Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Bankite imaa napraveno raspored po denovi. Problem e policiskiot cas do 11 za niv. Zatoa se guzvite.

CameliaMiller, @ster@, Bunny2 and 2 others like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Дали има негде информација за закажаните за продолжување на документи? Маж ми на 7ми април е закажан за продолжување на возачка, вчера не можев да добијам да прашам дали работат прописно. Ко да прочитав негде дека ќе го продолжат рокот на истечените документи.

3. veteruska

veteruska Популарен член

Така треба особено во ваква ситуација тие треба да си седат дома а младите све да им набавуваат,па и пензијата да им се подига,но стариве повеќето не ја сваќаат сериозно работава,кога ке ги прашаш зашто се ставаш во опсност ке ти кажат стари сме ние и да умреме не е страшно,гледајте вие младите да сте живи и здрави.

4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Ова ми е премногу оптимистички. Ама искрено се надевам да бидеш во право :)

Мое мислење е дека пред јуни тешко да се врати се во нормала. Доколку април, поточно крај на април биде пикот како што всушност велат епидемиолозите, тогаш мај да се надеваме само да почне на опаѓа бројот на заразени. А да се зголемува бројот на излечени. Со оглед на тоа дека лечењето трае околу 4-6 недели, значи тие заразените во пикот во април енос ќе очекуваме да бидат излечени средина на јуни.
    Па еве и Кина како што се спремни и дисциплинирани, првиот случај им беше крај на декември, а еве после точно 3 месеци, крај на март почнуваат да се враќаат во нормала.
    Кај нас првите случаеви беа почеток на март, значи после 3 месеци ќе биде почеток на јуни. А не сме толку спремни како кинезите па мислам дека и подолго ќе трае кај нас
    А и голема улога игра што сите европски земји се ептен на удар и дури и да не бидеме во толку лоша ситуација сепак ќе има влијание и тоа на нас. Пример џабе би отвориле ние граници акп Грција и Бугарија имаат многу заразени, па ќе го вратиме пак назад вирусот.
    Незнам, многу сложена тема. Треба цела Европа, па и Сад да се стабилизира, за да моше било која држава да почне да се враќа во нормала. Инаку само ќе си го шеткаме вирусов

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

За жал мн стари луѓе не знаат како да си извадат пари со картичка и не ни имаат. А немаат ми некој близок да им извади, па се приморани.

6. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Потполно во право,убаво кажано.А не се свесни дека,ај што сами ке се заразат,него и други ке го јадат ради нивната лудост.

Се е тоа ок,зашто сите мора во 1 ден да ја вадат пензијата?зашто сите на куп,барем не во ова лудило.

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Пред една недела закажаните термини си важеа, а исто и истечените документи важат додека трае вонредната состојба.

kristina.k likes this.
  8. Nithya

Nithya Истакнат член

Сите пензии се на трансакциска, секоја трансакциска има картичка, и секаде може да плати со картичка!

Не мора да си го жртвуваш животот за да извадиш кеш, цели пензии ги вадат дека слушнале од некаде дека банките ќе снемале пари..

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Банките ако сакаат можат да го решат проблемот.Нека стои обезбедување(крупни типови) и пред експозитурата и да им вика да држат растојание.Кој не слуша,викни му полиција и готово. :D
    Реално,немаат сите картици.Некој не ни знае како се користат,а друг и да знае,не сака оти често слуша како идиоти крадат пари и од картици.

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Интерактивна статија на Њујорк тајмс и можни одговори на прашањето - што направи Италија погрешно?

Повелете линк - клик овде

Можни причини, покрај тоа дека населението е многу старо:

- Најголем центар на зараза да се болниците. Имено, неколку болници на почетокот на февруари лечеле пациенти од пневмонија без да знаат дека пациентите се заболени со ковид19. Со тоа, се заразиле сите пациенти во болницата, персоналот, пациентите од дневната болница и секој еден што имал некаква допирна точка со болниците.

Ова се поклопува со приказната на првата пациентка што пристигна од Италија - ја лечеле, ама никој не ја тестирал за ковид.

- Заразата ја шират екипите на Брза помош што одат од куќа до куќа, ненамерно.

- Заразата ја шират екипите на погребалното, ненамерно

- Фудбалските натпревари, т.н. корона-бомби, со што се рашири низ Шпанија

- Лажно негативните тестови, направени прерано

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Зошто нема уште бројки?

Ahoy and cresa-jagoda like this.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Можеби директно на прес ќе кажат.

@ster@ likes this.
  13. prominent

prominent Форумски идол

@AlicaInWonderland, па овде зависи и што се подразбира под ,,враќање во нормала''. Целосно враќање во нормала тешко дека ќе имаме за брзо време.
    Сакав да кажам, ќе почне секојдневието да функционира колку толку нормално.
    А последиците ќе ги гледаме и ќе ги трпиме уште долго, тоа е јасно.

elenaxbbg, @ster@ and Sejfullai like this.
  14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Денес ептен закаснија :| Да не има многу нови случаи па им треба повеќе време :worried:

candy.cane, @ster@, emiliana and 4 others like this.
  15. nextredstyle

@kukla21 Па,многу пати до сега е пишано во темава она што е кажано од Венко,дека нема да се објавуваат податоци/информации секогаш во исто време бидејќи им треба време за сумирање,а ради истата причина и пресовите не се секогаш во исто време.

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

И јас тоа се мислам.

@ster@ and cresa-jagoda like this.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Па нели кажаа дека во периодот од 12-13 часот ќе даваат информации. Еве сега е 13:38 :?:

candy.cane, @ster@, Nausicaa and 2 others like this.
  18. nextredstyle

Да,ама и она што го пишав е повторено често.Затоа јас си чекам прес,и онака на прес е подетално.

@ster@, referentka and cresa-jagoda like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јасно ми е тоа, ама некако денес мн доцна ми се чини. Да не има нешто сериозно..

@ster@, Doozy, emiliana and 4 others like this.
  20. referentka

referentka Moderator Staff Member

Сомнителна неизвесност:^)
    Зошто вака денес?!
    Ај може нема многу нови
    Нека бидат 10тина;(.Жал ми е и за нив, ама неможно е да нема во ваква ситуација;(

candy.cane, buba4e89, @ster@ and 7 others like this.