Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Во Шветска, од градовите каде имам инфо се однесуваат многу лајт, во Холандија пак ултра ултра лајт.
    Во Германија е барано од возач на ТМВ да потпише изјава дека не е заболен и не бил во контакт со лице заболено од ковид19, ...казната за лажна изјава е 15,000 еур. Како би можел човекот да знае дали е заболен и дали бил во контакт со заболен? и како да не потпише ако пропатувал 2000 км до утовар?

На Konfetka, *Amethyst*, WORRIED.BT и 4 други им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Во Шведска уште работело се, дури и училиштата. Ја прашував роднината, вели не се плаши никој се нормално си функционира.

На Bunny2, Biljarkata, poppie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Ма не е докторот проблем туку шемата - алгоритамот. Очигледно е дека немаат доволно ресурси. Затоа пријавуваат само по 20-30 заболени на ден иако има дупло повеќе.

На cresa-jagoda, candy.cane, Bebac и 6 други им се допаѓа ова.
  4. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Znaci toj imal temperatura i simptomi na virus napravil test negativen
    Pa duri cetvri den koga traela temperaturata ostanal doma a petiot den se setil da napravi test filip vtori i da pokazi pozativen.

Kako medicinsko lice i simptomite koj gi imal trebalo da zemi vo predvid deka testovite ne se 99% tocni i da si ostani doma.
    A ne zarazuva i ostanati luge pacienti rodilki i nevini decina koj tek sega dosle na ovaj svet, i edna cela zdrastvena ustanova so doktori i eden kup pacienti.

На cresa-jagoda, emiliana, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Затоа ти кажувам дека % не се точни.
    Во Шведска имаат потврдени 2000 и нешто случаи, ама тестираат кога човек е за хоспитализација.

Советот е дома да си седат.

Од друга страна Германија има (потврдени) многу случаеви, наспроти 399 смртни исходи.

Според мене, подобра варијанта е баш германската, на @Doozy артиклот од New York Times беше многу добар во таа смисла, во Италија болниците се толку контаминирани што повеќе се разболуваат него што се лечат.

Швеѓаните и Германците и измеѓу други земји, одат на варијанта самоизолација и домашно лекување, болничките капацитети ги чуваат само за критичните, а така ги штедат и другите незаразени пациенти, и мед. персонал.

А што се однесува до салите и халите, се согласувам со Филипче дека се тоа нехумани услови и искрено, освен ако не планираат на умирање таму да ги носат, не гледам како би им помогнале во такви услови.

На Fallen.Angel, Ivan4e04, VDT2906 и 25 други им се допаѓа ова.
  6. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Баш така.

На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Овие нашите тестови излегоа повеќе неточни отколку точни.
    Веќе е очигледно дека многу се калкулира и малку информации излегуваат во јавноста. Не треба многу математика да знаеш за да видиш дека многу од работите што ги прават немаат смисла.
    Затоа и престанав да пратам статистики и да гледам бројки.

На mimiiiii, Demiii и SINOLICKA_123 им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.174
    Јас се чудам зошто во Мк возачите одат во карантин?
    Па нив тоа им е работа. А знам за многу возачи кои се во изолација.
    Татко ми е возач, еве го работи, си има средства за дезинфекција, маска. Подава само документи преку прозорец.
    Поопасно е во маркет да работеш.

Инаку за селективно тестирање. Зошто ова паника и ширење на непоткрепени информации.
    Во Охрид ќе се проверува што се случило.
    Видете, здравството оддамна ни е уништено. Колку сака нека си добар менаџер сега, не можат работите веднаш да профункционираат. А и заборавате дека имаме сериозен недостаток на доктори.

И баш вчера го слушав овој проф. Марковски. Он вели дека не сака да се купат уште респиратори. Се што кажа е издржано. Инаку цел живот работел на респираторни инфекции.
    На Балканот сме имале подобри инфектолози отколку на Запад. Тие лечеле премногу агресивно. Баш кажа докторот, на видеа во Италија луѓе кои можат да зборуваат на телефон се ставени на респиратори.

