Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    И јас се согласувам со Џули.
    И јас би сакала да знам какви заболувања имал било кој од починатите. Ако ништо друго бар ќе ме смируваат статистиките и анализите во мојата глава. А зошто да не знаеме дека дечкото кој починал имал епилепсија и предходни хронични заболувања? Зошто да живеам во став дека може лесно да се умре од вирусов? Не. Нема потреба да се крие. Зошто со ноќи да не спијам и да имам кошмари мислејки дека моите родители може да починат, а во животот повеке од аналгин и аспирин се немаат напиено и немаат никакво, ама баш никакво заболување до сега. Зошто да ме стега во градите за моето дете кое е здраво и право? Зошто да се плажам дека може да оставам сираче? Што ви е бе жени?
    И што ако јавно ги кажат оние кои наместо во карантин, одат и масовно заразуваат и други? Зошто да ги криеме?

Лилит ако некој од мојот влез го направи тоа со писменцето да треба да се отселам, многу експресно ке се јавам на 192 и ќе кажам дека таа комшивка што ги носела кесите го посади тој муабет и одма се јавувам на адвокат и лупам приватна тужба. ТОЛКУ!

На manako1, Sarence и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    На починатиот во Битола и адресата му ја пишале. (facepalm)

На buba4e89 и fana им се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    И покрај тоа што ти во моментот ќе се утешиш, ќе останат илјадници неутешени, напротив, дури уште поисплашени
    А тоа што некој се плаши дека детето ќе го остави сирак, некој може си вика - леле ни деца не успеав да имам или треба да си рече - е па шо, и да умрам, непродуктивен бев за светов?!

Ви немаат логика муабетите. И се без осет.
    Мене лично, не ме допираат. Ама знам луѓе кои и те како го погодуваат.

На Ivan4e04, BabyT*, mkdvesna и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    received_2593761110900564.png

На buba4e89, Bunny2, тп18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Колку и да сакаме сите да се тешиме со починати од ризична група, факт е дека кобно завршуваат и здрави.
    Затоа што целосно здрав човек не постои. Не во Скопје со воздухов наш.
    Јас се сметам за здрава личност, ама пушач сум и знам да се хранам нездраво понекогаш.
    Здрав беше и татко ми додека не дознавме дека има кардиолошки проблеми.

Доволно е само кога ќе се даваат податоци за позитивни на вирусот да се каже колку од нив се со симптоми и дали се во ризична група.

На Ivan4e04, senjorita-v, Nausicaa и 16 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.555
    Ама не е само кај нас. Еве во Италија во весник се објавувале жртвите, еве ќе ја тагнам @vitamina.
    И не само во Италија, следам и други држави, истите муабети меѓу луѓето.
    Паника, страв си го прави своето.

И еве кажи ми, без осет сум што сакам да знам дали починатите се во ризична група со претходни заболувања? Дијагноза не ни сакам да знам.
    Па тоа е податок што секаде се соопштува, а ти овде не направи без осет.

На cresa-jagoda и candy.cane им се допаѓа ова.
  7. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Извинете, ама епилепсија никако не влегува во хронични болести со зголемен ризик.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.361
    Допаѓања:
    190.311
    Медицинска историја е малку посензитивна работа отколку беневолентниот гдпр, ама кој да разбере.

Сериозно ја претерувате. Разбирам дека трагате по некаква лажна сигурност, утеха, штотијазнам. Па да се утешите, ете тој стар бил, ете тој имал ова и она. Ама тај предмет не постои. Нема сигурност, нема гаранција, секој организам е различен и различно реагира. Башка, екстремно е погрешен фокусот, наместо да барате патерн, кој како се заразил, отидовте преку границите на пристојност и човечност. Како би се чувствувале ваш близок да е предмет на ваква непримерна дискусија и љубопитност...

На BabyT*, do-re-mi, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Има ризик групи за вирусов , дебелина , висок крвен притисок , срцеви болни , пушачи , разни хронични заболувања , дијабетичари, бубрежни заболувања но тоа не значи дека туку така се умира луѓе не си прајте таков притисок, не умират туку така помлади луѓе , пазете се и највеќе постарите да си се пазат за нив е поопасно

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    А тие штo се вo oвие групи ги зaбoрaвaме и упoрнo тa упoрнo здрaви прaви ќе тешиме oти пaникa ги фaтилo. Кaкo изгледa муaбет -уф, дoбрo е, сo срцеви зaбoлувaњa бил, брaвo, спaсенa си, aплaуз, легни си мирнo дa спиеш, a јaс aкo сум сo прoблеми штo требa? Тaквите никaде ги немa дa се жaлaт, другите дрaмa квинс, 10 килa кaчилa и требa сите дa се пoтресиме?

На Ivan4e04, Yowannty, BabyT* и 12 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Да, се објавуваат во весник некрозлозите. Имаше видео.
    Ми излегуваат на фб разни весници што даваат слика од жртвите, не сите ама сепак...
    Така да ништо не е тајно

И не, не умираат само стари и со тешки заболувања.

Еве на фб што се ми официјалните весници со име презиме и слика притоа и опис има многу млади жртви за жал, лично од весниците имам видено.

Тоа е.

