Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @Nevermore познато ми е што ѓубре сме. Казни, затвор, карантин за непочитување на мерки на самоизолација. Се согласувам, потребни се, неопходни се.
    Ама не е потребно да се дрво на форуми против "клетите од странство што сакаат да ни ја уништат чистата Македонија, камо да можевме во логори да ги ставиме".
    Или она со полицајците и "клошари". Сите побрзаа да ги искритикуваат затоа што за нив зборат, иако оние што не го почитуваат полицискиот час навистина се опасност исто како оние што не ги почитуваат мерките за самоизолација. Ама оние во самоизолација/карантин може да ги нарекуваме "клошари" затоа што не сме дел од нив а меѓу нив има такви што не ги почитуваат мерките на владата.
    Значи на една страна недостаток на етика е оправдан, ама на другата е ужасен и се згрозување од него и претераната употреба на моќ.
    Од главата си патиме :)

На 1209, mimiiiii и Alisa22 им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    8.009
    Значи ако не им одговараат условите тогаш нека не се враќаат. Такви услови може да им понуди државата.
    Не сум против да се враќаат. Ама да се вратат и да се во самоизолација, а има многу кои се враќаат и слободно шетаат.

На ohlalalala, fana, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    7.433
    Mnogu mi e maka sto I vo ovaa maka narodot e razedinet. Se navreduva I pluka megjusebe.
    Makedoncite kade I da se , se nashi braka I sestri.Hristijnski e da gi otvorime vratite I da si dojdat vo svoite domovi , normalno pochituvajki gi pravilata na drzavata I bezbednosta nivna I nasha. Lugje moi, zar malku ni e makata koja go strefi cel svet, zar uste ke rabotat egata, suetnosta I raskolot megju nas. Site sme vo ista kasha. Da bideme milozlivi I empatichni , da shirime dobrina I ljubov zatoa sto site sme isto I imame isto pravo na ovaa peda zemja. Da si pomagame zatoa sto na kraj site imame samo dupka od 2 metra I nisto poveke.

На @ster@, emiliana и "Zoki" им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па не ги ни прима државата ако не потпишат дека ќе одат во карантин. Барем за некои тоа важи.
    Еве некоја форумџика погоре пишала дека некој влегол во државата вчера и добил само решение за самоизолација, но не и задолжителен карантин.
    Значи пред законот сите сме еднакви, само некои се подеднакви од другите.

На *Amethyst* и emiliana им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Еве јас ќе ти кажам зошто. Размислував за оваа тема за здравство ли е,што ли е?
    Дојдов само до еден заклучок СКАПО ИМ Е лечењето,а во родена земја е испод 20 евра.
    280 евра е еден тест за корона.
    70 евра е гинеколошки преглед.
    Да лежиш во болница 900 евра од ден,само лежење а башка други прегледи. Ова за Малта.
    И овие 148 души не ги осудувам нивен избор само ќе кажам додека траат личните карти им трае и осигурањето и здравственото. А кога ќе им се прекинат личните карти ништо не им трае.Пари за лекување нема,за кирија за јадење муабет да не правиме.
    И верувам тргнуваат здрави, а стигнуваат болни. Толку се свесни оти повеќето се со деца. Тие што изгубиле работа нема шанси со деца да преживеат овде. И мора назад. Е сега што некои се со мал IQ и очекуваат којзнае што третман за карантин многу е важно за него да е ЧИСТО. Да има услови за хигиена.

Пак ќе кажам не навредувајте,останете присебни,флексибилни. Тоа што некој ќе се запрашал дали ќе се враќа - го кажал некој кој што одлучил за себе.

На mira.mira, *Amethyst* и MissDior им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ова буквално "ама учителке не бев јас" :rofl:

На ninja35 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Во болниците работат луѓе со семејства.
    Исто како на тие во маркет за храна ;)

Пак да ти кажам, ни Русија не ме интересира. Германија на пример ме интересира.

На candy.cane, cresa-jagoda и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  8. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Има прес да знаете.
    После ќе прашувате.

На cresa-jagoda, LiliBoz и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Од Германците.
    Види на колку заболени, колку умрени имаат.
    Чекам да ги видам и скандинавците, обично нивните решенија се најдобри. Ама ќе видиме.
    Индија, Русија... некако не сум фан.

На cresa-jagoda и Doozy им се допаѓа ова.
  10. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Бубаче стварно немав намера со тебе да се расправам. Без разлика што еве ти мене ме нарече проста, јас имам доблест искрено да го кажам тоа што го мислам.
    Откако читам тука на форумот, ти @vitamina , @koritsaki и уште една девојка што ја читам од Грција (не ми текнува како и беше никот), сте единствените личности (од дијаспората) за кои имам убаво мислење. Ве сметам за самосвесни и одговорни. Тоа што го кажав не го мислев за вас.
    Не знам дали ме разбираш што се обидувам да кажам. Зборував во трето лице множина, за сите оние кои не ги прифаќаат правилата на игра, а сакаат да се вратат дома. Никого и никаде не навредив. Ете толку од мене.

