Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.518
    еве сеуште излегуваат на нет од некои портали
    Screenshot_20200328-164722_Chrome.jpg

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Нз да ти кажам и мене ова ме плаши. На постот на Фб што го објави тврди дека во домашна самоизолација останал дури четвртиот ден, а првиот и третиот ден имал треска и температура. :( Мојата братучетка ја пораѓаше во вторникот, пред да се самоизолира.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.236
    @JuLleE, не беше Фејсбук толку популарен. Тоа беше една од разликите:)

На *Amethyst*, No Makeup, Bunny2 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Da, ne bese fb tolku popularen ama Covid 19 seuste e nepoznat kaj naucnicite, se borat da go sfatat mutiranjeto, se testiraat lekovi.. Za svinskiot grip raspolagaa so poveke informacii i posirok spektar na lekovi. Ova dosega bezmilosno gi napaga hronicno bolnite, a i tie sto se izlekuvale seuste ne se znae kakvi posledici ponatamu ke imaat (vo kina seuste se ispituva)

На cresa-jagoda, ohlalalala, queen19 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    А што предлагаш еве ти? Да продолжи се со работа нормално како и досега и цело население да се зарази?
    Не е паника затворањето на границите и се останато, туку мерки за спречување на ширење на вирусот.

На Larichka8, candy.cane, ohlalalala и 4 други им се допаѓа ова.
  6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.518
    Мора се на расправија да терате. Прашав ако има некој поупатен да објасни што има разлика од таа до оваа пандемија, јас ништо не предлагам. Аман, уживате да ги испревртувате работите.

На Harper, Giovanna, cresa-jagoda и 26 други им се допаѓа ова.
  7. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    Воопшто немам намера да се расправам, само не ми е јасно што очекувате?
    Сметам дека треба да сме среќни што толку сериозно се пристапи и навремено се преземаат мерки. Не се сеќавам на минатиот пат, но она што го знам сега, е дека вирусот лесно се шири и затоа Е потребно се што се прави.
    Од вас зависи колку ќе дозволите психички да ви влијае целата ситуација. Треба да се трудиме да останеме позитивни, без паника, но да внимаваме на нашето здравје. Тоа е се.

На candy.cane, queen19, Purplelilac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    9.540
    Да и многу пораѓал оваа недела, а изгледа и не бил баш сосвесен.

На cresa-jagoda и BigMisterP им се допаѓа ова.
  9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Tocno

10. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.081
    Тој татко му Таше од Плодност,најлкомиот човек што го имам сретнато...Сите пари ми ги собра,таму одев за ивф,експериментираше на мене со терапии.Ко на опитен зајак.И ништо.Карма...Нека му се затвори болницата и нека пропадне.А син му да оздрави што поскоро,плаќа гревови од татко му

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Браво!
    Вирусов казна за гревовите стана, ц ц ц
    Нека пропадне болницата каде работи половина Битола, каде се пораѓа цела Битола и добар дел од југозападна Македонија, каде ние си ги носиме децата на педијатар, од каде многу парови кои се бореле со неплодност излегле со бебе во раце итн итн...
    До недоглед ќе тераме со пропаѓање на секое поле, битно ќе има за што да се ситиме.

На Harper, Love 83, Giovanna и 36 други им се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Kakov narod sme ti nie....
    Ni korona sto ne davi na vrat site ne ne oprava:headbang::tmi::tmi::tmi::headbang:(highfive)(highfive)(highfive)(highfive)

На candy.cane, ohlalalala и nextredstyle им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.004
    Допаѓања:
    130.674
    А,што ти се криви другиве?
    Вирусов убива и мали деца,суштества со најчисти души.
    Ситуацијава не е за повикување карми и ситење.Ситењето е секогаш погрешно.

На *Amethyst*, Среќичка, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  14. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Нема потреба за вакви коментари.. Ама мора да се разјасни целата ситуација. Моите роднини кои беа во контакт со лекарите се под голем стрес, а и фамилиите на другите што ги пораѓал. А не помага фактот дека докторот е недостапен на телефон . :(

На LivingGlam, bibiiii и nextredstyle им се допаѓа ова.
  15. Maldoror

Maldoror Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    61
    Коронавирусот е во најдобар случај десет пати посмртоносен од свинскиот грип.

