Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Како знаеш ти за што имаат пари? За тестови немаат, за маски немаат, за летови немаат...им ѕирна во пресметки?

2. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    13.610
    Сиромашна држава сме ние и тоа е факт.
    Немаме да плаќаме луксузи.
    Дури и ова што им е платено смештај и храна е премногу но нека биде.
    Не се будам за тоа.

На Larichka8, BloodElf, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    130.909
    Да имаат доволно пари за сè,нема да бараат заеми од моќни банки и донации од ЕУ и други.
    Како и многу други држави,и Македонија има долгови.

На cresa-jagoda, Angie1432 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.520
    Истото и јас го пишав погоре,не ми се постираше договорот .
    110 еу телефонски кажано, после кога се намалил бројот на патници нормално се зголеми цената. Нема скандали, само дискутиравме и и објаснив на @DAngel .

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не мислев на скандали на форумот туку на македонците што се враќаат, секој ден оштетени од државата.

6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Кога им одговара се сиромашна држава, кога ќе ѕирнеш во патни трошкови, репрезентации и слично тогаш машала на ниво.

На snegulkata, Pelargonium, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Сега препрашав во право си. Имале фиксна цена за лет и се делел на број на патници. Карантин плаќа држава освен ако не го прекрши некој.

8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Луда си :D Раванија за десерт не си ставила :D

На Harper, snegulkata, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  9. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    85
    Ништо нема да изгубиме ако пиеме ! received_210505743613772.jpeg

10. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    На Ivan4e04, Purplelilac, ohlalalala и 23 други им се допаѓа ова.
  11. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    63.034
    Коа ќе ми текне пред само некое време им се смеев на сите што паничеа уште коа во Кина се појави вирусов. Па изигравав нешто препаметна дека попмезно се најавува, дека си прават страниците кликови, дека е се преисфорсирано, па дека има посмртоносни работи ау - бау. Среќа не сме главна туристичка атракција па дури ја сфатив сериозноста на нашава ситуација други земји веќе беа во пламен.

Цело време си размислувам што ќе беше со мене да бев Италија, па да си се понашав ко што си се понашав а вирусот веќе влезен во земјата и почнал да хара. Не сакам ни да знам, не сакам ни да помислам што можеше да биде со мене. Како што сум повеќе време по кафани и кафиња него дома...

Дури и и се смеев на @lovestoneddd дека паничи за џабе, јас ја убедував дека нема шанси кај нас вакво нешто да дојде, дури и шали си правев.

Да можеше time travel да направам ќе се вратев пред неколку месеци и самата себеси ќе си се прекршев од ќотек, најозбилно ви кажувам.

Среќа научив од туѓи грешки, од Италијанците конкретно и веќе коа почна таму да станува сериозно, се свестив и останав дома. Штета што на други глуперди како мене не им дојде ни тогаш памет.

На VoodooGirl, Ivan4e04, Harper и 21 други им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    На cresa-jagoda и violetblue им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    130.909
    Според она што го дознале од еден портал(постирав за тоа на 639 страна),не им било веднаш кажано дека треба да доплатат за оние кои нема да се појават.

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.691
    Допаѓања:
    175.392
    Горе долу иста цена е со пудингот. Рачунав и тоа:)
    Најефтино е мусака за ручек. Тој ден може за десерт да добијат и сникерс сладолед, ќе се уклопи у математиката:)
    Или место бурек кој го рачунав на 50 ден парче да им направам пишии:inlove:. По 10 ден парче ќе им ги продавам:)

На Ano и JuLleE им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Ваљда гел за дезинфекција бар имаат. Не знам што има во автобусот, ама се надевам гел има, и дека патнициве белким носат влажни марамчиња со алкохол.
    Јас носам секогаш, со години, некако ми е no brainer.

16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    10 евра им плаќаат по човек.
    Колку ќар се не знам, ако се земе предвид дека пак плати и др. треба да исплатат, без ни 1 турист.

А овие со просторов бесплатно го нудеа, газдиве имаа јавно објавено.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    1.995
    Па да, има секаков народ и тука. Ај ние што сме тука секако не засега ситуацијата, ама па ако толку те иритираат такви работи тебе стварно не знам зошто толку ја пратиш темава. Малку мазохистички нели е? :)
    Инаку за летовите сметам дека најразумно е да си ги плаќаат патниците. Од нивна страна - секако и во редовна ситуација ке требало да платат лет. А со оглед на тоа што голем дел отидоа надвор од државата во време кога секој свесен човек не би го направил тоа - многу им е и оваа шанса.
    Од аспект на државата би било лудо да ги подмири овие трошоци, со оглед на тоа колку дупки во буџетот имаме. Искрено, мислам дека се справуваме со ситуацијата одлично до сега, многу подобро од многу поразвиени држави.

На Harper, Purplelilac, ohlalalala и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Карантините се СКРОЗ на место, за 14 дена ќе се издржи какви и да се. Извинете ама во Грчка шо одиме по 7-14 дена во апартменчињата поарни да не се? ]:)

Па се траќале за јадење... санкир дома печено прасе им принесуваат секој ден.

Денеска видов слика од Епинал, појадок. Сосема соодветно спакувано, со овошка, со повеќе намази, со кафе... не ме јеби, пола држава не знае што е салам појадок и пие турско и пуши цигари до ручек, АМА СЕГА НЕ ИМ ЧИНИ.

Другарка моја седеше 14 дена во самоизолација, пази молим те некој дали и' подаде нешто, ќесиња и' остававме пред врата.

ПА имаше една, зошто каснел летот? НЕ ЗНАМ, можда оти е ВОНРЕДНА ситуација и оти еден авион кружи наоколу?! Оти не е ова чартерот за Турска?!

Уствари, дел од луѓево се за греови. Искрено сум среќна што не е оставено на нивна совест да треба да седат во самоизолација пошто НЕМА ДА СЕДАТ.

Во Австралија ги однесоа среде пустина во касарна, еве не знам, можда стварно требаше малце на јачење у Пепелиште да ги остават.

п.с. Летовите се викаат хуманитарни, исто како и хуманитарните конвои, затоа што така имаат право да минат низ држави со затворени граници. Ако сум грешка, нека ме поправи некој.

На Ivan4e04, Harper, Purplelilac и 56 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тогаш нема зошто да се бунат. Тоа потпишале. И нема што да им се криви тие што одлучиле да не се вратат исто така.

20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    13.610
    Сега ќе направам една споредба како е кога се иде преку социјално секое лето на одмор во некое одморалиште со 10 деца во соба.
    Имаат за доручек чај маргарин и мармалад или мед.
    Ручекот е салата,нешто ориз со пилешко или друго и супа и за вечера нешто макарони,јајца пржени ,виршли секоја вечер различно.
    Како што објавуваат овие што се во карантин 10 пати поубаво јадење добиваат од децата кој одат на одмор како социјално загрозен случај па сега ти види.
    Еве сега ќе постирам и слика од јадење кое го добиваа децата во едно одморалиште кое е платено од државата.
    Еве јас не се бунам на тоа јадење.
    Само сакав да направам споредба меѓу јадењето што таму се дава и ова што го јадат овие во карантин што е далеку подобро од тоа што е платено од социјално.

Прикачени фајлови:

На Pelargonium, cresa-jagoda, Rama и 2 други им се допаѓа ова.