На candy.cane, cresa-jagoda, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.700
    Почна пресот.

12. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Во ред, цитирај ме каде јас плукам по нашите во странство и слично па муабетов ке ти држи вода.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не знам дали ми држи вода, ама мислам дека сме возрасни личности способни на дискусија без да си префрламе вина за "кој прв почнал".
    Барем за себе знам дека сум таква :D
    Некако многу ве повредуваат било какви дискусии, мора по автоматизам или да се согласат во вас сите или да ќутат, не дај Боже да кажат нешто "контроверзно" или нешто што не ви се допаѓа.

На candy.cane и fana им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Јас ти се извинувам јавно од срце ако мислиш или си се осетила навредено,не посочив никој туку и вратив на членката што не нарече прости.
    Извини немав таква намера.
    Сликата беше ставена да развиеме дискуција,не се пуштив да се расправам овде туку затоа што ме интересираше како сте поединци од вас.

На eli25 и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  15. i2i2

i2i2 Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Се знае од кои населби се заболените од Скопје ? :/

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.700
    Не,понатаму ќе има мапа по општини.

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.657
    Допаѓања:
    175.143
    500.000 маски ќе ни дала Кина како хуманитарна помош.
    На Србија мината недела од Кина им стигнаа 49,5 милиони, од кои само 30 милиони ги платија.

На candy.cane, CameliaMiller, ЕденЧлен и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524

Боље ишта него ништа. :)

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Никој не смее да забрани да си дојдете.
    Ама тоа што мора во карантин да си се расправате со другите шетачи, гастербајтери кои дојдоа први и две недели ГИ МОЛЕА да седат дома.

И секако, наша навика, шоимаменедамикажувашодапраам.

Немаме ниту можност ниту време со самосвест да се занимаваме.
    Башка што сте исклучок од правило @DAngel @buba4e89

Правилото е дека се' уште курнази се прават и ги гледаме

Патем имам најблиско семејство надвор. Не ми е сеедно.

Ама ова не е само мој и нивен проблем. Заеднички е.

Ја сакам братучетка ми, ама и баба ми.

На Bezimenka90, candy.cane, Peperutce1115 и 11 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @CameliaMiller имам и јас сестра во Германија, која не само што не си дојде туку уште одат и таа и зет ми секојдневно на работа, башка што прележа нешто што многу наликуваше на пневмонија уште пред месец дена ама не ја тестираат затоа што не била никаде, а во нивното место немаше потврден случај.
    Гајле ми е мене што ќе се зборува, дали сум исклучок или не.
    Реков, и казни, и карантин, и сѐ треба. Јас се тресев кога стигнав од самата помисла дека без разлика што сум во посебна соба, самото мое присуство ги става сите во домот на ризик, ако излезе дека навистина го носам вирусот. Не ми ни текна да излезам 14 дена. Утре прв пат ќе се подадам надвор кога ќе отидам да подигнам решение за истек на самоизолација (ако морам да одам). Ако не морам ќе излезам пред зграда да шлапнам во снегот еднаш.
    Не знам колку несвесен треба да си за да не почитуваш мерки за самоизолација, ама дека реториката кон оние кои се праќаат во карантин ептен потсетува на реториката на Хитлер кон Евреите.... Е, хе, хееее... Тоа го зборам уште пред да се воведе задолжителниот карантин.
    Башка, величање на Вучиќ и неговите мерки. Стварно? Македонија милион пари подобро се справува отколку Србија, а Вучиќ до вчера се смееше. Сметај колку увезени случаи имаме од Копаоник кај што наводно немаше вирус.
    Орбан спрема закон за победување на корона вирусот. Треба да биде изгласан следната недела. Потребно е двотретинско мнозинство кое нема да му е проблем да го обезбеди. Законот вика дека владата одредува кризна состојба која само владата може да ја укине и додека е кризна состојба не може да се гласа друга влада. Значи Орбан си спрема диктатура и веројатно трајна кризна состојба (исто како Израел што направил на времето, не знам која година).
    Вучиќ вчера рече дека заради уставот Србија била во ризик, да не бил уставот немало да ги примат оние од странство. Значи и Вучиќ се спрема за менување на уставот.
    Короната ќе помине. Мерките кои ги преземаме сега се битни, ама многу битно е и каков свет ќе оставиме после пандемијата. По мислењата овде, се навива за диктатура. Сита бараат повеќе власт на државата над нашите животи, а не размислуваат што тоа точно значи.

На Harper, pravnicka_2604, ohlalalala и 12 други им се допаѓа ова.