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic

The virus was less lethal than previous pandemic strains and killed about 0.01–0.03% of those infected;

https://en.wikipedia.org/wiki/2019–20_coronavirus_pandemic

The WHO estimated the global crude mortality rate (cumulative deaths divided by cumulative reported infections) to be 3% to 4% as of 6 March 2020.[273] The case-fatality rate (CFR) is the proportion of persons diagnosed with a particular condition (cases) who subsequently die from that condition,[274] having been adjusted for the time lapse between infection and death;[275][276] estimates of the CFR vary from 1.4% to 2.3%.[277][278] The infection mortality rate (IFR), which tries to adjust for undiagnosed infections, has been estimated at 0.29% as of 22 March 2020 by Oxford's Centre for Evidence-Based Medicine.[279]

На ohlalalala му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Ако докторот е толку свесен требаше во неделата кога ги почувствувал симптомите да реагира. Да се откажат сите прегледи во Плодност. Јас сум бремена и понеделникот закажав преглед за среда 25.03. Сега незнам што да правам од грижи.

На candy.cane, BigMisterP, elenaeli22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Zatvorena e bolnicata ako mislis za tamu.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Почитувани Битолчани, мои сограѓани.

Ми фрлифте анатема за корона вирусот, ме издвојувате од заедницата и ме предавате на милост или божји суд .Читам најразлични коментари од исмејување, цинизам, па дури и непристојности. Ги ширите вашите негативни коментари побрзо и од корона вирусот, а некои и дури како да чувствуваат задоволство.

Ќе ви раскажам што всушност се случи, како поука за секого и пример како да се однесувате ако се посомневате дека сте го добиле овој вирус. Нормално во епидемиолошката анкета треба ретроградно да го вратите филмот со кој сте контактирале, кај сте биле, со кого сте се задржале повеќе од 15 минути итн.
    Во последните 60 дена знам дека мојата релација на движење била Болница „Плодност“- дома и обратно (едната од другата раздалечени најмногу 300метри) и никаде на друго место.Тоа значи дека вирусот е добиен од некоја пациентка која била на преглед и покрај почитувањето на сите епидемиолошки мерки во нашата болница (дезинфекција на раце, носење маски и визири и да не зборувам за нон стоп бришењето на подовите и другите површини со дезинфекциони средства).
    Патем да споменам дека последните 3 недели значајно ги редуциравме прегледите интервенциите и операциите (освен хитните) но не и раѓањата. Се правеше строга контрола на пациентките, влегуваа без придружба на влезот, задолжително вршеа дезинфекција на рацете а на подот за дезинфекција на чевли е поставен специјален бришач со хемиски средства ,без никаква посета на стационираните пациентки.
    Во еден ваков амбиент некој асимптоматски носител може да го пренесол вирусот и не постои начин како да се одбраните, а кога ќе го добиете наместо да се браните од вирусот кога ви е најтешко, Вие се браните од коментарите на сите оние кои се завидливи и злонамерни.
    Пред 6 дена во неделата почувствував малаксалост и мал напад на треска кој траеше 30 мин .Имав температура 38. Ја купирав со Парацетамол. Наредниот ден утрото инсистирав да ми се направи тест за присуство на корнона вирус. Тестот беше направен и беше негативен. Наредниот ден трет по ред, повторно добив температура 38.5 со трески малаксалост и болки во мускулите, истите поминаа со парацетмол и траеја 1 час. Ден четврти бев во одлична здравствена состојба без трески и температура но останав во домашен карантин. Петтиот ден добив температура 37.5 без трески без кашлица, со чувство на слабост на организмот(типична грипозна состојба). Тоа траеше само половина час. Чувството дека мора да исклучам евентуално постоење на корона вирус ме натера да одам во Филип Втори каде ми е земен брис од нос и грло кога се покажа дек сум корона позитивен. На шестиот ден немав никакви симптоми и тегоби. Сега доаѓам и до заклучокот дека ако не инсистирав на второто тестирање за КОВИД19 (а имав оправдување дека имав негативен тест), ќе поминеше како грип.
    Од сево ова почитувани сограѓани извлечете заклучок: Колкава била мојата совест за да спасам многу луѓе и пациенти со кои би се среќавал во текот на денот. Мој совет за сите Вас - со оглед на тоа дека болеста има 4 клинички слики (лесна средна тешка и најтешка) при најмал сомнеж за добивање на овој вирус, бидете упорни, тестирајте се, за да исклучите негово постоење. Само така ќе спасите многу животи. Јас се тестирав и покрај тоа што ми е лекарска обврска да спасувам животи, спасив многу животи на поинков начин.
    Направете го и Вие тоа. Ќе бидете херои. Да ми сте здрви и живи за „на век“.

Od profilot na doktorot koj e zabolen Bitola Plodnost.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Mami3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ohlalalala

ohlalalala Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2018
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    3.292
    Screenshot_20200328-181828.png Италија ;(;(;(;(;(;(:u:

На cresa-jagoda и queen19 им се допаѓа ова.
  20. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Лелее многу многу ми е жал за Италија. :(
    Пак е лоша денес бројката на заразени и смртни случаи..

На cresa-jagoda и ohlalalala им се допаѓа ова.