Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Знам, докторите Пановски Марковски поинаков став имаат. Овој Даниловски му е советник на Филипче сега, и веројатно затоа вакви совети дава, за да има покритие за евентуални отскокнувања од предвиденото. Под притисок и страв човек оди во крајности.

2. Annath

Annath Форумски идол

Друго е болница, друго е спортска сала, која впрочем е најлоша варијанта за сместување болни. Нема добра вентилација, па не можат ни да ги испуштат пациентите додека последниот не оздрави.

3. Doozy

Doozy Форумски идол

@referentka @manja666

Само да знаете колку е нездраво ова што цело време гланцаме раце :(

Едно се трудиш да спречиш, друго ќе закачиш.

Баш пред месец дена читав истражување, зошто е толку зголемен бројот на астма и алергии во последниве неколку децении... и се наведува баш таа претерана употреба на антибактериски сапуни, средства и прашоци, што ги уништуваат лошите ама и добрите микроби. (ова најлаички објаснето)

Исто така, на Babies (серија на Нетфликс, гледајте ја, многу е интересна) потврдија дека децата што растат со миленик во семејството - особено со кучиња - имаат скоро минимален ризик да развијат астма само заради тоа што од мало го развива имуниот систем во присуство на микробите од миленикот. (пак - најлаички кажано)

Затоа на Запад ги оставаат да се ваљаат по земја, боси-голи зиме-лете или спијат со кучето, мачето... мајка ми ова никогаш не би го дозволила за мене, па цело детство мачев мака со алергии.

П.С. Ако чита некој од страна, ова не значи дека НЕ треба да мие раце. Ние само си дискутираме ]:)

Ivan4e04, Harper, VDT2906 and 38 others like this.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Видете на профилот на Самир Љума, не знаат каде ги носат у карантин, а дел од патниците пушат у автобус!!!

ЕденЧлен and riba79 like this.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

И мене Даниловски ме паничи.
    Уште гробни места да си нарачаме после неговото излагање. Досега 3 месеци на тв велеја не се задржува во воздух, сега 3 саати стои. Каша попара мозокот на сите ни го направија. Јес да вирусот е нов и не знаат, ама денес вака утре така не е во ред. Барем нека каже од каде ова тврдење.
    Или, едноставно нека кажат "сите ќе умрете" :)

candy.cane, mareane, emiliana and 3 others like this.
  6. referentka

referentka Moderator Staff Member

И на Ана Костова прочитајте ја исповедта за патот.од странство до дома.
    Баш убаво опишала и напишала.

7. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Не останува во воздух.

The virus that causes COVID-19 is mainly transmitted through droplets generated when an infected person coughs, sneezes, or speaks. These droplets are too heavy to hang in the air. They quickly fall on floors or surfaces.

You can be infected by breathing in the virus if you are within 1 metre of a person who has COVID-19, or by touching a contaminated surface and then touching your eyes, nose or mouth before washing your hands.

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

emiliana, Amellie13, Konfetka and 7 others like this.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

spanija mnogu loso so ogled kolku ziteli e ,italija e dvapati pogolema po broj na ziteli .. greota za spanija tamu treba itno pomos . loso e sekade no po statistikata spanija naloso

emiliana and ohlalalala like this.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Кој тоа нема доволно ресурси? Зошто за сопствената држава зборуваш во трето лице множина? Ти не ли живееш тука? Ти не ли си од тие што немаат доволно ресурси? Ние сме тие... Не знам која е потребата сеирџиски да се коментира за вакви работи?
    А тебе од каде ти е инфото дека кријат заболени? Дека не ги тестираат сите? Па нема потреба реално. Убаво објасни @CameliaMiller (мислам) претходно, треба да се тестираат тие кои имаат посериозни симптоми, а тие со лесна клиничка слика да седат дома. Што ако ги тестираме сите? Сите во болница да ги пикнеме?

