Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ти реплицирам зашто јас сум една од тие со 'розеви очила'. Морам така, немам друг избор. Не сум медицинско лице и не можам да помогнам, немам многу пари да финансирам, па останува на мене да ја сфатам сериозно целата ситуација, да верувам во луѓе кои ние сме ги поставиле на позиција, а јас да останам дома. Еве 2 недели како не сум мрдната од дома, додека ги читам другите како немало мерки ама биле они на кратка прошетка до кеј.
    Почнете луѓе од себе. Филипче ли треба да ви каже да седете дома? Значи мора Скопје да биде под карантин за да не искочите од него? Или мора полициски час од 12 за да не искачате од дома?
    Што ќе постигнам ако паничам?
    Можам да паничам и да солам памет што треба да се направи ама кога нема совест, џабе е. Ете нема место во Чаир за пораѓај и може ќе треба на приватно да платам за да се породам. И сеа треба да седнам и да плукам по сите шетачи, здравство, држава? Ние сме си државата.
    Морам да бидам со розеви очила и да се надевам дека ќе се освестиме побрзо сите и ова ќе заврши, иначе ќе полудам дома од шетачите надвор.

На girl1233, An-na, ohlalalala и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Џабе срцка. Мерките треба да се надградуваат. Ова состојба е ппдложна на брзорастечки промени. Треба да се дејствува макар и импровизира. Не може државата да си дозволи ваква состојба со здравствениов кадар. Тие се столбот на здравството, каде ние ќе се лечиме ако пола клиники одат во изолација? Или в планина да си одиме и да се лечиме со тревки. Мора да се превземат порадикални мерки.

На candy.cane, Biljarkata, Change. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Со лес нека тие. Знам звучи страшно, сите сме исплашени..
    Сите заедно треба да почитуваме.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. steffriss

steffriss Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    1.449
    Drzavata treba pod itno da gi snabdi so celosna oprema zdravstvenite rabotnici a ne so obicni improvizirani najloni sto nisto ne stitat,da ti duvne nekoj vo lice kje osetis a ne pa kivanje i kaslanje....tie se sepak najmnogu izlozeni vo prva linija..i smetam deka treba da se zatvori se 10 dena nisto da ne funkcionira vo drzavava .Pa nema da bide kraj na svet podobro da se prekine ednas za sekogas ova otkolku vaka eden grad zatvoren drug ne,se dodeka e vaka ke izleguvaat novi slucaevi koj so kogo imal kontakt toa moze do beskonecnost da se odi so baranje i prebaruvanje...neka napravat da se pazari za edna nedela i da ne se izleguva ic od doma pa ke vidime togas kako ke se dvizat brojkite.Posekako ekonomijata ke ima posledici i vaka kako sto e sega i taka

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.713
    Освен зголемување на полицискиот час друга мерка моментално не може да се спроведе.
    Венко е и за целосна изолација на државава,ама не одлучува тој,може само да предложи.
    Башка,институциите мора да работат инаку ќе нема кој да врши набавки и да казнува непослушни,а мора да има медицински персонал кој ќе лечи луѓе.

На @ster@, Larichka8, elenaxbbg и 5 други им се допаѓа ова.
  6. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    @1209 Мене баш ме интересира зошто го тестирале Џонсончево,а нас дома не враќаат да се самоизолираме додека не ни се влоши состојбата па да не тестираат?
    Карма ис бичч.
    Мада некако не ми е верно да има овој корона некако ки изгледа на маркетинг.
    И сакав само да ти кажам незз преку која агенција сини дали си сеуште во работен однос денес примив маил дека ни е одобрена иплата од 80% од просечна плата и ќе првата исплата ќе биде околу 10 април. :hug:
    Држете се
    Читам и @Ringishpil_ била тука :hug: :hug:
    Овие гушкиве за лепотанчето со прекрасни очиња се

На Ringishpil_, 24.07, Bubce38 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    173.387
    И во време на воена и вонредна состојба полиција војска и медицинари мораат да работат..
    Никогаш не се дозволува да нема кој да казнува, лечи и воведува ред во државава..

Тоа и на хартија е, официјално.. не е само треба, туку мора..

