Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

А да не зборуваме дека самиот факт да бидеш опкружен со уште огромен број други болни депримира до корен на свест и потсвест. :tmi:
    И јас сметам дека спортски сали треба да се ептен последна опција.

Инаку и јас почнувам да си ги забележувам негативните ефекти од досегашното седење дома.
    Еве веќе неколку дена имам блага главоболка, а за мене општо земено реткост е да имам проблем со главоболка.
    Ама затвореноста дома со недели и неактивноста надвор од дома си го прави своето. :|
    Таблети нема шанси да земам затоа што сакам организмот да се избори самиот, па засега доволен внес на вода и излегување во двор ќе ми бидат начин на справување со истата.

2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Јас мислам со оглед на тоа што доста докториве се заразуваат дали преку преглед дали преку контакт неважно треба да бидат доста позаштитени со опрема, бидејќи се први на удар и треба да бидат најзаштитени.
    И сметам дека медицинските раб мора да имаат некој брз протокол за да се тестираат и побрзо дасе види ако се заболени. Бидејќи многу лесно можат да заразат и други.

P.S.love likes this.
  3. queen007

queen007 Истакнат член

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ама стварно нема потреба.
    Барем не во скоро.

Ниту клиника е преполна, а капацитетите на 8ми Септември не се ни користат, зборам за инфективно. Плус прават монтажна до Инфективна.

Ако дојде до таму да требаат кревети, можат цела 8ми да ја пренаменат а и се спремаат, се' е одложено.
    Постои и св. Наум Охридски, чии капацитети воопшто не се користат за вирусов.

А нема ни потреба да се хоспитализираат СИТЕ заболени. Ако се лесни симптомите, хоспитализација може само да им наштети.

Kitten, candy.cane, emiliana and 6 others like this.
  5. P.S.love

P.S.love Популарен член

Баш вечерва тоа ѝ го реков на мајка ми, да побара да се тестира бидејќи поткашлува. Голем број на персонал има во брза помош, плус пред некоја недела имаше доста пациенти, стави 80 инекции|( ни маска, ни нараквици. :x

emiliana likes this.
  6. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

@CameliaMiller

Потполно се согласувам.
    А и не мислам дека Германциве се наивни што баш на ваков начин се поставуваат и тие т.е. полесните случаи да се на домашно лекување.
    Психолошката состојба на пациентот мислам дека сите сме свесни дека има огромна улога во процесот на лекување, па оттука и капацитети заштедени за најкритичните случаи и за пациентите полесни услови за опоравување. :)

И сакам само да упатам поддршка до @vitamina :hug::hug:
    Држи се и верувај, мора да биде подобро. :f:

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

8. Dust

Dust Game Over

FreeMind likes this.
  9. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

FB_IMG_1585444602250.jpg

CameliaMiller, duffi and kukla21 like this.
  10. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Само нека не објавуваат и овие имиња на лекови јавно,аман,видовме како резултираше примерот на Трамп |(

11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Да сакав играчка ќе посакав како на другарчето од Русија.
    Не ги величам србите, зборувам за нивната спремност, или ете за 1 потег плус кој го направија.. Зборувам за 2 приближно исти ек.сили. Ако дојде ред да имаме потреба, верувам дека и шатори ќе ни се гледаат како Систина.
    @Annath спомна за вентилација на халите, салите. Ако во нашата најголема сп.сала се одржуваат концерти со по 10.000 луѓе, зошто при исти услови не би можеле да бидат згрижени 1000 заболени ?
    Како и да е, не мора да биде сала, ама треба да се има план. Прво што ми паѓа напамет да ја иселат цела зграда на мтв (знаеме кој се има таму канцеларии) и да ја пренаменат. Таа зграда е на сите нас, па во време невреме може да биде и за сите нас.

Last edited: Mar 29, 2020
    Ники., queen19, emiliana and 3 others like this.
  12. malerozna

malerozna Форумски идол

Со таква вентилација заразија над 700 луѓе на Дајмонд Принцес.
    Воопшто не е добра идеја.

И тие што се прибираат со хуманитерните летови, воопшто не е безбедно. Ама сепак, подобро цел автобус, отколку сите по дома своите да ги заразат.
    Оти на никој не треба да се верува.

