Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    2.107
    малку позитивна,извинете ако веќе е ставено

На Kitten и La.RagazzaMisteriosa им се допаѓа ова.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    @KuklickaSk А колку нови случаи има?

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.
  3. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    И мене ми е логично. Се` е важно да стои во медицинската документација, се` да биде документирано. Може во иднина да бидат драгоцени овие податоци за науката, ако наидат на некои слични предизвици.

На DAngel и Bridget им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Или тoa или се чекa дo пoследнo дa се примaт и третирaaт.

На Bezimenka90, Harper, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.040
    не знам. знам само за болните во Скопје што лежат

На Angie1432 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    da loso e toa sto naglo im se vlosuva sostojbata , pred nekojd en neli imase edno 16 god devoce vo francija ,solesni simptomi na domasno lekuvanje i odednas vlosena sostojbata i umrelo a ne nemalo nikakva druga bolest

Последна измена: 30 март 2020
  7. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    На која возраст е починатиот денес?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Денешен биланс?

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.876
    Чекаме...

На mssuniquee, cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Наглото влошување е добро објаснето на линкот што го постирав вчера

Таа борба имунитет-вирус доаѓа до степен кога имунитетот претерано реагира со т.н cytokine storm, па сам ги уништува белите дробови. Најранливи за вакви реакции се луѓе со помалку активен имун систем, кој во напредната фаза на болеста бега од контрола. И влошувањето се случува многу брзо.
    https://elemental.medium.com/this-is-how-your-immune-system-reacts-to-coronavirus-cbf5271e530e

Most of the clinical trials conducted so far have involved treating these severe cases, which on the surface makes sense — you want to give the potentially effective drugs to the sickest people in case it can help save them.

But Mehra, who has a paper coming out this week on the different stages of the disease, thinks it might be too late at this point because you no longer only need to quash the infection, you also need to temper the immune system itself. He proposes that antiviral drugs be given earlier, when people are just starting to get sick, to help them fight the virus more effectively and prevent them from progressing to the later stages. For people who are already experiencing the cytokine storm, immune-suppressing drugs in combination with antivirals may be most beneficial.

На Purplelilac, Doozy, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Ако го гледавте видеото вчера што го ставив од Американските доктори кажаа дека ако умре човек,а притоа имал корона и да не умрел од корона во сертификатот ќе пишат дека од тоа умрел.И да умрел од друго.

Додека во други држави пример Германија почесто ја пишуваат вистинската причина за смрт.И така имаш не толку починати од корона,а на починати од пнеумонија бројот расте.

Мене ако ме прашуваш во право беше докторот што викаше дека се додека пациентот диши со ставање на респиратор не му прават услуга.Кој и да го стават на респиратор починува.

На Kitten, No Makeup, Konfetka и 4 други им се допаѓа ова.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Владина седница имаат моментално, затоа ги нема да излезат со дневниот биланс

На nextredstyle, referentka, Ahoy и 4 други им се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Што ли ќе одлучат ново? :?:

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.876
    Се надевам ќе го зголемат полицискиов час.

На Mrs. Lovett, Среќичка, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    sto znam no so hronicna bolest moze da ziveat ustte mnogu godini i koga ke se zarazat od korona i taa dovede do komplikacii znaci koronata e taa zosto nekoj umrel ,
    i tuka kolku sto znam pisaat koj organ otkazal na pacientot i umrel no gi racunaat kako od korona zostotaa e pricinata,nikoj ne pisuva vo toj sertifikat od korona umrel

16. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Ваљда нешто у врска со економските мерки, може ќе донесат закон ко Словенија, 3 милијарди евра за граѓаните (ахам:yawn:)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.876
    FB_IMG_1585572297999.jpg

На cresa-jagoda и black-angel им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.876
    Утрово се регистрирани 26 нови случаи на коронавирус во земјата- вкупно 285 дијагностицирани пациенти
    Почина 1 пациент, 9 пациенти се излекувани и испишани од болничко лекување.
    Информираме дека утрово на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје почина еден пациент на 79 години, од Дебар. Пациентот е дијагностициран позитивен на Ковид-19 на 23 март, а со влошена здравствена состојба хоспитализиран на клиниката во Скопје на 25 март.
    Денеска од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје се испишани 9 пациенти (8 од Дебар и 1 од Скопје) кои на два контролни теста на Ковид-19 имаа негативен резултат. Нивната здравствена состојба е добра и тие заминаа дома.
    Во изминатите 24 часа се регистрирани 26 нови случаи на коронавирус во земјата. Целосен преглед за состојбата по градови ќе испратиме дополнително бидејќи дел од потврдените се со работа во Скопје, но место на живеење во друг град, а анкетите се се уште во тек.
    Со ова вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со КОВИД-19 во земјата денеска до 12.00 часот изнесува 285 лица.
    Министерството за здравство прави огромни напори навремено, транспарентно и точно да ја известува јавноста и да комуницира со медиумите. Со оглед на зголемениот обем на работа и информации и се поголемиот број на тестирања во повеќе лаборатории кои ги доставуваат своите извештаи до Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство известува дека од утре 31 март, ИЈЗ ќе ја доставува статистиката на денот за бројот на новозаболени до 15:00 часот за што Министерството за здравство веднаш ќе испрати информација до медиумите.
    Во овие моменти е неопходно е да имаме точни, проверени и прецизни податоци и за таа цел го поместуваме времето за известување. Прес конференциите остануваат да се одвиваат на редовна основа за сите дополнителни информации и прашања од страна на медиумите.
    Нашата служба за Односи со јавност е максимално посветена да одговори на секое прашање во најкус можен рок и тоа ќе продолжи да го прави и во иднина.
    Сепак, замолуваме за разбирање доколку во одреден момент недоволно брзо одговараме. Тоа е најчесто така затоа што службите во здравствените институции кои треба да ги дадат информациите, се преоптоварени со своите активности и не можат со очекуваната брзина да ни ги достават бараните информации.

На Purplelilac, Biljarkata, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Да де, и после ќе се чудите зошто гужва пред банки и во маркет. Епа гужва, кога имаш саат време во работно време да стигнеш. Чисто за пензионерите. Од 11 им е полицијски час. Банките во просек пред 8:30 не отвараат, да речеме 9. Значи во прозорец од 2 часа треба да земат пензии и да се вратат дома оти полициски час. Мерката е глупа и неефективна. Да дадат со пораки да се пријавува излегување како во Грција, Франција, Италија, далеку подобро би било. Нема излегување без потреба, ама барем имаш слобода да си распоредиш кога тебе ти одговара да излезеш.
    Вака, што се трупале пред банките. Епа се трупаат оти буквално немаат друг избор.
    Жити мерките моронски.

На Ivan4e04, Bunny2, Konfetka и 19 други им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.787
    Допаѓања:
    41.876
    Ме израдуваа излекуваниве.

На BloodElf, Purplelilac, Bezimenka90 и 9 други им се допаѓа ова.