Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. bibiiii

bibiiii Популарен член

Не сакам да има болни,погрешно ме разбра.Ама покрај толку измамени како мене,ете му ја затвориле.Нека не се лакоми и нека стане похуман од сега.

Bebac likes this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

А на колку имаат помогнато само во Плодност? Какви сложени операции се прават, колку бремености со инвитро има?

Инаку не е затворена целосно, има на фб педијатар напишано дека по 2 недели ќе се врати едниот тим, биле поделени во 2 тима за во случај некој да заболи да има замена.

3. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Не знам колку е точно, ама прочитав дека докторот од Плодност е заразен од друг доктор од Прилеп кој хонорарно бил на работа во Плодност.
    Мене ми изгледа дека лаже дека е заразен од пациентка. Нели никој не знае од кого е заразен, а тој со сигурност потврдува дека е од пациентка.

bibiiii, Bebac and WORRIED.BT like this.
  4. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Ne pisi vo negoviot post
    Kazuvaat clenki na rodnini koj gi poragal
    @BigMisterP neka kazi podobro

cresa-jagoda and BloodElf like this.
  5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Па ако пораѓал во вторникот значи идел на работа оваа недела се до четврток. Малку му е нејасен статусот на фб.
    Ова болдот може или се мисли дека останал дома само во четвртокот.

6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Не може да знае од кого е заразен докторот, и не ми изгледа веројатно дека бил 60 дена на релација болница-дома. Сигурно бил во контакт со некого, не мора да е пациент, иако е можно. Тука нешто има и веројатно ќе се дознае.
    Инаку точно е дека баш таму се' беше под контрола уште од почетокот на ситуацијава, без посети, со мерење температура и прашања, се' што е можно да се направи. Но невозможно е 100% да се обезбеди ниедна болница. Вирус е, невидлив. Се пренесува и кога нема симптоми. Ќе излегуваат заразени доктори од сите болници како што се шири.

Ама еј, незадоволни пациентки едвај чекаа да се случи нешто вакво за да се наситат. |( За син му овде се работи, тие Таше па Таше, пари непреболени. :D Експериментални терапии нема за ИВФ, се' е под протокол. И не ви ги зема парите пред да ви ја каже цената и вие се согласите.

Last edited: Mar 28, 2020
    Ivan4e04, Harper, VDT2906 and 27 others like this.
  7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Шветска до вчера имаше регистрирани 3447, а смртни случаи во Германија има 403.
    според Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)

Не знам Даст, гледав слики од адаптираните хали во БГ и воопшто не се нехумани. Можеби големиот простор оддава таква слика, но мислеле дури и на тоа да имаат wi-fi, телевизија, билијард, пинг-понг ...
    https://pink.rs/društvo/196752/priv...cijente---sve-je-spremno-za-prihvat-zaraženih
    ако споредиме со слики од некои наши болници, па дури и со некои од коплексот клиники во Скопје, сликата е далеку од нехумана.
    29750337_2393977053961506_1989941711_n.jpg bolnica_stip.jpg bolnica_stip-1.jpg bolnica_stip-2.jpg bolnica_stip-3-600x400.jpg bolnica-2.jpg General-hospital-Gostivar-28.jpg
    Сликиве се од болници во Скопје, Штип, Гостивар. Има и позитивни примери секако, но зарем треба да ги фалиме?, по мое - не, такви и треба да бидат/

8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Јас едно знам. Нас нема да не уништи коронава. Ние меѓусебе сме уништени!! Плодност сега ја најдовте крива? До вчера Епинал сега Плодност!! А бре Битолчани мои ( ова битолчани го кажувам со резерва зашто од градските и нормални луѓе остаа малку, ова што е сега таму е симнато од некоја планина) мислевте дека до сега немате ни еден заразен?? Алооо, немаше ПОТВРДЕНИ!! Што ви стана бе народе, што е оваа омраза, толку поган народ, толку лоша енргија. Страшно нешто. Напаѓате овдешни, напаѓате луѓе кои се во странство и сакаат да си дојдат, што ви е??

