1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.543
    Допаѓања:
    125.975
    Аман овде стручњаци само се собрале. А бе дајте измислете вакцина не туку пишувајте ако сте толку стручни. Италија ми се одмили од тоа спомнување. Човек да не ја отвори темава инфаркт ќе го стегне од паникиве ваши.

На Lucky7, black-angel, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Последна измена: 31 март 2020
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Ууу многу ова. 9 починато ;(
    Жално,прежално.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.154
    За да не се прави паника треба да известат дали овие 44 се од оние кои се веќе во самоизолација, дали од оние кои пристигнаа со авионските летови или се некои рандом луѓе. Зошто за оние кои се во самоизолација или пристигнати од ризични земји се очекува и значи дека мерките кои се превземени се соодветни. Доколку не е така и се некои нови тогаш значи дека се' уште има луѓе што лажат како дотичниот од вчера. И секако шансите да се шири понтаму од заразените во самоизолација или карантин се помали затоа што се превземени мерки и кривата нема ептен да оди нагоре.

На zhap4e, H.VAGA, elenaxbbg и 9 други им се допаѓа ова.
  5. HaleemO

HaleemO Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    185
    Да, не бил сосема здрав, меѓутоа досега живеел со својата состојба. Ако не била короната можеби ќе доживеел 100 години.
    Некако многу ви е лесно да отфрлите нечија смрт заради тоа што бил болен.

Не сакам да се карам, ама ова изгледа како да си ги калкулирате шансите на основа на смрт на човечко суштество од крв и месо, со сопствени мисли и цели, роднини и пријатели.

Можеби некој од неговите блиски го следи форумот, а вашите мислења се читаат како "А, е добро де.. секако бил болен."
    Внимавајте како се изразувате, посебно во јавни форуми.

На Purplelilac, glosipgirl, Golden и 38 други им се допаѓа ова.
  6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.268
    Допаѓања:
    57.715
    Таман си мислев дека бројката ќе се движи до 20 и некоја најмногу, денес дупло скокнала. :(
    Добро и очекувано е од една страна, Филипче кажа дека ќе се зголемува бидејќи допрва се чека пикот.

Мене сега почна да ми е страв повеќе што рекоја дека вишокот килограми е ризик фактор. :(
    Ме тепаат филмови дека ако ме фати нема да преживеам.
    Досега сум немала никакви проблеми во врска со вишокот, секогаш сум имала одлична крвна слика и силен имунитет, ама пак..
    Ме плаши. :(

На Bunny2, emiliana, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Филипче кажа дека се очекува ова, не знам зошто толку изненадување, бевме предупредени дека ќе дојде до ова.

На Bunny2, emiliana, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Прес конференција на Филипче во 17 часот.

На Annora, cresa-jagoda и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Никој не кажа дека не можел да живее ама поентата ми е дека не паѓаат како муви, имаше некој спомнато еднаш во темава. А и многу пати напоменуваме дека луѓето кои починале не починале од корона туку со корона.
    Па замисли луѓето кои се многу болни од различни болести на крајот може да умрат со настинка.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Гледајки го нашиот народ како нема гајле,уште долго ке си патиме.

На "Zoki", bicycle, smile:) и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Marija13i11

Marija13i11 Нов член

Се зачлени на:
    22 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    10
    Da bideme iskreni lugje... Nerazbran narod sme be... Da bevme porazbrani da gi pocituvavme merkite ke imavme pomalku zaboleni sigurno, a ne da sred policiski cas da se kriat lugje pozadi koli i da begaat od policiskite koli...

На Veki4kaa, queen19, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.565
    А ништо не кажаа за тој што се збореше синоќа од Битола што починал, а бил во самоизолација :?:

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Сигурно не починал од Корона.
    Веројатно ќе го спомнат на прес.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Е тоа е проблемот, немање самосвест, пред некој ден постираа слика во темата од Битола врие по улиците... После се жалиме немало доволно мерки. |(

На cresa-jagoda, candy.cane, veteruska и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.154
    Исто ср*ње дали со корона или од корона кога ќе се однесе нечиј живот. Битно е фактор, дали ќе откажат бели дробови, бубрези или срце не е битно. Замисли луѓе и болни од рак па се изборуваат и живеат и 90 години. Имајте малку осет, сензитивна е темата. Ако некој боледува од некоја болест доволно мачно и стресно му е што живее и со тоа и не престанува да се бори за живот. Не значи ако некој боледува од нешто дека неговиот живот е помалку вреден. Не сакам да звучи ова ко карање, ама претерано е веќе нечија смрт да се "оправдува" затоа што веќе боледува од нешто, затоа што некој не знае што значи секој ден да биде борба, да мора да се откаже од многу работи наместо да седи по кафиња и да ужива во животот како останатите.

