Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.360
    Допаѓања:
    125.172
    Доволно е и бројот и градовите што ги кажуваат. Ама очигледно не требаше ни тоа.

На *Amethyst*, buba4e89, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.273
    Допаѓања:
    118.997
    Не ме сфати. Апсолутно се сложувам и не велам јас Филипче тоа да ни го соопшти, туку ете пример јас да имам ќе си кажам, нема да кријам.

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.704
    Допаѓања:
    175.499
    Ако Не прима 'карантинци' ќе треба да им се исплатат плати?

Од прилика знам како функционира кујната во ресторан.
    Пред 8-9 год држев ресторан , во кој меѓу другото правевме ручек и вечера за носење за 50-тина работници ( зидари,плочкари, молери, тишлери)

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Хотел ќе водиш со 10 еур. Важи.
    Ние еден ручњк на работа 250 денари го плаќаме, кај е доручек, вечера, струја, греење, пластични тањири, персонал.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    Па сама зборуваш дека било глупо и нечовечки.
    Така да тоа е правдање. И пишувај чисто и разбирливо да те разбере човек.

6. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Јас сум на Скоприл (ACE inhibitor), ама ме фати страв и се консултирав со лекар и сепак ќе преминам на Амлодипин (Ca antagonost), иако засега нема клиничка студија која го докажува цитираново, а и препораките се луѓето да продолжат да си ја користат вообичаената антихипертензивна терапија. Ќе пробам неколку дена, ако не ми одговара ќе се вратам на Скоприл, зошто поголеми се ризиците од нерегулирана тензија.
    https://www.ema.europa.eu/en/news/e...heart-kidney-disease-during-covid-19-pandemic

И за бруфенот испаднаа голем број стручни мислења дека го зголелемува ризикот од комликации при Корона инфекција, но повторно без клинички студии како и за АЦЕ инхибиторите. С'е е на база на стручни мислења и некоја опсервација на состојбата.

Максимална лична заштита и да не размислуваме многу на ризик факторите. Секоја индивидуа е посебна со свои склоности кон болести и слабости, познати или непознати.

На *Amethyst* и JuLleE им се допаѓа ова.
  7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.704
    Допаѓања:
    175.499
    Оно зависи и каков ручек ќе имаш.
    Во нашиот маркет 2 полнети пиперки коштаат 70 ден . Спаковани во едни како стиропорни чинивчиња.
    Ориз и копанче е 100 ден.
    И маркетот плаќа работници, струја , вода, амбалажа. А има и ќар на тоа што го продава

На ocicka2014, cresa-jagoda, Viktorijaaa5 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тоа е твој избор. Твоја одговорност е да кажеш со кого си била во контакт на одговорните за тоа, а тие ќе ги контактираат. Така да апсолутно е сеедно дали ти ќе им кажеш.
    Она по фб што објавуваат во повеќето случаи излегува перење на образ.
    Пр: Директорката од Велес што по недела дена се јави од кога почнаа да ја критикуваат дека ставила цело семејство на ризик.
    Докторот од Плодност што се заразил од "невидливата пациентка" и ништо не му било, само малку температура дигнал и веднаш му текнало дека е корона, а тука кажаа дека се заразил од брат му од Австрија и имал full blown кашлица
    Пресовите на министерот дека жената од Куманово немала друга болест, и дека дечкото бил обеситен, кога на крај луѓе што ги знаат коментираат дека и двајцата имале хронични болести и дека дечкото не бил ни дебел, а не обеситен.
    Или она дека до три саати се задржувал во воздух, кога СЗО вика дека вирусот воопшто не е airborne. И не, не можеш да го фатиш ако поминеш по улица кај што поминал некој кој претходно го имал вирусот.
    Постојаните приказни дека инкубацијата била доооолга, предолга, и секој ден се подолга и подолга (чекам следно 45 дена да стане), кога СЗО уште вика дека е 14 дена.
    Сејат страв за да се плашите. Стравот е најдобар начин за контрола на масите.

