Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Кaј нaјде пoлa миЉaрдa, oтидoвме курбaн сите aкo е тaкa. Пoлa миЉoн.

На Harper, Different7, Feminka22 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Исто, исто се осеќам. Ми прекисна од дома седење, ништо не ми се прави. Учев, серии и филмови се изнагледав, маски за лице и коса 1000 испробав, не бе не и не. Ќе се пореметам психички. Ми се излегува, ми се шета, ми се дружи со луѓе... Па и времево какво е никакво, уште толку ми мава на психа. Кога беше сончево барем ќе тркнев во природа малце или ќе дремев на балкун цел ден. Ама вака ни тоа не можам.
    Искрено се надевам дека за 1месец, еве максимум 2 ќе заврши лудилово. Не е живот ова, 2 недели во четири зида.
    Искрено и јас ич не се плашам од коронава, ама од помислата да ја пренесам на некого језа ме фаќа.

На Herrera, Amellie13, jacqueline.s и 10 други им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Јас мислам треба да им платиме за да се вратат :^) Оти летот скап им бил, карантинот не чинел, немало интернет, требало да делат соби, вц немало посебно, храната не чинела.... Абре!!!

@DAngel Ај, не го тупи, те молам! Ако сакаш да се враќаш, прифати ги условите кои се нудат, ако не, не се враќај! Ете толку е просто ;)

На ALISA0000, La.RagazzaMisteriosa, ohlalalala и 3 други им се допаѓа ова.
  4. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Добро реално се очекуваше САД најмногу да биде зафатено, сепак 50 states се. За разлика од Италија што е само една држава..
    Како и да е, кој живеел таму знае која е причината за преголемо ширење на вирусот.

На ohlalalala, candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pa komunicirajte so luge na viber ili dr ako koristite, jas ni toa veke nemozam kako izgubena sum veke,moite gledam da gi izbegnuvam za sekoj slucaj, samo kolku da zemam nesto da jadam i nazad vo soba da ne bese forumot ke zabegav skroz , moze i sum samo ne primetuvam , koj li da znae

На Feminka22, candy.cane и Fifi84 им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Дa, требa. Тaкa прaвaт мнoгу држaви, прaќaaт aвиoни и ги врaќaaт oд стрaнствo.

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    И кај нас така прават. Што е поразлично? Тоа што треба да си го платат летот? Ние, да не заборавиме (а тебе изгледа често те фаќа амнезија) сме Македонија и сме прилично сиромашни. Таа сума пари што би се дала за да се вратат сите, може многу подобро да се искористи и секој денар во овие моменти е важен. Така што... таман си е.
    Е сега, што сите очекуваат летови од 20 евра, нивен проблем. Летот чини пари, сумата се дели на бројот на патници и тоа е тоа.

На Harper, ohlalalala, Purplelilac и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Сo тaкoв oднoс јaс кaкo иселеник би придoнелa уште пoсирoмaшни дa сте. Кoгa би биле сите кaкo мене би билo oдличнo, aмa не се. Oвaa гoдинa немa дa ги пoтрoшaм пaрите резервирaни зa oдмoр вo Мк aмa сaмa ништo не прaвaм oсвен дa пoстирaм мислењa пo фб групи нa иселеници и дa нaлутaм нaрoд. Пa привлекувaјте други туристи. Мoже некoј oд УСА или Шведскa ќе пoтрoши 1000 или 2000 еврa или пoвеќе зa дa дoјде убaвините невидени дa ги види вo Мк и дa внеси гoлем дел вo буџетoт. Мoре, плaжи, знaменитoсти, aрхитектурa, инфрaструктурa...aјвaрoт дa гo прoбa.

На Pelargonium, malerozna, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.587
    Допаѓања:
    62.973
    Шпанија катастрофа денес. 8,271 случаи, 718 мртви. У Ж А С.
    Америка официјално прва во број на заразени. А експертиве мислат дека ни пикот не е достигнат.

Не знам што да речам, една ебана паметна реченица вечерва не можам да склопам.

На Harper, Ivan4e04, Mishela и 14 други им се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не се враќам, одамна реков. Не сум ни погледнала кои се условите. И пред да ги стават немав намера да се вратам.

11. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Како се движат цените за тестирање ? Што е ова што читам 4000 и нешто на државно ? Да не е спин некој, ми нема логика приватно да е 3 пати поевтино него државно.

