Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    11.665
    Знам познаник со симптоми што матичната му вика, уживај седи дома ништо не ти е, наместо да го упати на тестирање. Може не е корона, нејќам да претерам, може е грип, ама во случај на пандемија да не тестираат човек со симптоми е ЛУДОСТ.

Мајка ми кај што работи во болницата, им даваат само ракавици и маски за една употреба кои ги перат за да ги носат пак, пошто нема други. Примиле скоро пациент со температура, никој ништо не спомнал за тестирање, пошто човекот не бил во странство и немал контакт со луѓе вратени, е тоа е тој глупиот алгоритам - немало потреба секој да се тестира ако немал ризичен контакт. А комотно може на анкета секој да излаже. После се чудиме зошто доктори се заразуваат.

На Ivan4e04, Lolipop23, ohlalalala и 22 други им се допаѓа ова.
  2. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Многу малку тестирања се прават. Повеќе заразени има сигурно. Веројатно дупло.... алгоритмот е булшит.
    Сакам да е реалност бројката, но тешко....
    Едит: Јавете се во Жан Митрев, прв термин за тестирање е средина април. ИЈЗ одбиваат да тестираат од слични причини, пребукираност, штедење итн...

На ohlalalala, Bezimenka90, Pelargonium и 10 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.196
    Допаѓања:
    124.351
    Testovi pravat i Sistina 1200 den i Biotek laboratorija 1500 den. Vo Biotek zakazuvas, doagjas so kola, izleguvaat so cela sprema (skafander itn) i od kola ti zemaat bris.

На cresa-jagoda, emiliana и PoisonGirl им се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    Ако сакаш приоритетно да те тестираат, во Жан ќе искешираш 3.000 ден :|

На candy.cane, cresa-jagoda и Igle им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Сега ми објаснуваа за Епинал. Јас одбивам да бидам поистоветена со тој народ под точка иста нација. Јас немам нација, јас немам свој народ ниту сакам да имам. Едноставно во вакви моменти се гледа малечкоста на луѓето, себичноста, примитивизмот. Нека умрат само да не ги носат во Битола!

Тие се гадни луѓе. Тие се истите оние кои никогаш не успеа да ја видат големата слика. Истите немаат ни капацитет да ги разграничат работите.

Нив им смета и влакното во сопствениот газ, им сметаат педери, кучиња на улица, парализирани деца и деца со аутизам да учат со нивното, им смета музиката кај комшијата, зошто оној таму трава пушел. А они смрдат со се опинци.

За жал огромно мнозинство.

На Ivan4e04, Lolipop23, M.B. и 33 други им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.096
    И ова приоритетно што значи?!
    Сега, веднаш и одма ќе те тестираат?

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    14.579
    Во станот до мене почнаа да реновираат викендот пред да се распуштат школите. Воопшто не се застанати од тогаш. Редовно се пресретнувам со мајсторите на врата. Во станот никој не живее, ама сигурно 10тина луге поминаа во овие неколку недели. Сосема те сфаќам што сакаш да кажеш, кога сме цел ден затворени уште бушење и тропање ми фали. Не сум се пожалила, не мислам дека би имало фајде од тоа, само се надевам што побрзо ќе завршат.

Ова со карантинов од 15ч прави хаос. Искочив со кучето во 14:45, продавницата пред зграда е фул, а воопшто не беше така периодов.

Изненадена сум што бројкава на заболени на дневно ниво не расте. Дефинитивно не тестираат доволно. А и народов мислам дека повеќе гледа да се скрие, да не речат комшиите дека имаш корона... :^)

На lackygirl, ohlalalala, CharmedGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Кој бил доволно несреќен да го види тоа инфективно одделение во Охрид, ќе сфати зошто не ја примиле. Никакви услови нема таму.
    Мене ми е чудно зошто веднаш не ја однесле во Скопје. Таму е опремата и докторите за сериозни случаи.

На candy.cane, ohlalalala, Purplelilac и 6 други им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    Да.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.852
    Допаѓања:
    41.125
    Прес кога ќе има?

На cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.745
    Допаѓања:
    141.646

Не ме разбираш. Јас сум за никој да не се чува на кое било место. Плати им авион и носи ги дома! Зошто 100 луѓе на едно место! Ќе се испозаразат еден да е заразен!

Но, веројатноста дека никој не сака да верува во нивната совест и свест, оти иако у карантин, ако нема полиција ќе излегуваат од дома. Затоа ги чуваат ко заробеници. Апсолутно сум против ова!

На mal.ecka, Bepka, No Makeup и 2 други им се допаѓа ова.
  12. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Да, да на Таше синот е. Плодност е под клуч. Мојата братучетка се пораѓаше таму пред 4 дена. Наводно се шушкало помеѓу медицинските лица дека синот бил пред 8, 9 дена вратен од Англија и слободно прегледувал и пораѓал. Нз колку е точно бидејќи може да сакаат да им наштетат, ама ако е вистина... :(

На candy.cane, buba4e89, oblace1 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    9.539
    Им смета што се во центар, сакаат надвор од градот или во град каде веќе има заразени.
    Тие попрво ќе се заразат од докторите нивни сограѓани, ама ете да се напаѓа. Политичка хајка е ова, да не беше тој од умс никој немаше да реагира. Ги запали оди сега сопри ги.

На candy.cane, oblace1, Mami3 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Тоа и јас искоментирав кога го видов алгоритамот, тој јас што го видов (а ваљда 1 е) повеќето прашања беа дали си бил во контакт со некој од надвор (тоа ми остана во сеќавање) и одма искоментирав дека не можеме да знаеме со кого сме се сретнале во денот и јас сите да ги прашувам дали биле надвор од земјава или имаат член кој бил надвор. А плус фактот што повеќето ги избришаа сликите од социјалните мрежи и ако не па да водиме сметка за туѓите животи пошо повеќето кријат, малку ни е нашиот... Се надевам дека ќе го поправат тоа додека не е доцна. Башка како што гледам луѓето од странство што пишуваат за симптомите кај сите се различни освен температурата. Не знам што да кажам...

На ohlalalala, Purplelilac, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.698
    Допаѓања:
    13.995
    Сфаќам дека има многу шо не се тестираат, но ОГРАНИЧЕНИ се капацитетите на лабораториите, тие не можат илјадници наеднаш да тестираат!

Затоа постои тој алгоритам, впрочем за се постои протокол и алгоритам денес во медицината, кој ќе овозможи да се селектираат пациентите. Засега сите заболени во државата или: 1. Патувале во високо-средно ризично подрачје или 2. Биле во контакт со лице кое што е заболено, кое претходно најчесто свесно било во контакт со некој кој не го почитува карантинот! Секако постојат исклучоци кои биле афектирани со мало модифицирање на горенаведените правила ама тој е многу мал број на луѓе.
    Иако сметам дека прикажаната бројка не е реалистична, верувајте не можат да престигнат.

Во Германија и Скандинавија ги редуцираа тестирањата, па дури некои држави се одлучија за колективен имунитет.

На Bunny2, Purplelilac, Peperutce1115 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    А со колку тестови располагаат моментално, се знае ли?

17. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Тоа да, на почетокот. Но сметам дека кога ќе дојде бројката до +200 веќе е тешко да се следи кој кај бил со кој бил во контакт и слично. Мислам дека за вирус кој изненадува и мутира во секоја земја и се' уште не е проучен дека алгоритамот не е од голема помош.

18. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    2.038
    Еве и изјава од синот на Таше-Плодност.
    На кратко, не бил во странство, се сомнева дека вирусот го добил од некоја пациентка.
    Одел на работа редовно, се до покачување на температурата.
    Се тестирал, покажал негативни резултати, самоиницијативно направил втор тест-позитивен.
    https://www.facebook.com/hristijan.tycoon/posts/10220306625203054

Последна измена: 28 март 2020
    На mal.ecka, candy.cane, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  19. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    15.379
    Ги тестирале, негативни се колегите

На elenaxbbg, cresa-jagoda и GirlRose им се допаѓа ова.