На candy.cane, @ster@, Larichka8 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    Не можев да ве дочита.
    Луѓе, не дека се цигани шутки и не знам што мислам нема врска тоа, во секоја држава постои народ и народ да така така не треба да се генерализира и етикира до ваков степен ПРОБЛЕМОТ тука е што позитивните уствари( и тие што се знаат и тие што не се знаат) си шетаат слободно по маркети, дел од нив, бидејки нема веќе соодветен персонал да ги контролира просто нема и тие се надеваат на солидарност на симите граѓани а истите тоа не го почитуваат, не го почитуваат можеби и оти нема никој да им се најде за да им испазари храна и слично

Не ги ставам сите во ист кош ама читам читам и доаѓаме сите тука до ваков заклучок.
    Затоа и местат некои дронови и апликации да ги следат а не оти е изводливо тоа

Потоа има луѓе што се позитивни и асимптоматски и тие луѓе излегуваат просто како да ви кажам каша попара е настанато и веќе кога појдеш во бездна без излез со милионски народ е така за жал

Еве во бергамо над 1000 души умреле умираат по 100 на ден сега најавуваат појачување на регеанси оти и самите немаа услови да тестираат масовно и за тие што се пријавени просто не возможно е да ги контролираат сите и сега ќе тестираат од куќа на куќа бидејки таму сите се заразени не остана еден

Ама колку ќе им држи вода у пракса ова што најавуваат ќе видиме
    Бидејки зборат зборат да стават страв ама не успеваат да реализираат

Кај нас во венето бројката на заболени скокна кај деца од 0 до 17 години денов
    170 деца позотовни од кои има бебиња хоспитализирано исто и деца на интензивна нега со денови.

Ви праќав слика од верона така?
    Најнеопогодена беше
    Народот беше опуштен дека најнепогодена
    И што се случи
    Еве жариштето се префрли во верона
    Не сакате да знаете колку деца се заболени

Затоа вчера ви викав а ме нападнавте
    Мерки се стават сега кога е почеток не кога е крај и кога се паѓа по никаква контрола
    Тогаш е касно........
    Касно за се.....

На Ivan4e04, girl1233, ~Allure~ и 25 други им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    45.677
    Ее ама он е превилигиран, нема за него седи дома ќе те тестираме после.
    Инаку ни стигна маил и нам дека уште не е сигурно ама ќе ни потврдат дека ќе ни исплатат 80% од просечна плата од цела година, оти сме на саат на сите различно ќе биде, 3м на 30ти. Ако се реши порано ќе може да се вратиме на работа, ако не ќе продолжи. Проблемот е што ние првично дадовме отказ, ама менаџерката ми пиша Господ здравје да и даде, не ставила на неплатен одмор а не со отказ, така да и ние се квалификуваме, ми олесна. Е сеа после ова ние секако не планиравме веќе да живееме тука, па не знам како ќе биде на крај, ама сепак сега за сега и ова е спас.

На Alisa22, candy.cane, Purplelilac и 6 други им се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.585
    Скопје е главен град.
    Многу од внатрешноста тука работат и зависат од работата тука.
    Не е лесно држава во која скоро се се потпира на главниот град да го затвориш главниот град.
    И онака последиците од ова се многу лоши.
    Целосно затворање би значело тотална катастрофа.
    Не е ова Пехчево па ај затвори го.

На Larichka8 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.713
    Точно,ама некои мислат ајт секаде да се изолираат.
    Реално,не може.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    :clap::clap::clap::clap: 44093445-B76D-4A94-914C-0D75B5BD7D85.png

На girl1233, @ster@, pianogirl и 2 други им се допаѓа ова.
  13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Алелуја!

На Dust и 1209 им се допаѓа ова.
  14. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Прес во 14и30?

15. steffriss

steffriss Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    1.449
    Pa toa sto mora da funkcionira sto e moralno kako vojska,policija,i medicinski personal da mora da rabotaat i vo vakvi uslovi ama sto e so ostanatite ako ne rabotaat 10 dena supermarketi ke bide kraj na svet??ispazari si za edna nedela i ne izleguvaj ili bankite ako ne rabotaat ili drugi privatni firmi

16. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.713
    Јас сум за тоа маркетите да не работат секој ден,го имав пишано во темава 2 пати.
    Ама,некои мислат поголеми гужви ќе имало така.

17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    @1209 баш ми е мило,барем за кирија и јадење да стига.
    Засега заглавени сме тука.
    Мене детето ми е оставено во мк имав карта купено да одам за велигден мк да си го земам и заедно конечно да се сместиме на едно место.
    Ама не отидов и не барам начин да одам засега,бидејки имам симптоми на корона а не сакаат да ме тестираат а таму дома имам дете, човек постоперативно што се опоравува од канцер.
    И мн др што додека стигнам дома можам да ги заразам.
    Така да само нека поминува побрзо ова

На mal.ecka, smooch, candy.cane и 10 други им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    На mal.ecka, cresa-jagoda, @ster@ и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Почна прес конференцијата..

20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.236
    Моја (оптимистичка) прогноза е дека растот ќе биде линеарен. Ова ми дава поттик да си седам дома и да не се жалам многу. Се надевам дека интуицијата добро ме служи.

П.С. Ме плаши само да не се заразат многу медицински лица.

На girl1233, cresa-jagoda, Fallen.Angel и 13 други им се допаѓа ова.