Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    @JuLleE информациите во волку мала држава мора да се премеруваат 100 пати.

И Филипче се излаа предвреме, но апсолутно стојам зад тоа дека НЕ СМЕЕ за конкретна личност да зборува.

Едно е да излезе со статистика, сосема друго да расправа конкретен човек.

Во ред е да зборува што се случило со вирусов кај пациентот, но освен да каже ОПШТО дека кај човекот имало коморбидитети, НЕЕТИЧКИ е било што друго да каже.

Сличен случај како со 21 годишниот фудбалер, кај што се оправавме дека имал леукемија.

Сосема доволно ќе беше да кажат дека дечкото не бил баш здрав и прав, но изнесување на такви податоци ги крши сите морални и етички кодекси, башка во земјава наша е казниво ширење на инфо за нечија болест.

Еве како правник побарај, јас не знам како, но знам на што сум обврзана.

И во други теми сме дискутирале, не е неетички и не е казинво да зборуваш за одреден случај (и на The Lancet објавуваат case reports но никогаш така да може да се претпостави кој е пациентот) но да внимаваш НИКАКО да не може да се претпостави кој, што.

Ако е пандемија не значи дека треба нелуѓе да станеме. И да, ако добро се разбираме сосема е на место Филипче да каже: починатото лице на возраст од Х години имало коморбидитети, а сосема е друго да дисекцираме нечија историја на болест или ризично однесување (користење наркотици пример) тука.

На ohlalalala, Ivan4e04, Waverly Raven и 14 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Да, тие сме :*

На candy.cane и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Зошто да не се каже поради која причина короната го убила? Војна кога е сакаме да знаеме кои се се убиени и дали имале деца и дали живееле добро во брак. Кој им се родители, каде живееле итн. Тогаш се ве интереира. Сега глумите лудило.
    Да почине некој што го знаеш СИГУРНА сум дека ќе сакаш да дознаеш што повеќе детали.

4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Вака, ти реплицирам сега и немам намера повеќе.

Поима немаш што збориш, тоа едно, а второ, ниту ме (не') знаеш, ниту поима имаш што и како би правела јас, или кој било друг.

Терај даље, јас немам намера да зборувам со некој со толку многу себичност во себе.

На ohlalalala, Annath, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  5. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Види и јас последен пат ти пишувам. Ниту ме знаеш, ниту имаш поим дали сум јас себична.
    Поздрав.

6. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    703
    Нараквици и ракавици се различни работи. Нараквици се алки. Морав, зошто често го читам ова во темава.

Патем @Lilit те прочитав предлагаш да пиеме кока кола, ме интересира зошто, дали има некој бенефит како превенција од вирусов?

На ohlalalala, Feminka22, WonderGuurl и 5 други им се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Човекот почина, вие решето направивте. Без осет.
    Ќе ве биде (fingers)

На Purplelilac, Feminka22, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    6.863
    Во ваква ситуација излегува на површина себичноста на луѓето. И разочарувачки е најискрено.
    Ако имате психички проблеми и не знаете како да се справите со стресот, слободно јавете се на понудените телефони за психолошка поддршка. Ама да барате податоци за починат за да се утешите?

Сте размислиле како им е на оние со хронични болести или оние кои имаат родители со хронични болести? Што треба во случајов тие да прават? Вие се утешивте дека не сте во ризична група, додека тие треба да се помират со судбината дека им дошол крајот? Нивното психичко здравје не е битно нели? Не е битно ако имаат панични напади предизвикани од луѓе како вас.

И овие информации што ги добиваме се за нас премногу. Се трудат да бидат транспарентни, ама за што со ваков народ, кога 20 страни од темава се коментира колку килограми имал починатиот. Срамота!
    Како им е на родителите негови или на сите оние на кои блиските им починале од вирусот? Оние за кои барате медицинска историја, за ВИЕ да се утешите !

Последна измена: 31 март 2020
    На ohlalalala, Ivan4e04, Annath и 22 други им се допаѓа ова.
  9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Што да се очекува од народ што од сам старт викаше "Што се секирате? Само стари умираат."
    Ко тие да не се луѓе. (facepalm)

На ohlalalala, BloodElf, candy.cane и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Ти ги исчитав сите мислења и најдобронамерно ти укажувам да се консултираш со некого за твојава состојба.

Имаш тенденција да бидеш контрол-фрик, а тоа во ситуацијава не ти помага.

Убаво да е направиме што можеме да контролираме ние во животот (пример, да миеме раце, да дезинфицираме чевли, да се храниме здраво и кога нема пандемија) но мора да сфатиме дека не секогаш се' е под наша контрола.

Станот можеби ќе ти биде како операционала сала, а ќе го закачиш вирусот од комшијата во влез. Може ќе ти ја излиже некој кваката додека спиеш. :D

Полесно ќе ти биде ако некогаш научиш да ја препуштиш контролата или народски кажано, имај малку верба. Се' ќе биде добро и ова ќе помине.

Рак добиваат и луѓе што живеат здрав живот. Дијабет имаат и слаби луѓе. Астма добиваат и тие што носат маски за пм честички.

Живот, се случува.

Во медицината 1+1 никогаш не е 2. Замисли си здрава, права ама фаќаш корона и добиваш алергиска реакција на некој од лековите?

Или те удира камион на улица додека одиш во болница?

