Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Онака малку позитивна енергија. :sun:
    Screenshot_20200326-192152_Facebook.jpg

Bezimenka90, BloodElf, WildMk and 6 others like this.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Имав! Минатата недела и се изолирав веќе втора недела сум дома и неам никакви симптоми веќе, имав понуда да одам у Белгија кога ја затворија нашата граница ама ме тргнав оти осеќав дека не сум во ред и не сакав да ризикувам никој. А од каде прочита ти дека нема траен имунитет и колкав имунитет има, никаде не пишаа, никаде не потврдија, ако е така тогаш никој не треба да пуштаат дома од оние кои го прележаа и кои се оздравени, кажете му на Филипче нека ги чува таму сите додека не помине скроз вирусов.

Alisa22, candy.cane, buba4e89 and 7 others like this.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

@nextredstyle да те видам тебе да седиш макар и во Македонија без пари од дома, и без покрив над главата.
    Холандија и позитивна енергија во кризата никако не идат заедно. Погледни им ги смртните случаи. И со право им се толку. Плус четвртина од заразени до пред некој ден им беа лекари кои се беа заразиле од Холандски Цаци, колеги што биле во Италија на скијање ама не се замоизолирале оти "де бе по дигате паника за глупиот грип, ко да грип никогаш не ве фатил".

4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Кинезите повеќе пати рекоа дека нема траен имунитет,а и Филипче на еден прес тоа го рече.Само привремен.
    Плус,во Кина има луѓе кои повторно заболеле.

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Кривината после 4 дена пак се искачи. Скоро за 1000 плус.
    6210 заразени денес.
    Мртви околу 650.
    Значи гледате дека со вирусов нема правила.
    4 дена идеше надоле.
    Само во ломбардија имад 2500 уште напладне знаевме, а вчера имаше околу 950.
    Нема гаранција ништо вирусов.

Денес у шпанија над 10 000 заразени ова нема крај луѓе

Ние сме 5 недела затворени.

6. Different7

Different7 Истакнат член

А само што почнавме да се надеваме дека се намалува кривината. ;(

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Повеќе ми е страв да не испоцркате без кафенце во кафичите отколку од корона. @1209 од Лондон можеш до Софија да леташ имаш сеуште линија и од аеродром до Деве Баир ќе чекате да ве спроведат.
    Ако немаш работа не гледам зошто би седеле таму. Ако идете од гастрономија ќе биде затворено до Август сигурно.

Сите кои немате работа во Еу нема сигурно да гладувате таму секако дека ќе се вратите дома кај вашите. Како би плаќале кирии иначе.

Се разбира карантин+самоизолација да не го нарушите и она што го имаат доле.

Harper, candy.cane, buba4e89 and 9 others like this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Привремен значи дека има некој имунитет. Значи дека човек што го поминал еднаш вирусот веројатно нема да го фати пак во период додека го има тој привремен имунитет. Не значи дека кој го поминал вирусот е заразен и го шири додека Филипче не даде амин да престане да го шири. По 2 недели (мислам дека беше) дури ни позитивен човек не го шири веќе вирусот, се намалува вирулентноста. Највирулентен е ден-два пред да покаже симптоми и недела по покажувањето. Дури ни истражувања нема за тоа дали оние кои се асимптоматски а позитивни го шират вирусот и во кој период.

Alisa22, *Amethyst*, buba4e89 and 5 others like this.
  9. fana

fana Форумски идол

Го препрочитав постот неколку пати и некако одбивам да признаам дека скоро исто се чувствувам со таа разлика што јас одам на работа. :|

10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Извинете за оф-топиков
    Е ова.
    Знам дека веројатно ова не е соодветната тема ама многу ми е тешко да ја издржам изолацијава. А најкрш момент е што воопшто не сум некоја екстровертна личност што живее за кафиња и искачанки. Баш напротив. Книгите, сериите/ филмовите и игриците се мојот свет ама како што тера работава, немам воља за ништо. И ужасно ми е тешко.

Си купив сложувалка, ја составив до пола и толку беше, сега само ми ја окупира масата.

Последното одење во маркет си купив вино...Е откако се здрвив, после се беше полесно ама не е тоа решението. Плус, не е евтино виното, долго ќе трае изолацијава.

