Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.004
    Допаѓања:
    130.658
    ЕУ најави помош од 66 милиони евра за Македонија,ај да видиме...

На ohlalalala, candy.cane, elenaxbbg и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Треба да има листа бидејќи некои лекови што помагаат при лекување со корона вирусот се штетни за лица со срцеви заболувања или лица со висок притисок.
    На пример hydroxychloroquine, антималаричен лек.
    Замисли човек со срцево заболување да закачи корона и да му го шибнат леков?
    Прашував неколку страници уназад кои лекови се тестирани бидејќи имам дома човек со срцево заболување и не дај Боже (нема среќа никакви симптоми) ако закачи да му го шибнат па да треба да ги заколам после сите.
    Пошто не ни се сите мед.лица писмени.
    Мене докторка во Румунска на интернет ми пребаруваше и ми даде терапија од интернет прочитана.
    Матичната лани-преклани ми даде сируп против кашлица на база на тегавец а 10 пати ѝ повторив дека последните тестови (добро одамна беа ама сепак) потврдија дека сум алергична на тегавец.
    Значи нит одпоново ми даде упат за алерготест нит ништо.Директно ми го препиша.
    Не знаеш дали е подобро човек сам да се лечи или на доктор да се препуштиш.

На ohlalalala, Just.do.it, faye и 3 други им се допаѓа ова.
  3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    А како бараат докторите од семејството да им се потпише пред некоја операција за која не гарантираат за успешноста на операцијата? А операцијата мора да се направи. На пример стентирање на срце при доживеан инфаркт?

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Братучедка ми чека резултати од едно медицинско лице кое било во контакт со позитивната дали е и тоа позитивно.
    Не знае дали дома смее да си оди или да седи во болница.
    Она рече уште еден од шумското е болен, покрај директорката, шоферот и мажот и.

Ама позитивната во контакт со многу луѓе била.

На girl1233, *Amethyst*, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Уфилманост е.

Не е ова са тебе Рефи, за многумина други е.
    Не разбирате елементарни работи. Живеете во држава со помалку од 2 милиони. Ковид 19 е ВО ЦЕЛ СВЕТ, не само кај вас. Имате страшно некомпетентни медиуми, кои е***на информација не знаат да пренесат. Жими министерот што случајно е доктор па е компетентен за секторот што го води.
    Значи цел свет има побарувачка на фамозниот лек, на ракавици, маски, одела, респиратори, к**ци-палци.
    Кина пред недела дена за 5 дена постави нова фабрика за заштитна опрема, со капацитет од 300.000 парчиња дневно. Америка го забрани извозот на фамозниот експриментален лек, си го чуваат за себе. Сите држави забранија извоз на стратегиски битни ресурси, си ги чуваат за себе. Ваљда е логично.
    Не е ова Гучи ташна или незнамтишо, за статусен симбол, па кој има фазла пари да си купи. Кога нема кој да продаде, просто нема. Единствено чаре- брзо локално производство. Не ми требаат 200 кила од бизнисменот од Алкалоид, ми треба да си го реосмисли производството на битни производи на пример. Агилност се викало тоа.
    Се викаше, не купувајте ракавици и маски, за да има за тие на кои им требаат. Им требаат за да можат да се грижат утре за вас. Ама не, демократско право било да се обезбедите себеси. Лечете се после сами, такви, обезбедени :@

За компетентиот министер- експресно ги истурка единствените можни мерки, познавајќи ги капацитетите на државата. За да немате како Словенија преку 500 инфицирани. Во ист ден и тие регистрираа случај, и по бројност се исти.
    Не е се црно. Не е се бело.

@vitamina да даде апдејт, дали Ворлдометар пак лаже? Нови 5200 во Италија денес?

На LivingGlam, WonderGuurl, TheGoldenPeach и 23 други им се допаѓа ова.
  6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Да, сега пак ми кажаа, инспекторка најверојатно со нејзиниот сопруг. Плус докторките од Брза помош мислам, ама не сум 100% сигурна.

Можно е и 4ца да се... ќе видиме утре.

Истото инфо го имам и јас за бројот на контакти, како и дека премногу алгоритми се направени денес и масовно се тестираат луѓе.