Јас не мислам дека си лоша личност туку си преплашена. Стравот доаѓа од немоќ, а во ситуацијава треба да сфатиш дека единствено заедничко ни е што сите сме немоќни.

И да, сите или сме во ризична група или имаме некој сакан што е.

Ама стравот од болеста (или од умирање) е полош од самата болест. Ако фатиш ковид19, тогаш ок, да сфатам да паничиш ама зошто би паничела и предвреме и тогаш? Џабе двапати маката.

На ~Allure~, ohlalalala, Shelea и 40 други им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Јас и ги читав сите мислењан, на почетокот почна да збори ок, ама после :x.
    Ко бесчувствителност да читам и во сите постови тој збор го имаше.

И со бесчувствителен човек не можеш да се разбереш. Џабе објаснувате.

На candy.cane, *Amethyst*, Pelargonium и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Се надевам дека е само преплашена, а според симптоми така ми изгледа. Толку кортизол има во неа, во full survival mode e и затоа делува така.

Пишав највеќе оти и јас си имам тенденциички да сакам се' да контролирам (мислам, се знаеме сите кој каков е веќе :D) ама сега, стварно е џабе.

Работава е удри бригу на весеље. Еве мене ми помага тоа што си пишувам во темава, не се осеќам толку осамено.

На ohlalalala, Annath, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Епилепсија не е болест што влегува во ризик фактори.

Замисли, луѓе со епилепсија те читаат и се плашат за себеси непотребно. Дома ми е, и два дена како се зборува ова тој не е спиен.

Покажете малку емпатија.

На ohlalalala, Ivan4e04, Waverly Raven и 17 други им се допаѓа ова.
  14. klyn

klyn Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    58
    Навистина е невкусно да се коментира за починат дечко колку килограми имал и слично.

Дали е тоа на јавен форум, коментари на пресот... сепак, можеби некој негов близок гледа.
    Дали истото би го кажале пред неговите родители, браќа, пријатели?

Мислам дека беше грешка и на министерот што го спомна тоа затоа што потоа имаше многу луѓе што пробуваа да дознаат дали се подебели од него или послаби.

Ако некој сака да знае статистика за заболените или починатите, може да почека некој ден за последното соопштение од министерството.

Еве и линк:
    http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/
    http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/03/info-COVID-19-6.pdf

Сѐ убаво објаснето, нацртано со табели и мапи во боја.

Мислам дека ако го знаевте лично немаше да ви биде утеха дека починал зашто не бил „млад и здрав“.

На ohlalalala, candy.cane, Purplelilac и 5 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Те разбирам ама мора да си најдете занимација друга и да оттргнете мисли од вирусов.
    Колку повеќе мислите на него толку посакувате да го закачите, а не сакате.
    Никој не сака, затоа олабавете ќе се среди сета ситуација со Господ напред.

На Feminka22, Biljarkata и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    2.009
    Еве ви за првиот случај што почина тука.

Превод накратко:
    Почина постар пациент со Ковид 19. Болницата не може да даде дополнителни информации поради приватност.

И нема да ве читам повеќе. Затоа што сте себични и немате никаков осет ! Продолжете да се тешите со нечија смрт, да ве прашам дали ако стануваше збор за некој ваш близок ќе ви беше сеедно ако вака се разглабаше по форуми и со слики "Еве, сигурно вака изгледал".
    Не се најде еден свесен советник на Филипче, ако тој не знае, да му каже дека такво детално навлегување во медицинската историја не е дозволено?!! Па и ќе проверил после пресот и на писмено ќе ги известува медиумите ?!!!

Поголем хипохондрик од мене нема. Па не земав дневник да водам кој од што починал за да се утешам. Барам други начини. Побарајте си психолошка помош, очигледно ви треба, а не да се тешите со нечија смрт!

Прикачени фајлови:

На ohlalalala, Annath, candy.cane и 12 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.368
    Допаѓања:
    190.334
    Навистина сакате да знаете:o(facepalm)
    А јас мислев најлошото во општеството се турските серии што одат на ТВ:tmi:.
    Не е ова страв или себичност, нешто покомплицирано е. Или јас не сум нормална што не ме интересира...
    Боже, боже...:x

На Purplelilac, Feminka22, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  18. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.717
    Допаѓања:
    175.736
    Ај она - дали имале деца мош и ќе го разберам. Обично нели муабетите меѓу народот се - леле греота имаше мали дечиња, пример.
    Али она дали живееле "добро" во бракот?!:puke:(facepalm)

На candy.cane, Feminka22, smooch и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Секако, ако добро живее во бракот греота е да умре, разведени, хомосексуалци и слободни, па здравје Боже, се случило, умреле.
    А на членката со желбата да ја знае цела историја на сите болни, само сакам да и кажам дека никој од нас не знае што носи. И тие на кои што им е дијагностициран канцер на пример, ден пред дијагнозата можеби се осеќале како најздрави на свет (имам во фамилија, знам што зборувам, и да, за жал млада личност). Исто и за дијабетис, и за мултиплекс склероза и ред други болести.
    Во крајна линија, кажано е дека луѓе постари, со коморбидитети, се многу поризични, што е битно дали баш секој еден така ќе го класифицираме? Еве моментална бројка е 37,843 починати, треба 37843 досијеа да се подготват за таа да се смири?

Последна измена: 31 март 2020
    На ohlalalala, Annath, candy.cane и 11 други им се допаѓа ова.