Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

А шо, ние со хроничните болести треба да се паничиме за тие шо немаат да бидат раат?!
    Сега ве читам. Сте отишле у пм, да не речам у курац.
    Алооо себичлук.
    Зар немате бар родители со барем едба хронична болест што ги прави критични?!
    Све од ова ми е ризично, и сега?! Да умрам?!
    Не размислувате сериозно.
    Уствари размислувате само за себе, да.

Свашта...

Ivan4e04, BabyT*, Annath and 29 others like this.
  2. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Јас од искуство во кујна, ќе ти кажам дека не е баш дека со одприлика 140.000 ќе исплати плати на вработени за пола месец во хотел за толку луѓе. Двајца неможе да ти спремаат храна за толку луѓе. Пример имаш главен готвач, негов помошник, салатер и садомијач во најмала рака во една смена. Во две смени тоа се од 6-8 луѓе. Собарки мора да има, постелини дали ќе менуваат и чистат секојдневно или не, они мора да се таму, минимум по 5 на смена, зависи од хотелот колкав е, тоа се 10 одприлика. Претпоставувам келери да им ги носат до соба јадењата,сигурно се 5-6 души. Рецепционери во случајов незнам дали има потреба од нив, ама ваљда се таму не ги бројам нив ете. Во перална вработени ете уште 4 се сигурно. Тоа се грубо 30тиа души персонал. Да не правиме муабет дека главните готвачи месечно земаат од 30.000 па нагоре плата,другите пак се во некој просек од минималец до 20/25000.
    Сметките за струјс и вода во хотели се многу големи, пак зависи од хотелот колкав е, како е опремен и се тоа.
    Сакам да кажам не верувам да се во ќар хотелите од ова.

3. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Почитуваат мерки, а друго е добро здравство и болници и кадар во секое село.

4. Cka

Cka Форумски идол

Абе детето без мајка ке ми расте, за моите веќе не се замарам толку...

Tinaaa and didisi like this.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Лилит затоа и се сите исплашени, особено денес, сите имаме некоја хронична болест, ако не ние, некој од семејството.
    Јас се плашам за мајка ми, татко ми, маж. Сите се во ризична група.
    Се плашам и за баба ми, иако е 77 години.
    Затоа и прашуваме, се интересираме. Од страв.

candy.cane, Harper, smooch and 11 others like this.
  6. brazilia

brazilia Истакнат член

Think Positively. Excercise daily. Eat healthy. Work hard. Stay strong. Worry less. Dance more. Love often. BE HAPPY

Just a friendly reminder

candy.cane, Veki4kaa and cresa-jagoda like this.
  7. didisi

didisi Популарен член

Во систина истиот ден даваат

8. Lilit

Lilit Форумски идол

Ам шо?!
    И?!
    Со стравот ќе спречите?!
    Ај не заебавајте.
    Тоа што ќе се случи, ќе се случи, сакале ние или не.
    И мене ми е страв, не да не, ама не сакам да го хранам. Не сакам да мислам, не сакам да го ширам. На крајот од денот многу луѓе страдаат и секакви судбини има. Живот је такав, чупав и длакав.
    Не можам да кажам дека ќе останеме сите читави. Ама .. како да кажам... се дешава?!
    Чувајте се, искористете го времето за убави работи. Мене овие недели ми се екстра убави, со семејството сум многу повеќе.
    Кај нас лошо е составен списокот на болести. Поопширен е од СЗО.

Мавнете по една кока кола.
    Ќе барам полициски час на темава.

Откако се појави коронава, секој втор ден по три пати ја прележувам. Така да... ништо посебно јас да ви кажам.

candy.cane, Luminary, Annath and 13 others like this.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

А @JuLleE вака што се интересирате, го најдовте решението или уште повеќе се усравте?!
    Јас мислам второто.
    На братучетка ми другарка во Италија почина. Млада девојка, 25 годишна, здрава, никакви ни вродени, ни хронични проблеми. И сега...?!
    Вирусов нема динамика на движење, се се претооставки. Некои се условени од здравствениот статус на заболениот, а другиот колку испомутиран ќе не зачека, па и млади и здрави партал ги прави. Има излечени и со хронични заболувања и постари луѓе...
    Така што, прес на министерот и задниве 5 дена не сум гледала, да дојдете дома кај мене, ќе се помислите дека сте во христијанско будистички исламски храм хахаааааааа...
    А више не читам ни статии, ставив филтер.
    Кога ќе отидеш еднаш на оној свет и ќе се вратиш, све ти е полесно...