Ivan4e04, Harper, candy.cane and 30 others like this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Ако седеа дома докториве на секое кивнување и симптоми на настинка, тогаш не ќе има кој да работи во болниците. Вие сериозно мислите дека секогаш докторите и медицинските сестри работат целосно здрави? Колку пати сум одела болна на работа, оти немало кој да ме замени. Во случајов да, треба да седи дома, не навлегувам во деталите, ама ви посочувам колку не сте во право за болдираново.

Ivan4e04, Harper, VDT2906 and 36 others like this.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Од минатата недела возачите на ТМВ не се обврзани со карантин. Добија дозволи од ДСЗИ и правила и упатства за работа заедно со дозволите.

JuLleE likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Италија и Шпанија пак денес со страшни бројки...

А USA тек што ке биде... :( 20200328_203613.jpg

12. Bunny2

Bunny2 Популарен член

^^ Ако одиме по теориите на заговор не ме чуди магично лек сега да се појави.

И јас се сеќавам две другарки го имаа.До ден денес кај нас умираат луѓе и од свински и од птичји т.е. од компликации од нив.Зошто и од корона не се умира туку од компликации од неа.Ама имаше терапија-тамифлу затоа и беше смртноста помала.
    Се поубедена сум дека премногу агресивно се настапува и со агресивна терапија.Затоа и има толку жртви во Италија за разлика од Германија.

13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Нехумано е Сања, а Инфективна не изгледа вака. Далеку е од одлично, но во моментов ете и нова монтажна прават.

Прилично е лесно да наместиш монтажни кревети во хала, зошто тоа да не биде последна опција?

Каков билјард не зезај, збориме за луѓе што се борат за живот...

14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

инаку ништо не болдирав, не знам зашто така излегло.инаку и јас сум медицинско лице, и работам со гинеколози, и еве од искуство не се мешаат со трудници кога се болни.

15. kolovoz

kolovoz Популарен член

Не ве разбирам, па сите доктори треба да бидат тестирани на време. Без разлика дали биле или не биле некаде во странство на патување. И да, тие треба да имаат посебни привилегии затоа што секојдневно се сретнуваат со различни луѓе кои знаат/незнаат дали се носители на вирусот. Наместо да збориме зошто нашата држава не ги тестира сите доктори, вие зборите какви привилегии имал докторот. (facepalm)

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ама секој ден ли да ги тестираат? Денес нема, задутре може да има.
    Чаре?

cresa-jagoda and *Amethyst* like this.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ако има кој да ги замени.
    Кај мене кога се болни, пошто реално нема кој да ги замени, и ќе треба да се откаже се' што е проблем бидејќи се хирурзи, работат цело време со маски, ракавици... дури и кога нема потреба од истото.

Се согласувам дека е најидеално секој медицинар да не оди на работа макар настинал само, но такво нешто е невозможно.

*Amethyst*, oblace1, fana and 3 others like this.
  18. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Морам политика да измешам,ама споменици се правеа со години,болниците останаа последно нешто за што се грижеа.
    Факт е дека здравството секаде е најслабата алка,ама за нашиве болници,барем овие во Скопје,се одлични.
    На инфективно бев летоска во посета на пациент,средено и чисто,со посебен тоалет во секоја соба,со тоалетна хартија и сапун,клима во собата...Значи не е лошо.
    За Воена болница(8 Септември)ќе кажам дека не заостанува многу зад Систина,од љубезност на персонал,професионализам,снабденост со лекови,хигиена итн...дали има останато од воениот режим од бивша Југославија,не знам,но знам дека се одлични условите.И таму има доста капацитети за располагање за моменталнава ситуација.
    Има уште многу работи кои треба да средат,ама ако нешто системски се уништува со години,не може да се очекуваат нормални услови.

19. Annath

Annath Форумски идол

Јас го болдирав за да ти посочам на што ти реплицирам. Реално, не треба да се мешаат, ама не секогаш е така, пошто нема персонал.

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Почнаа да оздравуваат и ги испуштаат од болница луѓето излечени со лекот анти антритис и против маларија.

@FreeMind и ти си во право :hug::hug::hug: никогаш немав лоша намера кон тебе нити кон ниту еден друг :hug:

Ivan4e04, VDT2906, Love 83 and 25 others like this.