добро сериозна сум сеа, дали СЗО има моќност да превземе нешто околу тоа?
    Закон, казни било што??
    Ќе нѐ средат сите ако не ги запре некој со ,,исхранава”
    И онака се котат ко глувци и ги има насекаде во огромен број, уште некоја зараза ( не дај Боже пупу) ќе рашират
    без осет, гадни :puke: :puke:

8. jasbi

jasbi Популарен член

Ne znam kolku od vas go gledale filmov, no nekako e so isto scenario na ova sto ni se slucuva.
    Premnogu e identicno so nastanive, a snimeno 2011.
    Poglednete go ako imate vreme

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Намерно пуштаат вакви филмови сеа.
    Да перат мозоци.
    Don’t trust at everything you see :D

candy.cane likes this.
  10. boomsleng

boomsleng Истакнат член

Го препорачав филмов на неколку членки
    Најдобар филм снимен на оваа тематика
    Уште кога излезе далечната 2011 година ми остави огромен впечаток
    Денес е ..... од денешен аспект е премногу реалистичен
    Препорака да го гледаат сите кои сакаат филмови на оваа тематика

11. Herrera

Herrera Популарен член

https://www.mkd.mk/svet/analizi/evropa-vo-karantin-kolku-dolgo-mozheme-da-si-go-dozvolime-ova

„Невозможно е да се живее - дури и во самоизолација - и да се лекуваат луѓето, ако не ја продолжиме економската активност, која, многу едноставно, ни овозможува да живееме во оваа земја“, рече тој како претседател на „економската работна група“ за справување со епидемијата.

Макрон е и најистакнатиот глас што ги предупредува луѓето дека вакцината нема да биде брзо и веројатно нема да пристигне до крајот на 2021 година. Пораката е јасна: нема да биде можно луѓето да останат дома до тогаш.

„Она што сега се случува во Кина... е дека фирмите се враќаат на работа“, рече Дростен. „Видовме дека карантинските мерки предизвикаа толку голема економска болка што треба да бидат повлечени/намалени“.

„Она што ќе го видиме сега... е дека во наредните недели и месеци повторно ќе експлодира во Кина“, додаде тој.

Тој предупреди дека Пекинг најверојатно ќе се обиде да го држи во тајност секој нов пораст на случаите. „Во блиска иднина нема да гледаме веродостојни информации за случаи од Кина“, рече тој, бидејќи Пекинг „сака проблемот сега да се реши во Кина. Но секако дека нема да се реши“.

12. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Баш размислував за ова. Вакцина во скоро време нема да има. Што треба да правиме ние? До 2021 да дремеме дома? Тоа е неизводливо. Еве ја скоро цел месец сум дома и? Април и мај исто?
    Стварно не ми е јасно што ќе биде понатака. Веќе и јас мислам дека сите ќе треба да го прележиме вирусов. Кој со помали последици кој со фатални.
    Највеќе ме плаши што сум бремена за помалку од 2 месеца треба да се породам. Ќе пукнам :(

candy.cane and Cutiepie1 like this.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Хантавирус е одамна познат, не е од сега. Исто како групата на коронавируси. Само сега му се дава на значење ради ситуацијава.

14. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Сега ќе се проба со азитромицин и хидроксихлоринкин, па да видиме како ќе оди. Едвај чекам да почне да дава резултати.

Иначе не се мачи со панцеф, не лечи вируси.

15. veteruska

veteruska Популарен член

Вчера на канал 5 имаше за Вухан како се справуваа кинезите со коронова,отпочеток и тие лабилно,но откако увидоа дека е сериозна работава,почнаа многу сериозен пристап,ама имаат медицински персонал голем и опрема медицинска за неколку дена болница изградија,им се дивам.

Кај нас има еден дел од луѓево што јас сваќаат сериозно ситуацијава до паника,но има еден мал дел кои се многу либерално си го сваќаат вирусов,братучетками е пример ми вика ич не ми е гајле ако ме фати како ми е пишано така ке биде.

