Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Знам, докторите Пановски Марковски поинаков став имаат. Овој Даниловски му е советник на Филипче сега, и веројатно затоа вакви совети дава, за да има покритие за евентуални отскокнувања од предвиденото. Под притисок и страв човек оди во крајности.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Друго е болница, друго е спортска сала, која впрочем е најлоша варијанта за сместување болни. Нема добра вентилација, па не можат ни да ги испуштат пациентите додека последниот не оздрави.

На emiliana, cresa-jagoda, CameliaMiller и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    @referentka @manja666

Само да знаете колку е нездраво ова што цело време гланцаме раце :(

Едно се трудиш да спречиш, друго ќе закачиш.

Баш пред месец дена читав истражување, зошто е толку зголемен бројот на астма и алергии во последниве неколку децении... и се наведува баш таа претерана употреба на антибактериски сапуни, средства и прашоци, што ги уништуваат лошите ама и добрите микроби. (ова најлаички објаснето)

Исто така, на Babies (серија на Нетфликс, гледајте ја, многу е интересна) потврдија дека децата што растат со миленик во семејството - особено со кучиња - имаат скоро минимален ризик да развијат астма само заради тоа што од мало го развива имуниот систем во присуство на микробите од миленикот. (пак - најлаички кажано)

Затоа на Запад ги оставаат да се ваљаат по земја, боси-голи зиме-лете или спијат со кучето, мачето... мајка ми ова никогаш не би го дозволила за мене, па цело детство мачев мака со алергии.

П.С. Ако чита некој од страна, ова не значи дека НЕ треба да мие раце. Ние само си дискутираме ]:)

На Ivan4e04, Harper, VDT2906 и 38 други им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.733
    Видете на профилот на Самир Љума, не знаат каде ги носат у карантин, а дел од патниците пушат у автобус!!!

На ЕденЧлен и riba79 им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    И мене Даниловски ме паничи.
    Уште гробни места да си нарачаме после неговото излагање. Досега 3 месеци на тв велеја не се задржува во воздух, сега 3 саати стои. Каша попара мозокот на сите ни го направија. Јес да вирусот е нов и не знаат, ама денес вака утре така не е во ред. Барем нека каже од каде ова тврдење.
    Или, едноставно нека кажат "сите ќе умрете" :)

На candy.cane, mareane, emiliana и 3 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    И на Ана Костова прочитајте ја исповедта за патот.од странство до дома.
    Баш убаво опишала и напишала.

7. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.537
    Допаѓања:
    20.149
    Не останува во воздух.

The virus that causes COVID-19 is mainly transmitted through droplets generated when an infected person coughs, sneezes, or speaks. These droplets are too heavy to hang in the air. They quickly fall on floors or surfaces.

You can be infected by breathing in the virus if you are within 1 metre of a person who has COVID-19, or by touching a contaminated surface and then touching your eyes, nose or mouth before washing your hands.

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

На emiliana, Amellie13, Konfetka и 7 други им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    spanija mnogu loso so ogled kolku ziteli e ,italija e dvapati pogolema po broj na ziteli .. greota za spanija tamu treba itno pomos . loso e sekade no po statistikata spanija naloso

На emiliana и ohlalalala им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.969
    Кој тоа нема доволно ресурси? Зошто за сопствената држава зборуваш во трето лице множина? Ти не ли живееш тука? Ти не ли си од тие што немаат доволно ресурси? Ние сме тие... Не знам која е потребата сеирџиски да се коментира за вакви работи?
    А тебе од каде ти е инфото дека кријат заболени? Дека не ги тестираат сите? Па нема потреба реално. Убаво објасни @CameliaMiller (мислам) претходно, треба да се тестираат тие кои имаат посериозни симптоми, а тие со лесна клиничка слика да седат дома. Што ако ги тестираме сите? Сите во болница да ги пикнеме?

