Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.517
    Само што го гледав ова. Смета дека преагресивната терапија е таа што ги убива пациентите. Баш ме смири некако човеков откако го ислушав.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Bunny2 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. @ster@

@ster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    2.982
    Едната почината пациентка имаше 57 години мислам другите двајца над 60, 62 години нешто така беше.
    А за Тинексите дај Боже да е анитиреклама инаку и во Тинексов каде што редовно пазарам е исто така како што си опишала. Исто многу внимаваат и во Рамстор маркетите. На метро и пол од вагачите на овошје/зеленчук мора да се стои. Исто се држи растојаниа на каса. Обезбедување на влез те тера обавезно да се дезинфицираш. Во ДМ исто има средство за дезинфекција на влез. Сите носат по маркетиве маски и ракавици исто како и јас.

На Purplelilac, cresa-jagoda, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.985
    Допаѓања:
    130.586
    Тројца починати,Дебарчанец 63,Кумановчанката 57,и Дебарчанката 66 години.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, sanjaeva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.261
    Допаѓања:
    189.585
    многу добро, смирувачко, рационално видео. Перспектива која ми беше потребна денес.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2776545239061579&id=290396751009786

На CameliaMiller, sanjaeva и @ster@ им се допаѓа ова.
  7. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401

Многу дилеми појасни !

На Bunny2 и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.233
    Допаѓања:
    118.803
    А имаш ли таму кому на друг да се празниш? Немаш. Пишувај ни. И пишувај почесто ако треба. Или не пишувај ако сметаш дека лично тебе така ти е полесно. Кој не сака да те чита си има копче игнорирај, за нив да не бериш гајле. Нашево не е ни осмина од тоа таму и ни е тешко. Сум го гледала филмот со кучето и човекот кој бара лек. Ужас, тиха језа. Не наоѓам зборови за утеха, пошто следејќи ги податоците, не мислам ни дека има.Само сакам Бог да ни го држи паметот и да не попуштиме. Ќе помине, мора да помине. Кога? Не знам, ама ќе помине. ;(:hug:

На cresa-jagoda, elenaeli22, Viktorijaaa5 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.261
    Допаѓања:
    189.585
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    На WildMk, lovestoneddd, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.975
    На candy.cane, oblace1, Purplelilac и 8 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.975
    Мене не ми штима кој го превел и пласира, ама ајде тоа е друга тема.

Би се согласила дека ги "трујат" тешките случаеви, ама при секоја болест "труењето" настапува кога станува збор за живот или смрт, односно кога пациентот нема изгледи да се опорави, па се прават секакви напори да се спаси, можеби и прекумерно. Но и најмала шанса да постои за спасување, вреди.

А дека нема епидемија.... :D

Шала на страна, конкретнава епидемија стварно е релативно фина во однос на претходните во човештвото, односно нема толку висока стапка на смртност, Италија е исклучок.

Факт е дека им излезе од контрола таму, ги чекаме и САД пошто ни тие абер немаат да седат мадро, ама слушање препораки ете дава одговор, на пример Чешка, доста арткли има за нив, слушаат и ете.

Џабе тестирање, па и уште цела нација, нема поента.
    Шо ќе ми е да знам дека имам корона ако не ме убива?
    Лек секако нема, мерки на претпазливост секако мора да имаме и тоа е тоа.

Вирус е, кој има симптоми за болница, оди во болница, кој нема, си се лечи дома, некој на нозе, нема никакви симптоми.

Ни јас не мислам дека се 210 кај нас, само што нема симптоми и просто небитно е во овој момент.

На WildMk, 1209, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    se iznacitav vecerva na forumot :) edni ne bas pristojni komentari me nateraa na razmisluvanje ama utre ke komentiram za toa
    sega bi za ovie dvete videa, dokolku e barem pola od toa tocno konkretno za ogromnata smrtnost vo italija moze i doktorite da imale pogresen pristap i sto ako pristapot na holandija i svedska e podobar vo spravuvanje so krizata

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    221.741

Еве линкови, доста е да напишете на јутуб делфини а венеција. За позитив на денот.

@fana ти благодарам, да секако дека имам, куп комшивки што од првиот ден ме викаат на кафе, тука една баба ми е курур ми качува се од сандчето доле, доаѓа исто така кај мене мн често, со комшиката тераса до тераса пиеме кафе, имам исто и пријатели, кога се селев окт а одев мк имав лоша ситуација ми подадоа рака за стварите беа кај нив, имам куп луѓе што сум се изненадила од самиот нивен пристап.
    Куп другарки од детство што за жал сме подалеку бидејки немам живеано нон стоп на исто место. Исто така имам многу фамилии што ги познавам што можат да ми дадат рака во секој момент ос моето претходно живеалиште.
    Имам и пријатели и роднини ама за жал истите се подалеку од тука.
    Немам најдобра другарка, може оти јас не сум се потрудила да имам.