12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас ја испофалив државата на Холанѓаниве за рурален туризам. Па ќе ве шетам по планини, па знам луѓе маунтајн бајкинг тури што организираат, па газди на хотели знам. Па се заинтересирале луѓево, денес ми викаат "видовме снег имате". Ама јок, не вредиме ние. Башка што јас плата во Македонија земам и уште данокот таму го оставам, а цела плата на сметка ми иде, нема ни денар "на црно" или под рака.
    Ама клети сме, не заслужуваме во државата да си дојдеме. :D

На Harper, Pelargonium, malerozna и 2 други им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Не не државата има наведено дека ги набавува тестовите за 4950 мислам или цената преку ФЗО е таа, а новинарот го праша Филипче зошто се толку евтини во приватните ако е така.

На cresa-jagoda и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Се испотепавме на темава кој се враќа, кој никогаш, кој некогаш...
    Сите сме од срцето на земјава излезени нели ♡
    Разбирам, повеќето заминале зошто сите знаеме како е да се живее онаму каде си немал услови. Ретко кој од убаво заминал, нормално за поубаво.
    Во ова време, со полемики кој каде ќе троши свои пари и дали летот треба да е бесплатен не постигнуваме ништо.
    Некои заборавиле од каде доаѓаат, некои заборавиле како е да си македонец, некои заборавиле дека тука ретко е како што треба да биде....задоволни сме и кога некој како Филипче се заложува нешто од нешто да допринесе. Сите знаеме, можеше и помал влог да има....можевме да бидеме оставени на судбината или немилоста на вирусот...и среќни сме дека не е така....не дека е правилно ама ете...
    Оставете да се бориме со вирусов најдобро што моментално можеме, лекции за како е правилно подоцна....за следна пандемија однесување и кодекс бај д бук...

Едит: И оние што се тука се несовесни, камоли дојденците со полн џеб и спомени за фалење да бидат во 14 дневна изолација. Не се пронаоѓајте сите, и во иселените и во тукашните има совесни и помалку совесни...

На ForeverYoung, ohlalalala, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Затупев во карантин, па заборавив на Вемеровските спинови.(facepalm)
    Фала ти

На Mishela, Yipman2, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    Спиев на уво, читај се надевав дека ќе трае до крај на април, сега ќе бидам среќна ако трае до крај на мај, за тука зборувам за остало уште више ќе трае, ѕирнав табелата и се шардисав.
    Ужас.

Сметам дека во Мк мерките се малку, дека треба повеќе, не полициски час ами излегување само за работа и за храна, и тоа по еден со опомена да си оди еднаш неделно до маркет, мерките малку се искрено, ако чекаат да дојде пикот и да има не дај боже огромни бројки како тука шпанија итн лошо ќе биде, вака сите сектори под клуч освен најнеопходните додека не стивне вирусот, најдобро решение за најбрзо отварање на се друго и стабилизирање.

Искрено се надевам дека Филипче ќе реагира најбрзо што може за да ги замрзне сите неопходни сектори и сите граѓани кои што се шетаат сеуште, јас не сфаќам како народот сеуште не е при свест дека ситуацијата е вон секаква контрола, непотребно излегување и непотребни сектори насекаде се кратат.

Дојдов ова да го кажам, да предупредам додека е време со по 20 души дневно да се реагира после е касно за се.

Пикот овде, односно константното растење/стагнирање на бројките се очекува да се достигне до крајот на неделата, кажуваат од сзо, од наредната недела бројките би требало да почнат благо да опаѓаат

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=201094991189323&id=284515247529

Бергамо, ѕирнете го виедото, секојдневно војската ги носи 100 тиците ковчеѕи, значи на дневна база 100, луѓе премногу е, бергамо не е голем... велат дека не знаат каде да ги сместат.
    Денес милано ескалираше, исбега од контрола со заразени, исто така во гратчето кадоњо во првото жариште 2 дена имаше 0 случаи денес од еднаш 11.

Да бидеме свесни дека ова е лошо, дека ова ќе трае и дека треба да се остане колку толку присебен во ситуацијата.

Ми паѓа жал за државата, ми паѓа жал за Конте, ете до толку ми се плаче кога го гледам човекот кога збори, многу ми е жал за Италија многу!!!
    Ние тука барем сега наместо да се опираме и дискриминираме сите сме собрани на купче, не сун читала лоши коментари од Италјанци, се освестија дека треба да бидеме сплотени, и треба са бидеме СИТЕ срамно е да денес на ова лошо време кога и сите сме напнати наапани скиснато ни од се да плукаме по народот и да осудуваме, поготово никој крив,
    Срамно и жално е да се препукуваме навистина ем знаеме колку ни е лошо само на сите по дома, колку паѓаме психички
    Па и да се плукаме? Не бе златни.

