Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

И јас се зачудив.Во најголемиот број на држави тек сега почнува да се зголемува бројот на заболени.Не знам конкретно што им се врти низ главата.. Можеби мислат на тоа дека веќе преземени се сите мерки низ повеќето држави.
    Сепак убаво е да се слушнат и позитивни вести...

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Тогаш ја затворија фабриката нели?
    Значи веќе 14 дена има поминато...

cresa-jagoda likes this.
  3. Dennings

Dennings Популарен член

Како млад човек со хронична болест стварно сметам дека поголемиот дел од луѓето немаат осет . Читајќи ги причините за смрт на последните неколку пациенти,вклучувајќи ја и мојата болест во нив,па и на членови на моето семејство,мислам дека од паника и температура ќе кренам и ќе престанам да дишам.Не знам што е паметно,да се кажуваат болестите или не, ама мислам дека најмалку во моментот се мисли на психичката состојба на нас болните.Не е баш едноставно 100пати да прочиташ дека кај тебе најверојатно ќе има потешки последици, на психа мава,мислам дека со секое читање по некој симтом добивам.

4. najjacha

najjacha Истакнат член

Ми треба визир итно да купам!
    Мајка ми е во постојан контакт со многу луѓе во текот на денот бидејќи работата и налага, доколку знаете каде да најдам ве молам одговорете ми.

*Извинете на оф топик, не знаев каде да поставам прашање.

5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

17.03. Бил дијагностициран еден од нив. Ваљда таткото.

cresa-jagoda and JuLleE like this.
  6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Промедика, Медицина, Борден, Вик Дентал, Дентомед, Натуралија. Сите продаваат медицински и стоматолошки материјали.

cresa-jagoda and najjacha like this.
  7. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Докториве препорачуваат дневна изолирана прошетка затоа што е важна за здравјето на децата. Не ги напаѓајте родителите кои си ги изнесле децата надвор на воздух, ама изолирано, нели, не во групи.
    https://deca.mk/vonredna-sostojba-d...6D567wNBgGiWf-TX1dILs_GJJITWZpdcBJzeU-LsdXEQc

Cherry333, Lolipop23, Kitten and 15 others like this.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

JuLleE likes this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Има да. Во понеделник 16.3 ги дијагностицираа ,17.3 затворија.

cresa-jagoda and JuLleE like this.
  10. Dennings

Dennings Популарен член

Некое медицинско лице слободно за кратко прашање во моментов преку порака?

11. butterflu

butterflu Истакнат член

Deneska vo kumanovo zastrasuvacki..

cresa-jagoda and smile:) like this.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

13. smile:)

smile:) Популарен член

Сега ќе има на Сител вести

едит: родилка од Куманово е позитивна вчера се породила, бебето е во стабилна состојба и е префрлено на интензивна нега а на другата од Охрид се чекаат резултати, таа била испратена со мртов плод

buba4e89 and candy.cane like this.
  14. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

@vitamina знам дека си во најгустата дешавка, не би сакала да те стресирам дополнително или да навлегувам во конфликти ама морам да ти кажам за бројката зашто е позитивно.
    Знам дека неколку пати со др членови зборевте за ова, ама овој пат е за добро.
    Конечно, бројката на дневно заразени ОПАЃА!

Сфатив дека кај вас коа ги соопштуваат, минусираат излечени и починати. Ама ова е комплетно не релевантно. Тие излечени или починати се бројка заразени во некој друг ден. И нема зошто да ги минусираат од денешната бројка. Испаѓа дека утрово заболеле, до вечер се излечиле, само вака е во ред да одземаат. Незнам зошто овој принцип го избрале....

Како и да е, вирусот не се шири толку многу, се надевам само да иде надолу
    28 март - 5.984 нови заболени
    29 март - 5.217 нови
    30 март - 4.050 нови

Кај смртноста бројката е горе долу иста, ама со оглед на тоа дека компликациите најчесто се после една недела да се надеваме дека наредната недела и оваа бројка драстично ќе паѓа

15. ohlalalala

ohlalalala Популарен член

16. KateKane

KateKane Форумски идол

Грдо денес во Македонија. Цел ден намерно одбегнував да се пуштам во темава, не ве ни пратам што сте збореле, ама многу, многу грдо.

Друго сакав да кажам...

Мислам дека крајно време е некој доктор да излезе со снимка и да каже збор два за тоа како се става маска, како се носи маската и како треба да се тргне. Гледам речиси повеќе од пола народ носи. Ама од тие што носат дали 10% ги носат правилно. Ги пипкаат со ракавици секаде, истата таа маска што после на нос и на уста ќе ја стават сто пати ја префаќаат со раце кои не се чисти, така можат само полошо да направат.

Значи маската има начин како се става на лице, како се носи и како се вади. Ако ја пипкате на секои 2 минути или ако ја фаќате нон стоп и ја тргнате за да земете дим од цигара поарно фрлете ја во канта, може полошо да направите.

Или ракавиците, ракавиците ви се за да не пипате директно со раце на шипки у бус или кваки у маркет. Се ставаат, се пазари тоа што треба (во меѓувреме не се пипка лицето или маската) и се фрлаат. Маските не се материјал на кој не се лепат бактерии и вируси, ако не ги носите правилно џабе ги носите.

А па коа ќе видам маската симната долу, на раце ракавици и цигарата у уста ми се темне. Подобро соблечете се, испушете си рајат цигара и после ставете нови ракавици. Бетер си правите вака луѓе.

Пак ќе повторам, маската и ракавиците си имаат посебен начин на ставање и вадење, особено маската не е да ја пипкате цело време. Се става, не се допира и после доаѓање дома се вади и се фрла у ѓубре. Се друго е погрешно.

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Пола луѓе ја носат на пола лице. Спуштена. Битно маска има.
    Јас деновиве не носам ракавици туку гел. Пазарувам и ставам гел.
    Треба да купам утре
    И друго, јас имам 3 маски што се перат.
    Некаде читав дека и тие се фрлале?
    Навистина?

Last edited: Apr 1, 2020
  18. KateKane

KateKane Форумски идол

Не знам Јуле, нека ти каже некој повеќе што разбира од мене за тоа. Од што материјал се направени? Пошто знам дека имаше на нет некои дека се за повеќекратна употреба и дека можат да се перат во машина.

Иначе за постот погоре ме инспирираше една другарка што ми пиша 'абе неам гајле - ракавици носам'. Луѓе ако носите ракавици не значи дека на нив не се лепат врагови. Исто како на вашите раце што се лепи се и сешто - така и на ракавиците. И со нив мора педантно иначе џабе ги ставате на раце.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас уште не можам да ги разберам ракавиците.
    Значи со нив фаќам квака, па производи во продавница, па пари, итн и за што? Ако некој разбира нека објасни.
    Без нив, имам техника, знам која рака за што ми е. Лице секако не чепкам. Маска ставам пред да излезам од влезна врата, и на враќање на истото место ја вадам. Откако ќе измијам раце.

20. emiliana

emiliana Форумски идол

Не внимаваат .
    Ко што вика Џули и ја ги приметив, маската спуштена на брада па пак стави па симни.
    Ако не ги носиш прописно само контра ефект ќе има.