Одев на работа пред голготава и тоа бабата од тука од прв пат ми најде работа на 100 метри од мојата тераса.

Не зборам дека немало негативности, секаде ги има не сме перфектни.

Уште ова сакам да кажам, не дека се искажувам само би сакала ете да дебатирам повеќе или пак форумот тука ми е како да дебатирам у реален живот, не сакам да ме сфаќате дека се натурам подобро би рекла дека информирам и ете се дружиме, така го сфаќам ова дека се дружиме у тешки моменти
    Исто така следам пресови и во Мк.
    Истата болка ја осеќам и тука и таму.

Сакам да кажам дека, ако не грешам, не знам, еве порталите ако лажат и јас лажам Италија е 7 ма држава во светот во економија, збоеувајте ми за милјадерските марки ферари порше фереро долче габана гучи версаче.... и тн.
    Зборувајте ми за просизводите made in italy еве погледнав по мојот фрижидер нема продукт а да не е италјански, колкав извоз прават само, тука може 80% од некои маркети да држат извозена роба у маркет, зборувајте ми за туризам, венеција милано рим фиренце пиза сардења сицилија итн светски глобални дестанации

Не можете да кажете дека е сиромашна држава, може 5 пати е појјака од Шпанија на пример, не е дефинитивно Германија ама е Италија и има огромна економија во светски рамки.

Не е баш сиромашна ако размислиме подобро.

Дали Италија е единствена држава што зема 14 та плата?
    На пример, во една плата кога државата ќе ти отплати за жена за деца плус 13 та и 14 та плата да не зборувам за бонуси еве имавме еден во декември кој што изнесуваше 600 евра.
    Малку е?
    Јас знам дали сум задоволна или не имајки искуство со држава како Англија каде што земав помала плата а плаќав дупло поскап стан плус комуналии до бесвест.

Експресно во Венето се обневени за само 2 дена неколку болници во Падова и Венеција бројката на интензивна нега ја покачија за 5 пати повеќе кревети, апаратури купија, брисеви купија.
    Тука работата не е избегана од контрола, напротив ако гуглате на нет ќе забележите дека венето рискираше да колабрира ама не го направи тоа дури статистички за 3 дена сме назад во сооднос на бројките на заразени и мртви.

Друго сакав да кажам, лута сум и јас, што му велам на маж ми позитивности и негативности еден куп има, во ваква ситуација гледав дека на маж ми не му дадоа опрема ама тоа е минус за неговата фирма иако ние се снабдивме ама затоа платата е поголема, платата за жртвите на овој народ. Куп економски помош пристигна, од утре сите останати дома одат под државата можат да аплицираат од утре сабајле.

Знам дека е неизводливо и тешко да може да се 100 посто помогне на овој народ и на сиот сектор, тоа е бајка колку и владата да се труди ама дека ќе се оставени на цедило нема да се оставени, по се што прочитав и слушнав од синдикат гувернер и премиер.
    Не велам дека се светци нити дека нема куп негативности и дека потфрлија, ама сепак луѓе сме и човечки животи се во прашање, не знам како да објаснам за да бидам сфатена дека секогаш ќе има негативни последици и омраза, бес тоа е нормално не може да не потфрламе и да бидеме идеални
    Но, јас сепак сакам да кажам дека го ценам сето ова и се ставам во нивна кожа за да еве ги гледам солзите на телевизија, и не се лицемерие вистински се никој не би бил имун на ситуацијава кога самите луѓе од влада се заболени некои веќе и починаа.

Како да кажам да не бидам погрешно сфатена. Имам куп дупки со маж ми што ги пцуеме впрочем како сите нас што сме насекаде ама ниту нема никогаш да кажам дека Италија е дно сиромашна никаква. Не е вистина тоа,

И за крај ако ме прашате како размислувам за Мк во овој момент и во вакви околности истото ќе го кажам, браво за сите мерки браво за се она што можеа и требаа да го направат.
    Како би рекла ако не дај боже ама не дај боже дојде до ваква ситуација
    Истото би го кажала како и погоре

Пандемијата не гледа во секторите за кои што ние тука се расправаме и караме. Сите се исти пред истата

До вчера сите патуваа тука и се сликаа по Венеција и Милано денес дојдоа да кажат дека се сиромашни и за ништо не ги бива
    Друг пат не се чекирајте тука, не сте и потребни на Италија ама ич.