Последна измена: 31 март 2020
    На Purplelilac, ohlalalala, Dennings и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Demiii

Demiii Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    541
    Мислaм декa требa дa се тестирa пoвеќе вo 24 чaсa, незнaм кaкви кaпaцитети имaме нo требa дa се згoлемaт, 392 тестoви вo ден се мaлку, мoже не се рaзбирaм мнoгу нo би сaкaл дa се згoлеми oвaa операција.

На BloodElf, cresa-jagoda и Tekki им се допаѓа ова.
  17. Marija13i11

Marija13i11 Нов член

Се зачлени на:
    22 февруари 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    10
    Ima merki ama nema razbiranje od nashiot narod i ne gi pocituvame:|

На cresa-jagoda, bicycle, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.806
    Допаѓања:
    77.194
    Јас лежев Јан со малата во болница, без секрет, без мрсули, сува тешка длабока кашлица разви пнеумонија плус бронхит.... имаше и темп. Кашлаше по 20мин без прекин, многу неубаво (баш ко на видеава што ги ставаат со коронава) и едвај дишеше. Исто беше и синчето, неможеше да диши, кашлаше и го боцкаа и со урбазони, две дози сумамед испи.. . инхалации со маж ми дома.. Јас дека веќе лежев, Козле полно, не го задржаа.. А беше за хоспитализација и он... После некое време свекор ми беше болен, па едно 3 недели, со темп, кашлање, бронхит. Извештај имаме од болница, но не пишува од што така беше кај малата... Читајќи симптоми, скроз исти како Коронава...
    Тој период поминавме и јас и маж ми вирус, но полесно..

Многу во Куманово денеска... Кажаа од кај, зашто толку?

На eli25, Milaаа991, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  19. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582

Пак теории на заговор.
    * Фурин не е „хуман ензим“, односно не е специфичен за луѓето, се наоѓа кај огромен дел од цицачите. Како на пример кај мачки и глувци го има, и вирусите што нив ги фаќаат го користат.
    * МЕРС, роднината на САРС, исто коронавирус, исто од лиљаци, го користи Фурин
    * САРС-ЦоВ има поголема смртност/патогеност. САРС-ЦоВ-2 е опасен баш поради тоа што е поблаг и кај поголем дел од популацијата ќе помине асимптоматски.

* Нидовирусите, што предизвикуваат пневмонија кај питони и боа змии, имаат 33500 нуклеотиди, наспроти 28911 на САРС-ЦоВ-2
    * РаТГ-13 верзијата на Корона од Лиљаци има 29855 нуклеотиди

* САРС и МЕРС се со поголема смртност од САРС-ЦоВ-2

Луѓево ко да немаат попаметна работа него дезинформации да шират...

Пошто има доволно различни видови РНК со различни функционалности, вистински длабоко, детално објаснување бара познавање на биологија, хемија и генетика...

Генетичари кога прават муабет за оваа работа, секогаш тргаат од контекст - За која точно РНК збориме?

Имено:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_RNAs

Ако се обидеме со проста аналогија, некако вака би одело:

Замисли дека вирусот е писмо, односно коверта со внатре испишани иснтрукции на лента со брајово писмо, напишано со испакнати цртички и точки.
    Ковертата е обвивката од масти и протеини, со назнака на кој шалтер треба да отиде.
    РНК е лентата со цртките и точките, односно инструкциите.
    Ако налета на клетка со правиот шалтер, кога ќе го примат, ја отвараат ковертата, ја предаваат на локалните печатници што почнуваат да прават исти такви писма и да ги препраќаат, ама во писмото не пишува кога треба да престанат, па го прават тоа додека не се потрошат сите ресурси и се распадне клетката.

На Purplelilac, ~Allure~, Ivan4e04 и 18 други им се допаѓа ова.
  20. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    2.038
    Не починал од Корона, не знам дали воопшто бил и во самоизолација како што се тврдеше. Имал и претходно изливи на мозокот, неговиот кумашин изјави.

На cresa-jagoda и candy.cane им се допаѓа ова.