На VDT2906, cresa-jagoda, Konfetka и 12 други им се допаѓа ова.
  9. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Поентата е дека во време на пандемија на коронавирус, без разлика дали имаш или немаш, при симптоми присутни си должен да се изолираш. Особено доколку си доктор во контакт со бремени жени. И што ако бил негативен првиот корона тест? Ако имал обичен грип значи смеел да пораѓа? Од грип се умира, посебно бремени жени со ранливо здравје.

На cresa-jagoda, Thallia, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Исто. Родниниве од Шведска не' прават улави.

Викаат абе шо се плашите, само старите и хронично болните умираат... и му викам, ами во Мк 80% од луѓето се хронично болни. Кој притисок, кој срце, кој дијабетичар... сите ќе умрат ако не се преземат вакви мерки.

Кај нив се' си е најнормално... ама факт е дека луѓето се општествено поодговорни и подисциплинирани од рајата овде. Ми викаат, таму се шегувале дека самоизолација не им е нешто ново, во принцип сите се самоизолирани цело време. (демек, многу студен народ се карактерно) :D

А за квалитетот на живот, да не правам муабет.

Дали тој некој од Стокхолм полесно ќе прележи пневмонија од некој од Скопје, што последниве пет години редовно диши отрови? Не сумњам дека да.

За квалитетот на здравството да не им праам муабет.

Плус, на Балканот има многу повеќе пушачи, it's a cultural thing, таму се на трава префрлени. :D

Тука да почнеме од лекариве и медицински персонал што без грам совест си одел на работа со симптоми, па да завршиме до тие што наоѓаа маани на карантинот...

На Ivan4e04, VDT2906, Love 83 и 33 други им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.174
    Колку можат да скријат, во држава како Мк?
    Во градот наш мислам одма ќе се дознае.
    Бројката е секако поголема ама не многу, затоа што досега ќе бевме Италија.
    Мала земја сме, со малку народ, и се знаеме.

На Angie1432 и Sejfullai им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.008
    Допаѓања:
    130.688
    Струшката и Охридската болница си ја префрлаат топката за случајот на починатата,ко ова да е играчка. (facepalm)
    За докторот од Плодност биле потребни 2 теста да се потврди дека е позитивен.
    На луѓето не им одговара полицискиот час за викенд од 16 часот,или да бил од 14 часот или скроз да не се искача.

На ohlalalala му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248

Izgleda sega treba da aplaudirame deka go otkri korona virusot i spodeli so nas.

На Bebac и BigMisterP им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    @FreeMind драга фри, сакам само да ти кажам како што ти си го влечеш кесето накај германија што е и повеќе од нормално така јас си го влечам кон мојата држава.
    Логично нели?

Еве ќе кажам дека нема да навлегувам во политиката.
    Вакви изјави немам слушнато и нема да ги коментирам ниту да негирам ниту да потврдувам.
    Тоа сметам дека отпосле ќе се види и слушне.

Сериозно ти личам на препотресена?
    Од сите овде јас сум најиспаничена? Океј.
    Јас не се сметам за таква личност, напротив. Еве може по моите постови може личам на таква не знам ама не се осеќам така. Воопшто
    Си дискутирам овде и праќам информации од портали, официјални.

Сериозно не ти е жал за сите изгубени човечки животи и сметаш дека ја преоптеретуваат државната каса?
    Мене ми е жал.

Мене ни е жал и за луѓето што се во карантин а немаат кој да им подаде леб и сол камо нешто друго, за прерано изгаснати смртни животи, за голготата што секој од нас секодјневно ја доживуваме
    И искрено и мислиш дека форсирам и пумпам?
    Не бе мила, не е така.
    Со добра најдобра намисла пишувам тука, ниту сметам дека од моите постови не стојам психички добро.
    Не сакам и не е вкусно да ме етикетираш.