@sanjaeva И ти ли со величење на србиве? Не мора сите мерки веднаш да ги реплицираме и тука. Различни држави сме, различни мерки имаме преземено, различен број на популација, економска моќ... Како децана сте, видело дека другарчето има нова играчка, па и тоа сака :^)

На Different7, candy.cane, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Мхм, затоа раја умира по дома, зошто благовремено ги тестираат со сите ресурси. Ама сигурно е и тоа дезинформација, гарант умрела спонтано од инфаркт.

Последна измена: 28 март 2020
  11. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Мислам дека не треба да веруваме на сечие мислење, сите доктори/експерти се со различен став. Слушам и српски, хрватски и нашите и уште во поголем ребус ме ставаат после нивните излагања.
    Едните се преоптимистични, другиве пак ко апокалипса да е у прашање.
    Мислам дека ова со останување во воздух и до три часа не е точно, ако е тогаш сите би требало да сме болни, што да кажат докторите, полицијата, аптекарите или обичниот човек кој што оди само на пазарување.
    Со некои стручни излагања мислам дека целта им е да не исплашат што повеќе и со тоа да не натераат да седиме дома.

На emiliana, cresa-jagoda, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Денес цел ден ми излегуваат доктори и се чудам сите кажуваат различно. Уште не научив да ставам видеа, има еден доктор и србите го имаат преведено. Кажува дека вирусот не се задржува на површина, ни во воздух и вели дека не е сто посто заразен. Уствари вели, не е многу заразен како на пример морбили кои биле 100%. Интересни работи збори. Мене ме смири малку. Сета оваа паника, седење дома не е добро. Ич не е добро. Па и да сета оваа употреба на антибактериски хемикалии. Значи антибактериски пишува а ние уништуваме демек вирус. Хм. Јас сум збунета искрено, пред се од ставовиве на докторите. Инаку сосема се согласувам со постот погоре. Секако треба хигиена на високо ниво, ама без многу хемикалии. Има и добри бактерии кои ни се потребни. Дасе редактирам, тој докторот вели дека нема такви тестови стопосто сензитивни на корона, па веројатно затоа вака се счучуваат грешки.

Последна измена: 28 март 2020
    На VDT2906, emiliana, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  13. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    9.169
    Да, за др. Вело Марковски мислиш.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    uste odamna kazaad eka se zadrzuva i lebdi do 3h vo vozduh,

15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Не запамтив име, ама тој ќе да е.

На P.S.love му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    и самир љума од медена земја пишуе моментално

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Невозможно е.

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Уште малку ќе ни скока вирусот од земја на нас. :D Не мрднаа, не знам кој е за верување.
    Ова со имунитетот најмногу ме плаши, ќе се изразболиме по дома од друго. Таква мигрена имам деновиве, со лошење, со се, мислам кислород ми фали за да ми функционира мозокот. :|

На emiliana, cresa-jagoda, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.518
    Ја барав на фб не ми искача, може линк?

20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243

Многу доктори и самопроласени специјалисти се огласуваат по повод коронава. Пред некој ден и Жан Митрев се избаци со некои шарлатански муабети, демек со инхалации се спречувало влез на вирусот. Ја реагирав по фб, твитер дека тоа не е согласно мерките на СЗО, ама луѓе не ми веруваа и не сакаа да прочитаат кои се мерките на СЗО. Едноставно Жан Митрев им е авторитет, иако човекот е кардиохирург, што речиси и нема допирна точка со епидемиологија или инфективни болести.
    Фала Богу денес еден епидемиолог го демантираше, па некако луѓево се освестија.

Затоа, за да не се поведуваме по секакви шарлатани, најдобро е да ги следиме мерките и препораките на СЗО - кои ги копира и нашево министерство за здравство (истите се).
    СЗО сепак е светска здравствена организација, асоцијација на сите министерства за здравства во светот, тие прават мега студии, анализи, водат статистики, и затоа не може некој индивидуалец да се прави попаметен од сите паметни глави собрани на купче.

На Harper, emiliana, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.