Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Стварно?
    Со толкав број на лажно негативни, уште побрзо ќе испоразболеш народ.

Освен ако германците се глупи па не знаат што зборат. Од нив претежно учиме.

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Значи знаете што ме нервира ?
    Што ниту сте стручни, ниту сте во редовите таму кај што се борат 24/7 со ова, ниту врска имате со вирусов. Само чекате 12 и прес од Венко и си зимате за право што требало да се направи да зборите
    Да плаче или да ви се смее човек...

3. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Ниту учиме ниту изгледа сакаме да разбериме-денес и со точаци излезени и пешки,и со мали деца итд.Мажот ми поради обврски мораше да е излезен вели врие рашетани,до каде поминал со колата имало луѓе кои си шетаат.Што да ни прави министерот или доктори .....

4. Bridget

Bridget Форумски идол

Колкав број на лажно негативни? Со тоа ќе се вадиш, демек секој втор лажно негативен е па џабе ќе се тестира? Мал е бројот на лажно негативни и не треба да биде изговор за нетестирање.
    Плус, ти треба за статистика и да подобро се разбере вирусот пошто е нов. Битно е да се знае дали 10 умреле од 100 или од 1000 заразени.

Bezimenka90 and zhap4e like this.
  5. ушко

ушко Популарен член

Немора секој со секој да ја тргне маската на улица и да се иЗгушка во стилот...од кога не сме се виделе.

Така се носи вирус дома на облека,брава,телефон и слично.

Масовно тестирање е тешко изводливо зошто секако цел медицински персонал е на нозе,не може плус луѓе да се обучат за нешто што и специјалист може да згреши.
    И најбитно не гледајте по цел ден вести,освен ако сакате да полудите.

candy.cane and ohlalalala like this.
  6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

По разговор со @JuLleE сдк дека момчето за кое зборував е истото момче за кое кажаа дека починало. Недоразбирањето е во тоа што или колегите или самиот родител кога тргнал кон МК имале инфо на 27.03. дека е починат.

7. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Буквално никаде немам дадено предлог како да се третираат пациентите. Тоа што кажав дека лекот треба да биде достапен за сите во итни ситуации кога нема спас не прави моето мислење да биде помалку валидно од твоето и низа други ад хоминем цитати.

Според твоите досегашни излагања, навреди и хостилност оддаваш многу негативен впечаток како стучно лице, за кое не знам дали си свесна. Искрено се надевам дека ваков однос немаш со твоите пациенти, без оглед на твоето претходно предзнаење и положени испити.

Квази - медицинско знаење е токму BMI калкулаторот кој ти го постираше пред неколку минути, наспроти моето тврдење дека тој калкулатор би бил релевантен само во случај кога би се зеле предвид и % мусклулна маса и маснотии заедно.

Ова не е точно, кратко ќе образложам и зошто.

Многу добро ги познаваме социо - економско културните општествени класи, како и односите и принципите на функционирање во нашата Република.

Од досегашното граѓанско видување, пред се како пациенти, гледаме дека во здраството повеќе се обрнува внимание на ,,привилегирани", наспроти оние со не толку завиден статус. Токму поради тоа, ова што го спомена со возраста е ирелевантно во момент кога бројката станува четирицифрена.

Можеби совесните некорумпирани колеги од твојата готовност би имале интерес да го почитуваат гореспоменатиот критериум и етички кодекс по итност, но тоа би бил мал број рационални доктори со вистински положена Хипократова заклетва.

Поздрав и од мене. :D

Last edited: Mar 29, 2020
  8. ninja35

ninja35 Форумски идол

Имаш некоја информација за тоа колкав е бројот на лажно негативни?
    Мислам на потврдена бројка, не на твоја претпоставка...

9. eli25

eli25 Форумски идол

Не ве разбрав Сања, сега починал или порано? И ако порано, зошто кажуваат сега ? :^)

candy.cane, Sejfullai, LejlaD and 3 others like this.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Е тоа.
    Гледам се разобјавувале слики на фб собрани по 10 души (не само млади, напротив, mid-aged) на планина седнати... Добро, мислат дека ако се на планина а собрани 10 души нема ризик?
    Незнам што треба за овој народ, затоа Италија, Шпанија, САД итн страдаат до оној левел.

11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Починал денес, а во петокот колегите не разбрале дека колегата си оди за МК затоа што е критичен неговиот син туку имале инфо дека е починат. Зошто, како не знам. Можеби, човекот бил во паника па не го разбрале. или самиот родител немал точна информација. Ова родителот да нема точна информација во случајов е возможна.

12. Nigredo Odor

Остави ја Бриџит, мање више е битна.
    Резулатите со процентуална смртност ќе дадат одговор на твоето прашање. :)

eli25 likes this.
  13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Посебно нај загрижените од преку три рида и три долини:D
    Ама тоа е неизлечиво- НЕ ЧИНИТЕ и точка:D

14. ушко

ушко Популарен член

Како во индија треба со стапот прво удираат потоа објаснуваат.
    Тапа менталитет.

Ahoy likes this.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Венко кажа дека дечкото вчера бил ставен на респиратор.Нема логика мртов човек да стават на респиратор.
    Дечкото починал денес,на 29.03.2020 утрово,а тоа што го чула Сања на 27.03.2020 било речено.
    Недоразбирање,најверојатно.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Јас ништо не им верувам веќе. Математика знам доволно за да знам дека не штима нешто тука.
    - Тестот би требало да има 90-95% сензитивност, ние излезе дека имаме повеќе лажно негативни отколку позитивни. Ќе излезе до крај дека тестот рандом генератор им е со 50-50 шанса позитивен да ти даде.
    - Докторот од плодност нема шанси да не знае од кого се заразил ако бил само работа-дома. Ќе му ја нашле заразената пациентка до сега и ќе го контактирале да реагира (имате случај и на форумот, кај битерсвит исто). Патем не влегува во алгоритмот со само темперстура никако, никој не би го пуштил да се тестира. Значи тој првиот тест ми е одма сумљив.
    -секаде во светот по 14 дена самоизолација ако не пријавиш симптоми си слободен, тука од Цаца по 14 дена никој не пројави си промо ама после излегоа позитивни без симптоми. Мене ми смрди дека чекале во последен момент да ги соопштат заболените од Цаца, па им останало да лажат дека немаат симптоми.
    - очигледно кај нас вирусот се понаша различно од препораките и набљудувањата на СЗО или властите калкулираат и си играат со нас.
    Некако веќе и на приказната на @sanjaeva верувам, дека дечкото е пред два дена починат, а сега се кажува.

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Види, на некои членови од овде и те како треба да им веруваш што зборуват. Верувај, не тресат од ракав.

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

кај има инфо дека се повеќе лажно позитивни?
    ова од ракав го извади?

19. Nigredo Odor

Треба да се верува на бројки, не на членови.

Bezimenka90, Ahoy and zhap4e like this.
  20. Nigredo Odor

Докторот од Плодност на пример. Зошто за него два теста за други по еден?