Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Ако може принцезата да роди и утредента да излезе од болница елегантно и на штикли, зошто тој да неможе за 7 дена да го преброди грипот;)

На KuklickaSk, Yipman2, Ivan4e04 и 21 други им се допаѓа ова.
  2. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.950
    Не ми е јасно навистина и покрај сите предупредувања и безбедносни мерки и инструкци дадени бројките на заразени се зголемува...
    Одам во маркет и повеќе гледам луѓе незштитени кои уживаат во шопингот отколку заштитени луѓе,кој идиотизам дефинитивно не ми е јасно како можат луѓето да бидат толкави дегенеретици на животни да му кажеш побрзо ќе сватат :@:@:@ ...
    НОСЕТЕ МАСКИ И РАКАВИЦИ АМАННН

На glosipgirl, eta, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.774
    ^^^
    Периодов (изминатите 3 недели некаде) , се движев до маркет и на работа ( не одам секој ден). Сега маж ми имаше работа накај Ѓорче па со малото се качивме во кола, да го провозиме чисто, значи ВРИЕ народ. Партизанска е полна. Низ центар исто. Дечиња на лулашки . Групирани . Другарки си се шетаат рака под рака без маски. Немам коментар. Кај мене низ населба не е толку раздвижено и мислев се почитува секаде,aма не бе , нејќат да се стрпат еден месец!

На Purplelilac, cresa-jagoda, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    17.446
    Ти му велиш седи во карантин си и почитувај препораки,тој разотворил прозори зеј кажва нешто,плука се лигави,се размавтал со знамиња... абее за вакви во планина карантин во колиба некоја.
    И после ќе се буни народ,е ќе се буни.
    Untitled-1-min.png

Последна измена: 30 март 2020
    На Yipman2, ocicka2014, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.059
    Допаѓања:
    131.075
    СУМИРАЊЕ НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈАТА
    1.Има уште еден смртен случај,79-годишен маж од Дебар,со тоа бројот на починати сега изнесува 7.
    Вкупниот број на заболени е 285,од кои 26 се новозаболени,од кои 19 се од Скопје.
    Добра вест е што 9-на се пуштени од Инфективна да бидат на домашно лекување.
    Тројца заболени се на механичка вентилација,а 9-на на кислородна поддршка.
    2.Поставен е нов директор на Охридската Болница.
    Има сознанија за пропусти,но уште се испитува.
    3.Од денес е во функција и пунктот Чаир,а од среда ќе биде во функција и Млин-Балкан.
    4.Има доволно тестови,20 илјади се на пат,а 5 илјади ќе бидат донирани од приватна лабораторија.
    Се прават 200-300 тестови дневно,а дневно и 30 ќе се прават на Ветеринарен Институт,30 се прават на приватно.
    Масовното тестирање не е практично оти може да даде лажни резултати.
    5.Докторката Цаца е на домашно лекување.
    Начинот на работата на Кожната Клиника ќе биде изменет.
    6.Инфективната Клиника е скоро 50 посто исполнета.
    7.Одлуката за Клиниката за Кардиологија ќе биде донесена по 14 дена(кога ќе пројде периодот за самоизолација на оние кои имале контакт со заболениот).
    8.Заводот за Рехабилитација нема да работи.Тестирани се 46 вработени и 6 пациенти,од кои 8 медицински лица и 2 пациенти се позитивни,а не се познати уште резултатите на уште 16 пациенти.
    Одделението за физикална терапија при ГОБ-8 Септември ќе прими пациенти од Заводот.
    9.Се шират многу шпекулации за 31-годишниот дечко кој почина вчера.Тоа не е во ред.
    Министерот повторува дека обезноста е голем ризик фактор при повеќе(респираторни)заболувања бидејќи влијае врз дишниот капацитет,а состојбата се влошува кога пациентот само лежи.Не е готов увидот во медицинската документација,особено во епидемиолошката анкета на починатиот.Повеќе информации ќе бидат соопштени денес или утре.
    Ете,гледиштето за обезноста на семејството и пријателите не е исто со она на медицината.
    10.Во вкупниот број на заболени се сметаат сите кои биле тестирани,значи и на државно и на приватно.
    11.Лековите не одговараат на сите пациенти,туку само на неколку и се даваат по испитувања согласно со индикациите за нивните состојби.
    12.Телото на починато лице се дава целосно затворено на семејството.
    13.Банките треба сами да воведуваат ред пред и во нивните објекти со редари,обезбедување.
    14.Министерот нема инфо за заболени вработени во маркети.
    15.Болницата Плодност нема да работи 14 дена.Се пратат состојбите на бремените жени кои имале контакт со позитивниот доктор.
    16.Според Министерот,според епидемиолозите пикот се очекува при крајот на Април. :worried::worried:
    17.Тие кои треба да се тестираат во пунктовите можат да се тестираат и да немаат матичен доктор и/или здравствено осигурување.Во тој случај,трошокот е на Фондот за Здравствено Осигурување.
    Многу штури одговори даде,ама тоа е... |(

На angela.kostova, rainbowmama, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Кај мене низ градов па живо пиле нема. Минев напладне, во 12 часот, сонце пука, топло... језиво дури. :tmi:Само маркетите полни ама се чека ред надвор, внатре се мијат раце. Некој ми рече дека сакале и температура да мерат, апсолутно ги оправдувам.

