Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

(facepalm)
    Се прашувате зошто ми е знаков,само прочитајте го текстов и најдете барем една нерегуларност. А има,не една повеќе се.
    :envy:
    A9C0084D-9622-451B-ABF0-B4E762323C84.png

DraganFem likes this.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ниту знам за Индија, ниту ме интересира Индија, ниту па мислам дека треба било што да учиме од Индијците.

ohlalalala, Larichka8, Doozy and 6 others like this.
  3. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Како шо можи во Русија да не работи, ништо една недела.
    Ама ние со менталитет и со сме далеку.
    Болниците се први кои треба да работат во ваква ситуација како прво, а полицијата и војската редно беше да сработат нешто, а не да се сликаат по фб само, посебно полицајциве наши.

queen19 likes this.
  4. veteruska

veteruska Популарен член

Затоа што еден дел од народ а изгледа ги има доста воопшто не го сваќаат вирусов за сериозно,еве некои од мои роднини викаат како ми е пишано така,и што да им правиш на таквите
    Сега видов си шетаат немаат гајле,не само млади туку и старци,каде е полицијата?

LovelyGirl3 and queen19 like this.
  5. queen19

queen19 Популарен член

Затоа со ваква неодговорност од народ ќе бидеме Италија. Од кого да учиме ајде дај ми пример? Од Италијанците? Кога ќе нема друг излез ќе видите што ќе работи
    Едит: ако не може да не учиме ни од Кина па сами да се лечиме по дома

elenaeli22 likes this.
  6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Да ми кажете кога ќе издржи нашава економија ништо да не работи толку време.

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Нема ништо хуманитарно во летот. Пред да леташ потпишуваш дека за најмногу 15 дена ќе и го платиш летот на државата, а 14 дена те држат на карантин, на 14тиот те тестираат и те пуштаат на 15-16 кога добиеш резултати од тестот. Значи треба да ангажираш некој друг да оди за тебе да уплати за летот, освен ако случајно немаш електронско банкарство, а многу луѓе немаат.
    Башка што има луѓе што од карантин директно летаат со уверение дека немаат корона, ама пак мора да го седат карантинот к по пуштање од карантин ако имаат негативен тест да бидат пак во самоизолација една недела плус.
    За некој што и во странство бил приморан да преседи карантин и таму и тука,тоа е повеќе од месец дена карантини и изолации.
    Така да зборувајте ми за колку е фер, ви се молам.
    Среќа имам што не мораше во Македонија да се вратам, што имам смештај во друга држава моментално и што можам да работам од странство. После ситуацијава, искрено ќе се запрашаме дали некогаш би дошла во Македонија.
    Зборувајте ми за демонизирање и стигматизација на "потенцијално болните" ви се молам.
    И Хитлер го цитирал Пастер на исти начин и тврдел дека ќе останат здрави само ако ги елиминираат Евреите затоа што тие ја носат заразата наречена еврејска бактерија. Исти начин, само мислите дека сте возвишени.

buba4e89, *Amethyst* and s.T.e.F.i like this.
  8. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Како ништо не работи во Русија, кај го прочита тоа?
    И како може да ја споредуваш Русија со Македонија?
    Русија којзнае колкави залихи има на храна и све и свашта.
    Сиромашни сме, ало. Мора да живееме. Во вакво време никој нема да ни помогне, ако не си помогниме самите. Секој си гледа сам за себе. И наместо да мрчиме и да си одмагаме, треба само да седиме дома и да си бркаме работа, а не да ја хејтаме работата на министрите. Значи, фала курцу, па техничка влада имаме, можам да замислам какви ќе беа коментарите во спротивно.

9. veteruska

veteruska Популарен член

Економија одамна е за никаде,ако земеме плата или пензии ке бидеме среќни,за Април.

Заев не апелира бадијала,иако не сум за кратење за обичните работници,но донекаде го разбирам.

cresa-jagoda and queen19 like this.
  10. Igle

Igle Популарен член

Ич да не се враќаш.
    Од тие самосвесните вратени од странство кои ќе беа во изолација 14 дена без контрола бројката е таа која што е.

11. mariatim

mariatim Популарен член

Има ли реакции од терапијата?
    Инфо нешто?

