Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Па ако не, тогаш и ние здравите периодов да добиеме астма, срцево заболување или рак со стресов што го имаме, дека и здрави умираат. И ќе умрат и здрави, ама не во процент за кој би мислеле, доколку не знаеме дека сите починати до сега имале предходно нешто сироизно.
    Јас кажав како јас се чувствувам и дека сум многу ппосмирена откако дознав дека дечкото од кај нас имал предходно заболувања, дека девојката од Италија земала дрога итн. Баш и не биле здрави за да јас умирам од страв.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.323
    Допаѓања:
    259.556
    А со епилепсијата шо правеме, како да ја излечеме? Еве дома имам таков случај и тоа ко плус дијагноза.
    Инаку се согласувам со тебе дека некои претеруваат со коментари и копањето, ама останувам на тоа да соопштуваат возраст и ризични групи, а не дијагнози.

На Lianna Anna, candy.cane и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.609
    Па зарем ти е полесно знаејќи дека имал епилепсија?!
    Затоа... не копајте.
    Како пишав, тој што бара - ќе најде.
    Не барајте да најдете.
    Ајде лека ноќ, и пијте кока кола.

4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Па втор ден по ред министер ти се запнува да објаснува како дебелината била причина. Ај вчера се излаја. Ама денес уште плус објаснува и звучи бетер од нас нестручните тука кои благе везе немаме со темата. Се' што министерчето требаше да каже - пациентот бил од ризична група со претходна историја или само ризична група. Нема подебилно од тоа да пациентот кој починал го збориш пред милион и кусир луѓе, два дена гњавиш за дебелината...два дена кажуваш ќе се информираш подетално и не се информираш, ама дрндаш за како кога дебел лежи му притиска на градите, еееј... притоа е млад човек и знаеш ќе е во фокус на цела јавност пошто е млад. Мислам осет малку и од таа страна фали.

На *Amethyst*, KuklickaSk, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.402
    Допаѓања:
    183.646
    Читам и не ми се верува што читам. Јас, јас, јас. Ако ти имаш проблем да се справиш со ситуацијата, тогаш ти побарај си професионална помош. Немам зборови колку дегутантно звучи твоево тешење за нечија смрт.

На Ivan4e04, glosipgirl, *Amethyst* и 22 други им се допаѓа ова.
  6. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Мене секако ќе ми биде полесно ако знам дека имал епилепсија или белодробно заболување. Еве по 3 пат го кажувам истото. Ќе ми биде многу потешко ако знам дека починал млад и здрав, а не млад и болен.
    Прадедо мој роден во 1902 преживеал две големи војни и шпанска треска. Здрав прав. Двајца браќа негови починале во таа пандемија. Биле од деца болежливи ( така кажување баба ми т.е ногова керка)

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.323
    Допаѓања:
    259.556
    Изгледа не ме сфати, се надоврзав на твојов коментар за дебелината, а не дека ми е утеха па копам.
    Еве Лилит ако јас не сум јасна @zhap4e кажа истото.
    И еве те замолувам да не ме ставаш во група кај што се ситам и тешам со нечија смрт.
    Добра ноќ и тебе.

На Lianna Anna, buba4e89, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Бисерка-С

Бисерка-С Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    37
    А која пациентка да ја кажат? И како можат да се сигурни дека докторот се има заразено од пациентка? Мислам дека болницата има околу 100 вработени. Сите имаат роднини и пријатели. Не може да се заразил од нив? Прочешлајте им ги профилите на сестрите и докторките во болницата. Не беа некои од нив заминати за 8 март во Корча, Албанија? Што ќе им е инфо за пациентка како што велите од странство (Албанија/Косово) кога токму тие беа таму? Сите тестови во семејството им излегле негативни денес. А што е со синот во Австрија? Одлична е болницата Плодност. Горди сме и среќни што ја имаме во Битола. Работат во неа врвни професионалци. И не е срамно да се заболи од корона вирусот. Здравствените работници се во првата линија и се најизложени. Ама да се вперува прстот во друг, медицинско лице да не ги почитува препораките на министерот и да патува надвор од границите, тоа е за осуда. Да не им е сега човек во кожата на сите пациентки што имале контакт со докторот, посебно на бремените и оние што се породиле таму. Не сакам ниту да помислам на последиците по нивното здравје. Ниту пак на тоа колку ќе се појават заразени во Битола.