16. No Makeup

No Makeup Популарен член

Јас реално повеќе сум за концептот на Холандија-групен имунитет. Не ме сфаќајте погрешно,но сега кај нас е тотална анархија,хаос и паника. Заболени има , бројот расте и ќе расте а карантинот , благодарение на нашиот паметен народ,не успева. Многу се што лабаво се однесуваат кон ситуацијата,ги имам дома такви,а ние со анксиозност и претпазливост ќе надрндаме повеќе. Само Господ да не чува и да ни даде сила да издржиме се

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Нормално дека е идентичен, зошто таа е реалноста како еден ваков вирус се шири. Сигурно консултирале епидемиолози и инфектолози, истите што сега даваат свои предвидувања за корона. Не е ова прв, ниту последен вирус што ќе ја нападне планетава.

Додека беше само во Кина критично, на неколку наврати во рандом муабет кажував дека не го сметам за толку страшен вирусов, зошто процентот на смртност што го кажуваа беше смешен. Ништо повеќе од сезонски грип. А баш зимава низ Скопје вртеше ужасен грип, со 40 температура по 10 дена. Немаше дете што не го фати. Тоа ми звучеше многу пострашно.
    Сега еве стаса корона и кај нас. Почитувам препораки, седам дома. И покрај зголемувањето на бројките на заболени, сеуште смртноста е помала од сезонски грип, барем за сега во Македонија. Медицинско лице сум, разбирам што значи "да се израмни кривата" и ги поддржувам мерките што се преземаат за заштита на тие кои не можат да се заштитат (стари и имунокомпромитирани). Ама сепак не ми се појави некој значителен страв од корона, болести имало и ќе има, екосистемите кои сме ги потиснале како човечки род се борат против нас сега, и тоа е дел од природниот циклус на животот.
    Многу повеќе се грижам во каква економска состојба ќе остане оваа држава, па и целиот свет, откако ќе заврши ширењето на корона. Откако ќе го преживееме, треба да продолжиме да живееме. Ова ќе има последици со години, и мислам дека страдањето од тоа ќе биде многу поголемо на глобално ниво, отколку од смртноста моментално. Колку луѓе починаа не е воопшто за занемарување, тек сега ќе се јавуваат бројки низ Европа и САД, неизбежно е. Ама што после тоа?

18. No Makeup

No Makeup Популарен член

И да не бидам офф можеби го има ставено Screenshot_20200322-211902.png

Kitten, Cutiepie1 and jasbi like this.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Искрено, и ние дома неколку пати си рековме. Ете мм на работа Новогодишна забава имаа со италијани, тогаш уште немаше ука бука за коронава, а ако нема на медиум не значи дека не постои, нели. Не битно дали бил со италијани или не, битно сите беа болни со ротирање, мм, децата, мајка ми и татко ми. Јас некако најпоштедена бев. Кашлици тешки, до давење дури имаше мм, траеше 6 недели ко ништо кај него, а и кај останатите се вртеше. На крај со инхалации дома се подобри, а може и по толку недели самото од себе си помина, кој знае.
    Муабетот ми беше, после Нова Година, кога заврши распустот јас знам дека училиштата и градинките беа повеќе од пола празни, сите беа болни кој полесно, кој потешко. Може и умреле некои, ама не се знаеше за корона во мк, никому ништо беше.
    Дали е можно да сме имале корона тука зимава?

20. Јаневски

Јаневски Популарен член

Едноставно, кога мораш да се прошеташ, мораш.

----
    Шефот на дипломатијата Никола Димитров вчера кажа дека до крајниот рок за пријавување – 18 часот на 22 март 2020 година, помош од МНР да се вратат во земјава побарале 5000 македонски граѓани. Досега се обработени 4000 од пријавите, а 2100 граѓани се согласиле со поставените услови и ќе се вратат организирано.
    ----

https://kurir.mk/makedonija/vesti/s...stranstvo-aviobiletite-kje-si-gi-platat-sami/