Јас денес бев во маркет, стандарт пазарив и останав во дворот пола час со малиот на воздух леле луѓе после 5 недели карантин и 3 недели целосен каранин надвор кога се возев и кога излегов на дишам се осетив како риба што од суво ја пуштаат во море.....
    Еден бран на емоција на свеж воздух гледам у небо у планини и дишам...
    Не ми се смејте
    Кај нас не смее ниту да се излава на воздух
    Просто во ситуцијата такви се околностите

Излегоа на тераса двете комшики една баба една жена до мене што е позборевме сите исто се осеќаат заробени, бабата немала ниту храна јадната, не знаела од кај од 200 метри да пазари и викам оди до таму и таму јас дека бев
    Иначе нема никаде брашно:(
    Имам неколку брашненца од кило и ги чувам како очи у глава :(
    Цел рафт со брашно секакво е испазнет втор пат по ред не можам да купам

Маски имаме и тоа над 200 комада ама сега ракавици немаме ракавици снема вика пеодавачката пред еден саат ги редев и ги снема сите:(

Тука во венето се регистрирани 170 деца до 17 год, заразени.
    Донесени се нови респиратори нова опрема донесено е се стварно човек да не се пожали бидејки се гледа дека се трудат од петни жили се да обезбедат

Ми е жал за италија, колку и да не е океј на моменти, колку и еу да ја мрази колку и да не се добри во било што ми е жал ептен
    За мене еве конкретно за нас е океј стварно ни е добро фала на господ ама ми е жал и знам и дека потфрлија многу и пак ми е жал.....
    ;(;(;(

Дечки стварно се надевам дека сите сте океј таму, имам фамилија имам се што ме поврзува таму многу, таму кога одам секогаш одам со исчекување и среќна сакам така да остане сакам да се спречи заразата да не дојде како во италија, искрено се надевам дека филипче ке донесе уште подрастични мерки за доброто на сите.
    И ве мислам и сите таму како и тука.

Јас лично си имам две доми. Што и двете исто ми значат иако не се осеќам во мк како дома сепак едвај чекам да одам, едвај чекам секое поаѓање ми е среќа и исчекување :l::l::l:

Ај да не бидеме злобни еднаш у животот.

На Harper, orhideea, Ivan4e04 и 63 други им се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Ако планира да потроши 2000еур за да го проба ајварот, нема да му се проблем да плати 170 еур за карта :)

На La.RagazzaMisteriosa, ForeverYoung, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Сакам само да се надоврзам македонскиот народ ќе се освести многу касно

На elenaeli22, Bezimenka90, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    Ама еве им ја за пример Италија Шпанија?
    Зошто дреме Филипче
    Се надева дека ќе не одмине вирусов во Мк?
    Или со по 20 ќе поминеме.
    Ц.
    Треба построги мерки
    Овие мерки ви се кашлина мачкица
    Бидејки ние сме огроничени до влезна врата а гледај 3 та недела комај значи полна 3 та а на кое дереџе сме ? На никое?
    Веќе се сфати дека вирусот е погорен од се од секакви мерки е поголем
    И пак спие Филипче
    Малку се мерките ама што викаш немој после да рече НЕ ЗНАЕВМЕ
    Оти се знае. Сите знаат дека еден месец сме у карантин добро ајде еве 3 недели што помогна? Ништо
    Кога вирусот завземе замав од преблагите мерки после е касно да се надаме и на пик и на сниживање
    Просто касно е
    Тешко се сопира заразата жногу тешко

На ~Allure~, P.S.love, Cutiepie1 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @vitamina се согласувам за мерките барем полицискиот час да е подолг. Ама и без тоа повеќето сме само дома, тие што работат на работа и пазарење. По маркети, аптеки по еден пуштаат. Старите само неколку часа смејат да излезат.
    Знајш како е од тараса ко ќе гледам веќе цела недела жив човек на улица немам видено. Кафичи, бутици, фризери, козметички се е овде одамна затворено. Се плашат луѓево многу и не излегуваат барем овде.

На Harper, Ivan4e04, P.S.love и 15 други им се допаѓа ова.