Лондон колинг.
    На неправење тестови, на замолување да се седи дома, засега сме ок.
    Имаме премногу заразени, над милион се веќе, а засега само 17000 позитивни. Ама само сериозни случаеви се тестираат. За жал, над 1000 веќе починаа.
    Итно направени привремени болници, и за жал, мртовечници.
    Од утре па до 15ти Април, кој не полуди, не е нормален.
    Итната помош и полицијата јуриш низ улиците. А улиците празни, без ни еден човек.
    Во болница да се работи во моментов е преголема траума. Една медицинска сестра се самоуби, неколку пациенти починале на нејзина смена.
    А лошото уште не почнало.
    Скоро половина милион се пријавија да помагаат на здраствениот систем, многу мои пријатели се пријавија да помагаат, се гордеам со нив.

Заздравувањето трае предолго. Дури после 20 април ќе се преброиме. Америка 550 во еден ден, Италија и Шпанија со по скоро 1000.
    Тоа што го гледавме по филмовите, за жал ни стана реалност. А реалноста ќе стане уште пореална и поболна.

@vitamina :hug::hug::hug:

13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

naucnici izjavija, ne jas

Last edited: Mar 29, 2020
  14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Во тој случај се потврдува тезата на оние здр.работници, виролози, експерти... дека вирусот се пренесува преку воздух? Според СЗО вирусот се наоѓа во тешките капки кои не можат да се распрснат на поголеми далечини.
    Ништо не ми е јасно.

Секоја вечер сонувам некое сценарио. Вчера, којзнае што сонував на оваа тема, па се разбудив со кашлање.
    Денес ете зглобовите ме болат.
    Е сега гледам дека во Србија е веќе сончево (пак јас и србите) па се надевам дека само коските ми реагираат на промена на времето.

queen19, emiliana, Bubce38 and 2 others like this.
  15. malerozna

malerozna Форумски идол

Јас дури и температура качувам, ги поминав грлоболката и кашлањето. И болењето на цел граден кош.
    Сите трипаме веќе, сите ни се сумливи.
    Лаже тој што вели дека не му е страв. Или не е свесен што сѐ може да се случи.
    Само седење дома е лекот.
    Засега само тоа спречува ширење.

Вирусот најверојатно се пренесува и преку воздух. Потврдија кинезите.
    Кај нив починаа доктори, по 25 години, здрави, прави. Дури се прокоментира дека преголема изложеност на вирусот може да убие.
    Како отров е.
    Може со едно закачање да си ок, ама нон стоп контакт со заболени, секојдневно нов внес на доза од вирусот е премногу за телото.

Ќе дознаеме за некој месец.
    До тогаш, седење дома

1209, candy.cane, eta and 6 others like this.
  16. Macenka

Macenka Истакнат член

Се согласувам со се што кажа, оваа рендање на рацете со средства, сапуни, вода полна хлор , цела рани се направив. Рацете ми станаа како хартија за шмирглање, а да не кажам цело лице нафрлано од нездрава домашна изолација и без сонце :sun:. Но мора да слушаме препораки тоа е :emo:.

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Добро утро.
    Нова вест е дека има 10+ заразени. Најавија крај на школската година и се е префрлено за од Септември.Студентите што треба да полагаат испити ќе полагаат во Септември.
    Вчера Србите си заминаа со два авиона и се испразни Малта,кој остана остана. И тие се сместени во хотел со соби,дадоа и веце заедничко видов убаво,чисто,средено.

Него да ви кажам вчера излегов покрај море и заминавме на Форт Маноел мислевме нема да има луѓе, кога таму имаше група од млади Италијанци собрано. Може да излегуваш во пар или сам али во група од пет па нагоре не.
    Ние си држевме растојание а приметив и други исто,времето убаво и топло.

Да бидам искрена ми се смачи од целава ситуација,почна да ме фаќа склет, на работа 4ѕида,дома исто и веќе преку глава.

Да се надеваме,да се помолиме за подобрување и поскоро стабилизирање на состојбата.

Dust, monibejbi, VDT2906 and 9 others like this.
  18. veteruska

veteruska Популарен член

Ти што одлучи? Си остануваш во Малта?

19. Annath

Annath Форумски идол

Намалете со паниката. Побрзо ќе ве убие од самиот вирус. Главите горе и позитивно, ќе помине и ова. Седењето дома е лошо, ама искористете прилика да прошетате надвор кога нема полициски час, далеку од гужви. Ако не тоа, на тераса или прозор, отворете, дишете длабоко. Ако е чист воздухот, се разбира. Имало и полоши ситуации од ова, па еве, уште сме тука.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Да.

cresa-jagoda and veteruska like this.