Гледам еден куп дуќанчиња своеволно затвориле и ги разбирам. Џабе ќе троши струја и ќе ризикува да се зарази, не верувам да имаат промет. Ги охрабрувам да се префрлат со работа онлајн и да најдат како да ги дистрибуираат продуктите, има начини (y)

Едино во очи ми падна што минев низ дел со поголемо ромско население, навистина се, како да кажам.... без резон. Собрани во групички, ни маски, ни нараквици, се буткаат во тебе... ако те видат со маска идат намерно затрчани за да се судрите со рамената.... Тргнав да ги пријавувам ама ми се одвлече вниманието со друго и ги заборавив, сега ми текна на нив :tmi:

Аааааааа да, имаше и 2-3 девојки, дотерани, без маски, без нараквици, се наоѓаа со другачките да се прошетаат. Као не ми се веруваше, едната дури имаше и фул шминка сосе сенки сосе се'. Сакам и јас малку така да можам да се „исклучам“ и да си испаднам на кафенце у парк со другачките. Штета шо ми врти мозокот цело време :D

Не ми се допаѓа што новинари цело време с'скаат да се затворат та да се затворат фабриките и погоните. Нека не с'скаат да се затворат, нека притискаат да ги почитуваат мерките правилно, не е Венко крив за тоа, тие раководителите таму се. Свесни ли се луѓево дека ова ќе трае со месеци, од каде пари за преживување? Се слагам да се реорганизира работата, да се намали бројот на работници на смена, да се внимава како се носат на работа ама скроз ако ги затворат.... ќе биде многу, многу лошо. :worried:

И то.

Портокалите беа 38 денари во КАМ, а донеле и маски за повеќекратна употреба за 45 денари.

На Harper, Ivan4e04, Yipman2 и 23 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.357
    Допаѓања:
    190.290
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Кај нас раздвижено. Младиве се групираат и си шетаат.
    Мајки со деца ретко.
    Ама овие тинејџерите се болка невидена.
    Невоспитани. Па и тоа родителите се за ќотек.

И многу ми боде очи она, јас на воздух, ама сама/сам. Морале воздух да земат. Излези во двор и на тераса, оти сите така си велат, на воздух и еве ја гужвата.
    И јас имам дете па само на пола час во двор го вадам. Ни пред куќа не седи оти минуваат луѓе.

На mime87, Purplelilac, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не е дo врски, дa и' се испитa крaлскaтa крв, сoмнителнa е. Мнигу сaпуници ќе излезaт нa виделинa сo вирусoт.

На Harper, cresa-jagoda, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.882
    Леле супер вести.
    Инаку, повели:
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Жената од Струга што ја спомна Филипче за случувања во последни 24 часа која починала и се чека резултат за корона, друга е, или таа што почина завчера?

За дечкото ми се смачува да слушам за гојазност. "Докторски" дебелина е се' над нормална тежина. и прва причина освен стрес која доктори ви ја кажуваат од нога/од око кога ви е што годе.

Не ми се свиѓа овој начин на прашување и немање дискусија, потпрашања, ништо. Едни исти прашуваат.

На candy.cane и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Уште да ги прочиташе препораките на СЗО во кои случаи треба да се носат маски и ракавици и како правилно да се ставаат и употребуваат, тоа ќе беше многу покорисно од капс локов твој.

На candy.cane, mimiiiii, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Друга е. Имала респираторни проблеми од порано, најверојатно хобб, и ја тестирале посмртно дали е коронавирус, оти не била јавена за тестирање. Ова да исклучат дека починала од компликации поради короната. Ќе кажат утре.

На Harper, cresa-jagoda, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  14. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Женски не разбрав добро за жената од Струга..На вести кажаа дека била лекувана во болницата во Струга,значи дека позитивна ја посетувала болницата или ..? Бидејќи ако е така ќе треба го тестираат и персоналот,и да ја затворат болницата..

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Лекувана во Струга, ама нема уште резултати дали е позитивна. Имала претходно проблем со белите дробови, од тоа се лекувала, утре ќе кажат подетално.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.309
    Допаѓања:
    119.187
    @kukla21 Славјанка е од Сдсм и е дополнителен министер за внатрешни работи. Наќе Чулев е од вмро и е главен министер.

На cresa-jagoda и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Не,мислев на таа што почина,што не ја примале на клиниката во Охрид

18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.309
    Допаѓања:
    119.187
    За таа ти кажа @Annath .

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Да, секоја болница во која поминал заболен од вирусот да се затвори па ќе лечиме луѓе на ливада.

На Harper и candy.cane им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Не, не била во болница, се лекувала дома, отишла кај матичен, или се јавила, не знам. И се влошила состојбата, ја тестирале, ама не успеале да ја хоспитализираат, или одбиле да ја примат, не знам.

На CameliaMiller и elenaxbbg им се допаѓа ова.