Последна измена: 31 март 2020
    На glosipgirl, manako1, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Па за малку вчера и ќе барав професионална помош на оние броевите објавени од владава, се додека не се ИНФОРМИРАВ за починативе.
    Кажав и предходно дека имав напад на паника.
    Не реков дека ме дека ќе преживеам ако се заболам, ама бар знам дека не сум во оној процент на СЗО. И веќе сум многу поубедена дека и ако заболам, имам голема можност да преживеам. Никогаш не се знае.

Стојам позади тоа дека треба да се соопшти дали и од што предходно боледувал некој од починатите. Не реков да му се знае име и ембр.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.634
    Факт е дека сите починати личности, позади себе имале медицинска историја.
    Само таа реченица, како таква, би сакала да е споделена со јавноста, не сакам детали, не сакам нацрт за животот на жртвата, нити ништо, пошто не е моја ствар и е ептен безосетно кон фамилијата на истата жртва.

На Ivan4e04, *Amethyst*, Nausicaa и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.609
    Жапче не го одобрува тоа, како што не го одобрувам и јас, така ја разбирам јас. Не мора да ја повикувам во конверзацијата за да биде се порелевантно.
    Филипче више не го гледам некое време. Вчера случајно беше пуштено кај него, па го слушнав моментот со дебелината.
    Многу работи не се како треба.
    Не те ставам тебе, ова како да го наречам а да не ме банираат, дефининитивно го ставам, зошто продолжува со гадостите.

На CameliaMiller, zhap4e и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    zatoa sto tugiot zivot ne e tvoja rabota,dovolno e samo od koj grad se i tolku bez iminja i preziminja a vo nikoj slucaji se detalno da se objasni
    a ako e kako sto si pisala site ste potpolno zdravi zosto ti e strav? 100 pati pisaa koi se rizicni grupi no mora se da se znae za tie sto pocinale, zosto? samo tie sto ne pocituvaat merkite i svesno zagrozuvaat drugite treba da se pisaat so ime i prezime, drugite ne.

На Pelargonium, Nausicaa, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.365
    Допаѓања:
    190.324
    Ова важи за сите. Не верувајте на наслови во медиуми. Не копајте кајшто не би сакале да ви копаат. Врзете си во крпче дека новинари бркаат сензационализам, со спектакуларни наслови, дете од 2 години, девојка од 16, марсовец комплетно здрав... Доволна ви е светска статистика, еве Италија нека биде, за да смирите нерви. Ако ви е за нерви смирување воопшто.
    Иначека за мирни нерви, лекот е едноставен- не седиш залепен за монитор, чекајќи дневен прес. Можеш друго хоби да си најдеш.

На Lianna Anna, candy.cane и ohlalalala им се допаѓа ова.
  14. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Кога ви викав дека вирусот ќе го извади она најлошото од луѓето, на површина излегува сета нечистотија кои некои ја имаат во своите души.
    Пак ќе ве прашам, колку сте себични, колку?
    Малку е корона за ваков народ.

На Ivan4e04, Bunny2, *Amethyst* и 19 други им се допаѓа ова.
  15. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Туѓиот живот не би ме занамил, ако се работи за образование, брачна соствојба, работно место и финансии, ама ако се работи за зараза ме занима и тоа многу.
    Ако од тој туѓ живот зависи мојот и на моите блиски и те како сакам да знам.
    Овде не се зборува за канцер, па не морам да знам дека не е пренослив и ако се хранам здраво и не пушам и не се зрачам веројатно нема да го добијам. Овде зборуваме за пандемија на зараза и сакам да знам. Во италија починале 2ца од 20 до 29 год. Од кои едниот е поранешен нарко заивисник, тоа кажува многу. Другиот можеби имал предходни заболувања и тоа би кажало многу.