На irrelevant, WildMk, oblace1 и 16 други им се допаѓа ова.
  9. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pak mi izvrtuvas zborovite i provociras, najdi si druga osoba za kavgi, jas ne sum !
    pisav glupavo i necovecki e da zarazis nekoj kriejki !
    ako ti ne mozes da razbres sto pisav ne e moj problem
    i dosta mi e od tebe, vo cel svet objavuvaat od koj grad se zarazenite kaj nas so mentalitet 0, da krijat trebalo
    svasta

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Мене ме интересира што ќе биде после 30те дена вонредна состојба, кои мерки после следат ако се неопходни?
    Тој дел никој никаде не го спомна.

11. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Мислам дека може и да се продолжи, ако сметаат дека е неопходно.

На WildMk и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.360
    Допаѓања:
    125.172
    Вонредна состојба може да се прогласува до недоглед, со тоа што мерките во вонредната состојба да се менуваат.

На WildMk, oblace1, Harper и 6 други им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    Сама си ги извртуваш. Еден муабет не знаеш да направиш,да дадеш аргумент. И не само од мене туку од сите ќе ти биде доста. Јас добро знам што зборам, ти нема да разбереш. Јбг.

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.466
    Нормално, со заплашување ќе не држат под контрола.
    Сите сме од вчера преплашени, здрав, млад, починал.
    А да му ја кажат вистиснката претходна состојба нема волку да има паника и страв кај народот, особено помладите.
    Исто е и со жената од Куманово.
    Не кажуваат, особено за помладите.

На Harper, NarCis@, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  15. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Имаше определем буџет за оброци, само ме мрзи да барам, стоеше во тоа условите за аплицирање.
    Да не им беше исплатливо на хотеливе немаше сами да се пријавуваат.
    Има многу кои беа контактирани и одбија зашто “кој ќе дезинфицирал после”. Во превод, никогаш не дезинфицираат претходно, а треба.
    Персоналот кој му е пријавен за март мора да земе плата, ако се договориле да ги држат и наредниве месеци поубаво да одат на работа бар да се знае зошто зел плата.
    А конкретно за оброците: секој хотел има претходни залихи кои први се за користење, не е дека баш со овие определиниве (кои којзнае кога ќе ги земат) ќе одат на пазар да купат кило пиперки и кило мелено за полнење. Реално таа храна чини поефтино него дома да ја спремаш, на големо е друга цената. Така да, со добра математика е исплатливо да бидеш карантин. Тоа шо ние сме менталитет “ау тоа карантин беше лани, не одам таму” е друго..

На BloodElf, CameliaMiller, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.704
    Допаѓања:
    175.499
    Така е .
    Фламинго имаше 2000 јајца на залиха и 2 тона овошје и зеленчук.
    Првично кажа дека ќе ги даде во хуманитарни цели. Сега со карантинов ќе си ги искористи за 'гостите'.
    И кој знае и другите хотели што све Не имаа на залиха. Не све можеш да замрзнеш и да го 'чуваш' дур пројде кризава

На BloodElf, CameliaMiller, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Па ако не прима, незнам зависи едни викаат ќе отпуштале луѓе од работа, па ќе ги враќале да помине ова, други се чудат кај ќе најдат пари. Ама чим на едни ќе пушта плата, треба на сите пријавени. Неможе за едни да помине плата, други не, единствено ако сите други ги имаат одјавено привремено.

18. ema balevska

ema balevska Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    7
    go znael li nekoj dechkovo od 31 godina shto pochina? od kaj e, kako se zarazil, so kogo bil vo kontakt

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    Што ти е гајле???

На Macito007, BloodElf, Ivan4e04 и 11 други им се допаѓа ова.
  20. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    2.009
    Колку се нервирам од вакви радознали, не се чуло кај нас за правото на пациентот за приватност, доверливост и заштита на податоци.

На BloodElf, Annora, *Amethyst* и 7 други им се допаѓа ова.