@sanjaeva И ти ли со величење на србиве? Не мора сите мерки веднаш да ги реплицираме и тука. Различни држави сме, различни мерки имаме преземено, различен број на популација, економска моќ... Како децана сте, видело дека другарчето има нова играчка, па и тоа сака :^)

10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Мхм, затоа раја умира по дома, зошто благовремено ги тестираат со сите ресурси. Ама сигурно е и тоа дезинформација, гарант умрела спонтано од инфаркт.

Last edited: Mar 28, 2020
  11. manja666

manja666 Популарен член

Мислам дека не треба да веруваме на сечие мислење, сите доктори/експерти се со различен став. Слушам и српски, хрватски и нашите и уште во поголем ребус ме ставаат после нивните излагања.
    Едните се преоптимистични, другиве пак ко апокалипса да е у прашање.
    Мислам дека ова со останување во воздух и до три часа не е точно, ако е тогаш сите би требало да сме болни, што да кажат докторите, полицијата, аптекарите или обичниот човек кој што оди само на пазарување.
    Со некои стручни излагања мислам дека целта им е да не исплашат што повеќе и со тоа да не натераат да седиме дома.

12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Денес цел ден ми излегуваат доктори и се чудам сите кажуваат различно. Уште не научив да ставам видеа, има еден доктор и србите го имаат преведено. Кажува дека вирусот не се задржува на површина, ни во воздух и вели дека не е сто посто заразен. Уствари вели, не е многу заразен како на пример морбили кои биле 100%. Интересни работи збори. Мене ме смири малку. Сета оваа паника, седење дома не е добро. Ич не е добро. Па и да сета оваа употреба на антибактериски хемикалии. Значи антибактериски пишува а ние уништуваме демек вирус. Хм. Јас сум збунета искрено, пред се од ставовиве на докторите. Инаку сосема се согласувам со постот погоре. Секако треба хигиена на високо ниво, ама без многу хемикалии. Има и добри бактерии кои ни се потребни. Дасе редактирам, тој докторот вели дека нема такви тестови стопосто сензитивни на корона, па веројатно затоа вака се счучуваат грешки.

Last edited: Mar 28, 2020
  13. P.S.love

P.S.love Популарен член

Да, за др. Вело Марковски мислиш.

orevokrsacka likes this.
  14. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

uste odamna kazaad eka se zadrzuva i lebdi do 3h vo vozduh,

15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Не запамтив име, ама тој ќе да е.

P.S.love likes this.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

и самир љума од медена земја пишуе моментално

ЕденЧлен likes this.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Невозможно е.

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Уште малку ќе ни скока вирусот од земја на нас. :D Не мрднаа, не знам кој е за верување.
    Ова со имунитетот најмногу ме плаши, ќе се изразболиме по дома од друго. Таква мигрена имам деновиве, со лошење, со се, мислам кислород ми фали за да ми функционира мозокот. :|

19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Ја барав на фб не ми искача, може линк?

20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Многу доктори и самопроласени специјалисти се огласуваат по повод коронава. Пред некој ден и Жан Митрев се избаци со некои шарлатански муабети, демек со инхалации се спречувало влез на вирусот. Ја реагирав по фб, твитер дека тоа не е согласно мерките на СЗО, ама луѓе не ми веруваа и не сакаа да прочитаат кои се мерките на СЗО. Едноставно Жан Митрев им е авторитет, иако човекот е кардиохирург, што речиси и нема допирна точка со епидемиологија или инфективни болести.
    Фала Богу денес еден епидемиолог го демантираше, па некако луѓево се освестија.

Затоа, за да не се поведуваме по секакви шарлатани, најдобро е да ги следиме мерките и препораките на СЗО - кои ги копира и нашево министерство за здравство (истите се).
    СЗО сепак е светска здравствена организација, асоцијација на сите министерства за здравства во светот, тие прават мега студии, анализи, водат статистики, и затоа не може некој индивидуалец да се прави попаметен од сите паметни глави собрани на купче.