На LivingGlam, *Amethyst*, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Чекај, кај и да е и клиника ќе отворат.
    Скроз спремни се.
    Уште листата на лекови да им стигне и одеднаш цела држава ќе се опраи и вирусот магично ќе исчезне од Маќедоња. :D

На ohlalalala, candy.cane, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.099
    МешаМЕ баби и жаби.
    Сосем безпотребно во темава.

@Purplelilac ми го зема зборот од уста:)

На candy.cane и Purplelilac им се допаѓа ова.
  9. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Се експерти на темава.
    Лекови има и ќе има доволно.
    Колку за пример,азитромицин го има и под друго име,од друг производител,ама се издава само со лекарски рецепт.
    Комбинацијата која се дава со Плакенил(хидрохлорокин)е опасна и не е дозолена да се применува дома.

Антималарикот Плакенил има посебно несакани ефекти,а злоупотребата на антибиотици ќе направи резистенција кон одредени видови бактерии и да не ви делува кога навистина ќе биде потребно.
    Комбинацијава на лекови е надвор од нивната индикациона употреба и искрено се надевам дека ќе биде успешна.

На ohlalalala, Ivan4e04, Peperutce1115 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Имам јас прашање. Прави ли некој нешто во таа држава, екипирање за да се справите со ситуацијата? Научници, креативци, ИТ сектор, нешто. Доброволно ангажирање за надминување на проблемите? Организирани доброволци кои ќе купуваат за пензионерите, кои ќе шијат маски, кои ќе предложат алтернативни решенија за надминување на недостатокот на опрема?
    Или сите дома си седат и си следат бројки на интернет?

На *Amethyst*, candy.cane, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150

Не се потрудија тоа да го направат. Од сам почеток на кризата трубиме да ги активираат домашните капацитети за производство на опрема, малку ли конфекции имаме? :(
    Па налет, колку време сме самостојни? 30 години, еве десет години, секој месец да складираа резерви на ваква опрема, ќе имаше повеќе од доволно за целиот медицински персонал. Ама не се размислува така и сега трубат работете, мора, опрема нема и за најизложените.

На ohlalalala, темјанушка, Peperutce1115 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Ама не може така да работите @Annath. Опасност е и за вас и за пациентите.
    Пошто утре недајбоже сиот медицински персонал ќе биде потребен на друго место, не да чисти забен камен и да фати и да пренесува зараза колку да се праи нешто.
    Вонредна состојба- вонредно функционирање.

На *Amethyst*, dunika, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Да мешаме, бидејќи ти велиш дека семејството не треба да биде прашано во врска со давањето на лекови против короната на пациенти на кои лековите постои можност лошо да им делуваат. И дека докторите се тие кои ја имаат целата одговорност за лекувањето на пациентите, не треба никој да им се меша и да им кажува што да прават. Па затоа и те прашувам зошто во некои други случаи бараат писмена дозвола од семејството, пред да направат нешто што мора да направат, немаат друг избор, а може да биде фатално за пациентот.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Знаеме ние, ама од фонд и комора не знаат. Мора да работиме, нема ескивирање, само со итни случаи.
    Се изработуваат бесплатно визири на неколку места со 3Д принтање, па дистрибуираат кај што се најпотребни. Предност имаат по болниците, многу нормално.
    Ама скафандери немаме, маски немаме. Јас имам уште три обични маски. Нема да примам пациенти кога ќе ми се потрошат.

На Purplelilac, ohlalalala, Snow-Star и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.099
    Во ред, у право си.
    Бива вака , нели ?

@Annath а тебе шиени ти бркаат работа?

На Purplelilac и candy.cane им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Не. По правило, мора да имаме ffp3 маски за еднократна употреба. Колеги што имаат, ги перат :( јас имам обични хируршки маски.

На candy.cane и Bubce38 им се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.581
    Ние имавме бајаги залиха дека многу вработени сме, па редовно се нарачуваат големи количини. Сакаш да кажеш дека веќе нема ни од кај да се купат маски и за ПЗУ?

18. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    206
    ebati prirodata ako izumrat lugjeto

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Нема никаде. Не од сега, од почетокот на месецов. Нема ни заштитни одела, ништо. Ракавици имаше, имам резерви, ама маски нема.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Гледам за повеќе работи си упатена за КАЈ НАС .
    Има...и маски без пари шијат и Црвен крст активисти носат кај стари луѓе пазарлак..
    Иначе, медицинско лице си??

На ocicka2014 и ForeverYoung им се допаѓа ова.