Не се секирај, океј сум, и да, ќе останам да читам и слушам вести, не сакам да пијам вино и да се смеам на камера пред нашата голгота, ама добро, не судам секој живее како што смета дека му е подобро, ако некој смета дека треба денес да се смее нека се смее ако тоа го прави помирен. Јас ќе си живеам како што сметам дека на мене ми е подобро.

Зборот ми беше дека нема никаква поента да ме етиктираш дека сум психични падната.
    Искрено не ми пријаат вашите коментари од германија.
    Искрено се радувам за сите вас што сте добро и шетате, што живеете, кај нас во моментот не е така не ни посакувам да сте во нашата ситуација, на никого! Дај боже да останете да се шетате и да сте позитивни и релаксирани вака. Искрено од срце.
    Само не не етикетирајте нас како паничари и како психични нестабилни бидејки не е вкусно.

Океј сум, можеби моите постови изгледаат лошо но еве ви кажувам отворено дека можеби грешам со тонот или со некои зборови ,жалам само за сите оние кој што се оставени дома на милост и немилост, жалам што премногу се ескалираше, што секаде се потфрлува бидејки поинаку не е изведливо, жалам за дечињата, за сите хоспитализирани и мртви, за куп жив свет што живее овде така како што живее, верувајте дека има огромна бројка на народ што страда, бидејки се оставени на милост и немилост

Нема поента да се обајснувам повеќе.
    Да сте живи и здрави.

На mira.mira, Ivan4e04, orhideea и 49 други им се допаѓа ова.
  15. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Се извинувам ако ти зазвучи како етикета и се почувствува лошо од тоа. Не ми беше намерата тоа, се надевам дека ќе си останеш добра и понатаму.

Имаш интересен начин на дискусија каде ми ставаш зборови кои не сум ги ни помислила “тебе ако не ти е жал за умрените или оние на кој нема кој леб да им купи” веќе ти реков еднаш за ова кога го напиша во темата за Германија како не ни е жал дека умирале во Италија.
    Мораш да разбереш дека не секој реагира како тебе има луѓе и како мене и луѓе на кои им треба позитивна енергија во целава ситуација. Тоа што различно реагираме на стресна ситуација не ме прави мене бездушна или славам за умрените. Те молам последен пат да ме ставаш во таква конотација.

Чувајте се сепак сега тоа е најбитно.

На Harper, cresa-jagoda, SanelaS и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    да и јас баш тоа си помислив.ок негативен на корона, ама па и настинка да е, изложуваш пациентки на ризик.седи дома

На cresa-jagoda, duffi, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Истово сакав да го прокоментирам.
    Мала температура и веднаш може да се тестира за корона истиот ден, а обичниов смртник од Струга женичкава чекале да појави сериозни симптоми па по два дена дури да се тестира и нејзиниот исход веќе го знаеме...

И обичен грип да имал и да се сомневал дека е обична настинка не смее да оди на работа, доктор е пораѓа и врши прегледи на пациенти кои се бремени или посакуваат да бидат бремени.

На cresa-jagoda, kukla21, Cka и 8 други им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Селективно читате.
    Во неделата имал треска што траела пола саат и малку покачена температура. Во понеделникот направил тест и бил негативен.
    Наредниот ден пак имал мала температура и останал дома. Четвртиот ден немал ништо, но пак останал дома. Петтиот ден пак имал температура и се претестирал, излегол позитивен.
    Убаво има напишано.

На VDT2906, cresa-jagoda, Macenka и 18 други им се допаѓа ова.
  20. MysteriousQueen

MysteriousQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    465
    А каде пишува дека одел на работа во тој период???

„Наредниот ден трет по ред, повторно добив температура 38.5 со трески малаксалост и болки во мускулите, истите поминаа со парацетмол и траеја 1 час. Ден четврти бев во одлична здравствена состојба без трески и температура но останав во домашен карантин.

На cresa-jagoda, Macenka, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.