Ќе се слушнеш со некого на телефон- „корона, корона, корона...Цаца.“
    Отвори фб- корона.
    За да тргнам мисли, вчера на Базфид читав за кавгата меѓу Тејлор Свифт и Ким К.
    На мисла сум да инсталирам инстаграм, да видам таму дали е можеби поразлично, зошто компјутер не ми се пали периодов.

Единствено нешто што ми е океј е да слушам музика. Само тоа прави да се осеќам малку подобро.
    Па уште и времево... Додека беше сончево и топло, па ај некако и се издржуваше, веројатно убавото време даваше позитивност. Ама ова сега? Темно, влажно, ладно? Едвај чекам сонце! А вообичаено обожавам дожд...

За седење дома, ќе седам, тука нема дискусија ама се осеќам како само мене да ми е вака. На сите страни- ова е можност да ги прочитате заостанатите книги, да ги „стигнете“ сериите, да научите некоја нова вештина, да медитирате а јас немам концентрација нокти да излакирам, не па нешто покомплицирано.

Извините за долгиот пост.

Herrera, Harper, Alisa22 and 38 others like this.
  11. mime87

mime87 Популарен член

Во Обединетите Арапски Држави состојбата е влошена исто така,бројката стигна до 333 заболени вчера беа пријавени 85 нови случаи ...
    Трговски центри,ресторани и кафулиња се затворени...
    Денес од 6 часот почнаја со дезинфекција на улиците автобусите ,метрото ,автобуските станици ,бензиски итн прскањето ќе трае до недела...

candy.cane and *Amethyst* like this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Едит: од мнр информација е дека може и во Софија во карантин да седите пред влез во мкд.

Biljarkata and 1209 like this.
  13. Luminary

Luminary Форумски идол

Да не се повторувам, го цитирам мислењето од @Babushka.
    @DAngel за жал секаде има такви идиоти, без грам совест. За смртните случаи не сум многу информирана да коментирам.
    Ама ете генерално од ден за ден нема некој огромен раст на бројот на заболени, до сега изгледа дека колку толку го имаат под контрола. До кога, и дали направија добар избор со ова, останува да видиме.

14. 1209

1209 Форумски идол

Пријавени сме за хуманитарен лет и ќе чекаме да организираат, не сакаме да се метлееме до Бг па после на таа граница, подобро директно од тука со авион и нека не стават во карантин одма. Ако не организираат од тука, ако нема доволно пријавени ќе седиме додека мора, ако отворат граници за 30 дена ќе идеме во Белгија кај сестра на маж ми, имаат стан барем кирија да спасиме, па после ќе мислиме за дома. Фала ти сепак.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

@Luminary од Холандија побегнав јас. Знам како е таму :D

Feminka22 likes this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Дечки ај малку да смирите темпо на темава, можр. @1209 те сфаќам и разбирам потполно. Види во Амбасадава наша како е протокол. И те молам смири се. И доста и се нафрливте како божем до неа е дали некој ќе се зарази или не. Многу напнатост на темава.

17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ако не се почитуваат одредбите, тоа треба да се ПРИЈАВИ.
    Исто како за шетачите, не ги зборете, пријавувајте.

Тоа е одговорност на секој, не знам како не ви е јасно.
    Венко не може да биде 24/7 секаде.
    Се' може да се пријави - пријавувајте.

18. CameliaMiller

Јас не го разбирам тоа така.
    Револт е, кој знам од каде потекнува.
    Исто како многу кога дознаа дека ќе мораат да седат во карантин се откажаа од доаѓање.

И оттаму стравот.

19. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ја напнавте @1209.
    И таа се обидува да објасни и изложува свои лични причини и работи кои според мене не треба да ги напише овде.

@mime87 мислам дека во ОАЕ.И таму има корона.Какво е времето таму сега?
    Се збореше нешто како да УВ зраците го уништувале вирусов ама на долг рок.
    Има вистина?

20. CameliaMiller

Да има баланс, затоа очигледно не се затворени фирмите.
    Кој ќе го плати данокот и придонесите, од кои функционира здравството, се делат плати на вработените во здравство?