Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. dev08

dev08 Истакнат член

Со вкупно 2000 тестови направени во 2 недели од кои голем дел повторувања на тестови по 2-3 пати на 1 личност, нормално дека линијата ќе биде линеарна.

2. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Уште којзнае колку има што не се тестирани, или што не се ни пријавени за тестирање... Сигурно има многу, многу, МНОГУ повеќе од овие 22. Никој не е свесен колку... Ме плаши помислата што не знаеме кога ќе заврши ова. Не можеме со месеци да сме во карантин, а како би се запрело, освен со вакцина?! Само по себе не верувам... :sweat:

3. @ster@

@ster@ Истакнат член

Се надевам солидарноста и хуманитарноста ќе прозбори од секое срце. Стравот и незнаењето ги избезумува, ќе се смират страстите.
    Ако не се случи тоа, не знам...многу разочарувачки би го доживеала.
    Заедно сме со Италија во овие тешки времиња и секаде каде што има потреба од поддршка. Бидете силни. еден ден ќе заврши се' и се надевам ќе биде што поскоро.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@eli25 и тој ли работи во плодност?

eli25 likes this.
  5. veteruska

veteruska Популарен член

Според некои истражување од почетокот на летото ке се стави крај,тоа би значело некаде после 21 јуни.

cresa-jagoda and @ster@ like this.
  6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Да и тој е лекар во Плодност, болницата е под клуч!

candy.cane, Thallia, Doozy and 3 others like this.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Да, гинеколог е мислам. Јаоооо. Тешко на сите трудници сега. Не дека може да бидат заразени, ама стресот :worried:

8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Како бе?! Лелее лелее

mal.ecka likes this.
  9. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Вучич ти е ванаби холивудски глумец влезен во некоја грчка трагедија. Батали го жити се.

10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Како бе вака?
    Зарем од докторите ќе страдаме?!:(
    Зар не се осетил самиот?
    Сигурно е свесен со кој бил во контакт.
    Не верувам дека од пациент го има закачено.
    Нели мерат Т на влез во болницата?

@Alishan30 прво на тебе ми отиде умот.:(
    Беше на преглед деновиве?

mal.ecka, Bepka, queen19 and 10 others like this.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Bitolcanka sum... izlezena odamna no ne gi razbiram ovie luge bree...
    Sto ako se vo Epinal...ke pluknat od prozor zarazenite za da gi zarazat ostanatite???
    Ako ne se vo epinal ke gi odnesat vo dryg ...sto ima razlika,karantin e karantin!

Krivolak..
    Toa neka pisat pripadnicite na ARM kako sedat,spijat ,jadat,pijat ziveat po 2 3 nedeli tamu..sto se tie stoka,pa ovie drugive od stranstvo se cvekinja za mirisanje pa ne vo red da presedat 1 vecar tamu... sramota!!!
    Prasajte gi nivnite semejstva koga ke se vratat doma,kolku alista nosat valkani,kako im izgleda domot posle terenot na Krivolak kako hotel so 5 *.
    Nemozam da razberam...site li poteknuvaat od visoko situirani semejstva pa im tece med i mleko i neznaat kako funkc Mk?!

12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Не ја прочитав последната реченица и се преплашив кога си помислив затворени граници и аеродроми 2 години (facepalm) до крај на мај се надевам се ќе функционира нормално. :(

candy.cane likes this.
  13. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Добро како може жената да се јави на 24ти а да и земат брис дури на 26?????
    И како не сакале да ја примат на болница?!

cresa-jagoda and Angie1432 like this.
  14. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Во провинција Јуннан веќе долго време немаше нови случаи, неделава беа отворени неколку средни школи. Само што дознавам од пријателка што живее таму, вториот ден 6 нови случаи, школите повторно се затвораат. Аман нека не почнува пак, таман се подолабавија луѓево. Уствари можеби и затоа... Читам сега деновиве на странци им бил забранет влез во рандом локали, ресторанчиња итн. Луѓе се исфрустрирани зашто никој не те прашува дали можеби цело ова време си бил тука, или 3, 5, 10 години, автоматска претпоставка штом се види странец - да не донел корона назад од Европа или Америка. Не знам дали е дискриминација, страв, или па стварно така треба едноставно строго да се пресече.

15. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Види им ја моменталната бројка. Здраствениот систем им е налик нашиот, за некоја нијанса полош/подобар во однос на опременост. Не би ме чудело да е во право, а и намерно да држи вакви говоранции за да ги подисплаши малку, да не излегуваат.

Anie93 likes this.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се ми изгледа дека е 'каша попара' во оваа наша па проклета државичка.
    И не, не ми викајте дека ширам паника зашто 99.9% верувам во ова што го кажувам. Тестови нема, пари нема дрчавата авата, луѓе молат да бидат тестирани, а не ги тестираат зашто анкетата не покажала дека треба (а лицето во контакт до последно со заболено лоце кое се лечи на инфективно ), што треба повеќе?
    Мислам дека голема бројка ја скриваат, а исто голема е бројката на позитивни а не тестирани. По приватните нема термин за тестирање. И од каде смртен случај во Струга кога до вчера немаше таму болни. Епа ете, не го тесрирале оти анкетата рекла да не се тесрираат па луѓево си умираат. Ах бе, ах бе. Економијата цветаше пред коронава за да сега ја видиме реалноста дека пари нема за ништо.
    Имституциите морало да работат а знам неколку кај што имало заболен а не се презема ништо ни се тестираат колеги, ма ме им се носи ме дезинфекционен сапун. Што да кажам повеќе.
    Македончиња таква ни била судбината.
    Страв ми е за возрасните, за болните, за мајка ми и татко ми кои се со болести и терапии. Господ нека не чува оти и да сакаме сами не можеме да се дочуваме. Ќе седиме дома и ќе ќутиме. До 2030...

17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

И сега лекарите ќе испаднат најнесовесни од сите граѓани. Разбирам и жалам ако лекар или било кое друго медицинско лице се зарази од пациент, ама вака :x. Па ако си бил на шетање, лекар си, знаеш дека треба да се изолираш, а не да одиш на работа кај трудници и бебиња. Цаци колку сакаш во државата, а бараме совесност од обичниот народ. Мора ваквите случаи да имаат правна завршница. Под итно одземање на лиценци за работа и казна за ширење на заразна болест.

Греота за женава од Струга. Мора поажурно да се вршат тестирањата, каков мој термин какви глупости. Да почине пациентка без соодветно укажана лекарска помош е за секаква осуда. Баш ќе чекаме на пресот дали ќе кажат зошто не е примена на инфективното одделение во Охрид.

Ivan4e04, Harper, candy.cane and 31 others like this.
  18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Што биде со оној на кардиологија? Нешто вчера чув на касните вести, ама не разбрав баш.

19. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Вака, прво правете разлика помеѓу нормални услови кога секој може да си реновира што сака и кога сака, освен во периодот на одмор што го наведовте и вонредна состојба, со донесени мерки за максимално седење дома на сите и конкретна препорака од министер да не се реновира дома. Значи сите седиме дома во зградава скоро 24 часа секој ден и нема логика ние да трпиме нечиј хир да си игра играчки по цели денови. Втора работа, морам да се поправам - не се работи за цевка очигледно затоа што ако беше нешто итно, ќе траеше макс ден-два, а ова трае скоро цела недела, што значи дека сепак е нечие реновирање од мерак, а не од мака. И дополнително, не е обична комшиска караница како што рековте, зашто ова влијае на цела зграда кај што живеат 300 луѓе, а не дека мене ми е мерак да правам проблеми насред епидемија.

Purplelilac and cresa-jagoda like this.
  20. *katja*

*katja* Истакнат член

Ако некој е мак. државјанин има право да се врати во Македонија. И ако државата има мерки треба да се почитуваат, и тоа е тоа. И точно е, не е само Македонија со такви мерки и не е причина невоспитаноста на народот, што не е исклучена, ама пак тоа не е причина да генерализираш!