10. Mantub

Mantub Форумски идол

За момент само помислете дека реално нема човек на кој не му е страв. Особено после младиот случај денеска. И што ве кошта маааааааааалкуцка така по љубезни да сте во темава? Сензитивна е ептен.

candy.cane, Mami3, Tinaaa and 8 others like this.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Девојки ај смирено. Дечкото е примен на 23 март во болница веќе во тешка состојба. Зошто и како не е лечен претходно, не знам, но такви компликации како неговата се многу ретки. Не бил претерано гојазен, немал хронични болести, но ете, синоќа му се влошува состојбата и одма е ставен на респиратор, ама за жал неможел да се спаси. Видете по интернет, баш во цел свет има случаи на млади починати и тоа е една од причи ите зошто е опасен вирусот, затоа што не се знае кој како ќе реагира
    Друга работа. Инфективната клиника има врвни инфектолози, професори со над 60 години на кои ова не им е прва епидемија. Побарајте по интернет ќе видите дека инфектолозите во земјите од поранешна Југославија се многу барани и ценети затоа што имале добра школа и големо искуство со инфективни болести и епидемии (вариола вера, таа треската...). Погледнете ги и табелите на смртност, во екс Ју се одржува релативно ниско ниво на смртност до сега. И нема нагло зголемување на бројот на заболени што значи дека и епидемиолозите си ја работат одлично работата. Штета што и голем дел од нив се пред пензија. И веќе аман од луѓе по пижами дома што седат и коментираат кој се треба да се тестира, зошто има уште болни, како малку луѓе се тестираат. Очигледно има доктори што си ја знаат работата, и си го ризикуваат животот (читај: повеќето се над 60 години и/или со хронични болести) и горе долу добро се справува државава со кризава.
    И на крај, во 2009 од свински грип имало починати околу 50 лица само на инфективна клиника. Немало полициски час, ама немало ни социјални мрежи на кои се споделува се и сешто и се крева плус паника.
    Сите сме исплашени. Посебно тие што имаат во фамилија медицински лица, но мора да останеме приземни за се ова побрзо да помине.

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мене не ми е...

FreeMind and Dream-Girl like this.
  13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ова сакаш да си ја испереш совеста или...? Не знам што не е јасно, забранети се групни собирања секаде. Не може да седне Филипче и да потенцира за сѐ поединечно: забранети групни собирања за роденден дома, забранети групни собирања за именден на балкон, забранети групни собирања за крштевка во поткровје, забранети групни собирања за сунет, забранети групни собирања за комшијата шо фатил спортска... Списокот е бесконечен. И тука се остава на свеста на народот, ама еве кој потфрла. Не се вади вака аман, смешно е.

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

@Lilit jas za toa filterot da prasam. Kako se stava??

15. monibejbi

monibejbi Популарен член

И мора Властиве овие сега што се во Карантин ради наше здравје и безбедност после тие 14 да не ги пуштаат дома да си идат пошто повеќето нема да сакаат да се изолираат може да излезат надвор и да заразат, за да недоѓа до тоа одма кога ке направат 14 дена сите безразлика дали имаат симтоми или не сите да Се Тестираат. Оава е многу сериозно и тогаш ке се види кој е заразен. Да не ги пуштаат одма дома.

LadyC, Rama and Cutiepie1 like this.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ок Лилит ама секој различно се носи со ситуацијата. Некому му влијае, некому не.
    Читам по фб има уште луѓе што вирусот го сметаат за лага, политика и сл. Друго паничат претерано.
    Извини, оди биди лабав и помири се кога од една страна е вирусот од друга страна економската состојба, а дома имаш деца кои да, ако не фатат вирус, сепак треба да јадат.
    За себе еве ќе се помирам, ама за него, за детево како?
    Далеку сум од онаа паника на времето која ја имав, ама да, барам, читам, се тешам, еве барам надеж дека и ова брзо ќе помине.

17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Сарказам ми беше постот.

Ако идеме во детали, ниедна од теориите ќе нема смисла.

Biljarkata likes this.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Ве разбирам, потполно ве разбирам. Ама не си помагате, си го храните стравот.
    На никого не му е сеедно, си имаме сите причини, ама начинот на кој се носиме од нас зависи.
    Мене ми е гајле шо вие се паничите, ваша работа, ама за ваше добро ви кажувам.
    Лудак е тој што не го допира, ама не може да копате причини.
    Како викаат, тоа што бараш и ќе најдеш.
    Така да... смирено. Во паника секогаш најмногу се гине.

Не знам дали го слушавте Вело Марковски. За тој човел ви тврдам дека знае што зборува, пријател на моите им е, човекот не е неодреден и е многу конкретен. Жал ми е што не го користат повеќе во ситуацијава.

LadyC, elenaxbbg, Tinaaa and 4 others like this.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Него го слушав некни и се смирив малку.
    Искрено.

eli25, elenaxbbg, Tinaaa and 3 others like this.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Епа тоа ти викам.
    Селектирај што ќе слушнеш.

Испоснузај се што содржи корона новости, хајдни све што има корона и више наредните нема да ти ги дава.

nena2010 and JuLleE like this.