На Yowannty, cresa-jagoda, Lilit и 2 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.555
    Знам Витамина, за жал никој не знае на кој начин ќе го прележа.
    Зборот ми беше дека секаде објавуваат вакви податоци, и во ваква ситуација треба да се знае што е причината.
    Лични податоци и дијагнози не ни треба.
    И не, нема да ме утеши ова, како може нечија смрт да ми биде утеха?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Види Лилит. До пред некој ден бев исплашена и се придржував до препораките. Одам да пазарам еднаш на СЕДУМ дена. Сите сметки заклучно со Февруарски ми се платени. Медикаменти ( парацетамол, вит Ц, Д3, ефридол, аналгин) и антисептици, како и заштитни маски и ракавици набавив со време. Не одам на кафиња, не примам никој дома и НЕ ПАНИЧАМ. И така од почеток на пандемијава до вчера живеев со мал страв и голема внимателност и одговорност. Кога кажаа за младиот дечко, добив напад проследен со треперење во телото, гушење и такихардија. Вчера сонував како мало демонче ги крадеше играчките од керка ми ( 4 год). Демончето се викаше КОРОНА. Го бркав со секира, а секирата падна од прозир и прсна ( не се распарчи, туку се распрска) како некој вурусен шлајм. Најсериозно.

Во принцип сум сталожена и прагматична. Вчера и во Италија починала 25 годишна девојка. Уште толку почнав да полудувам.

Денес читам дечкото имал епилепсија ( исто како сестрата на италијанскиот актер што имаше пуштено видео) имал белодробни нарушувања итн. Читам за девојката од Италија дека била поранешен зависник од хероин. Детето кое имаше 14 год и почина во Шпанија имал вродена срцева мана + псоријаза ( која удира на диштите патишта).
    Одма ми е полесно.
    Жално за нив и најжално за нивните блиски, ама знам дека сепак имало некој откидач за тоа што починале од коронава.

Ете за тоа сакам да знам дали имале предходни заболувања. Не велем дека и сосема здрав може да умре, ама не е исто од 100 болни еден здрав да почине или од 100 полни да е 50/50. Тоа е таа смирувачка статистика за која сакам да знам.

За тоа Лилит велам дека е подобро да знаеме за предходни заболувања и сосотојби, а не име презиме и адреса.
    Треба да знаеме и колку и кои се во карантин од причина што се неодговорни и го шират на секаде. За да пријавиме.
    Ова не е време на „ наручување на човекови права“, секако со изолацииве и пол час ни се нарушени тие права.

Ако јас заболам од коронава ( да не чуе зло), сама и јавно ќе пишам, а се надевам ќе бидам во можност и да соопштувам за патешествието кое го поминувам од ден на ден. Тоа е исправно.
    На друг форум има еден дечко кој е заболен, односно веќе излечен, пишуваше како се чувствува и што поминува. А не некој да ми се расшетува и шири зараза, а да се прави мутав. Таквите треба јавно „линчување“.

На Ivan4e04, Igle, Lianna Anna и 6 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Не може, прво од мои колеги кои потпишуваат дека ќе одговараат ако шират податоци, а тоа им еднакво како гз папир, па Трајанка од кожно и' кажала на комшиката Трпана и така натаму.

Јас не би сакала за мене да кажуваат.

На *Amethyst*, KuklickaSk и BoaVista им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Во весник тие се ин мемороам.
    А тек замисли како полудува некој кој има асма, а паниката го прави уште покршлив. Ти дека ќе преживееш со паничниот напад и доброто здравје - ќе преживееш. А тој со асматичниот напад заради стравот... потешко.
    И не можеш во Македонија така. Сите жртви до сега се знаат веќе, и кои се и што се... и се за нив.
    Не можам ни да те читам како пишуваш како ТЕБЕ ти е полесно. Знам дека инстинктот да преживеете ви е поголем, ама треба да знаете на колку левели не ви е добар начинов. И сериозно, зарем само вие мислите дека сте засегнати?!
    На крајот од денот, има линии за психолошка поддршка. ЈАВЕТЕ СЕ! Не бидете ширачи на страв и паника, не си ги лечете стравовите ширејќи страв. Не е добро за никого.
    Мислите само за себе и тоа е проблемот на ова покакано општество.
    Среќа што разумот ме држи покрај се, па ни еднаш до сега не посегнав по вентолин.
    И ако се разболам, ќе дадам изјава дека изречно барам да се крие моето медицинско досие. Зошто ме гади некој да се теши на мојата смрт.

Цел свет апелираше за ова, да се извадат стигмите, само ние еве вака. Колку беше болно за постарата генерација тоа ширење - само старите умираат...

Последна измена: 31 март 2020
    На Ivan4e04, Waverly Raven, Kitten и 21 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Ама некролог си се објавува скоро секаде во светов, прашањето е дали за секој поединечно се зборува од што бил болен, дали за секој поединечно се расправа историја на болести?

Еве ако Камелија умре, дали ќе ме има по весници дека сум имала кламидија, сум била дебела и сум пиела таква и таква терапија? Адресата ќе ми ја кажат ли?

На KuklickaSk, Nausicaa, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Битно вие без астма и срцеви заболувања и без рак и без дебелина ќе се смирите, останатите болни од истово нек му ја мислат.

На Ivan4e04, glosipgirl, *Amethyst* и 25 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.555
    @Lilit со име и презиме ги објавуваат. И опис плус.
    Сите.
    Сега различно е нели?
    Да е, далеку понетички.
    Доволно е само возраст и ризична група за да имаме информација отприлика за вирусот.

@CameliaMiller јас сфатив дека за лицата кои се починати од корона се однесува ова.

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Јуле, им мемориам се тие во весниците, ги видов имаше клип. Да го побарам ќе го ставам. Ко кај нас порано што имаше последен поздрав.
    Она што даваат се просеци. Не даваат еден по еден, туку групен извештај што отприлика дава инфо за се.

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.606
    Еве јас од денес на диета сум. Еден ризик фактор мање, шо знаеш може ќе спасам гз.

На Nausicaa, smooch, Yipman2 и 7 други им се допаѓа ова.