12. Peperutce1115

Ок, сфаќам. ХУМАНИТАРНО е тоа што всушност државата се ангажира за сите вие да си дојдете дома. А зошто се враќате дома? Нели ви се идеални условите во Германија, Шведска, Холандија? Или лошо е да се биде граѓанин од втор ред во туѓа држава? Бидејќи, нормално дека во економска криза, државата прво ќе си ги отпушти странците, па потоа своите граѓани. Е лошо е, да. Ама мајката секогаш ќе си ги прифати своите деца, без разлика на исходот. Македонија ве прифаќа, само сака да ги испоштувате нејзините барања.

После ситуацијава, како што кажа веќе и @LiliBoz и јас ќе се запрашам дали некогаш би си ја напуштила Македонија.

13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Помала држава сме,не може да бидеме како Италија,Русија,Индија....
    И башка Венко си кажа дека он е лично за целосна изолација,ама Комисијата за Заразни Болести е таа што разгледува такви одлуки и на крај Владата на седница ќе утврди дали мора да донесе таква одлука.
    Ама,факт е дека ни требаат функционални болници,медицински персонал,маркети,аптеки,полиција,војска,пожарна и техничка влада,иако последново почесто наликува на циркус,сепак и тоа и сè претходно наведено ни е потребно.

14. smile:)

smile:) Популарен член

Сега прочитав на Канал 5 дека Норвешка ќе донира 25 а со парите од ЕУ ќе се купат уште 30 распираторни машини. Вкупно 55, со оние кој го имаме околу 200, значи ќе имаме околу 255 распираторни машини.

15. An-na

An-na Форумски идол

Молам?!!! Ништо не се презема кај нас?! Ај, ти предложи што да се преземе, оти ко што викаш ништо не се презема! Па, и Србија најде да ја споредуваш (facepalm) Таму мислам дека уште им работи се, џабе полициски час.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Па јас бев само на краткорочно службено патување, кое патем го имам редовно. И работам во Македонија и буџетот го полнам веројатно самостојно повеќе од сите други членови на поширокото семејство заедно, така да јас друг дом освен државава немам.
    Еве ти одговор погоре.
    Патем, јас САМОСВЕСНО си ја преседев 14 дневната мерка за изолација и тоа во друга држава, кај што никој ни еднаш не ме демонизираше, ниту пак ме понижи за тоа што од странство сум дошла таму наместо да летам во Македонија. Така да...
    Мислам, моли се таквите како мене да не излезат од државата. Тоа што јас секој месец го плаќам како данок е повеќе од минималец.

17. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Супер штом имаш сместување и работа. Остани на безбедно. Чувај се, каде и да си.

А државата направи многу, дури и премногу за да ги врати своите граѓани (добар дел од нив несовесни, па затоа сега ќе седат сите во карантин, некои и здрави). Летовите се хуманитарни бидејќи ги организираат во услови кога сите граници и аеродроми се затворени. Ако требаше сами да се враќаат во нормални услови, кој ќе им платеше билет? Сигурно не државата. А електронско банкарство имаат многу луѓе, плаќањето не верувам дека ќе биде проблем.

candy.cane, @ster@, GirlRose and 7 others like this.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Ѓубриња!!!

Harper, candy.cane, Doozy and 5 others like this.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Стварно сте греота што ако се враќате имате платен карантин, не знам можеби треба хотел со 5 ѕвезди, базен, теретана и слуги 24/7?
    Место тоа, не мора никакви мерки да има, нека си се шетаат слободно сите што доаѓаат од странство и нека продолжи да се шири уште толку вирусов, а кој умре умре, кој преживее нека си живее.
    Те молам, кај заради несовесни луѓе кои не почитувале мерки а вратени од странство се заразија сите, па уште истите луѓе стигматизирани ги направи.

20. Peperutce1115

Како имаш лице после толку хејтање да си ја нарекуваш државата, дом, еве не знам?
    Кога основните барања на државата не може да ги испочитуваш. Тоа ти е исто, кога како тинејџер, не ги слушаш твоите родители или учителката. Никој не ви рече да не се враќате назад, туку да не мрчите за барања на државата. Сиромашни сме и тоа е факт. Тоа може да го понуди за вас. Ако ви се допаѓа ок, ако не останете си таму кај што сте и не мрчите за животот тука.

Значи во друга држава си самосвесна, а во државата која си ја нарекуваш дом не си. Јасно ни е се, нема потреба да коментираш.