На Marija_Magdalena и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    А што ако ни киксни системов и нема болници кревети ни персонал за да лекува Ааа. Ете уште една причина за паника така ако гледаме . Треба малце позитивно. И здрав не си здрав ако нема кој да те лечи. Затоа да се спречи , со седење дома пазење, ако се чувствувате здраво пазете друг да не се заразил.Ако сте во ризик групи пазете се многу Што сепак не значи дека нешто баш на вас ќе ви се случи ако се заразите Не се умира така лесно

На тп18 и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2999422533448214&id=120291344694695

Сега сите до еден да го отворетњ видеото 1 мин трае снимени се италјаниве
    У наполи ди праат феста на сред улица позитивни и во карантин пресретнати од полиција
    Повелете видете ги:headbang::headbang::headbang:

На *Amethyst*, senjorita-v, KateKane и 6 други им се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.402
    Допаѓања:
    183.646
    Не зависи твојот живот од нечија смрт. Од тебе зависи. Треба да седиш дома и да превземеш нешто околу твоето ментално здравје. Најсериозно, без ни мала трошка иронија, ова не е во ред и треба да поразговараш со стручно лице. Ради себе.

На Ivan4e04, *Amethyst*, pravnicka_2604 и 13 други им се допаѓа ова.
  19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    @JuLleE можеше и воопшто ништо да не каже во однос на своите размислувања за или против информацииве за хроничните болести на момчево, од причина што од сосема друга страна (не од мене) информациите ги имаше.

Генерално можните причини за смртта на ова момче беше тема на интерес од аспект на тоа дека е прва (се надевам и последна) млада личност.

Во помалите градови, не само што ги знаат заболените по име и презиме, туку и цела хронологија на болести им ја знаат, лична и на поширокото семејство. Се знае и како кој и со кого бил, како се заразил. Нормално шпекулации еден тон има во овие приказни.

И се додека по лп се анализира секоја една информација и има шуш буш муабети, немојте тука ( @Lilit не се однесува ова на тебе) да ги осудуваате оние кои имаат став дека треба да се знае претходната здравствена состојба на починатите.
    Многу етички ова може да се реши кога МЗ би имало информациона листа со податоци кои би се изнесувале повремено, на пример од починати 5 пациенти 2 боледувале од ...., 3 од ......

Вчера кога Филипче не кажа дека момчето имало историја на болести мислев дека тоа го прават намерно за да ја свестат младинава која мисли дека е недопирлива. Денес сфатив дека станувало збор за недостиг на информации, што пак е ок, не мора се да се изнесе на тапет. Може се тоа и по суптилно.

На *Amethyst*, BoaVista, Lianna Anna и 8 други им се допаѓа ова.
  20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    a sto tebe te zagrozuva toj sto umrel ako ne go poznavas i ne si bila vo kontakt so nego? ako si bila i go znaes sekako ke razberes a stom si tolku zdrava od sto se plasis? i da se zarazis ke ozdravis neli? ..a koi se rizicni grupi se znaat , sto mora stalno da se povtoruva
    i se lazes ete ima 16 god devojce vo francija bez nikakvo zaboluvanje so lesni simptomi i odednas vlosuvanje na sostojbata i umrelo
    isto i za rak imas milioni koi se bolni pritoa i deca a se hranele zdravo i pazele,postojat rizicni grupi no ne sekoj ke fati rak ili ke umre od korona
    i nakraj procitav drug tvoj komentar i ne zasluzuvas i za takov komentar jas bi se sramela a ne da se prepiram

Последна измена: 31 март 2020
    На riba79, angela.kostova и ohlalalala им се допаѓа ова.