На Ivan4e04, sanjaeva, Mia Fuentes и 36 други им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    221.741
    Не ги исклучуваат од апарати соопштија уште пред некој ден дена тоа не е вистина.
    Дека се трудат сите да ги излечат

Се зборуваше и сомневаше врз основа на испитувања во институтот во милано дека вирусов таму е мутиран и поагресивен плус излезот од контрола на болниците плус престарото население

Од починатите 2 посто се само без болести.

Ова ми е од што читав во весникот кориере дела сера што е официјален

На мене нешто ми смрди ама ај...не би да зборувам

Вчера соопштија тука кај нас дека болеста ги фатила бебињата и децата, доста бебиња се хоспитализирани исто така има и дечиња интубирани

Инаку за населението е навистина така грото од луѓето најголем пеоцент се луѓе над 90 години еден процент врз основ на испитувањата е ставена бројка од 70 години како средна бројка помеѓу смртта.

Кога ги гледав видеата исто така забележав дека интубираните се стари изнемоштени лица
    Идентитетот на жртвите се знае јавен е со некролог са така вистината е таа

На крај сите ќе збориме и ќе нагаѓаме првата вистина малкумина ја знаат

На Ivan4e04, 1209, smile:) и 16 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.975
    Мислам дека правата вистина реално никој не ја знае...
    Но, еве и во сама Италија не е дека секој град е погоден. Како да се "настрви" вирусов на Ломбардија.

Да се извлечеме сите што побрзо, со време ќе дознаеме што точно се случува...

Иначе делфинчињава уживаат бе :)

На vitamina, cresa-jagoda, JuLleE и 4 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    What if I Need to Go on a Ventilator?
    Many people don’t know what intensive care entails or what would happen if they or a loved one needs to go on a ventilator. While the vast majority of patients with coronavirus will not develop severe respiratory distress and require hospitalization, critical care can be lifesaving but difficult to understand for a patient or family in the midst of an acute illness. With those concerns in mind, I offer a brief explanation of how we are managing patients with life-threatening cases of Covid-19 in intensive care units.
    ----------------
    Текстот има детален опис за тоа како и зошто се употребуваат вентилатори.

На CameliaMiller и Doozy им се допаѓа ова.
  18. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.053
    Па тоа ти се вика еб*н народ, ако ги пријавиш и да видиш како ќе чекаат ред по еден метар два растојание и со маски и нараквици...
    Тие не се свесни се додека не добие тој вирус па после мачи се зашто не се тргна од луѓето.....

19. Deep

Deep Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    143
    На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Еу не ви помага вели копукот ваш? Германците со хелихоптери преземаат болни од Италија и ги носат овде веќе неколку недели. Земаат и од Франција и ги лечат во наши клиники за да колку толку се намали притисокот.
    Не сфаќам како еу треба да ја помага Италија поинаку кога веќе милијарда евра пакети раздели кон сите членки дури и Македонија доби 60 милиони за борба против корона.
    Неко таму није наш витамина краде некој опасно. Му е гајле за италијанскиот народ дали ќе преживее сега или после кризата. Баш му е гајле.
    А вака математички си работат сите фабрики кај вас кои работат секаде низ свет + 80% стари лица снемало од пензиски фонд + папата ќе организира доматорска некоја милијарда пак ќе влезе од полјаци и германци+ туризмот ќе се врати. Да е земјотрес да се сруши се разбирам да треба да се обнови финансии, овде во ваква ситуација не сфаќам зошто би биле повластена земја за пари? Сите сме исти нели еу е на крај краева за сите не само за три земји.

Мене ми е навистина тешко кога те гледам колку си падната психички верувам дека не е лесно да се живее во центар на Ломбардија али мораш едноставно да исклучиш тв и нет за твое добро. Ти како мазохист се дотепуваш со вести за кој колку млад умрел. Тоа медиумите бараат сензационални вести и помагаат да ве дотепаат.

Надвор од муабетот, имам пријатели во Мерано и Милано засега одлично се држат психички. Повеќе вино и паста и онлајн комуникација со пријатели (баш и журка во стан правеа будалите онлајн) помалку вести.

На Giovanna, Purplelilac, 1209 и 10 други им се допаѓа ова.